Tiistai 16.7.2019

Suomen bkt-luku ”kutistui brutaalisti” – ”Huono enne työllisyyden kehitykselle”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Työn tuottavuuden kasvu jäi viime vuonna pahasti miinukselle, Tilastokeskuksen uudet luvut paljastavat. Se ei lupaa hyvää, ekonomistit arvioivat.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan bruttokansantuotteen kasvuprosentti tarkentui maaliskuussa julkaistuista ennakkoluvusta 2,3 prosentista 1,7 prosenttiin. Selvä 0,6 prosenttiyksikön korjaus bkt-lukuun tarkoittaa jopa 26 prosenttia aiemmin luultua hitaampaa kasvuvauhtia.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Kansantuotteen tarkentumiseen alaspäin vaikutti erityisesti yritysten tekemistä ostoista saadut vuositiedot, jotka kasvattivat välituotekäyttöä. Varastojen muutos oli poikkeuksellisen suuri vuonna 2018. Varastojen arvo kasvoi 2,8 miljardia euroa ja ne kasvoivat useammalla toimialalla.

”Viime vuoden lukema kutistui brutaalisti kolmen viikon takaisesta neljännesvuositilinpidon julkistuksesta”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist päivittelee tviitissään.

Päivitetyt luvut osoittavat, että vauhdikkain kasvu nähtiin Suomessa jo aikaa sitten, Appelqvist toteaa.

 

 

S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen huomauttaa, että myös työn tuottavuus arvonlisäyksellä mitattuna väheni viime vuonna uskottua enemmän, 1,3 prosenttia.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan uudet tiedot tuottavuuden heikkenemisestä eivät lupaa hyvää työllisyyskehityksen kannalta.

LUE MYÖS: Nyt tuli raju päätös Tullilta: Makusiidereiden ja -lonkeroiden veroon +41% Suomessa – Kauppa ja juomavalmistajat täysin ällistyneitä

”Tämä on tyypillisesti huono enne työllisyyden kehitykselle joten vuoden alun vaisut työllisyysluvut voivat saada jatkoa. Riskit työllisyydessä siis alas.”

Samaa sanoo myös Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

”Jos/kun fokus siirtyy voimallisemmin tuottavuuden parantamiseen, työllisyyskasvussa voi olla paussi edessä.”

LUE MYÖS: Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Mitä tekee Antti? Normaali ihminen karsisi tyhjäntoimittajat pois aiheuttamasta lisäkuluja, mutta meidän Antti se lisää suojatyöpaikkoja kavereilleen, valtiosihteereille. Kun nyt työllisyysaste on tulevan taantuman myötä todennäköisemmin 70% kuin 80%, mitä Antti kovasti toivoo niin nyt sitten vain taas kertaalleen käsi lapsiperheiden ja vanhusten taskuille. Suojatyöpaikkoja ei tulla karsimaan, saatte nähdä!

Pasi Käyhkö

Kenneth, mutta mitä teki Juha Sipilä? Eihän nämä asiat jälkilaskelmin osoitettuna niin hyvää viime vuodeltakaan näytä.

Antin kyllä on terästäydyttävä. Tulevaisuus ei näytä yhtään paremmalle. Se pitäisi nyky hallituksen ensin ymmärtää ettei meidän rahat tällä hetkellä riitä.

Lauri-Pekka Alanko

"Työn tuottavuus arvonlisäyksellä mitattuna väheni viime vuonna uskottua enemmän, 1,3 prosenttia."

Samaan aikaan helmikuu 18 - helmikuu 19 julkisen sekstorin palkkamenot kasvoivat 7%. Näin siis Sipilän hallituksen iakana ja aikaaansaannoksena. Ei lupaa hyvää Rinteen hallitukselle.

Vilho Mäkelä

Jos talous toimisi normaalisti, kasvulukujen olisi pitänyt olla jotakin 6 % - 8 % luokkaa. Ollaan sen verran potentiaalisen BKT:n alapuolella. Jotakin on pahasti vialla. En löydä muuta kuin kiinteän valuuttakurssin ja siihen liittyvän sopimattoman palkka- ja työmarkkinapolitiikan.

Teppo Oikari

Jos kullan hintakehitystä katsoo viimeisen kymmenen vuoden ajalta, niin sen arvo on mukamas talouskasvun aika kehittynyt tasan nolla. Eli paperilla manipuloitu sekä keskuspankkimanipulaatiolla ollaan eletty velaksi tämä ajanjakso "talouskasvuineen". Nyt on niin, että kullan pitäisi mennä konkurssiin, vaan eipä mene, on hyperinflaation aika ja velkatalouden nollaus, tai se vanha tapa, sota.