Tiistai 23.7.2019

Euroopasta yllättävä kannanotto kauppasotaan – Asiantuntija: ”Se ei osu Kiinaan niin kuin Donald Trump luulee”

Luotu: 
22.6.2019 11:59
  • Kuva: EPA / Wu Hong
    Kuva
    Asiantuntijat pelkäävät Kiinan ja USA:n kauppasodan vaikuttavan kuluttajien käyttäytymiseen ja sitä kautta globaaliin talouskasvuun.
|

Saksan talousministeri Peter Altmaier on yllättäen ottanut eurooppalaisittain poikkeavan kannan Yhdysvaltojen ja Kiinan väliseen kauppasotaan. Shanghaissa perjantaina puhuneen Altmaierin mukaan Kiinalla on ”oikeus rikastua ja viedä tuotteitaan muualle maailmaan”. 

”Meillä kaikilla on yhteinen vastuu uusien konfliktien estämisessä”, hän sanoi verkkolehti Politicon mukaan. 

Varainhoitotalo Fidelity Internationalin sijoitusjohtaja James Bateman sanoo, että kauppasodalla saattaa pahimmassa tapauksessa olla vaikutuksia koko globaaliin talouskasvuun.

”Tullimaksujen vaikutus ja pelko tulevista tullimaksuista vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ja saa heidät varovaisemmiksi”, hän kommentoi Uudelle Suomelle.

Batemanin mukaan nykyisen laajuinen kauppasota on kuitenkin ”hallittavissa”. Hän arvioi myös, etteivät sen vaikutukset ole aivan sellaisia, kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kaavaillut.

”Se ei osu Kiinaan niin pahasti, kuin Donald Trump luulee. Tosiasiassa kauppasota vahingoittaa Yhdysvaltoja paljon pahemmin.”

Fidelityn aasialainen sijoitusjohtaja Medha Samant sanoo suoraan, että kauppasota voi lopulta jopa vahvistaa Kiinan asemaa.

”Kiina on jo aloittanut tuotantoyksiköisen siirtämisen Kaakkois-Aasiaan, Afrikkaan, Eurooppaan ja jopa USA:han. Tämä tulee viemään aikaa, mutta reagointi on alkanut. Lisäksi Kiinan keskuspankki saattaa rahapolitiikallaan pyrkiä vauhdittamaan kulutusta. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että lopulta Kiinalla on aikaisempaa paljon vahvempi asema maailmanmarkkinoilla.”

Teknologiajätti Apple varoitti tällä viikolla, että USA:n asettamat tullit saattavat vahingoittaa yhtiön kilpailukykyä ulkomaisten yhtiöiden hyväksi. 

”Vaadimme USA:n hallitusta välttämään teknologiatuotteiden tulleja”, Apple sanoo avoimessa kirjeessään Financial Timesin mukaan.

Apple on lehtitietojen mukaan siirtämässä kolmanneksen tuotantokapasiteetistaan pois Kiinasta. 

Synkistä talousennusteistaan ja erityisesti finanssikriisin ennustamisesta tunnettu sekä niiden vuoksi ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini varoitti viime viikolla painavin sanoin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kauppapolitiikasta. Roubinin mukaan Trumpin lietsoma kauppasota on juuri nyt vakavin maailmanlaajuinen riski.

Investointipankki Morgan Stanley puolestaan varoitti aikaisemmin tässä kuussa, että kauppasota johtaa maailmanlaajuiseen taantumaan yhdeksän kuukauden kuluessa. 

Lue lisää:

”Tohtori Tuholta” uusi varoitus Donald Trumpista: ”Voi riittää maailmanlaajuisen kriisin syntymiseen”

Varoitukset Donald Trumpin kauppasodasta yltyvät – Sijoittajakonkari: ”Laskusta tulee pahin minun elinaikanani”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Hakala

Euroopan olisi jo aika irrottautua Usa:n napanuorasta ja alkaa vetämään omaa talouspolitiikkaa. Pelottelut Kiinan vakoilusta voi unohtaa, kyseessähän on vain Usa keksimä hämäys. Sensijaan enenmän tulee olla huolissaan Googlen FB harjoittamasta vakoilusta.

Riku Kivelä

"Saksan talousministeri Peter Altmaier on yllättäen ottanut eurooppalaisittain poikkeavan kannan Yhdysvaltojen ja Kiinan väliseen kauppasotaan. Shanghaissa perjantaina puhuneen Altmaierin mukaan Kiinalla on ”oikeus rikastua ja viedä tuotteitaan muualle maailmaan”."

Tässä on virhe. Ei ole eurooppalaisittain poikkeavan kanta sanoa tuollaista. Artikkelikin puhuu eri sävystä verrattuna "amerikkalaisiin" (ilmeisesti tarkoitetaan vain yhden valtion (USA) amerikkalaisia). Ei USA tai yhdysvaltalaisetkaan sano, että Kiinalle ei ole oikeutta harjoittaa vientitoimintaa!!! He haluavat vain tasapuoliset säännöt molemmille. Ja kaikilla valtioilla on oikeus asettaa mielensä mukaan tuontitulleja tai jopa tuontikieltoja. Se, että valtiot saavat itse päättää tuonnistaan, ei tarkoita sitä, että ne kieltäisivät muita yrittämästä harjoittaa vientiä. Toki tuontikiellot, -esteet ja -tullimaksut voivat olla valtion tekemän sopimuksen vastaisia. Mutta sopimuksista voi erota tai julistaa ne mitättömiksi. Tai vain jättää noudattamatta niitä.

Esimerkiksi Iran ja Algeria tullien sijaan ovat jopa KOKONAAN KIELTÄNEET monien asioiden tuonnin. Iraniin ei saa tuoda mitään, mitä valmistetaan Iranissa. (Ainakin ennen ollut tällainen politiikka.) Iranissa ulkomaalaisten tuotteiden varastaminen (esim. konsolipelit, tietokoneohjelmistot) on valtion kannustamaa ja tukemaa toimintaa! Laittomasti tehtyjä kopioita peleistä ja ohjelmistoista myydään halvalla ja yhteiskunta pakottaa peliyrittäjän käyttämään osan tuotoistaan paikallisen peliteollisuuden hyväksi. Oikeat pelien tekijät, joiden tuotteista ihmiset ovat olleet valmiita maksamaan (piraattituotteen hinnan), eivät saa mitään. Monissa valtioissa jopa julkinen sektori käyttää esim. varastettuja Windows-käyttöjärjestelmiä, siis ilman lisenssiä (tuotteen ostamista).