Tiistai 23.7.2019

”Tämä oli eka Rinteen hallituksen aikainen mittaustulos” – Kaksi rumaa lukua Suomen tilanteesta julki

Luotu: 
27.6.2019 13:44
  • Kuva: Sami Halinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Suomalaisten luottamus talouteen romahti kesäkuussa.
|

Sekä kuluttajien että teollisuuden luottamus Suomen talouteen laski selvästi kesäkuussa. 

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa lukemassa -4,6, kun se toukokuussa oli -1,8 ja huhtikuussa -1,7. Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 1,7. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,5. 

”Kuluttajien luottamus romahti kesäkuussa tuntuvasti ennakoitua enemmän. Odotukset sekä omasta että koko Suomen taloudesta luisussa. Tihkusade ja +14 C eivät tule ratkaisemaan tätä”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi Twitterissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus hiipui hieman vähemmän, mutta kuitenkin selvin lukemin. Luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa tehdyssä tiedustelussa -5, kun toukokuussa vastaava saldoluku oli +1. Luottamusoli kesäkuussa pitkän aikavälin keskiarvoa (+1) matalammalla.

”Maailmantalouden epävarmuus heijastuu suomalaisyritysten luottamukseen. Teollisuus jatkoi kesäkuussa laskusuunnassa. Myös rakentamisessa tultiin alaspäin. Työllisyyden ylläpitää palveluiden hyvää virettä”, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

”Myös kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ovat heikentyneet selvästi viimeisen viiden aikana. Kesäkuussa myös odotukset omasta taloudesta tulivat alaspäin. Vaikea nähdä, että toisella vuosipuoliskolla tilanne kääntyisi parempaan”, hän jatkaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomauttaa, että kyseessä ovat ensimmäiset luottamusindikaattorit Antti Rinteen (sd) hallituksen kaudella.

”Varovaisuutta ilmassa. Tämä oli eka Rinteen hallituksen aikainen mittaustulos.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Kommentit 1-4 osoittavat opposition toiveikuutta siittä , että kaikki todella menisikin huonosti, siis eivät malta odottaa tuloksia, vaan innostuneena otetaan vastaan huonoja uutisia, jotka saattavat myös muuttua toiseen suutaan. Jos haluaa Suomella menevän hyvin pitäisi tehdä yhteistyötä eikä mustamaalata kaikkea mitä suunnitteilla on.
Alanteelle sanoisin ,että oikeisto piti kyllä hyvää huolta rikkaista ,mutta vähäosaisemmat saivat vain maksaa, joten jos nyt tehtäisiinkin toisin päin, se ei ole sosialistista huolenpitoa vaan oikeudenmukaisuutta!