Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Ekonomisti varoittaa Suomen tilanteesta - Ensi viikolla tulossa tärkeä päätös Euroopasta

Luotu: 
21.7.2019 11:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää ajankuvaan sopivana merkkinä sitä, että aikaisempien kuukausien talouslukuja on tarkennettu pääasiassa alaspäin. Se viittaa aiemmin laskettua heikompiin lukuihin pienemmistä yrityksistä.
|

Suomen bruttokansantuotteen kasvu jäi Tilastokeskuksen tällä viikolla julkistamien tietojen mukaan toukokuussa alle prosenttiin. Kokonaistuotanto kasvoi toukokuussa vain 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettuna tuotanto laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Lisäksi tarkentuneiden tietojen mukaan huhtikuun työpäiväkorjattu kokonaistuotanto nousi vain 1,8 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta, kun aikaisemmin kasvun arvioitiin olleen 2,8 prosenttia. 

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan luvut kertovat talouskasvun jäävän tänä vuonna selvästi kolmea edellisvuotta heikommaksi. 

”Kansainvälisen kaupan viileys heijastuu Suomen ulkomaankauppaan, eivätkä investoinnitkaan nouse entiseen malliin. Kotitalouksien melko hyvä rahatilanne tukee edelleen palveluiden kysyntää, mutta vähittäiskaupan luvutkin ovat viime aikoina olleen heikonlaisia”, hän kommentoi.

Kuoppamäki pitää ajankuvaan sopivana merkkinä sitä, että aikaisempien kuukausien lukuja on tarkennettu pääasiassa alaspäin. Se viittaa aiemmin laskettua heikompiin lukuihin pienemmistä yrityksistä. 

Kuoppamäen mukaan talousluvut ovat kokonaisuutena heikentyneet, mutta taantumasta ei kuitenkaan voida vielä puhua. 

”Heikompi taloustilanne näkyy myös työmarkkinoilla, missä työllisyyden kohentuminen ei ole jatkunut entiseen malliin. Uudella hallituksella onkin suuri savotta edessä, mikäli se aikoo päästä 75 prosentin työllisyysasteeseen”, hän toteaa.

OECD:n pääekonomisti Laurence Boone varoitti koko Euroopan taloustilanteesta aikaisemmin tällä viikolla. Hänen mukaansa Euroopan mailla on ”huutava tarve” elvyttää. Lue tarkemmin: Painava varoitus: Talouden shokki tulossa Eurooppaan – Tilanne kiristyy jo kesän lopulla

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan reagoivan tilanteeseen jo ensi viikolla. Joidenkin ekonomistien mukaan EKP:n neuvosto saattaa päättää uudesta korkojen laskusta ja uusista elvytystoimista jo torstain kokouksessaan.

Uutta koronlaskua ja lisäelvytystä on tähän asti ennakoitu syyskuulle sen jälkeen, kun EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vihjasi asiasta kesäkuun alussa. 

”Jos talouden näkymät eivät parane eikä inflaation kiihtyminen lähde vauhtiin, tarvitaan lisäelvytystä”, hän sanoi EKP:n vuosittaisessa foorumissa Portugalin Sintrassa pitämässään puheessa.

Lue lisää: Donald Trumpin hermostuttanut puhe saattaa tarjota yllättävää apua Antti Rinteelle: ”Tulee edistämään työllisyystavoitteen saavuttamista”

Moni ekonomisti on pitänyt puhetta yhtä tärkeänä kuin Draghin vuonna 2012 pitämää kuuluisaa puhetta, jossa hän totesi EKP:n olevan valmis tekemään kaiken, mitä tarvitaan euron puolesta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ekonomistit odottavat yleisesti, että EKP pudottaa talletuskoron -0,5 prosenttiin nykyisestä -0,4 prosentista.Osa odottaa toista koronlaskua joulukuussa, jolloin EKP:n johdossa on ranskalainen Christine Lagarde.

”Draghi on huolissaan siitä, että hysteria palaa markkinoille. Uskomme, että talletuskoron lasku on ensimmäinen askel, jota seuraa laaja paketti erilaisia rahapoliittisia toimia. EKP saattaa hyvinkin tehdä enemmän ja nopeammin kuin vähemmän ja hitaammin”, sveitsiläisen Pictet’t ekonomistit Nadia Gharbi ja Frederik Ducrozet arvioivat katsauksessaan perjantaina.

Lue myös: Asiantuntijoilta tyly havainto Suomen tuoreista luvuista: Antti Rinteelle uhkaa tulla ”kuukausittainen päänsärky”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Nyt Suomen on laitettava pystyyn kulukuuri ajoissa. Nykyhallituksen suunnittelemat toimenpiteet kylläkin ajavat maan suuriin taloudellisiin ongelmiin.
Ohjeena voi olla hallintorakenteiden järkeistäminen ja määrättyjen tukirakenteiden saneeraaminen oikeisiin mittasuhteisiin. Tehokkuutta lisää.

Pietari Tuominen

Kuoppamäki näköjään ehdotti suurta savottaa uudelle hallitukselle. Kekkonen huolestui aikoinaan jo 3%:n työttömyydestä niin paljon, että tosiaan järkkäsi kavereidensa kanssa tuon suuren savotan. Työllisyystöitä riitti kaikille työttömille ja vähäväkisille. Kekkonen taisi olla viimeinen valtiomies, joka hallitsi nämä hommat.

Hyviä projekteja olisivat esimerkiksi rataverkon laajentaminen, Saimaa-Päijänne kanavan rakentaminen, karjan paimentaminen metsissä luonnon monimuotoisuutta lisäämässä ja verojen sekäbyrokratian poistaminen yhden hengen kotitaloustyötä tekeviltä yrityksiltä. Paljon väkeä voitaisiin myös ohjata keräämään marjoja, sieniä ja villiyrttejä ulkomaan vientiin jalostettaviksi. Tämä onnistuu kun myös jalostus laitetaan verovapauden piiriin, eikä vain poiminta. Jos kuka vain voi siivota verovapaasti ja ilman byrokratiaa toisten asuntoja, silloin ihmisten toimeliaisuus ja hyvinvointi lisääntyy. Vientifirmassa työskentelevä insinööri jaksaa tehdä pidempää päivää, kun ei tarvitse itse tehdä kotitaloustöitä. Tosin tämä johtaisi vasemmiston vihaamaan piika/renki-yhteiskuntaan, jota he ideologisista syistä vastustavat. Onko nykyinen järjestelmä, jossa miljoonalla työikäisellä ei ole oikeaa työpaikkaa ja loput tappavat itsensä työllä sitten parempi? Työn pitäisi jakautua tasapuolisesti meille kaikille, mutta nyt niin ei ole.

Pasi Käyhkö

Viime vuosituhat on historiaa. Kaikki oli eräiden mielestä paremmin. Jotkut jopa muistelevat vanhoja valtion presidenttejäkin. Kaiken ihmeellisiin on Kekkosen ajan muistelu. Historia kertoo, että Suomessa lopetettiin kapsilisien maksatus vuonna 1958. Syynä valtion kassan tyhjeneminen. Nyt samaisesta nousisi aikamoinen älämölö.

Markku Järvinen

Suomessa on nyt, ja ollut jo vuosia käynnissä poliittisen eliitin elättäminen verovaroilla. Ministerien kk-palkkioita korotettiin nyt keväällä 300€, mikä on mitätön summa, mutta esimerkkinä korotus laman edellä on typeryyttä. Antti Rinne lienee asiasta toista mieltä. Ilman hänen suostumustaan koko korotusta tuskin olisi edes tehty. Antti saikin yli 1200€ korotuksen. Korotus lämmittää varmaan ministereiden mieltä ja puhetta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta riittää. Puoluetuen korotus oli myös erittäin tärkeä. Osaava hallitus.
Virkamiehet menivät aikoinaan korottamaan Niinistön palkkaa ilman hänen lupaansa. Niinistö jyrähti, että palkka pysyy entisellään, ja niin korotus jouduttiin häpeällisesti pudottamaan. Antti Rinteestä ei tällaiseen ole. Ensin oma etu, sitten kavereiden etu kolmanneksi puolueiden etu ja sitten isänmaan eli Suomen etu.