Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa

  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Kuluttajien luottamusindikaattori oli pakkasella heinäkuussa.
|

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa -3,9, kun se kesäkuussa oli -4,6 ja toukokuussa -1,8. Viime vuoden heinäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,5. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,3.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä vain arvio Suomen taloudesta heikkeni heinäkuussa kesäkuuhun verrattuna. Muut osatekijät vahvistuivat hieman.

LUE MYÖS: Suomen bkt-luku ”kutistui brutaalisti” – ”Huono enne työllisyyden kehitykselle”

Odotus Suomen taloudesta oli hyvin pessimistinen. Samalla näkemys kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli vaisu. Heinäkuussa kuluttajilla oli keskimääräistä selvästi enemmän rahankäyttöaikeita kestotavaroihin.

Luottamusindikaattorin osatekijät rahankäyttöä lukuun ottamatta heikkenivät viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Varsinkin odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa.

LUE MYÖS: Luottoluokittajalta selvä viesti Antti Rinteelle: Tätä vaaditaan luokituksen nostoon

Heinäkuussa kuluttajat odottivat yleisen työttömyystilanteen synkkenevän jatkossa. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on myös omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Joka toisella työssä käyvällä ei uhkaa ole ilmennyt lainkaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, varauksin myös kestotavaroiden ostamiselle ja säästämiselle.

Heinäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisin väestöryhmä, ja kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 050 Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimuksen menetelmät uudistuivat toukokuussa.

LUE MYÖS: Asiantuntijoilta tyly havainto Suomen tuoreista luvuista: Antti Rinteelle uhkaa tulla ”kuukausittainen päänsärky”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Yleensä uudelta toimitusjohtajalta odotetaan radikaalejakin muutoksia. Puhutaan sadan päivän rauhoitusajasta.
Valtion hallituksella tuo rauhoitusaika tuntuu olevan merkittävästi lyhyempi.
Odotukset Sipilän jälkeen olivat huipussaan. Hallitus ei ole vastannut odotuksiin. Heinäkuu käytetty lomailuun, Suomi-areenaan, pugeenjohtajuuden tuomiin velvoitteisiin ja nyt viimeksi Husu-puheiden vähättelyyn.
Tilaisuus taisi mennä jo. Oppositiolla oli 4 vuotta aikaa. Eikö riittänyt?

Petri Heiniemi

Nyt on kiireesti saatava ihmisiä pakkotöihin ja asuntoja kiinteistösijoittajien varallisuuden kasvattamiseksi. Opiskeluaikoja täytyy lyhentää ja opetusta vähentää, pl. ruotsi, jonka opetusta täytyy lisätä ihan hirveästi. Tuottavaa omaisuutta tulee myydä juoksevien kulujen kattamiseksi. Näillä eväillä Suomi on pärjännyt ennenkin.