Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Analyytikko varoittaa velkapommista: ”Trumpin finanssipolitiikka täysin vastuutonta”

  • Kuva: EPA / Kimimasa Mayama
    Kuva
    Donald Trump.
|

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin mukaan presidentti Donald Trump on hilaamassa USA:n velkauran aivan uusiin lukemiin, todennäköisesti laskeskellen, ettei velkapommi räjähdä hänen kaudellaan.

”USA:n talouden ensi vuoden taantumariskit ovat pienentyneet kevyemmän talouspolitiikan takia. Samalla kuitenkin pidemmän aikavälin riskit julkisen talouden velkaantumisesta ovat nousseet uusiin huippuihin,” Jan von Gerich kirjoittaa Nordean blogissa.

Keskuspankki Fed valmistautuu laskemaan ohjauskorkoaan ensi kertaa yli kymmeneen vuoteen. Vaikka USA:n talous on von Gerichin mukaan kokonaisuudessaan vielä varsin hyvässä vedossa, laskut tuskin jäävät yhteen.

”Rahapolitiikka vaikuttaa talouskehitykseen viiveellä, mutta Fedin suunnitelmat huomioiden kasvu tuskin hyytyy liian kireän rahapolitiikan takia”, von Gerich arvioi.

Von Gerichin mukaan kevyempi finanssipolitiikka on yleensä perusteltua talouden ollessa taantumassa, mutta Trump on ylivelkaannuttanut liittovaltiota nousukauden huipulla.

”USA:n talous tuskin on vielä velkakriisin partaalla dollarin globaalin roolin, USA:n suuren talouden ja keskuspankin takaaja-aseman takia. Trump laskeskeleekin todennäköisesti, ettei velkapommi räjähdä hänen kaudellaan.”

”Trumpin ja laajemmin Yhdysvaltojen finanssipolitiikka on täysin vastuutonta pidemmän aikavälin kehitystä ajatellen. Kongressin puolueeton budjettiviranomainen (CBO) arvioi kesäkuussa, että liittovaltion alijäämä nousee lähes 9%:iin vuoteen 2049 mennessä ja liittovaltion velka kipuaa yli 140%:iin suhteessa BKT:hen. Nämä arviot eivät ota huomioon viime viikon budjettisopua, joka nostaa velkauraa entisestään”, von Gerich kirjoittaa.

LUE MYÖS: 

Tunnettu talousasiantuntija varoittaa sekä vasemmistosta että populisteista: ”Jäävuoren huippu”

Meksikon muurille ehkä sittenkin rahoitus - Donald Trump: ”Vau!”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Jo Trumpin ensimmäiset "veronkevennykset" kertoivat kenelle tahansa julkista taloutta edes alkeellisesti ymmärtävälle, että pieleen tulee menemään ja ajaa jonkun ajan kuluttua varpaille pahasti.
Sen jälkeen Trump on tehnyt johdonmukaisesti lisää taloudellisesti pitkällä tähtäimellä haitallisia toimia.
Onneksi pääosa muusta maailmasta ja maailman johtajista ymmärtää Trumpin toimien lyhytnäköisyyden ja tyhmyyden ja ainakin osaavat varautua siihen mitä Trumpin ja hänen jenkkiensä lahkeeseen menee ennenpitkää, ellei menoa nopeasti saada järjelliseen otteeseen.

Raimo Laine

Meidän EKP lappaa täysillä aina vain lisää rahaa markkinoille ja soveltaa negatiivisia korkoja, mitä Trump ei vielä ole keksinytkään. Myös valtio, kunnat ja kotitaloudet velkaantuvat koko ajan lisää.
Kyllä normaaliälyistä meno ja tulevaisuus hirvittää.

Johannes Hissa

Suhteellisesti ottaen suurinta velan kasvu oli kylläkin Obaman edeltäjän G.W. Bushin aikana eli vielä vuonna 2001 velkaa oli 5,8 biljoonaa dollaria kun hänen lopettessaaan 2009 velkaa oli jo 11,9 biljoonaa dollaria eli velka yli kaksinkertaistui ja velan suhde bkt:hen nousi alle 60 prosenttista yli 80 prosenttiin. Obaman aikan velka kasvoi sitten yli 100 % bkt:tsa vuonna 2012 ja lopulta se oli vuonna 2017 jo 20,2 biljoonaan dollariin eli Obaman aikana velan kasvu oli vain alle 1,7-kertainen.

Johannes Hissa

Suomen julkinenvelka on 137,5 miljardia euroa ja Yhdysvaltojen julkinenvelka on 22 547,6 miljardia dollaria eli 20 278,44 miljardia euroa. Suomen väkiluku on 5,5 ja Yhdysvaltojen väkiluku 329,2 miljoonaa, joten velkaa yhtä kansalaista kohti on Suomessa 24 914 euroa ja Yhdysvalloissa 62 169 euroa. Yhdysvaltojen julkinenvelka on siis noin 2,5-kertainen per capita kuin Suomen julkinenvelka. Suhteutettuna BKT:hen Suomen julkinen velka oli vuoden 2018 lopussa 58,9 % ja Yhdysvaltojen julkinen velka 106,1 % eli Suomessa julkinen talous on saatu tasapainoon, mutta Yhdysvalloissa velkaannutaan edelleen.

Jari Rutanen

Myös ekp on virittänyt velkapommin euroalueelle pumppaamalla qe ohjelmallaan yritys- ja valtionvelkakirjojen hinnat tappiin jolloin niiden korot ovat pudonneet jopa negatiivisiksi.

Se on puolestaan ajanut sijoittajat usan osakemarkkinoille jotka ovat kuplaantuneet.

Tuomas Sikander

Epäilen ettei lehmäpojalla ole aikomustakaan maksaa velkojaan, sotainvestointipankkiirit ovat keksineet siihen ekonomisemman ratkaisumallin.
Mitä niiden sotaintoon tulee, voi hyvällä syyllä alkaa puhua jonkinlaisesta kiimasta.
._.

Janne Rantala

No mikä sinun ehdotus on kun olet aika kova arvostelemaan muiden tekemisiä?Leikataanko eläkkeistä,julkisen sektorin koosta vai sosiaaliturvasta mitkä taitaa olla 3 suurinta momenttia verorahojen käytössä?Valtion taloushan on helppo laittaa kuntoon mutta voit olla varma että ihmiset ei ole iloisia sen jälkeen.