Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Kiina romautti juanin alimmilleen 11 vuoteen – ”Kauppasota muuttui juuri kamalammaksi”

Luotu: 
5.8.2019 14:01
  • Kuva: EPA / How Hwee Young
    Kuva
    Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota koettelee maailmantaloutta.
|

Kiinan keskuspankki on pudottanut juanin hallinnollisen koron alimmilleen sitten viime joulukuun. Hallinnollinen keskikorko, middle rate, oli maanantaina 6,9225 juania dollaria kohden.

Valuuttamarkkinoilla juan heikkeni heti alimmalle tasolleen vuosikymmeneen, kun dollarilla sai yli 7 juania. Edellisen kerran 7 dollarin rajapyykki meni rikki toukokuussa 2008. Kauppasodasta huolimatta juanin kurssi on tähän saakka pidetty alle 7 juanin dollaria kohden.

LUE MYÖS: Poliisi iski voimalla Helsingin huumekauppaan – Nyt pyydetään soittoja 112:een

Bloombergin mukaan Kiinan keskuspankin koronlaskussa voi olla kyse valuuttasodan alkusoitosta.

”Valuuttasota on täällä ilman muuta ja se on luonnollinen jatke kauppasodalle, joka juuri muuttui kamalammaksi”, sanoo Salter Brothers Asset Managementin johtaja George Boubouras Bloombergille.

Siirto on laajalti yhdistetty Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viime torstaiseen ilmoitukseen, että hän aikoo määrätä uuden 10 prosentin tullin syyskuun alussa. Trumpin mukaan tullit koskisivat tuotteita, joista ei aiemmin ole maksettu tullimaksuja, ja joiden tuontiarvo Yhdysvaltoihin on noin 300 miljardia dollaria.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ilmoitti heti torstaina, että Kiina ei halua kauppasotaa, mutta ei pelkää käydä sitä.

Financial Timesin arvion mukaan juanin kurssilaskussa onkin kyse Trumpin tullien vaikutusten pehmentämisestä.

Yhdysvallat on aiemmin vaatinut Kiinaa olemaan aliarvostamatta valuuttaansa. Vielä kesäkuussa Kiinan keskuspankki vahvisti juania lisäostoilla. Analyytikot tulkitsivat, että juanin kurssin vahvistaminen oli Kiinalta hyvän tahdon ele ennen maiden välisiä kauppaneuvotteluja G20-kokouksen yhteydessä.

Kiinan juanin kurssin laskemisen ajankohta on Yhdysvaltain presidentti Trumpille työläs, sillä hänellä on käsissään sisäpoliittinen kriisi El Pason ja Daytonin ammuskelujen vuoksi. Ammuskeluissa menehtyi noin 30 ihmistä.

LUE LISÄÄ: Aki Kangasharju: ”Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä – Suomessa populismi on hallituspuolueissa”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Trump ei ole koskaan ymmärtänyt että Kiinan keskusjohdolla on täydessa hallinnassaan maan sekä keskuspankki, että oikeuslaitos, mihin taas Trump voi vain unelmoida ja haluaisi.
On jo tässä vaiheessa helppo ennustaa että kauppasodan suurin häviäjä tulee olemaan Yhdysvallat ja sitten koko maailman kehitys Trumpin ymmärtämättömyyden vuoksi
Olisi melkein toivonut että edes Trumpin hallinnossa olisi tuo ymmärrys ja tilannetoimenpiteiden toteuttamis realismi ollut hallussa, mutta ei!

Tapio Pento

Kiina on hyvin pieni investoija USA:ssa. Esimerkiksi EU:n investoinnit ovat noin 3000 miljardia dollaria, ja Kiinan vain 40 -- https://www.bea.gov/system/files/2019-07/fdici0719.pdf .
USA:n velka Kiinalle on suunnilleen sama kuin Japanille, noin 1100 miljardia, kun kokonaisvelan suuruus on noin $ 22000 miljardia.
Trump ei tässä leiki tulella, koska useat syyt estävät Kiinaa lopettamasta lainan annon eräpäivinä, esim. valuuttojen arvon suhde.

Tapio Pento

Lieneekö Kiinan keskuspankin tarvinnut tehdä yhtään mitään juanin arvon pudottamiseksi muutamilla prosenteilla. Eiköhän siihen riittänyt Trumpin ilmoitus uusista tulleista ja kaikkien ymmärrys, jotta ei tule maiden välille sopimusta.