Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Professori varoittaa ”kuplan” rakentamisesta – Maksavatko kuluttajat pian talletuksistaan korkoa pankeille?

  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professorin, Vesa Puttosen mukaan kuluttajille asetettu negatiivinen talletuskorko vauhdittaa talouskuplaa.
|

Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh ilmoitti Bloombergin haastattelussa, että pankit voisivat läiskäistä kuluttaja-asiakkaiden talletuksille negatiiviset korot. Tämä tarkoittaisi sitä, että tavalliset kansalaiset maksaisivat pankille korkoa talletuksistaan. Perinteisesti pankit ovat maksaneet kuluttajille korkoa heidän talletuksistaan.

Suurasiakkaiden kohdalla negatiiviset korot ovat jo käytössä.

Tosin kuluttajien pankkitilien korot ovat jo nyt lähellä nollaa. Kun pankit ovat aiemmin nostaneet palvelumaksujaan, ei merkittävä osa kuluttaja-asiakkaista saa talletuksistaan mitään tuloja.

LUE MYÖS: Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Negatiivinen korko ohjaisi tavallisten asiakkaiden rahaa kulutukseen ja sijoittamiseen. Stadighin mielestä negatiiviset korot tukisivat Euroopan Keskuspankin elvytystä.

Bloombergin haastattelussa Stadigh arvelee, että EKP:n elvytys oikeastaan edellyttää negatiivisia korkoja.

Stadighin mielipiteet voivat ennakoida Nordean toimenpiteitä, sillä Sampo on Nordean suurin omistaja.

Tähän asti yksikään pankki pohjoismaissa ei ole rohjennut ottaa käyttöön kansalaisten tilien negatiivisia korkoja. Pankit ovat pelänneet asiakkaiden menettämistä toisille pankeille.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen uskoo, että jokin pankki tulee avaamaan pelin. Sen jälkeen muutkin pankit saattavat siirtyä negatiivisiin talletuskorkoihin.

”Muutama vuosi sitten tämä ei olisi tullut kuuloonkaan mutta elämme poikkeuksellisia aikoja. Aiemmin ennustettiin korkojen normalisoitumista, eli korkotason nousua. Nyt monet uskovat, että korot ovat nollassa tai negatiivisia pitkän aikaa. Tanskalainen Jyske Bank on ilmoittanut, myöntävänsä asuntolainoja negatiivisella korolla”, sanoo Puttonen.

Puttosen mielestä kyse on oikeastaan siitä, kuinka negatiivisia talletusten korot voivat olla.

”Kohta tätä testataan. Samanlainen kynnys ylitettiin muutama vuosi sitten kun pankit alkoivat periä rahaa automaattinostoista.”

Puttonen muistuttaa, että myös EKP lainaa pankeille negatiivisella korolla.

”Keskuspankki on luvannut, että se lainaa pankeille rahaa -0,4 prosentin korolla, jos pankit lainaavat sen eteenpäin. Tällä pyritään saamaan talouskasvua.”

Puttonen ilmoittaa, ettei hän halua olla maailmanlopun povaaja. Mutta:

”Lyhyellä aikavälillä negatiiviset talletuskorot voivat olla taloudelle hyvä uutinen mutta on päivän selvää, että tämä on tehokas kuplan rakennusaine.”

LUE MYÖS: 

Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

SAK:n Eloranta suomii ”ilmaistyötä” – ”Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kytökorpi

Asuessani Sveitsissä 60-luvulla, niin talletuksesta pankkiin jouduin maksamaan pankille 1 prosentin talletusmaksun. Silloin Sveitsissä maksettiin palkat suoraan palkansaajalle, ei pankkitilille. Pankille asiakkaan varojen säilyttäminen pankkitilillä ei ole ilmaista vaan aiheuttaa myös kustannuksia. Nämä kustannukset on maksatettu ottolainaajilla. Olisiko parempi,että jokainen maksaa itse omat kustannuksensa, tallettajat omansa ja velallinen vain omansa.

Jari Rutanen

Puttoselle vinkki:

Pankit eivät lainaa keskuspankkirahaa asiakkailleen, vaan käyttävät sitä vähimmäisvarantovaatimuksen täyttämiseen (1% luottokannasta) sekä pankkien väliseen maksuselvitykseen.

esim: Standard&Poors: "Banks cannot and do not lend out reserves"

https://positivemoney.org/2013/08/repeat-after-me-banks-can-not-and-do-n...

--

Keskuspankkirahan lainaamisen sijaan pankit luovat luottoja asiakkaillen tietyssä maksimisuhteessa omaan pääomaansa (Basel-säännöt). Pankkien tulisi kuitenkin luoda luottoja (jolloin syntyy vastaava määrä tilirahaa) todellisella markkinariskillä eikä valtion/veronmaksajien tuella.

Tosisinsanoen valtion tulisi poistaa talletussuoja eikä pelastaa pankkeja kriisien yhteydessä. Tällöin luottojen riskimarginaalit määräytyisivät markkinaehtoisesti ja pankkikriisien todennäköisyys vähenisi.

Tiliraha on siis pankkien luomaa yksityistä rahaa. Rahajärjestelmämme perustuu kuitenkin valtiorahaan eli keskuspankkirahaan. Esim. käteinen on keskuspankkirahaa.

Valtion tuleekin antaa keskuspankkirahan sähköinen muoto kaikkien kansalaisten käyttöön avaamalla kaikille kansaisille keskuspankkitili ja siihen kuuluva maksujärjestelmä. Tällöin kansalaisten rahavarat ovat aina turvassa yksityisen pankkiesektrorin mahdollisilta myllerryksiltä. Fiksut naapurimme ruotsalaiset tätä jo suunnittelevatkin ("e-krona").

Problem solved!

Muita kysymyksiä?

--

+ Ville IIvarinen "RAHA"-kirja: https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/raha/

Kalle Paloheimo

Miksei pankki sijoita talletusvaroja ja hanki niillä tuottoa? Eikö pankin pitäisi osata sijoittaa paremmin kuin tavallisen kansalaisen? Ekp:n pitäisi nostaa korkoa, jotta rahalla olisi arvo. Inflaatio ja kasvu ei synny täydellä vatsalla kypsillä ja kylläisillä markkinoilla, kukaan ei syö lisää vaikka ruokaa olisi. Oleellista on että kohtuullinen kokonaiskysyntä tyydytetään kokonaistuotannolla. Pankin tehtävä on välittää rahaa ja silläkin työllä on arvo, voittaja on se joka tekee sen parhaiten ja edullisimmin.

Jouko Tuhkanen

Tavallinen Pihtiputaan mummo maksaa jo pankille korkoa siitä, että pitää vähäisiä eläkerahojaan pankin käyttötilillä, jonka korko on 0%. Näin käy, kun korottomalta käyttötililtä vähennetään alati kohoavat palvelumaksut palveluista, joita mummo käyttää harvoin tai ei lainkaan.

risto toikkanen

Pankin palvelumaksut monella ylittävät tilillä olevista rahoista saatavan koron, puhumattakaan että miinuskorkoa aletaan periä. Miinuskoron tullessa voimaan pankissa kannattaa pitää ainoastaan laskujen maksuun riittävä rahamäärä, muut rahat nostetaan käteisenä sukan varteen.