Sunnuntai 20.1.2019

Katainen on Euroopan ykkönen!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2008 07:37
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Anders Borg ja Jyrki Katainen

Jyrki Katainen (kok.) on rankattu Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi. Asialla oli arvostettu talouslehti Financial Times, joka antaa arvoa Suomen vakaalle taloudelle ja ensi vuonnakin nähtävissä olevalle budjettiylijäämälle.

Kakkoseksi tuli Saksan valtiovarainministeri Peer Steinbruck ja kolmoseksi Luxemburgin Jean-Claude Juncker. Ruotsin Anders Borg on nelonen.

Mukana arvioinnissa oli 19 valtiovarainministeriä. Huonoin oli Portugalin Fernando Teixeira dos Santos.

Kataisen valttina oli tasaisuus, sillä hän sijoittui kaikilla kolmella osa-alueella viiden parhaan joukkoon. Suomen talousmittareiden perusteella hän sijoittui neloseksi, kuten myös henkilökohtaisissa poliittisissa kyvyissä. Finanssimarkkinoiden luottamusta mitattaessa Suomen tasapainoisuus arvostettiin myös korkealle, Euroopan kolmoseksi.

Poliittisilta kyvyiltään ykköseksi ylsi arvovaltaisen ekonomistiraadin äänestyksessä Ison-Britannian Alistair Darling. Ruotsin Borg sijoittui Kataisen edelle kolmoseksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

Kataisen etsikkoaika mitataan, kun hänen lausunto ja vakuuttelu vuoden takaa asemoituu nykytilanteeseen ja huomiseen. Katainen kertoi jouluna 2007, että USA:n sub-prime asuntoluottokriisi ei kanna Suomeen vahvojen pankkiemme ja vakaan taloudenhoitomme vuosi ~ nyt tämä kriisi on jo rantautunut Suomeen ja aika näyttää oliko Katainen ennustuksessaan ja vakuuttelussaan oikeassa vai väärässä---
...

[orig. maanantai, joulukuu 24, 2007]
(Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)

[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.

Suomi on nostanut palkkamaltilla historiansa suurimmat vaihtotaseylijäämät [2003: 10% BKT:sta]. Suomalainen insinöörityö on mennyt hyvin kaupaksi. Osaamista on riittänyt ja kysyntääkin toistaiseksi. Käyrä on kuitenkin selvä - ylijäämä laskee koko ajan [2006: 5% BKT:sta]. Tänä syksynä nostimme palkkamme uudelle tasolle. Seuraavaksi nousevat hinnat, ja sitten laskevat velkamme vakuudet - siis asuntojen arvot. Katto tuli vastaan.

Kuluttaa voi määränsä - nyt valtaa hengenahdistus. Kotiin ei mahdu enää tavaraa, esineitä, krääsää, laitteita ja sähköä kuluttavia helpokehyödykkeitä vailla todellista hyötykäyttöä. Ihminen on kuluttamassa maapallonsa loppuun. Jännityksellä odotetaan onko Lapissakin ennätysjoulu - Joulu lämpöaalloilla - onpahan porojenkin helpompi kaivella jäkälänsä, ... ellei jääpeite yllätä.

Suomen Pankki yllätti julkaisemalla markkinatalouspankkien stressimittarit. Käyrät ovat mielenkiintoisia - 1992 pankit olivat lähimpänä konkurssiaan [lukuarvo 0,7], nyt ennustekäyrä lähenee noita "stressantuneita" lukuja [4] - vielä vuonna 2005 se oli 6. Korot nousevat, haetaan lyhennysvapaita ja neuvotellaan nousevissa koroissa. Mikäli asuntojen tasearvo laskee voimakkaasti, veloilta katoaa vakuusarvoa ja vaje on täytettävä jostain. Pitääkö peliin ottaa jo etukäteen muhivat ennätysperinnöt?

Suomalaiset ovat saaneet jo näitä ennätysperintöjä. Valtio poistaa edukseen perintöverot, koska noilla perinnöillä osa kansalaisista selviää velkakuopastaan, kun vakuusvajetta ei voida muualta täyttää ja näyttötalouskulutustakin pitäisi jatkaa. Seuraava sukupolvi saakin sitten vielä suuremmat perinnöt. Hyvä näin, sillä valtio ei jaksa huolehtia huomisen hyvinvointilaskusta - joudumme siihen kuuluisaan "omaan otsaan tuulee" -puhuriin.

Kilpailukyky on vientiriippuvaiselle Suomelle hyvinvoinnin lähtökohta. Palkkamaltti takasi kilpailukyvyn - nyt ulosmittasimme tuon tupo-konsensuksen. Ruotsissa EY-tuomioistuin hylkäsi Ruotsin LU:n [SAK:n vastine] valituksen latvialaisten hyväksymättömästä työehtosopimuskäytännöstä - se merkitsee, että nyt EU-alueella saa tehdä työtä toisen maan jollekkin edullisemmalla työehtosopimuksilla.

EY:n innoittamana palkat tulevat laskemaan, koska verestä työvoimaa saapuu mm. Puolasta, Latviasta ja Liettuasta. Saattaa kuulostaa kornilta, mutta tuo EY-tuomioistuinpäätös voi pelastaa ylivauraat ja ylipalkkaiset Pohjoismaat kiihtyvästä kustannuskilpailupaineesta. Palkkamme lähtevät laskuun - entä kuinka käy ylihintaisten asuntojemme velat; lyhennykset ja korot. ei hätää - perinnöt tulevat apuun ja hätiin

Olisi muistettava, että asunnoissa muhiin ylihintakriisi - perinnöt ovat suurelta osin asuntoja, mökkejä , tontteja ja halpenevia autoja. Saattaa olla, että perintöjen reaaliarvo ei olekkaan viiden vuoden päästä tämänpäiväinen. Perinnöillä ei järjestelläkkään ylisuurien lainojemme vakuuksia, vaan jää vaje. Asuntokierre onkin näin valmis heidän kohdalta joilla on liian suuret asunnot, velat ja niiden hoitokulut.

Markkinatalouslaki on mielenkiintoinen asia - se vaatii aina ostajan - entä kun kansakunta huomaa, että ylikulutus tuhoaa vauhdilla ympäristöä ja vetää "liinat kiinni" - ei olekkaan riittävää kysyntää, jälleen talouskierre alas on valmis.

Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu. Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: [email protected]

Ilkka Luoma
KESKUSTELU --- TIEDE [25154]

---------------------------------------------------------------

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttää vapaasti kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma, 02.lokakuuta 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6554533 ---

Teksti
Kansalaiset ovat heränneet huomaamaan ympäristön tilan vaikutukset myös omaan hyvinvointiin. Luontorenesanssi saattaa intohimoistaa "kuluttamattomuuden" aikakauden - hylkäämme näyttötalouden ja valitsemme ympäristöllisen huomioimistalouden.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6554560 ---

Teksti
Erkki Liikanen, ent. Brysselin komissaari palasi Suomeen Suomen Pankkiin varoittamaan ja neuvomaan mihin liiallinen kulutus johtaa. Kuinka oli silloin kun herra Liikanen oli meillä valtiovarainministerinä?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6554580 ---

Teksti
Tavallinen veronmaksaja katselee upeasti entisöityä Suomen Pankkia - mitä tämä laitos tekee huomenna? Suomen Pankki voisi olla kansalaisten oma pankki hillitsemässä yritystoimintaa harjoittavien pankkien "villiä" menoa. Uudessa talousajattelussa korko saattaa kokea yllättävän loppukeskustelun.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6554602 ---

Teksti
Suomen Pankissa oli 2. lokakuuta 2007 avoimien ovien päivä tavallisille kansalaisille. Rakennus oli komea, mutta mitä muuta se tekee huomenna kun ottaa vastaan vanhoja markkoja ...? No, neuvojapa tietenkin - kansalaisten omasta kansantaloutta vaalivasta pankista..

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/6554636 ---

Teksti
Tukinuittoa, rehellistä käsityötä, kulutus oli kohdallaan, tukkijätkät olivat harvemmin ylen syöneitä - he kuluttivat aidosti, siis kaloreita. Henkisyys lähtee fyysisyydestä. Suomi rikastui metsästä, terva, sahat, vaneri ja paperi, ... entä huomenna kun suuria paperikoneita siirretään Kiinaan? Kuinka käy huomisen suomalaisen rock´roll? Lasimaalaus Suomen Pankissa.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/6554652 ---

Teksti
Suomen Pankin pääaula - upeaa entisöintiä. Nyt Suomella menee lujaa, ainakin näyttötaloudessa, jossa oravana juoksemme pyörässä, jonka laakerit ovat jo öljystä kuivat. Valoa on, mutta silti täytyy kysyä, onko kulutusjuhlatunnelin päässä valoa? Valaistu ymmärryksen tie johtaa ympäristöön, joka ruokkii kaikki tavallansa ja tasapuolisesti eläinkunnan kilpailulakien mukaisesti.

Harmaasusi

Kävelevä Kataistrofi saa kehut toisten tekemisistä
tai tekemättä jättämisistä. Luulisi sentään noinkin
arvaltaisen lehden toimituksen pystyvän arvioimaan
tolaa ja tilaa hieman pitemmällä janalla kuin vain
puolentoista vuoden "taikasauvan" heilauttamisella.

Uuden Suomen sivuilla tilanteen arviointiin
pystyy tavallinen rupusakkikin. Taitaa olla
ainoita mahdollisuuksia enää tässä ennakko-
sensuurin riivaamassa mediassa €U-Suomessa.

Liike

Humoristisuus selviää, kun lukee uutiseen linkitetyltä Financial Timesin sivulta perusteet, joita järjestykseen asettamisessa on käytetty.

Valtiontalouden lukuihin perustuvaan osasijoitukseen vaikutti esimerkiksi verojen BKT:sta lasketun osuuden muutos vuosina 2002-2007, johon Katainen ei ole ehtinyt kovin paljoa vaikuttaa tultuaan valtiovarainministeriksi vasta vuoden 2007 keväällä.

Muutenkin poliitikkojen vaikutus maan talouteen on onneksi erittäin pieni verojen osuuden määräämistä lukuun ottamatta.

Poliittiseen sijoitukseen vaikutti esimerkiksi se, kuinka pian ministeri ymmärsi kansainvälisen pankkikriisin laajuuden. Brittiministeri on arvioitu siinä ykköseksi. Ilmeisesti hänen katsotaan tajunneen laajuuden nopeimmin, koska USA:n asuntoluototuksen kriisi levisi Euroopassa ensiksi Britanniaan.

Jos suomalaiset osuuspankit olisivat käyttäneet kaikki varansa USA:n roskaluottojen ostamiseen, Katainen olisi pärjännyt poliittisellakin osa-alueella loistavasti.

lepa

Näyttää US:n nettisivujen lukijoille ja kommettiautomaateille olevan vaikeata tunnustaa että suomalainen valtionvarainministeri voisi pärjätä kansanvälisissä vertailuissa. FT on arvostettu ja asiantuntijaksi tunnustettu lehti. Mikäli on vähänkin seuranut eri maiden talousasioita pidemmällä aikavälillä pystyy tajuamaan että Suomessa valtiontalouden hoito on selvästi keskiarvoa parempaa. Kuinka suuri osuus tästä on juuri valtionvarainministerin osuutta on vaikeampi erottaa. Hallitushan toimii tiiminä ennalta sovittujen puitteiden mukaisesti. Valtionvarainmiristeri joutuu valvomaan että laadittua suunnitelmaa noudatetaan maamme talouskehityksen puitteissa ja pyritään ennakoimaan myös tuleva kehitys. Näiden asioiden hoidossa Katainen näyttää onnistuneen keskimääräistä paremmin kiitos myöskin oman ministeriön virkamieskunnan. Onnitteluni!
Lepa

Vesimies

Eipä tullut yllätyksenä.
Useimmat suomalaiset sen tiesivät. Katainen on taitava ja tasapuolinen.
Valitettavasti on vielä joukko asiaa tietämättömiä, heitä näyttäisi olevan vielä mm demarien ja vasemmistoliiton piirissä, varsinkin kun lukee heidän kannanottojaan ja kommenttejaan. Uskon kuitenkin että ko "totuudentorvien" mukana kulkeminen tulee entistä vaikeammaksi, senhän sanoo järkikin.

Vieras

eiköhän toi sun hehkuttama katainen saanut sun mollaamilta demareilta,perinnöksi hyvin hoidetun valtiontalouden.ei oo vielä ehtinyt sitä kokonaan sotkea,mitä oli jäljellä suomen taloudesta,viime porvarihallituksen jälkeen.kun kattelee hänen aateveljien jälkiä jenkeissä,pelon väreet nousee.
ehtihän katainen sotkea viime työmerkkinasopimuksen sekaantumalla naissukupuolen palkkoihin lausunnoillaan.jos hallitus istuu koko vaalikauden.pelkään vaan että muut joutuvat taas korjaamaan sen tekemät töppäykset.

Vesimies

Eikös vaan? Kaiken maailman kätyrit ne koittavat kehua suomalaista, senhän kuuluisi olla viimeinen ja ainakin jos ei aivan huonoin niin kuitenkin siellä jälkipäässä, eikös vain. Näitten kuhujien on oltava niitä tyhmiä amerikkalaisia , eikös vaan saakuti.Ja kaiken huippu on että JK uskaltaa otta kantaa naispalkkaukseen ja saakuti vielä pitää lupauksensa. Eihän se näin voi olla kun ei se ole vasemmistotoverikaan saakeli. Meidän ministeri olisi paljon parempi ja olisi sillä ainaskin hyvät suhteet pohjoisKoreaan ja myös venäjälle. Ja mikäs se on tuo Stubbikin olevinaan, eihän sekään ole toveri, täysi nollahan se on sekin. Koittaa vaan olla jotakin. Saakeli.

jormamakela

Aika näyttää Kataisen kyvyt. Järkevältä kuulostavia lausuntoja, mutta ei aina kovin painavaa tavaraa. Tähän mennessä hän on toistellut mm. ettei Suomella ole hätää, pankit ja talous ovat hyvässä kunnossa. Ei ole Katainenkaan huomannut, tai halunnut huomata, vaalien alla, että talouden taivaalla on jo pitkään ollut tummia pilviä. Työttömyys lisääntyy rajusti, mistä väistämättä syntyy mm. asuntokuplia, jotka alkavat poksahdella. Nuoret työttömäksi joutuvat ovat sijoittaneet älyttömiä summia asuntoihin väärissä paikoissa. Halpaa rahaa on meilläkin surutta ja puoliväkisin syötetty nuorille rakentajille, joilla ei ole riittävää perspektiiviä. Suomi on mm. vientinsä kautta niin sidoksissa USA:n johtamaan maailmantalouteen, että suuri lama tulee myös meille. Mm. viisaat, mutta aliarvioidut ns. sykliset ekonomistit ovat jo pitkään tienneet tulevan laman. Edes G20-palaveri ei ehdi muuttaa kehityksen suuntaa. Milloin Katainen huomaa ja lausuntojen sisältö muuttuu? Tai ovat jo vähän muuttuneet, kun kuunteli äskeistä epätoivoista sanomaa pankeille ja kuluttajille: lainatkaa ihmeessä rahaa ja kuluttakaa, kuluttakaa...

Vieras

Otetaanpa hieman tarkemmin.
Katainen on selvästi sanononut että kasvu hidastuu, pahin hidastuminen tapahtuu 2009 -2010. Tämä vuosi on vielä hyvä.
Hidastuminen johtuu finassikriisistä (= maailamankauppa ja sen kehittyminen kaikkiaan)Meillä on tähän maailamanlaajuiseen kriisiin parempia varaus ts Suomen talous on paremmassa kunnossa kuin edelliseen kriisiin jouduttaessa jossa Suomi oli kriisissä.
Ei valtionvarainministeri voi sanoa asiaa paremmin. Se mitä puhutaan ministerikabineteissa ei aina ole parasta infoa kansalaisille. Usko tulevaisuuteen on säilytettävä ei puhein vaan teoilla. Nyt hallitus toimii juuri näin tekee tekoja. Teko numero yksi "taantuman" tarkka analysointi ja mahdollisuutemma laman aikana, Oma ostovoimamme on pyritävä pitämään tavanomaisella tasolla, ja sitä hallitus nyt tekee.
Se että vasemmisto huutaa on tyhjien tynnyreiden kolinaa - todellsita parempaa vaihtoehtoa heillä ei ole.

Ulmo

Olipa arvio.

Enpä olisi voinut uskoa, että joku keksii rankkaamaan baltion tolanteen perusteella valtionministereitä.

Vuoden valtionvarainministerinä toimineen Kataisen ansiot tai ansiottomuudet eivät vielä näy missään.

Yhtälailla Liikanen niitti mainetta valtionvaraiministerinä. Menikö siinä kuukautta Liikasen rehvastelupuheista Pohjolan Japanista, kun pankkikriisi alkoi.

Onhan tämä meidän poliittinen järjestelmä aika ongelmallinen, kun puolueen puheenjohtaja, joka ei ymmärrä taloudesta yhtään mitään istuteaan valtiovarainministeriksi. Sitten ns keulakuvan tehtäväksi tulee toistella kansalaisille muiden hänelle syöttämiä talousviisauksia. Pahinta asiassa lienee se, että nykyinen valtionvarainministeri ymmärtää niistä yhtä paljon kuin edeltäjänsä (Heinäluoma).

jaakkookojo

Kausi vuodesta 2007 on liian lyhyt arvioitavaksi. Jyrki ei ole saanut tehdä virheitä, koska muut hallituspuolueet ovat panneet suitset suuhun. Vakavin virhe olisi tapahtunut, jos Jyrkin tasaveroale olisi astunut voimaan sellaisenaan. Olisikohan siitä saanut lisäpisteitä, kun antaa rikkaille ja ottaa köyhiltä? Jyrki on vahva oikeistopoliitikko. Vuodenvaihteessa nähdään, pitääkö pokka alentaa veroja myös köyhiltä.

askoniskala

ovat yhden sortin huuhaata. Miten eri ihmisten erilaisia ominaisuuksia on verrattu? Mitkä ovat olleet "objektiiviset" kriteerit? Miten toimintaa on verrattu vertailukelpoisin mittarein? Jne.

Financial Times on viime aikoina niittänyt analysoinneillaan kyseenalaista kunniaa kuten uutisoinnillaan Suomen vaikeuksista saada luottoa.

En halua kannanotollani väheksyä Kataisen toimintaa. Kysyn vain, pitääkö media lukijoitaan vähä-älyisinä idiootteina.

Liike

Olisi toki mukavaa hurrata Kokoomuksen hyvän talouspolitiikan saamalle hyväksynnälle, mutta kun tuon vertailun tuloksiin eivät Katainen tai Kokoomus ole voineet vaikuttaa juuri miltään osin.

Esimerkiksi valtiontalouden ja verotuksen kehitystä on arvioitu vuosien 2002-2007 lukujen perusteella muilta osin ja osinkotulojen verotuksen muutosten osalta vuosien 2003-2008 luvuilla.

Lisäksi on verrattu ennustuksia ensi vuoden valtiontalouden ylijäämän määrästä, vaikka edes ensi kevättalven taloustilannetta ei voi kukaan ennustaa luotettavasti.

Itse asiassa menneiden lukujen perusteella tulleesta hyvästä sijoituksesta kuuluisivat kiitokset veroja alentaneille Sauli Niinistölle, Antti Kalliomäelle ja Eero Heinäluomalle, jotka olivat valtiovarainministereinä johtamassa vuosien 2002-2007 budjetointia.

Sikäli kuin kansantuotteen kohoamisesta voi poliitikkoja ylistää.

hoikkapoika

Miten lie koulutus kyseiseen tehtävään.Alun ajat oli hyviä,nyt mennään lamassa.Pelkillä veronalennuksilla hyväosaisille ei pärjää.Valtion ja kuntien menot on saatava kuriin,kansa ei kestä nykyistä verotusta.

Vieras

Saavathan yritysjohtajatkin kurssit nousemaan kun potkivat tarpeeksi väkeä pihalle. Tätä kunnianosoitusta ei annettu inhimillisen kärsimyksen lievittämisestä, mikä olisi Suomessa koko ajan enemmän tarpeen. Valtiovarainministeriöön ei vain kuule eikä näe kun köyhtyvät suomalaiset vaipuvat yhä suurempaan epätoivoon rikkaiden porskuttaessa. Jyrki auttaa toimillaan lähinnä härskisti rikastuvaa kymmenystä tässä maassa.

BobYoung

Minusta mielipidekirjoittajat nälvivät turhaan. Voitto on aina voitto ja nyt voitto tuli Suomeen!

Joka kilpailusta voi jossitella ja saivarrella loputtomiin, mutta se ei muuta voittajaa. Valinta on suoritettu ja kilpailun kriteerit ovat kaikkien nähtävillä avoimesti. Koska me uusisuomen lukijat emme osallistu kilpailun tuomaristoon, niin turha meidän on kirjoittaa puuta heinää, vaan todetaan kilpailun tulos. Voittaja Jyrki Kataiselle kuuluu kaikki kunnia.

Hyvä Jyrki. Nyt sinut tunnetaan jo muuallakin kuin Suomessa.

tuomari

Joka siis tässä tapauksessa on Suomessa toteutettu talouspolitiikka aiempien valtionvarainministerien toimesta. Palkinnon vastaanottajana sattuu nyt olemaan Jyrki Katainen.

Mielenkiintoista uutisessa on se kuinka korkealle Suomen toimet rankataan kansainvälisessä vertailussa. Kun seuraa Suomessa tehtävää uutisointia, niin vaikuttaa siltä, että täällä ei ole kohta enää markkinoita muulle kuin säkeille ja tuhkalle. On sitä niin paljon ripoteltu ihmisten päälle. Säkkeihin on pukeuduttu perinteisesti jo pidemmän aikaa, kysykää vaikka Lenitalta.

suvituuli

Vuoden virassa olleena talousnousun huipulla surffatessa ei Katasista ole viela koeteltu.

Mutta kohta se nahdaan. Miten tasta jo paalla olevasta ja synkkenevasta lamasta selvitaan. Kataisen johdolla tai ilman.

Mielestani han ei vakuuta:

Viela muutama kuukausi sitten Katainen ei ollut kovinkaan huolestunut. Nyt on.

Valilla han puhuu elvyttamisesta, valilla taas valtiontalouden tasapainosta.

Minkaanlaista talouden syvimman ytimen - yksityisyrittamisen ja voitontavoittelun merkitys; paaomien rajallisuus; julkisen talouden osuuden kasvattamisen tuhoisuus terveelle taloudelle - ymmartamista han ei osoita. Ei edes tavanomaisen keynesilaisen (sinansa harha-opppisen) talouspolitiikan sisaistamista.

Huomasitteko, kun han vaaleihin asti toisteli, etta kay tassa niin tai nain, Suomi on joka tapauksessa siirtymassa pysyvaan 1-2 prosentin talouskasvuun seuraavina kymmenena vuotena?

Mista ihmeesta han nain on paatellyt? Vvm'n virkamiehien laskelmista tietenkin. Se ei kuitenkaan tarkoita sita, etteiko johtavan poliitikon tulisi pyrkia politiikka-ohjelmiin, joilla talouskasvu tulee olemaan huomattavasti parempi.

Onko Kataisella tallaisia ohjelmia? Ei nakojaan!

Euroopan paras? Who cares!

tuulakiilamo

Olen itsekin jokin päivä sitten arvostellut tällä foorumilla erästä ministeri Kataisen lausumaa, mutta nyt jo hiukan kirpaisee hänen puolestaan tämä ylenpalttinen kielteisyys. Jos nyt erittäin arvostettu talousjulkaisu suitsuttaa suomalaista ministeriä, niin ei nyt sentään puhjeta moitekuoroon. Perusteita tai ei, hienoa, että suomalainen ja vielä ministeri saa kehuja ulkomailta.Ei tapahdu kovinkaan usein. Sitä paitsi, tuon "boyn" nyt ainakin voisimme unohtaa. " Euroopan paras", ei savua ilman tulta, kulunutta ilmaisua käyttäen.

Maaseutu on kingi

Eli on tehnyt hyvää jälkeä. Rikkaat ovat saaneet lisää rahaa mm. tämänpäiväinen perintöveron alennus, metsämyynnin veron poisto jne..

Palkansaajat ovat saanet maksaa mm.korkeita energiaveroja, ruuan hinnan nousun, korkeat terveysmaksut jne....

Tero Turkulainen

Kun seuraa muiden eurooppalaisten taloustilannetta, ei ihme.
Ilmeisesti vvm:n virkamiehet, Heinäluomakin sekä JK ovat ihan oikeasti pärjänneet. Tuntuu vaan olevan meille vaikeaa myöntää jopa se, että emme ole Euroopan huonoimpia.

Kuten tuulakiilamo jo tiivisti: ..." Euroopan paras", ei savua ilman tulta.

Ilkka Luoma

[orig. torstai, elokuu 02, 2007]

( Valtiovarainministeri Jyrki Katainen säätää ensimmäistä budjettiaan; Kataisen oppivuodet ovat alkaneet kulutuksen hillintään ja verojen kohdistamiseen ympäristöarvojen mukaisesti )

[ ... markkinatalouden hokema on kulutus ja siitä johtuva toimeliaisuudesta työllistyminen - ympäristövastuullisten vastaväite on kulutuksen hillitseminen ja vähentäminen, omaehtoisen itsetuotetun energian laajempi hyväksikäyttö liikkumiseen sekä verotuksen säätö kulutukseen - toimeliaisuutta ei silti kahlita vaan suunnataan ... ]

Vero on aika päiviä sitten keksitty vallan väline, jolla porkkanoidaan ja kepitetään. Samalla sen tarkoitus on huomioida inhimillisyyttä jakaen hyväosaisilta vähempiosaisille. Ympäristöä huomioivassa maassa verotusta suunnataan systemaattisesti kulutukseen ja vieläpä siten, että rasittavasti kuluttava maksaa enemmän. Olemme siirtymässä omien etujen nimissä ihmiskeskeisyydestä ympäristökeskeisyyteen.

Verotuksen oppivuodet ovat alkaneet. Velkaa on maksettava velipuolen asemasta, vaikka osa siitä on edellisen suuren kulutusroihun jälkisammutuksen ajoilta, mm. valtavan työttömyyden kustannuspeittoa ja edelleen osin epäselvien pankkisotkujen jälkimaininkia (pitäisikö nyt hyvin tuottavien pankkien maksaa jotain takaisin?).

Jakoon ovat myös tulossa historiamme suurimmat perinnöt - perintöveroa muuttamalla valtio siirtää varallisuuseriä helpottamaan omia myöhempiä velvollisuuksiaan maksaa yhä suuremmille joukoille mm. eläkkeitä ja kohoavia sairauskuluja. Kansalaiset saavat hyvät pesämunat jo nyt haltuunsa - ennen kuin meneillään olevan kulutushulabaloon lasku lankeaa valtiollemme maksettavaksi.

Sähköä, polttoainetta, alkoholia, tupakkaa ja kaikkinaista ei-välttämättömyys- tai kulutusharkinnanvaraista tulee verottaa. Luontoa ympärillämme tulee säästää, siis kulutustamme on hillittävä, vähennettävä ja mm. omaehtoista liikuntaa tuettava (tilastojen mukaan suomalaiset ovat nousseet maapallon toiseksi lihavimmaksi kansaksi heti USA jälkeen).

Kulutus ja kasvu ovat tunnetusti markkinatalouden mittareita. Olemme onnistuneet mm. polttaamaan 100 vuodessa kaiken sen polttoaineen, johon on sitoutunut n. 30 miljoonan vuoden hiilidioksidivarastoitumiset - olemme siis tältä osin päästäneet ilmakehään 30 miljoonan vuoden luontovarannot 100 vuodessa.

Olemme onnistuneet kuluttamaan niin suuresti, että nyt kuumenevat ilmakehä, aavikoituvat valtiot ja helteisiin läkähtyvät ihmiset. Nykyinen EU pitää jo sisällään suuria uhkakuvia eteläisten osiensa aroutumisesta ja jopa aavikoitumisesta seuraavan 100 vuoden aikana. Ihmisen kiihtynyt kulutus on muuttanut koko ihmiselon aikana enemmän luontoa ja ympäristöä 100 vuodessa kuin koskaan aikaisemmin millään aikajaksolla.

Vero on porkkana, palkkio sekä keppi ja rangaistus. Ei-välttämättömyys- ja näyttökuluttaminen vain pönkittääksemme markkinakuvaamme on rikos ympäristöä kohtaan. Verotuksen oppivuosiin kuuluvat vääjäämättömästi verotuksen painopisteen siirto kulutukseen - kunhan tämän muistaisivat myös mm. amerikkalaiset ja kiinalaiset.

Työtuloja, perintöjä ja muita itse tekemiseen liittyviä toimia ei tarvitse verottaa lainkaan. Politisointi, tutkimustoiminta ja analyysit tuleekin siirtää itse kuluttamisen arviointiin, mittajärjestelmien suunnitteluun ja valttämättömyyden erottamiseen turhasta ja pelkästä näyttämiskulutuksesta. Kulutusverot ovat huomisen täsmäveroja, jotka lankeavat heti ostohetkellä henkilötasolle.

Perusidea on se, että kuka kuluttaa eniten, maksaa myös eniten. Tämä ei tarkoita sitä, että esim. suurlapsiperhe maksaa ruisleivästä enemmän, vaan sitä, että mm. eniten kuluttavan auton omistaja maksaa eniten. Huomisen verot ovat palkitsevia ja rankaisevia. Vastuunkanto tuo mukanaan verotuskäännöksen luontoarvojen huomioimiseen.

Terveellinen ruoka ( mitä se itseasiassa on ) verottuu vähemmän, epäterveellinen, siis se, joka teki meistä maapallon toiseksi lihavimman kansan, taas saakoon ankaramman verokohtelun. Ylensyöntivero ja liikkumisen kannuste on kampanjoita joilla nostetaan laajasti ja merkittävästi kansakunnan vireellisyys- ja elämäntasoa. Virkeä ihminen on osallistuvampi ja nykykulutusjuhlamme ongelmat vaativat yhteistä osallistumista ratkaisujen löytymiseksi. Merkittävät muutokset lähtevät itse kuluttavan kansa tottumuksien muutoksista, ja nämä muutokset toteutuvat helpommin jos olemme aktiivisesti motivoituneita niiden tekoon. Aktiivisuuden ja osallistumisen suhde terveyteen ja elintapoihin on suoraan verrannollista.

Elämme juuri nyt markkinataloudellisesti kulutusaallon harjalla. Katainen on oikeassa verrannossaan "tuulen tuomista rahoista" - nyt on maksettava "ylimääräisesti" velkaa, huomenna se ei saata olla enää mahdollista. Nyt kannattaa maksaa, sillä korot nousevat. Kataisen oppivuodet alkoivat näin oikean suuntaisesti. Elämme lisäksi kulutusjuhlan huippua. Hokemaksi ei enää kelpaa, että kaikki mitä kulutetaan tuo toimeliaisuuden myötä etuja kansantaloudelle.
Meillä on juuri nyt keskipisteenä uusi "kansantalous" -- se on luonnon tasapainotalous, tosin pessimistit väittävät jo, että on myöhäistä aloittaa muutokset - oli tai ei, nyt on mobilisoiduttava ymmärtämään, mitä tekomme jäljet merkitsevät lapsillemme ja heidän lapsilleen - perinnötkään eivät riitä, jos ei ole mistä elää.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
............................................

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus
( Copyright by Ilkka Luoma 2007 ), kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/3670940 --- IMG_1712.JPG 4481 kB ID: 3670940

Teksti
Varttunut kulutukseen tottunut yksilöihminen individualismissaan saapui katsomaan ja kuuntelemaan The Rolling Stones yhtyettä Helsinkiin mm. yksityisautoilla 1.8.2007. Huomisen juhlaa on kulutuksen verottaminen ja uusi hallitus onkin linjaamassa uusia polttoaineveroja hillitsemään ympäristötuhoja - liian myöhäänkö? Milloin aloitetaan oppivuodet ymmärryksen kohentamiseksi huomaamalla, ettei kulutusiloittelu ole ihmiskunnan etujen mukaista harmonisoitumiseen pyrkivässä ympäristössämme.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/3670936 --- IMG_1227.JPG 2783 kB ID: 3670936

Teksti
Suuren suosion saanut nuorisosarja niin kirjoina kuin elokuvina on kapinaa vanhaa maailmaa vastaan. Olisiko Kataisesta Harry Potteriksi viitoittamaan uuden budjetin myötä verotusta ympäristöarvojen suuntaan - havaitsemalla, että kulutusjuhlailoittelu ei ole ihmisen itsekkyyden kannalta se oikea tie harmoniseen menestykseen.

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/3670931 --- IMG_1098.JPG 3749 kB ID: 3670931

Teksti
Uusi Eduskunta valtiovarainministeri Kataisen johdolla vääntää ensimmäistä budjettiaan. Onko havaittavissa käännettä vihreämpään suuntaan, vai jatkuuko markkinatalouden kulutusiloittelu luontomme ja ympäristömme kustannuksella? Kerran, vai hetken verran edustajiemme tie päätöksiin oli konkreettisesti viherretty - myöhemmin kukat jaettiin halukkaille kansalaisille ilmaiseksi Eduskunnan rappusilta.

Vieras

Financial Timesin tilaus loppui just tähän päivään! Kui voi olla noin tietämätön kansakunnan tilanteesta? Katainen kun kuuntelee ainoastaan EU direktiivejä, sopivat ne Suomeen tai ei. Omaa linjaa ei olla nähty aikoihin, ja miehen ymmärrys Suomen tilanteeseen senmukainen!
FT, please shut up !

hannujuurmaa

Kun on seurannut politikaa jonkin verran niin parhaat valtiovarain ministerit ovat tuleet Kokoomuksesta,sanokoon kuka tahansa mitä tahansa,Iiiro Viinanen nosti suomen lamasta,Niinistö jatkoi vakautusta,Katasella on hastetta kerrakseen jos meinaa jatkaa ranking 1. tulevasuudessakin.