Torstai 19.10.2017

Miten käy suomalaisten lehmien?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2008 07:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

EU-maat yrittävät tänään sopia maataloustukijärjestelmän osittaisesta uudistamisesta. Tavoitteena on tehostaa monimutkaista järjestelmää.

Suomi on ennakkoon ollut huolissaan etenkin siitä, että muutokset voivat uhata kotimaisen naudanlihan tuotannon kannattavuutta.

Maatalouskysymysten päätökset tehdään määräenemmistöllä, joten Suomi ei voi yksin estää itselleen epämieluisia ratkaisuja.

Yksi Suomelle hankalimmista asioista on suunnitelma lakkauttaa maitokiintiöt vuonna 2015. Se uhkaa suomalaista maidontuotantoa, sillä maitoa on halvempaa tuottaa keskisemmissä Euroopan maissa kuin Suomessa.

Suomessa on laskettu, että tuotanto olisi turvattu, jos lypsylehmille saataisiin sadan euron palkkio nautaa kohden. Suomen 290 000 lypsylehmälle tavoitellaan näin ollen EU:n kassasta yhteensä 29 miljoonan euron tukea.

Hannulan mukaan EU:n komissio ymmärtää Suomen toivetta saada lehmilleen tukea, mutta kaikki EU-maat eivät ole yhtä myötämielisiä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

juhopaavola

Konkurssia lähestyvälle EU:lle kelpaa kyllä suomilaistenkin pennoset. Asiassa on huvittavaa se että viljelyn Suomessa lopettaa juuri kepu ja hyvää se että kohta saa maata halvalla. Vieläköhän tämän jälkeen kaupunkeihin muuttanut maalaisten jälkipolvi äänestää kepua? Ilmeisesti.

toinen euromies

Ottakaa ja lukekaa "Marginaalista ytimeen, Suomi Euroopan unionissa 1989-2003". Omistettu valtiosihteeri Antti Satulin muistolle. Jyväskylä 2006.
Sivut 33-73. Veli Sundbäck: Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen loppusuora. Maraton perjantaiaamusta 25.2.1994 tiistai-iltaan 2.3.1994. Ja sivut 74-90. Antti Kuismanen:Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen jälkimetrit.

Eteläisten jäsenvaltioiden kanta: "Etelä-Suomelle ei makseta mitään EU-tukea". Suomen jäsenyys voitiin myydä niille vain sillä ehdolla, että komissio antoi niille julistuksen (joka komission mukaan ei koskenut Suomea), jonka mukaan Etelä-Suomen tuki on kansallista ja väliaikaista. Komission koppavat virkamiehet vetivät mielivaltaisen rajalinjan Etelä-Suomen poikki ja yrittivät poimia sen pohjoispuolelta yksittäisiä kuntia pois pysyvien EU-tukien piiristä. Neuvottelujen jälkeen Suomen neuvottelijat saivat EU:n neuvostolta lainvoimaisen päätöksen Etelä-Suomen kansallisen tuen pysyvyydestä. Komissio ei sitä päätöstä suostu tunnustamaan.