Sunnuntai 19.11.2017

Suomi joutuu ottamaan lisälainaa Islantia auttaakseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2008 07:07
Päivitetty: 
20.11.2008 09:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Islantilaiset kokoontuivat suurmielenosoitukseen parlamenttitalon eteen Reykjavikissa 15. marraskuuta 2008. Kansalaiset protestoivat hallituksen kyvyttömyyttä toimia talouskriisissä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on hyväksynyt rahoituspaketin Islannille, kertoo Suomen valtiovarainministeriö. Talouskriisiin ajautunut Islanti saa valuuttarahastolta noin kahden miljardin dollarin lainan.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska täydentävät rahoitusta yhteensä 2,5 miljardin dollarin lainalla. Suomen osuutta summasta ei ole toistaiseksi päätetty.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen mukaan Suomi joutuu ottamaan lisää lainaa avustaakseen Islantia, Yle Uutiset kertoo.

IMF ennustaa, että Islannin talous painuu ensi vuonna syvään lamaan. Maan bruttokansantuotteen odotetaan Reutersin mukaan supistuvan liki kymmenen prosenttiyksikköä. Työttömyysaste nelinkertaistunee lähes kuuteen prosenttiin.

Islanti pyysi muilta Pohjoismailta tukea jo lokakuussa, kun talouskriisi maassa kärjistyi. Pohjoismaiden valtiovarainministerien mukaan rahoitusapu on ensimmäinen askel Islannin saamiseksi pois vakavasta taloustilanteesta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Aivan kuin PAHKASIKAA lukisi, huh, huh... Venäjän mafian raha kelpasi ja sen hukattuaan parkuvat apua! Johan on. Missä on venäjän mafia nyt? Norjahan on velaton valtio, ehkä heillä on paremmat resurssit auttaa?

Vieras

Mitäs varten oikein Suomi on ottamassa satoja miljoonia ellei miljardejakin euroja lainaa toista maata varten? 90-luvun lamassa Suomi ei saanut kuin lämmintä kättä ja eikö Islannin pitäisi itse kantaa vastuu kun lähti pankkiireineen velkarahalla sijoittelemaan... törkeätä!

Saadaan sitten taas maksella entistä korkeampia veroja että saamme maksettua islantilaisia varten otetun lainan ja paljon muuta...

tapio_o_neva

Laina ei ole Islantia varten, vaan Kokoomuksen lupaavia veronalennuksia varten. Kunnallisverojen korotukset on ajateltu maksaa keski- ja suurituloisille valtion tuloveronalennuksin. Olisi toki helpompaa maksaa enemmän kunnille valtionosuuksia, mutta ideologinen osa ei tulisi silloin toteutetuksi.

tapio_o_neva

Laina ei ole Islantia varten, vaan Kokoomuksen lupaavia veronalennuksia varten. Kunnallisverojen korotukset on ajateltu maksaa keski- ja suurituloisille valtion tuloveronalennuksin. Olisi toki helpompaa maksaa enemmän kunnille valtionosuuksia, mutta ideologinen osa ei tulisi silloin toteutetuksi.

tapio_o_neva

Kolmen prosentin talouskasvu supistuu 10 prosenttia. Silloin talouskasvu on 2,7%. Kun kolmen prosentin talouskasvu supistuu 10%-yksikköä, merkitsee se negatiivista kasvua 7%:ia.

Prosenttilasku ei ole vaikeaa, koska se opetetaan jo peruskoulun kuudennella luokalla.

IlmariKyosti

Jos tuon lainan ruikuttamisen muuttaisi tavallisten ihmisten tasolle se näyttäisi ehkä seuraavanlaiselta:

Naapurini Iivari on jo pitkään yrittänyt ostaa mökkiäni, autoni, ja asuntosakettani. On ostanut kaikki maat mökin ympäriltä ja nyt kiristää minua myymään mökkini hänelle. Tämän aluevaltauksen hän on tehnyt velkarahalla. On myös ostanut naapuristani kaksion ja pyrkii nyt taloyhtiön hallitukseen saadakseen lisää määräysvaltaa. Asunnon hän on ostanut myös velkarahalla.

Nyt tilanne on yllättäen muuttunut. Hänen pankkinsa ei enää anna rahaa hänelle ja on pistänyt velat maksuun. Valitettavasti vain samanaikaisesti näiden hankintojen arvo on ratkaisevasti laskenut ja naapurini on ajautunut syvään talouskriisiin.

Nyt hän kääntyi minun puoleeni ja kysyin voisinko lainata hänelle huomattavan summan rahaa. Koska minullakaan sitä ei ole, olen päättänyt etten jätä naapuriani pulaan vaan otan lainaa auttaakseni häntä tästä kurjimuksesta.
Näin toimii Suomen valtio veronmaksajien rahoilla.
Turha edes kysyä toimiiko viisasti. :-(

tapio_o_neva

Ellet tue naapuriasi hänen omaisuutensa rippeiden säilyttämisenä, et saa tuttua ja turvallista naapuriasi pitää enää pidempään. Kansainvälinen kapitalismi nimittäin ei ole rasistinen, vaan voit saada konkurssihuutokaupasta naapuriksesi romanisuvun, somaliheimon, juutalaisen kiinteistösijoittajan, tai, mikä haasteellisempaa, vaikkapa venäläisen oligarkin.

Olisi aivan kohtuullista, että

1) GM menisi konkurssiin. Maailmaan tuotettaisiin pienempiä ja ekotehokkaampia autoja.

2) Venäläiset ostaisivat Islannin pois kuljeksimasta laivastotutkikohdakseen ja Venäjän federaatio pystyisi turvaamaan rauhaa takaamalla hyökkäyssukellusveneillään vastaiskukykynsä eli maailmanrauhan paremmin.

On kuitenkin niin, etteivät suomalaistenkaan suomettuneet ja lännettyneet asenteet salli sitä, että Islannille kävisi niin kuin maailmassa on parasta ja niin kuin pääomamarkkinataous eli kapistalismi määrää.

Maailmassa on niin paljon konservatiivisia, liberaaleja ja sosialistisia voimia, jotka koko ajan pyrkivät vastustamaan pääomaa sen työssä ihmiskunnan onnen, omistaja-arvon, hyväksi.

Jali Raita

Suomi on antanut ilmoituksen lainatuesta Islannille vaikka Eduskunta ei ole edes sitä käsitellyt. Lainatkoon ministerit omistaan, jos haluavat ja rahaa riittää. Islantia ei ole kohdannut mikään luonnonkatastrofi, joka edellyttäisi solidaarisuutta tukitoimin. Ovat vain ihan itse paskoneet housunsa. Pesköön omat pyykkinsä.
Ei penniäään Islannille suomalaisten veronmaksajien velkarahaa. Islantihan ei tuota luvattua lainaa pysty koskaan maksamaan takaisin.
Jali Raita, diplomi-insinööri
Somero

Vierailija

:)

"Tiesittekö, että Suomi Kansainvälisen valuutarahaston jäsenenä maksaa sille 11 miljardia markka vuodessa jäsenosuusmaksuina. Siitä tulee 1900 markkaa kansalaista kohti. Maksamme siitä että saamme tarvittaessa lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja että se saa määrätä lainaehtojen perusteella minkalaista politiikkaa Suomessa harjoitetaan. Rahoitusneuvos Nars sanoi: "Suomi on joutunut rahoittajien armoille" (Aamulehti 14.8.94)."

http://www.helsinki.fi/agora/yleista/markkinavoimista.html

Vierailija

"Maksamme siitä että saamme tarvittaessa lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja että se saa määrätä lainaehtojen perusteella minkalaista politiikkaa Suomessa harjoitetaan."

Islantilaiset oivaltaneet asian.

"Islantilaiset vastustavat IMF:n hätälainaa

Ihmisiä askarruttivat tällä kertaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämän hätälainan ehdot.

"IMF murskaa koulutuksen, hyvinvoinnin, terveydenhuollon ja demokratian"

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/11/753757

hannujuurmaa

Onhan se hyvä että pohjismaat tukevat Islantia, muuta toivottavasti Suomi ottanut myös oman riskit huomioon ,eikö Vanhanen väläyttänyt että Suomi joutuu otmaan lainaa että Suomalaist yrityset eivät kaadu.
Toivottavasti Suomi ottaa myös hyödy Islanin valtion rahoituksesta, markkinatalouden nimissä.

Kyseenalaistaja

KUINKA typeriä päätöksiä ihmiset voivat tehdä?

Mikseivät ihmiset vastusta nykyistä järjestelmää? Onko todellakin niin, että enemmistö ihmisistä on niin typeriä, että sallivat nykyisen menon jatkuvan ja vielä äänestävät ja tukevat niitä jotka tuollaisia päätöksiä ajavat?

Sanonta "enemmistön typeryys on taattu" pitää todellakin paikkaansa. Ihmiset ovat niin ehdollistuneita nykyiseen kulissielämään ja orjuuttavaan rahajärjestelmään. Osaako kukaan ajatella MIKSI rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy? MIKSI nykyistä rahajärjestelmää niin kiivaasti varjellaan?

MIKSEI ihmisille tiedoteta sitä MISTÄ raha tulee JA MITEN nykyinen rahajärjestelmä toimii?

Kuinka monta miljardia idioottia tarvitaan kehittämään edes YKSI hyvä idea?

Mistä raha tulee: Paul Grignonin dokumentti "Where does money come from? Money As Debt" http://www.youtube.com/watch?v=ThXpjmfyiMQ&feature=related

finanssi

Ja suomi rakentaa venäjälle jätevedenpuhdistamoja etc"lähialueyhteistyön"nimissä jotka maksavat satoja miljoonia??
Kehitysapua yhdelle maailman rikkaimmista maista !
Suomessa täytyy olla maailman idiootein hallitus>omista työttömistä viis,kunhan saadaan vihervasureita miellyttää näillä idioottimaisilla projekteilla !

Enthronics

Jo on aikoihin eletty, kun korviin asti veloissa olevaa konkurssikypsää
maata rahoitetaan edelleen velkarahalla siten, että Suomi joutuu itsekin
ottamaan velkaa!?

Ja kukas maksaa viulut? Suomen veronmaksajat. Ja koskas me saamme
Islannilta rahat takaisin? Emme koskaan.

Kyllä nyt on järki hukassa päättäjiltä. Potkut heille kaikille.
He eivät käytä omia rahojaan, vaan meidän.

ME PÄÄTÄMME mitä niille rahoille tehdään, jotka ovat ne heille
antaneetkin. Ja minä sanon, että Islanti selvittäköön itse
sotkunsa, kun kerran sai sen aikaankin.

Miksi hitossa Suomi laittaa rahaa uppoavaan laivaan, kun on aivan
päivänselvää, ettei niitä koskaan tulla enää näkemään. Muistoksi
jää vain velkaa, jonka maksaa Suomen kansa.

Mitenkäs se nyt menikään? Suomellako paras valtionvarainministeri?
Köh, köh... tarvittaisiin hieman perussuomalaista maalaisjärkeä
taas, että saataisiin asioihin jotain rotia.

Hei Soini ja kumppanit, miksi kansan rahoja jaetaan muualle?
Nyt kissa pöydälle jos koskaan! Loppuu se hulluus nyt tähän
paikkaan!

Lainataan itse ja annetaan velaksi. Voi jösses sentään mitä
idiotismia!

jaakkookojo

Kepun ja Kokoomuksen johtama hallitus jakaa rahaa avoimesti sinne, missä rikkaat hyötyvät. Jos Kataisen veromalli olisi mennyt kesällä läpi hallituksessa, rikkaat olisivat rikastuneet enemmän eivätkä köyhät olisi saaneet mitään. Nyt ollaan pohjoismaisessa rintamassa ja se edellyttää Islannin tukemista. Toivottavasti saavat asiansa kuntoon, mutta millä ne maksaa takaisin, kun turskakin on kalastettu jo vähiin?

SIMO PERTTULA

Tarvitsevansa lainaa vähentyvien verotulojen vuoksi,johon mm.vaikuttaa Tapion mainitsemat veronalennukset.Samoin heikentyvä taloustilanne.
Tämä Islannin laina on lisälainaa jo budjetissa suunniteltuun?
On ihmeellistä,että tässä omassa taloustilanteessamme annamme lainaa muiden maiden konkursseihin,josta ei ole mitään takeita,muuttuuko laina
avustukseksi?
Omassa maassamme on kylliksi ajateltavaa!
Tällä menolla kohta "autamme" useita maita,kun kutsu kuuluu?

Yksilö

Ongelma on siinä että ihmiset eivät kyseenalaista OMIA VALINTOJAAN. Ja monet eivät uskalla sanoa asioita ääneen. Itsensäkieltäminen kostautuu. Pelätään senkin vähän menettämistä mitä on. Ja sekin vähän kuitenkin menetetään koska ALISTUTAAN riistoon.

Useimmat ovat henkisesti sillä tasolla että mieluummin viihdyttävät ja päihdyttävät itseään unohtaakseen todellisuuden. Sitten valitetaan ja valitetaan, mutta ei käytännössä tehdä mitään asioiden parantamiseksi. Uhrimentaliteettia ja tyypillistä pelkurimaista laumakäyttäytymistä.

Ihmislaumat eivät voi ymmärtää mitään. Vain tarpeeksi älykkäät YKSILÖT voivat ymmärtää. Kuinka monta miljoonaa idioottia tarvitaan kehittämään edes YKSI hyvä idea?

Ratkaisu: Itsensä arvostaminen ja yhteistyö.

VAIN OMILLA PÄIVITTÄISILLÄ VALINNOILLA voidaan muuttaa asioita.

Nurinkuppi

Hyvä juttu vaan. Kun Suomi saa edullista lainaa markkinoilta ja raha LAINATAAN (ei anneta missään nimessä) Islannille isommalla korolla, niin siinä tulee korkovoittoa.

Tuolla korkovoitolla voidaan sitten maksaa pois omien lainojemme korkoja ja lyhennyksiä, ettei meidän veroja tarvitse nostaa huisisti.

Vasemmistovihreä

On totta että laina on tällä hetkellä halpaa mutta ei sitä silti turhaan tarvitse ottaa.

Unohdetaan veronkevennykset siksi aikaa kun ruoan alv-pienennykset näyttävät kyntensä. Jos hinnat eivät alene niin sitten nostetaan vapaan tulon rajaa ylemmäs ja kevennetään progressiotaulukon alempia tuloluokkia.

Islantilaiset ovat juurikin tällä ylettömällä lainanotolla ja velkarahalla keinottelulla saattaneet itsensä liemeen, Suomen ei tulisi ainakaan velaksi heitä auttaa ennen kuin hätä oikeasti konkretisoituu.

Näin ajattelee tämä vihreä ;-)

suvituuli

Suomen valtio joutuu ottamaan lainaa jo omienkin - ja kasvavien - menojen kattamiseksi. Nyt sitten lainataan lisaa jonkun muun velkojen maksuun. Tama on vastuutonta ja holtitonta. Eika suomalaisten veronmaksajien edun mukaista.

Jos valtiolla - esim Valtionkonttorissa - olisi "ylimaaraista" likviditeettia, mikaan ei estaisi sijoittamasta niita vaikkapa Islannin valtion liikkeelle laskemiin obligaatioihin, valtionvelkakirjoihin.

Paitsi. Luulen, etta Valtionkonttorinkin sijoitustoiminnalle on asetettu saadokset, jonka mukaan sijoituskohteen on taytettava tietyt luottoluokitus- ja vakaavaraisuusvaatimukset. Joita Islanti ei missaan nimessa tayta.

Ratkaisu on nain ollen taysin poliittinen. Se tulee ehdottomasti kasitella eduskunnassa. Haluammeko me veronmaksajat -kansanedustajien paatoksella - osallistua tahan toimintaan.

Toimintaan, joka ei perustu jarkevan ja turvallisen taloudenpidon raameihin.

Yksi vanhoista sijoitustoiminnan periaatteista, joka on todettu patevaksi kerta toisensa jalkeen, on se etta hyvaa rahaa ei kannata heittaa huonon rahan peraan. Tama on kaytannon malliesimerkki.

Jolla kaytannossa suomalaisten veronmaksajien rajallisia varoja tuhlataan lisavelkaa ottamalla! Velkaa, joka jaa meidan ja tulevien suomalais-sukupolvien maksettavaksi!

Sokerina pohjalla: mihin Islanti aikoo kayttaa suuren osan nyt saamastaan rahoituksesta? Arvonsa menettaneen kruunun palauttamiseen "arvoonsa"!

Haloo, kuinka kauan kestaa valuuttamarkkinoilla spekulaattoreilta rahastaa nyt luvattu muutama miljardi euroa? Valistunut veikkaukseni on - muutama viikko.

Suoritamme siis tulonsiirron suomalaisilta veronmaksajilta kv spekulaattoreille, jotka nakevat - ja toimivat sen mukaisesti, etta Islannin kassan pohjalla ei edellakaan tule olemaan todellista varallisuutta ja kestavaa taloudellista tulosta tuottavaa yritys- tai muuta toimintaa!

eino.r

Ei missään tapauksessa lainaa Islannille.Pankit pyyhkivät johdon velat pois,lisäksi osa sai valtavasti Rahaa "Hyvän miehen lisää"perikööt ne takaisin,lisäksi keinottelijoiden omaisuus takavarikkoon.Suomen päättäjät antakoon omista varoistaan lainan.Ilmoitan että minun verorahojani ei saa käyttää.Ministerit huomioikaa tämä,muuten se on ryöstö minun kukkarolla,näin minä katson asian.

Enthronics

Lainan antaminen muistuttaa tilannetta, jossa yksityishenkilö maksaa
velkojaan uusilla veloilla.

Ongelmaa vain siirretään edelleen, kunnes kupla poksahtaa vielä
kovempaa.

Ja Suomi ei tule rahojaan enää näkemään, se on varma.

Kas kun nyt ei jaeta loppujakin meidän veronmaksajien rahoja
ympäri maailmaa ja ilmoiteta itseämmekin samantien
konkurssiin.

Ihme toope touhua, ei voi muuta sanoa.

Gesär

Islannin kyky maksaa laina takaisin on hyvin epävarma. Islannin lainaamien miljardien korkomenot ovat jo pelkästään sellaiset, että ne painavat maan taloutta alas, eikä rahan järkevästä käytöstä ole takeita. Islannin keskuspankin ja hallituksen otteet eivät ole vakuuttaneet tähänkään asti.

Konkurssissa olevalle maalle annettu laina voidaan rahoittaa Suomen kehitysavusta, joten Suomen ei tarvitse kasvattaa velkaansa. Vai ovatko islantilaiset väärän värisiä kehitysavun vastaanottajiksi?

Vieras

Suomen johto herätkää! Ensin nämä Islantilaiset yrittivät putsata Suomalaisia firmoja pari vuotta sitten ja nyt tälle paskasakille ollaan antamassa lainaa, kun meni hiukka pieleen nurkanvaltaukset. Ei armoa, vaan rahahanat kiinni sieltä missä moiset paskapankkiirit kasvavat.

Vieraan kommentti

Islannin "talousviisaitten" tukeminen Suomen antamalla lainarahalla on johdonmukaista jatkoa Suomen aikaisemmille jättihölmöilyille. Pankkituki Suomen tapaan tehtynä oli pelkkä tulonsiirto pankkien omistajille ja Suomen historian suurin kansalla maksatettu talousrikos, jonka tekivät presidentti, hallitus ja lähes kaikki puolueet. Vain tyhmät ja/tai älyllisesti epärehelliset saattoivat syyllistyä tällaiseen. Suomen kansa on kuitenkin opetettu olemaan ymmärtämättä asioita. Jatkoa seurasi Soneran hölmöily Saksan UMTS-kaupoissa, jossa 4 miljardin mokan tehnyt palkittiin. Fortumin optiotaitamattomuus on esimerkki kelvottomasta sopimusosaamsesta, jota ei kukaan asioita edes vähän osaava saa hyväksyä. Monia muita poliitikkojen virheitä on maksatettu kansalla.

Suomen hallituksen saavutettu etu on kymmeniä vuosia ollut taitamaton ja laiska oppositio. Sosdem-puolue on vuosikymmeniä ollut epä-älyllisen politiikan tekijä.
Kansa on voimaton, koska oppositio on laiska ja hampaaton. Koulu opettaa suomalaisia tietämään turhasta paljon, mutta ymmärtämään tärkeästä kovin vähän. Se sopii valtaa pitäville. Parempi, että kansalle ovat tärkeitä tosi tv-ohjelmat. Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että kansalle ovat tärkeitä "leipä ja sirkushuvit".

Nyt on Suomessa selvä markkinarako älymystölle. Se on lukuisuudeltaan kovin harva, ja hiljainen, kun Paavo Haavikkokin on poissa. Olisiko Uudella Suomella tässä suhteessa poliittinen tilaus ? Älymystön asiana saattaisi olla poliittinen "isänmurha", jota saatetaan tarvita. Sosdem-puolueellakin olisi siihen ehdoton aihe, mutta äly ja rohkeus saattavat puuttua. Puolueen takavuosien politiikka, viime aikojen valinnat ja julkisuus eivät lupaa hyvää.

EdisPearl

Realiteetit pamahtivat esiin aika nopeasti. Hyvästi "Unelmat ja Toivo-talkoot."

Eiköhän tässä ole nyt kaikilla edessä "paskatalkoot."

Loputkin fyrkat palavat ihan muualle kuin meille itsellemme.

Onnitteluni kaikille n. 5 vuotta vallassa olleille. Te olette meidät tähän tilaan ajaneet.

-EP-

Liike

Huoli annetun lainan takaisin saamisesta on ymmärrettävä. Silti ihmettelin vähän lukiessani yllä olevista niitä kommentteja, joissa kirjoitettiin pankkina toimimisesta kuin se olisi ylevää armeliaisuutta.

Perinteinen talletuspankkihan on toiminut juuri niin, että se on ottanut rahaa lainaksi talletuksina asiakkailta tai luottoina muilta pankeilta ja antanut samat rahat eteenpäin lainaksi luottoina. Samoin kuin Suomen valtio aikoo nyt toimia.

En ole osannut koskaan ajatella pankkia tai edes pankin luottopäätösten tekijöitä hyväntekijöinä, vaan tuottoisan yritystoiminnan pyörittäjinä.

Suomen osuus Islannille kaavailluista noin kymmenen miljardin euron lainoista jäänee varsin pieneksi, ilmeisesti noin puoleen miljardiin. Se ei siis muodosta oleellista riskien kasvua Suomen valtiolle, jolla on jo tällä hetkellä omaa velkaa noin 50 miljardia euroa.

1990-luvulla Suomen valtionvelka kasvoi kuudessa vuodessa huippuunsa, suunnilleen 70 miljardiin euroon, jolloin se oli 70% BKT:sta. Islannin BKT oli viime vuonna 20 miljardia dollaria, joten kymmenen miljardin euron velka olisi siitä "vasta" suunnilleen 65%.

Se vain on arvoitus, millä aikavälillä Islanti saisi maksettua velan pois, kun Suomikaan ei ole saanut velkamääräänsä pienennettyä edes kolmanneksella kymmenessä vuodessa.

Vieras

Hei, Isalantilaiset ostivat suomesta pankkiiriliike FIM:n ja pojat käärivät taskuihinsa ainakin nyt kymmeniä miljoonia euroja. Kun Fim/Glitnir on nyt yksi Islannin kaatajista, niin osa suomen avusta on jo
tavallaan kotona.Hyvä Suomi !

Kimmo Hantunen

Tarkennan vielä, että IMF:n Islannille myöntämän talouspaketin kokonaishinta on 10 miljardia dollaria eikä kaksi, kuten em. lehtijutussa kerrotaan.

Välittömästi Islannille annetaan em kaksi miljardia dollaria ja loput annetaan myöhemmin.

Mielestäni em apupaketin koko on kohtuutoman suuri, koska Islanti ei pienellä BKT:llään koskaan pysty maksamaan em lainoja korkoineen takaisin.

Liike

Jakohan menee uutisten mukaan niin, että IMF:n osuus on kaksi miljardia, Pohjoismaiden 2,5 miljardia ja loppuosa kymmeneen miljardiin asti tulee muutamilta muilta EU-mailta ja Venäjältä. Kaikki summat ovat US-dollareina.

Islannin takaisinmaksumahdollisuuksia voi arvailla vertaamalla valtiokonttorin kuvaajaa Suomen valtionvelan ja sen BKT-suhteen kehityksestä siihen tietoon, että Islannin BKT oli viime vuonna 20 miljardia dollaria. Lainasumma olisi siis suunnilleen samalla tasolla suhteessa kansantuotteeseen kuin Suomessa 90-luvun puolivälin paikkeilla. Islannin BKT lienee tosin selvästi alempi tänä kuin viime vuonna.

http://www.treasuryfinland.fi/Public/default.aspx?contentid=8481&nodeid=...

Suomessa velkamäärä kasvoi jyrkästi laman jälkeen suuren työttömyyden vuoksi. Aivan vastaavaa velkapääoman nimellisarvon nousua ei Islannissa voi tulla väestön pienuudesta johtuen.

Vieras

En ymmärrä miksi tälläkin palstalla niin moni vastustaa Islannin auttamista. Minäkin voisin ottaa lainaa 100 000 euroa esim. 5% korolla ja lainata sen islannille 10% korolla. Tällä periaatteellahan suomi on toimimassa. Saisin joka vuosi 5000 ekee ilmasta rahaa. Mikä siinä on niin hirveetä, että tuollaista tuottavaa toimintaa pitää niin vastustaa.

Vieras

Miksi tukea nykyistä rahajärjestelmää, sehän mahdollistaa pelailun ja harhaanjohtamisen, suosii vain niitä joilla on paljon rahaa?

Tosiaankin, MIKSEI KOULUISSA kerrota sitä mistä raha tulee ja miten NYKYINEN rahajärjestelmä toimii ?

Suosittelen katsomaan tuon Paul Grignonin dokumentin "Where does money come from? Money As Debt"
http://www.youtube.com/watch?v=vVkFb26u9g8

Se kannattaa katsoa MUUTAMAN kerran. LAITTAA MUUTEN MIETTIMÄÄN.

Manson Mansodu

Oletko koskaan pyrkinyt varoja, lainaa, rahoitusapua tai tarvita valtuutettua velkoja auttaa vastaamaan tarpeisiin ja vaatimuksiin? Haluatko investointilainalla yrityksesi tai pankkisi kieltäytyi sinä? Sinun kuukausitulot häviää, koska korkea korko lainasi lainoja tai joukkovelkakirjoja? Niin sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin saada välitöntä ja luotettavaa palvelua. Ota yhteyttä tänään [email protected] varten aiheellinen / akkreditoitujen lainat, asuntolainat ja sijoitusrahastot. Sovellusten nopeaa, Käytä sisällä; Koko nimi: Lainamäärä tarvitaan: Laina tarkoitus: Laina-aika: Puhelinnumero: Osoite / Maa: