Sunnuntai 20.1.2019

”Nokia selätti Suomen perustuslain”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.11.2008 07:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeustieteen asiantuntijat pitävät hallituksen esitystä sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamiseksi perustuslain vastaisena, kertoo Helsingin Sanomat.

Perustuslakivaliokunta päätti viime viikolla, että laki ei ole perustuslainvastainen eli se voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Hallitus esittää, että työnantaja saisi oikeuden tarkkailla ja käsitellä työntekijöiden sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja estääkseen yrityssalaisuuksien vuotamisen.

Jos Lex Nokiana tunnettu laki menee eduskunnassa läpi, työnantaja saa poliisiakin suuremmat oikeudet. Poliisi ei nimittäin pääse käsiksi tunnistamistietoihin, jos epäilynä on yrityssalaisuuden rikkominen.

- Nokia selätti Suomen perustuslain. Talouselämän vaikutusvalta ja mahti sanelivat tämän lakiesityksen. Kansalaisten perusoikeudet jäivät toiseksi, sanoo lausunnonantajista Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin Sanomien mukaan.

Lehti kysyi asiaa kaikilta perustuslakivaliokunnan käyttämältä kahdeksalta oikeustieteen asiantuntijalta, joista yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuori kieltäytyi vastaamasta. Useat oikeusoppineet epäilevät, että sähköpostin tunnistamistietojen tarkkailulla ei pystytä estämään yrityssalaisuuksien vuotamista.

- Esityksessä puututaan merkittävällä tavalla keskeisiin perusoikeuksiin ja yksilönoikeuksiin perusteella, jota minä en hyväksy, sanoo Joensuun yliopiston julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen.

- Ydinongelma on, että työnantaja päättäisi itse, milloin kyse on yrityssalaisuuksista ja mikä on perusteltu syy epäillä tietovuotoa, kritisoi Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Lain muuttaminen käynnistettiin liikenne- ja viestintäministeriössä neljä vuotta sitten. Lex Nokiaksi lakia kutsutaan siksi, että lakia ryhdyttiin muuttamaan pitkälti matkapuhelinvalmistaja Nokian vaatimuksesta. Tärkeä sysäys lain muuttamiselle oli Nokian alkuvuonna 2005 tekemä rikosilmoitus epäilemästään tietovuodosta kilpailijalleen Huaweille.

Kesällä 2006 Nokia pyysi keskusrikospoliisia keskeyttämään esitutkinnan, koska tunnistamistiedoilla ei pystytty hankkimaan konkreettista näyttöä tutkinnan kohteena olevasta rikoksesta eli yrityssalaisuuden rikkomisesta.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jussituominen

Jotenkin tuntuu siltä, että tässä on pikkuisen sekoitettu käsitteitä.
Työsähköposti on työkalu, siinä kun kirvesmiehelle vasara ja saha.

Pidän luonnollisena, että työnantaja voi rajoitaa ja valvoa, mihin työnantajan työkaluja käytetään.

Huomattakoon, että tässä ei lainkaan puututa työntekijän omien, yksityisten sähköpostien käyttöön, sisältöön tai tunnistetietoihin.

Vieras

Laissa *ei* ole kyse pelkistä yrityssalaisuuksista tai työnantaja-
työntekijäsuhteesta vaan *yleisestä*
yhteisötilaaajien (kuka tahansa toimija, joka tarjoaa internet-yhteyttä)
oikeudesta valvoa käyttäjiä. Kyse *ei* myöskään ole ole
myöskään pelkästä sähköpostista vaan *ihan kaikesta IP-pohjaisesta*
liikenteestä. Jos muutos olisi haluttu kohdistaa pelkästään
työntekijöihin, se olisi tehty lakiin yksityisyyden suojasta työelämässä.

Toisin sanoen, lain menessä läpi käyttösääntöihin vedoten:
- Taloyhtiöt voisivat seurata, mitä asukkaat tekevät vertaisverkoissa;
- Kirjastot voisivat valvoa asikkaidensa selailutapoja;
- Yliopistot voisivat tutkia VoiP-puhelujen käyttöä jne.

Tämä puoli on tyystin sivuttu julkisuudessa ja myöskään
perustuslakivaliokunta ei siihen puuttunut kuin ohimennen lausuntonsa
lopussa. Tilanne muistuttaakin huolestuttavasti Lex Karpelaa, jonka
käsittelyssä pääosan vei virsien tekijänoikeuskohtelu ja vasta aivan
viime metreillä alettiin puhua todellisista ongelmista.

Lisätietoja:
http://kemppinen.blogspot.com/2008/06/perustuslakivaliokunnalle.html
http://kemppinen.blogspot.com/2008/06/tunnelma-oli-nolo.html

Hallituksen esityksen sivu:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TUNNISTE=HE+48/2008

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto (huom. erityisesti eriävä
mielipide lopussa!):
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/tyvl_14_2008_p.shtml

tapio_o_neva

Kyseessä on imbesilliministerille annettu Lex Karpela II. Kun jotain eurostoliittolaisdta ja länsimaista vapautta uhkaavaa ajetaan, ajetaan se kaiken hyvän äidin, Nokian avulla. Minusta Veli Sundbäckiä kannattaisi haastatella tästä ja raportoida, että hän meni puihin eikä antanut haastattelua.

ville_miettinen

http://www.effi.org/blog/kai-2006-08-17.html

"On myöskin epäselvää, miten "luvallinen käyttö" erotellaan "väärinkäytöksestä", kun yrityksen turvallisuusosasto havainnoi sähköposti- ja puhelinliikennettä epäilyttävien henkilöiden löytämiseksi. Epäiltyjen erittäin harvinaisten väärinkäytösten seulominen viestimassojen joukosta tarkoittaisi käytännössä myös täysin syyttömiin ja sivullisiin henkilöihin kohdistuvaa urkintaa - riippumatta siitä, millaista toimintaa seulonnalla on "virallisesti" tarkoitus löytää."

LasseL

Tuolta sun linkistä:

"Jos yritys antaa työntekijälleen henkilökohtaisen viestintämahdollisuuden, niin työterveydenhuoltoon, ammattiyhdistyksen lakimieheen ja jopa kilpailevassa yrityksessä työskentelevään kaveriin pitää voida saada olla yhteydessä ilman pelkoa siitä, että viestintätiedot urkitaan käyttäen verukkeena erilaisia kuviteltuja uhkakuvia."

Eikö tuohon oikeasti voi käyttää jotain muuta kuin työsähköpostia? Toisaalta, eikö yritysvakoojakin voi..

Teppo Vanamo

on paljon suurempi kuin yleensä luullaan. Näitä kansalaisten perusoikeuksia rajoittavia lakeja on viime vuosina tehtailtu jo kymmeniä. Pieni pala kerrallaan koko suomalaisen yhteiskunnan perustusta on järsitty altapäin murusiksi. Jos kaikki nämä muutokset koottaisiin yhteen, havaittaisiin kuinka valta on siirtynyt kansalaisilta lobatuille viranhaltijoille ja luottamushenkilöille.

Kansalaiset eivät ole kiinnostuneita omien asioidensa hoitamisesta, vaan valitsevat näitä "elokuvapoliitikkoja" edustajikseen. Myös media on pitkälle tukenut tätä luokkayhteiskunnan uutta tulemista. Se demokratia, joka luotiin kovalla työllä ja sitkeällä taistelulla viime vuosisadan aikana on tällä menolla pian historiaa. Jos kehityksen suuntaa ei pian saada muuttumaan, ollaan muutaman vuoden kuluttua tilanteessa, jossa ainoaksi keinoksi jää väkivallan kautta tapahtuva muutos. Ei siis ole suomalainen porvarikaan oppinut historiasta yhtään mitään.

Huvittunut

Voi nyt jeesus. Taas on osannut poliitikko ajatella jonkun muun kuin omilla aivoillaan.

Jos minä haluasin levitellä työnantajani salassapitovelvollisuuden alaisia tietoja, niin en nyt ensinnäkään lähtökohtaisesti käyttäisi siihen työnantajan OMAA sähköpostia.

Verkko on täynnä ilmaisia weppi maileja joita siihe voisi käyttää. Sitä paitsi paljon paremmin omaa persusta turvaava strategia olisi jäädä tomistolle ylitöihin ja siirtää halutut materiaalit pakattuna & salattuna vaikkapa usb tikulle ja viedä kotia.

Tämän jälkeen salatut datat voisi halutessaan lähettäää julkiselta tietokoneelta, esimerkiksi kirjastosta tai nettikahvilasta.

On se hyvä, että tietoturva-asioista ja niihin liittyvistä laeista päättävät ihmniset, joilla ei ole minkään laista pätevyyttä ymmärtää IT asioita.

EI sillä ATK:n ABC ajokortilla vielä muuta opi kun surffaamana pornoa netistä.

tapio_o_neva

Aloite on Nokialta ja sitä on lobannut Veli Sundbäck. Nokia oli ensimmäinen yritys, joka katkaisi sähköpostiliikenteen toiseen yritykseen, oululaiseen yritykseen jo 2000-luvun alkupuolella. Tällä haluttiin estää työvoiman vapaata liikkuvuutta Oulun seudulla EU:n työvoiman vapaan liikkuvuuden periaatteen vastaisesti.

RJ

Ihmeellistä "pohtimista" luvallisista ja luvattomista posteista, työnantajan väärinkäytöksistä yms. Työpaikalla ollaan antamassa työpanos yritykselle ja useimmiten työnantaja (yritys) tarjoaa tarvittavat työkalut. Ei niitä työkaluja (mm. internet, sähköposti) saa ilman lupaa käyttää yksityistarkoitukseen. Jokaisella työnantajalla on oikeus tarkistaa työkalujen kunto ja työntekijän ajankäyttö.

Yksityiskäyttöön on jokaisella kansalaisella mahdollisuus olla jopa ilmainen sähköpostiosoite. Siitä voi sitten lukea kotona päivän postin.

Puurot ja vellit ovat menneet sekaisin, ainakin toimittajauntuvikoilla. Eikö toimittajilla ole riittävästi tekemistä (töitä), kun ehtivät työnantajan välineillä kuluttaa kallista työaikaansa.

Palkkaperusteet olisi muutettava toimistotöissäkin suoritepalkkaukseksi, jossa lisäksi olisi työkalujen yksityiskäytöstä sovittu vähennys.

onslow

Niin kauan kuin ihmiset tekevät töitä ja johtavat toinen toisiaan tulee yritystietoja vuotamaan. Aniharvoissa tapauksissa saadaan vuotaja vastuuseen.
Mahdollisia irtisanomisia tai kriisitilanteita varten oli joillakin (ei-nokialaisilla) joskus ns. "syöksymappi" johon oli koottu tärkeimmät tuote- ja asiakasyhteystiedot. Uudessa työmaassa hommia käynnisteltäessä mappi nopeutti "sopeutumista" kummasti.
Olosuhteista nämä ongelmat kumpuavat, Omaa hyväänsä ihmiset koittavat työnteolla kasvattaa. Harva elää vain työpaikkansa hyväksi.

Vieras

On täällä porukkaa kirjoittelemassa. oikeudet ollaan antamassa noin vain pois.

SIIS ANNETAANKO NOKIALLE JA YLEENSÄ YRITYKSILLE POLIISIA SUUREMMAT VALTUUDET???

HALOOO?

Piipittäkää vain sitten yksityisyydestänne kun oikeutenne on viety.

Omistaako työnantajanne myös sormenjälkenne työaikana? Ja annetaanko nyt sitten samalla Nokialle oikeus myös valvoa kaikki mitä teet koska vain. Esim ylityöt kotona. Annetaan ajatuksetkin Nokian valvontaan.

On se kumma kun jengi oikein haluamalla haluaa takaisin orjuuteen. Kaikki valta työnantajalle, nehän maksaa palkankin... HAHAHA.

Minun vapauteni ovat isoisät ja äidit kalliilla hinnalla lunastaneet, eikä sitä yksi parinkymmenen vuoden ikäinen firma vie!

Vieras

Näetkö kaikessa työnantajan tekemisissä salaliiton itseäsi vastaan ?
Jos näin on niin...
Perustahan oma "Nokiasi" ja palkkaa sinne työntekijät työskentelemään hankkimillasi koneilla yms. välineillä , siinä saat sitten pähkinää purtavaksi ja makusteltavaksi.
Yhden tai muutaman hengen yrityksessä menettelee mukavasti mutta kun kysymyksessä on suuruusluokkaa kokonainen "kaupungin väestö" niin luulempa että tulet toisiin ajatuksiin.
Jos kuitenkin koet onnistuneesi tehtävässäsi työnantajana ilmoitathan siitä minullekin niin hakeudun palkkalistoillesi ?
Luulen kyllä että tässä odotellessa minulta loppuvat työvuodet ;-)

Vieras^2

"Näetkö kaikessa työnantajan tekemisissä salaliiton itseäsi vastaan ?"

Noh näin Nokian vaatiman NDA:n allekirjoittaneena en nyt kovin tyytyväinen ko. sopimuksen sisältöön ollut. En ole Nokian palkkalistoilla, mutta erään NDAn jouduin siltikin kirjoittamaan.

Sisältö lyhykäisyydessään on sitä, etten saa toki puhua mitään heidän tuotteenseen liittyvästä, jonka parissa työskentelin kellekkään. Sen lisäksi sielä lappusessa on aika mielenkiintoisia kohtia, missä määritellään mitä Nokia saa tehdä minuntiedoillani ja minne se niitä saa luovuttaa.

Äkkiseltään katsoisin, että potenttiaalisiksi tietojen vastaanottajiksi vähintään 20% länsimailman yrityksistä, sekä kaikki mahdolliset poliisi/tiedustelupalvelut.

Joten kyllä mielummin hieman foliopipottaisin, kuten postaaja jolle vastasit, noita oikeuksien lisäämisiä, kuin että vaan hiljaa hyväksyisin muutokset.

liberalisti

Ottamatta kantaa Lex Nokiaan itseensä minusta koko soppa osoittaa taas sen, että perustuslakivaliokunta on muinaisjäänne joka pitäisi korvata perustuslakituomioistuimella. Miten ihmeessä eduskunta voisi valvoa itseään ja tehdä sen jotenkin "riippumattomasti"? Kirjoitin tästä pidemmin blogiini, jos jotakuta kiinnostaa:
http://liberalisti.blogspot.com/2008/11/agronomi-kaalimaan-vartijana.html