Keskiviikko 16.1.2019

Wikipedian vapaus maksoi kuusi miljoonaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.1.2009 15:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Wikipedia on onnistunut keräämään kuusi miljoonaa dollaria yhdessä historian tuottoisimmassa online-rahankeruuoperaatiossa. Wikipedian käyttäjät ovat kaivaneet kuvettaan, jotta internetin tietosanakirja pysyisi vapaana, eikä sen tarvitsisi turvautua mainontaan tai maksullisuuteen. Asiasta kertoo Telegraph-lehti.

Käyttäjiltä alkoi tulvia lahjoituksia, kun Wikipedian perustaja Jimmy Wales vetosi yleisöön joulukuun lopulla julkaistussa tekstissä.

Lahjoittajilta tulleet rahat käytetään sivuston parantamiseen, serverien päivitykseen ja kaistan lisäämiseen.

Wikipedia on yksi maailman kymmenestä suosituimmasta nettisivustosta. Hiljattain Wikipediassa on julkaistu Jimmy Walesin kiitoskirje lahjoittajille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Idea wikipediasta on ihan hyvä.

Jos wiki siirtyisi käytäntöön, että vain omalla nimellä, täydet yhteystietonsa antaneet, esimerkiksi pankkitunnuksilla henkilöllisyytensä todistaneet, voivat sinne kirjoittaa ja tehdä muutoksia, niin siitä voisi tulla asiallinen "tietosanakirja".

K-veikko

Kyse on tiedosta ei mistään facebookin ihmislaumasta.

Miten TIETO muuttuu paremmaksi jos sen kertoja tunnetaan julkisesti (sinähänehdotat viranomaisille velvollisuutta valvoa kirjoittajien henkilöyttä). Jo nytkin kirjoittajat tunnetaan anonyymisti.

Puhut ilmeisesti Wikipedian jälkeisestä ajasta jolloin TIETOsanakirjan sijaan luetaan ARVOsanakirjaa. Arvosanakirjassa sanomisen sisältö ei ole täskeää vaan sen arvo.
Kuvittele että olet lukenut hyvän jutun josta tiedät varmaksi että sen on kirjoittanut Sammakkoprofessori, Lenin tai Jumala mutta ET tiedä kuka niistä.

K-veikko

Wikipedia on lähdössä ehdottamallesi linjalle:

"
Wikipedia-kirjailijoiden vapautta rajoitettaneen

Verkkosanakirja Wikipedia saattaa rajoittaa palvelun käyttäjäoikeuksia. Ehdotuksen mukaan vain luotetut käyttäjät voisivat julkaista artikkeleita suoraan.

Edelleenkin kaikki voisivat osallistua artikkeleiden muokkaamiseen, mutta ennen julkaisua artikkeli kuitenkin menisi jonoon odottamaan jonkin luotetun käyttäjän tarkistamista.

Wikipedian perustaja Jimmy Wales perustelee muutosta virheellisillä artikkeleilla. Viime viikolla Wikipediassa ilmestyi uutinen, jonka mukaan senaattorit Ted Kennedy ja Robert Byrd kuolivat virkaanasettajaislounaan jälkeen.
Muutoksessa on vielä ongelmansa

Saksan Wikipedia on käyttänyt järjestelmää jo viime vuoden alkupuolelta asti. Ongelmana ovat kuitenkin tarkastuskäytännön viiveet.

Walesin mukaan viiveiden pitäisi olla enintään viikon ja mieluiten paljon pienempiä.

Pienempiin viiveisiin voisi päästä ottamalla tarkistusjärjestelmän piiriin vain osa artikkeleista. Viivettä voisi säätää muuttamalla tarkistettavien artikkeleiden joukon rajoja, suunnittelee Wales.
"

suppo taalasmaa

Kyllä Wikipedia loppujen lopuksi on vähintään yhtä luotettava kuin "vanhan koulukunnan" tietosanakirjat, sillä mikä tiedon eksaktiudessa ja lähdeviitteissä hävitään, se voitetaan ajantasaisessa tiedossa ja tietokirjan laajuudessa, kirjamalliset tietosanakirjat ovat vanhentuneita jo julkaisupäivänään, se on valittetava fakta.

Itse lahjoitin 10 talaa ihan siitä ilosta että käytän Wikipediaa lähes päivittäin, monenlaisen tiedon hankintaan ja tarkastamiseen, joko kännykällä tai koneella. Esim kun tulee väittelyä kahvilassa USA:n presidenteistä tai Volframin kemiallisesta merkistä (W) Wikipedia ratkaisee epäselvyydet. Säästyin myös sen tilaa vievän, kalliin ja kirjahyllyssä pölyttyvän 20-osaisen tietosanakirjasarjan ostamiselta Wikipedian ansiosta. Lisäksi olen täydentänyt muutamia sydäntäni lähellä olevia artikkeleja, jota suosittelen kaikille, tietokirjailu on hauskaa! Kyllä tästä ilosta lahjoittaakin muutaman euron, hyöddyllisin internetsivusto epäilemättä koskaan.

En usko muuten esim. verkkopankkikirjautumiseen, sillä ongelmat esiintyvät useimmiten artikkeleissa joista ei ole olemassa yhtä totuutta. Lisäksi kirjoittamisen rajoittaminen tiputtaisi pohjaa vapaan tietosanakirjan idealta, sillä kaikilla ei ole verkkopankkitunnuksia, ja näin jotkut joilla olisi halua ja tietoa kirjoittaa jäisivät paitsioon.

Juhani Putkinen

Wikin ongelma on, että siellä (ainakin suomalaisessa wikissä) mellastaa anonyymi punikkilauma suoltamassa Venäjän propagandaa ja deletoimassa tosiasioita.

Omalla nimellä ja pankkitunnus (tai ID-kortti) tunnistuksella päästäisiin siihen, ettei kirjoitettaisi mitä hyvänsä "paskaa" - useilla ihmisillä on kuitenkin häpeän tunne ja kun naapurit sekä työkaverit alkaisivat huomauttelemaan, niin se varmaan rajoittaisi pahimpia älyttömyyksiä.