Sunnuntai 20.1.2019

Tämän Google tekee paperitehtaalle!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2009 09:35
Päivitetty: 
12.2.2009 12:46
  • Kuva: Taitomylly
    Kuva
    Petri Kokko.

Faktakulma

Stora Enso –konserniin kuulunut Summan paperitehdas Haminassa aloitti toimintansa 8.3.1955 ja suljettiin 30.1.2008. Tehtaalla oli loppuvaiheessa noin 420 työntekijää.

Tehdas valmisti sanomalehti-, aikakauslehti- ja kirjapaperia. Vuonna 2006 tehtaan tuotanto oli 400 000 t (kapasiteetti 410 000 t) ja liikevaihto 228 miljoonaa euroa. Tehdasrakennuksen vanhemmat osat (PK1 ja PK2) on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto.

Tehtaalla oli parhaimmillaan kolme keskikokoista paperikonetta.

Lähde: Wikipedia

Google Suomen maajohtaja Petri Kokko kertoo Uudelle Suomelle, että Google aikoo tehdä Summan tehtaalle palvelinkeskuksen eli data centerin.

- Data center sinne on tulossa, mutta suunnitelmat ovat vasta niin alussa, että tarkemmin niistä en voi vielä kertoa, Kokko sanoo.

Kokon mukaan Google kertoo asiasta ”avoimesti lähiaikoina”.

Kokko kertoo, että palvelinkeskukset palvelevat aina globaalisti.

Kokko ei kommentoi sitä, onko Googlella aikomus tehdä muitakin keskuksia Suomeen tai Pohjoismaihin.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) arvelee, että koko projektin syynä on "Venäjä, Venäjä ja Venäjä".

Stora Enso on allekirjoittanut sopimuksen Summan tehtaan rakennusten ja tehdasalueen suurimman osan myynnistä Google-yhtiöille noin 40 miljoonalla eurolla.

Kauppa on tarkoitus saattaa päätökseen vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä. Kauppa parantaa Stora Enson liikevoittoa noin 38 miljoonaa euroa, josta noin 15 miljoonaa euroa on aikaisemmin kirjattujen arvonalennusten palautusta.

Liikevoiton parannus raportoidaan kertaluonteisena eränä vuoden 2009 ensimmäiselle neljännekselle.

Stora Enso ja Google ovat sopineet, että osa tehdasalueesta luovutetaan edelleen Haminan kaupungille muuta teollista käyttöä varten.

Paperin tuotanto lopetettiin Summan tehtaalla tammikuussa 2008, eikä tuotantoa jatketa.

Faktakulma

Stora Enso –konserniin kuulunut Summan paperitehdas Haminassa aloitti toimintansa 8.3.1955 ja suljettiin 30.1.2008. Tehtaalla oli loppuvaiheessa noin 420 työntekijää.

Tehdas valmisti sanomalehti-, aikakauslehti- ja kirjapaperia. Vuonna 2006 tehtaan tuotanto oli 400 000 t (kapasiteetti 410 000 t) ja liikevaihto 228 miljoonaa euroa. Tehdasrakennuksen vanhemmat osat (PK1 ja PK2) on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto.

Tehtaalla oli parhaimmillaan kolme keskikokoista paperikonetta.

Lähde: Wikipedia

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Kyllä Suomessa asiat ovat paljon paremmassa jamassa kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa viestien vakoilu on arkipäivää. Maa joka vieläpä on synnyttänyt laittomien tiedostojakojen Mekan, Pirate Bayn.

Suomessa sentään vaan ehkäistään teollisuusvakoilua.

Pasi Palmulehto

Suomessa on palvelimille saatavien nettiyhteyksien hinnat huimasti korkeammat kuin missään muualla, eli siis vain verojen määrissä, vaan moninkertaisesti korkeampia, toisinaan jopa yli kymmenen kertaa korkeammat. Tämä nykyinen järjetön hintapolitiikka vie paljonkin palvelimia ylläpidettäväksi ulkomaille, vähentäen näin reilulla kädellä Suomessa saatavien veroeurojen määrää sekä itse palvelinten toiminnasta kuin myös palkkojen muodossa.

Toivottavasti Google saa neuvoteltua fiksut sopimukset ja myy palvelintilaa myös muille käytettäväksi, Googlen kaltaisella isolla firmalla on mahdollisuudet tuoda järkeä hinnoitteluperiaatteeisiin.

Toinen harras toiveeni toki olisi että google ryhtyisi tarjoamaan yhdyskäytävää joka siirtäisi kaiken liikenteen salattuna ruotsin läpi.

Pasi Palmulehto
Piraattipuolue

Jame

Hienoa ja upeaa. Olen ollut innoissani Google Documentsista, vaan kun heidän tietoturvapolitiikkansa on sen maan mukaan missä palvelimet ovat, (=Ruotsi) on noiden käyttö ollut vähän pintapuolista. Ehkä nyt pystyy alkaa käyttämään Google Documentsia vähän enemmänkin (?)

Anonymous

Hienoa, päästään osittain FRA valvonnan alta pois. Nykyäänhän enimmät google haut kulkevat muun tietoliikenteen kanssa ruotsin kautta, missä sikäläinen FRA laki antaa ruotsin viranomaisille oikeuden kuunnella kaikkea maan rajojen ylittävää teleliikennettä.

Oletettavasti Google kommunikoi kryptattujen yhteyksien kautta datacenttereidensä välillä, joten jos google haut ohjautuvat tuonne olemme osittain turvattuja ruotsin hallituksen vakoilulta hakujen, gmailin, jne osalta.

jussi vaarala

että onko google likipitäen yhtä kuin cia - eli onko ylimielisen amerikkalaisuuden sairaus myös googlen ominaisuus

joka tapauksessa kyse on jonkin sortin maantieteellisten asemien tekeminen lähelle venäjää oli tarkoitukset joko tuetolikkenne-, vakoilu- tai ivestointipoliittiset venäjän suuntaan

tässä jutussa on kolme avainsanaa: venäjä, venäjä, venäjä

hylkykakka

Käsittääkseni google on valinnut palvelinkompleksiensa paikat maan/osavaltion vakavaraisuuden, runkoverkon laadun ja sähkön hinnan mukaan. Oleellista paikalle on myös se, että maanjäristyksiä ei alueella tapahdu. Olettaisin myös myös, että sijainnin tulee olla turvallinen mahdollisilta ulkoisilta hyökkäyksiltä, sabotaasilta tai jopa terrorismilta.

Suomessa kriteerit täyttyvät osittain ja luulisin googlen saavan hyvät sopimukset aikaiseksi. Mikäli palvelimia on suunniteltu Pohjoismaihin onnistuivat poliitikot Ruotsissa omatoimisesti torppaamaan hankkeen vaikka Google tödennäköisesti oli maasta enemmän kiinostunut kuin meistä.

Täysin spekulatiivista kaikki.

Vieras

Asiaa sen paremmin tuntematta voisin kuvitella, että entisen paperitehtaan tontille tulee hyvät ja tehokkaat sähköjohdot sekä laitteistojen jäähdyttäminen itämeren rannalla on helpohkoa.

Suomessa myös sähkökatkosten riski on pieni ja tukkusähkö halpaa.

Hyvä homma monin tavoin, tällaisia uusia avauksi olisi hyvä saada lisää.

semi

Venäläiset alkavat käymään Suomen sotilaskohteiden yllätystarkastuksissa Google Centerissä uskoen sen kuuluvan Usa,n vakoilu järjestelmään. Poistuessa heitä odottaa yllätys, ovella vaateet pois ja takapuoli tarkastus pissa testien ohella.
Mitä Vanhanen ja Stubb tekevät kun Eversti Dimitri Kobaljewin takalistosta löytyy 18 gigan muistikku. Kaikenlisäksi pissa testi osoittaa Venäläisten käyttäneen kielletyjä hormooneja.

DC

Tosi hieno juttu. Tästä saataisi alkua yleensä data centereiden pystyttämiselle Suomeen. Alalla toimineena olen nähnyt, että Suomesta ollaan viemässä yritysten IT-toiminnan hallintaa muualle. Muihin EU-maihin, kuten Ranskaan, Saksaan, Englantiin ja Puolaan ollaan jo nyt rytinällä pystyttämässä data centereitä, joissa amerikkalaiset IT-markkinajohtajat toteuttavat IT-palvelujaan, aina suunnittelusta toteutukseen. Nyt Suomeen sitten isoja, tehokkaita ja laadukkaita data centereitä pystyyn. Tästä toiminnasta aukeaa lukemattomasti, varsinkin Suomessa surkastuvalle IT-alalle, uutta tekemistä erikoisosaamisen merkeissä.

Nönnönnöö

"Lex Googlea odotellessa."

Minä Nönnönnöö, lupaan ja vakuutan kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Googlen edessä olevani Googlen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella Googlea rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.

Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa Googlen koskemattomuutta, sen laillista yhteiskuntajärjestystä sekä valtakunnan laillista ja vähemmän laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen ja vähemmän laillisen esivallan kukistamiseksi, tahi Googlen yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä CIA:lle ja Mustaveden piskeille ilmoittaa.

Joukkoa, johon kuulun, sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani koodirivin loppuun.

Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja miehekkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin tai ainakin sinnepäin, minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon myös datatovereitani kohtaan olla suora ja auttavainen. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan, isänmaallisuuden tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjain tahi muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani, paitsi jos Yahoo tai Clusty maksaa parempaa liksaa.

Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan ja vähän muustakin, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä niin saunailloissa kuin myös golffiradalla.

Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää. Google.

PS. virallisesti tämä on vitsi

PPS. Eikä Googlen tarvitse ketään riisua työpaikalla kun kaikki työntekijät saavat tulevaisuudessa työsuhde-etuna kehonsisäisen kovalevyimplantin, jossa on firman omat salaukset. USB-portti on sitten vaikka ranteessa tai muussa sopivassa paikassa. Siitä voisi irrota myös Vuoden työnantaja-palkinto. Go Google go.

Lunastaja

Hyvä kun meille tulee suuria toimijoita, mikä on merkki siitä, että tänne kannattaa sijoittaa, joka lisää meidän markkinauskottavuutta ja etenkin pk-yritysten yhteistoimintaa isojen kanssa. Kommarit ja häntäkärpäset ovat huolissaan talouden kehityksestä ja vakaudesta. Montako teleopraattoria on Yhdysvalloissa? Montako on Venäjällä? Tulisiko meidän olla riippuvaisia Ruotsin kautta kulkevasta tietoliikenteestä? Eikö Google voisi käyttää omia putkia ainakin arkaluontoisen tai salaisen tiedon välittämiseen, meille palveluna, jota meidän korruptoitunut järjestelmä ei takaa. Olisihan se bisneskin. Akamai toimii.