Maanantai 23.10.2017

Kaivattu uudistus tulossa Facebookiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.6.2012 15:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Lapset saattavat päästä tulevaisuudessa Facebookiin valehtelematta.
|

Yhteisöpalvelu Facebook kehittää parhaillaan teknologiaa, joka sallisi lasten käyttää yhtiön palveluita vanhempien valvonnassa, kertoo Wall Street Journal.

Facebook on lehden mukaan herännyt nyt ongelmaan, jonka alle 13-vuotiaiden käyttäjien tulva palveluun on aiheuttanut. WSJ:n laskelmissa Facebookilla olisi 7,5 miljoonaa alle 13-vuotiasta käyttäjää. 5 miljoonaa näistä olisi alle 10-vuotiaita.

Kaikkiaan Facebookiin on rekisteröity yli 900 miljoonaa käyttäjätiliä, eli alaikäisiä olisi tietojen mukaan vajaa prosentti Facebookin käyttäjistä.

Yhdysvalloissa 13 vuotta on ikäraja lapsuudelle. Tätä nuorempien lasten vanhemmilta on sikäläisten lakien mukaan kysyttävä aina lupa tallentaa lasten tietoja.  Suomessa vastaavaa ikärajaa ei ole, mutta useimmat palvelut ovat pitäneet samaa 13 vuotta sopivana rajana.

Suomen laki määrittelee vain taloudellisten sitoomusten tekemisen täysi-ikäisten hommaksi. Alaikäisiltä tarvitaan huoltajan lupa esimerkiksi lehtitilauksiin, muttei verkkopalveluiden käyttöön.

Kuitenkin eri nettiturvallisuutta ja netinkäyttöä seuraavissa kyselyissä on havaittu, että usein vanhemmat jopa auttavat lapsiaan kirjautumaan eri verkkopalveluihin vastoin näiden sääntöjä.

Jatkossa Facebookin käyttäjät voisivat siis valvoa lastensa tekemisiä oman käyttäjätilinsä kautta. WSJ:n mukaan vanhemmat voisivat päättää, keiden kanssa lapsi voi olla kaveri ja mitä tietoja lapsista on julkisesti näkyvillä.

Vanhemmilla olisi myös sananvaltaa siihen, mitä sisältöjä lapset näkisivät Facebook-virrassaan.

WSJ ei osaa jutussa kertoa, milloin lasten Facebook olisi tulossa käyttöön.

Pitää lasten päästä Facebookiin?

119 ääntä annettu
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: