Maanantai 25.9.2017

Ihmetys maailmalla: ”Tuhosiko Suomi juuri suunnitelman?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.7.2012 14:36
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) aikoo estää jälkimarkkinaostot.
|

Faktakulma

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) eduskunnan suurelle valiokunnalle antamassaan selvityksessä:

Suomen ja mm. Hollannin vaikutuksesta EVM:n mahdollisuus jälkimarkkinaostoihin torjuttiin. Jatkossakin tarvitaan yksimielisyys ostoista päättämiseen, eikä sitä näillä näkymin ole saavutettavissa mm. Suomen ja Hollannin vastustuksen takia. Julkilausumassa mainitaan, että EKP on suostunut toimimaan ERVV:n/EVM:n apuna markkinaoperaatioiden toteuttamiseksi tehokkaalla ja toimivalla tavalla. Tästä on päätetty jo joulukuussa 2012.

Suomen hallituksen ilmoitus EVM:n jälkimarkkinaostojen estämisestä on noussut uutisiin talousmediassa maailmalla. Muun muassa brittilehti The Guardian ihmettelee eurokriisiä seuraavassa liveblogissaan, estääkö Suomen ”tiukka linja” muiden euromaiden suunnitelman toteutumisen.

Italia ajoi viime viikon EU-kokouksessa pysyvälle vakausmekanismille (EVM) oikeutta ostaa kriisimaiden joukkovelkakirjoja niin sanotuilta jälkimarkkinoilta. Tämä olisi yksi keino laskea Italian ja Espanjan lainakustannuksia.

Ainakin Suomi ja Hollanti vastustivat ehdotusta, ja pääministeri Jyrki Katainen kertoi Italian tavoitteen kaatuneen. Tänä aamuna hallitus vahvisti eduskunnan suurelle valiokunnalle, että Suomi ja Alankomaat estävät euroalueen pysyvän kriisirahaston EVM:n käytön valtiolainojen ostoon jälkimarkkinoilta. Muun muassa Kauppalehti kertoo hallituksen raportista.

–Onko Suomi siis juuri tuhonnut tämän suunnitelman, kysyy The Guardian liveseurannassaan.

Ei välttämättä, kuuluu lehden oma vastaus. Asian tulkinnassa palataan vanhaan väittelyyn EVM:n määräenemmistöpäätöksistä. EVM-sopimukseen lisättiin Suomen vaatimuksesta pykälä, joka valtiovarainministeriön mukaan varmisti sen, että jäsenmaiden vastuiden kasvattamiseen tarvitaan yksimielinen EVM-maiden päätös.

Jälkimarkkinaostoista saatettaisiin kuitenkin pystyä päättämään jäsenmaiden määräenemmistöllä, mikäli tilanne katsottaisiin hätätilaksi koko Euroopan talouden kannalta, The Guardian pohtii.

–Suomi ja Hollanti eivät yksin pysty estämään tätä, lehti laskee.

Maailman tunnetuimpiin ekonomisteihin kuuluva Nouriel Roubini kommentoi Suomen hallituksen ilmoitusta Twitter-viestissään.

–Kuten odotettua, euroryhmän ydin vastustaa luottoriskien lisäämistä, Roubini toteaa.

Euromaat päättivät viime viikon kokouksessaan ryhtyvänsä toimiin Espanjan ja Italian lainakustannusten laskemiseksi. The Guardianin mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel antoi myös ymmärtää, että tuolloin löydettiin sopu siitä, millaisissa olosuhteissa kriisirahastot voisivat käydä ostoksilla jälkimarkkinoilla.

Faktakulma

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) eduskunnan suurelle valiokunnalle antamassaan selvityksessä:

Suomen ja mm. Hollannin vaikutuksesta EVM:n mahdollisuus jälkimarkkinaostoihin torjuttiin. Jatkossakin tarvitaan yksimielisyys ostoista päättämiseen, eikä sitä näillä näkymin ole saavutettavissa mm. Suomen ja Hollannin vastustuksen takia. Julkilausumassa mainitaan, että EKP on suostunut toimimaan ERVV:n/EVM:n apuna markkinaoperaatioiden toteuttamiseksi tehokkaalla ja toimivalla tavalla. Tästä on päätetty jo joulukuussa 2012.

Jaa artikkeli:

Kommentit

christinaholm

On vain kaksi vaihtoehtoa : joko Kataisen ja Urpilaisen Suomessa esittämät versiot ovat tahallisen valheellisia (siis rikollisia) tai sitten heidät on saatu ilmeisen kieroilla konsteilla tieten tahtoen huiputetuiksi. Molemmissa tapauksissa Suomi on nyt allekirjoittanut sopimuksia joiden sisältö on täysin vastakkainen alkuperäisten vaatimusten ja kansalaisten enemmistön mielipiteiden kanssa. Sopimukset on välittömästi purettava.

Markus Lintinen

Meidän pääministerin antamat lausunnot vaikuttavat miehen tai isän kommenteilta joka ei pysty nielemään ylpeyttään vaan aina pyrkii antamaan itsestään mahdollisimman hyvän kuvan sen sijaan että myöntäisi. Aikaisemmassa jutussa oli mielestäni tyyppiesimerkki tästä: "Ei puhuttu varsinaisesta pankkien tukemisesta vaan mahdollisuudesta tukea pankkeja ja sitä ennen on perustettava valvova virasto valvomaan kansalaisten etua." Miksei kansanedustajat valvo mihinkä suomalaisten verovarat laitetaan -Se on niiden duuni. Nyt tässä halutaan esittää Jyrki Suomen itsenäisyyden esitaistelijana ja sankarina joka sai melkein koko Euroopan talouden horjumaan -olisipa näin. Pitäisikö meidän pelätä että markkinapeikko herää kun pukki tepastelee sillalla. Voidaan sanoa että perässä tulee isompi.;-)

Simo Perttula

Eurosta eroamiseen tai liittymiseen ei ole samoja selviä määräyksiä, kuin on EU:n liittymiseen ja erikoisesti eroamisesta! Eurosta ei ole oikeastaan mitään määräyksiä? Siksi Suomi ja Hollanti ovat oikeilla linjoilla. Briteillä ei ole mitään pulisemista, koska he eivät aio koskaan liittyä euroon.

Johan Von

Siinä olet oikeassa, Silloin kun näitä pykäliä suunniteltiin ei vissiin kenekään mieleen tullut että kukaan eurosta haluaa erota. Sen asian pitäisi sentään saada joskus selvyys. samoin kuin siihen, voidaanko joku maa vain yht äkkiä potkia pois

Ilkka T Arvola

"Jälkimarkkinaostoista saatettaisiin kuitenkin pystyä päättämään jäsenmaiden määräenemmistöllä, mikäli tilanne katsottaisiin hätätilaksi koko Euroopan talouden kannalta, The Guardian pohtii."

Taitaa hätätila olla sitäkin enemmän the Guardian'in pankkipiireissä Lontoossa. Jälkimarkkinapaperit polttavat hyppysissä.

Antro Pulkki

Itsekkin veikkaan pankkipiirien paniikkia sijoituksistaan.

Toisaalta: "–Onko Suomi siis juuri tuhonnut tämän suunnitelman, kysyy The Guardian liveseurannassaan."
Ei käy selväksi onko Suomi onnekseen/epäonnekseen tuhonnut jotain. Mahdollisesti koko Euroopan onneksi?

Veikkaan, että josko "tuhottiin" jotain on se maksavan Euroopan onneksi ja raharikkaiden epäonneksi kuten pörssipelureille kuuluukin.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Eurokriisissä poliittiset päättäjät ovat sekoittaneet asiat jo niin tehokkaasti, ettei kukaan oikein tiedä, missä mennään vai mennäänkö ollenkaan vai pitäisikö sittenkin olla menemättä tai tulematta sinne tai tänne. Eurojärjestelmä on osoittautunut heikossa hapessa olevaksi korttitaloksi, josta ei millään ilveellä saa vakaata talous- ja finanssijärjestelmää. Erityisesti viime päivien eripuraisuuden ja suurten, kaikkein velkaisimpien kansantalouksien voimallisten kotiinpäin jyräämisten jälkeen tulisi Suomen päättäjien vihdoinkin otettava järki käteen. Heidän on uskallettava sanoa ääneen, ettei keisarilla ole vaatteita, panna kova kovaa vastaan ja uhattava lähteä eurosta - ja myös se tehtävä, niin kovalta ratkaisulta kuin se kuulostaakin. Viimeistään nyt on päivänselvää, että Suomi on eurojengissä vain naiivin maksajan roolissa ja aiheuttaa eurossa pysyessään korjaamatonta vahinkoa oman maansa taloudelle ja kansalaisille.

Markku Lehto

Jos 5,4 miljoonan asukkaan Suomi lähtee eurosta, niin miten 500 miljoonan asukkaan EU reagoisi siihen ? Ja mitä sen jälkeen ? Suomi Euroopan reunamaana Itämeren perukoilla siirtyisi EU:n ulkokehälle päätöksenteossa ja vaikutusmahdollisuuksissa. Mihin suuntaan sitten alamme kallistua ?

Eikö nyt kuitenkin olisi kannattavampaa ruveta kokoamaan yhteistyössä muiden asiansa hoitaneiden euro -maiden kanssa koalitiota, jolla saadaan nämä eteläisen Euroopan euro -maat ruotuun. Hollanti ja Suomi eivät yksin voi asioihin vaikuttaa. Siksi meidän tulisikin olla tiiviissä yhteistyössä Saksan kanssa, vaikka saksalaisilla pankeilla on "oma lehmä ojassa" em. eteläisen Euroopan euro -maissa.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Ajatuksesi yhteistyöstä on sinänsä oivallinen, mutta olen eri mieltä siitä, toimisiko se Suomen hyväksi. Ei siitä ole oikein mitään tullut tähänkään mennessä, kun Saksa on osoittautunut taipuvansa härskin kiristyksen alla. En usko, että Suomi joutuisi mihinkään ulkokehälle eurosta lähtiessään, eihän Ruotsikaan non-euro -maana siellä ole. Norja voi hyvin ilman EU:n jäsenyyttä ja Islanti on nousemassa talousahdingostaan ilman EU:ta. Tietysti suuret euromaat olisivat vihaisia ja raivoissaan Suomelle siitä, että se uskaltaa vakavasti pohtia eurosta lähtöä, se olisi arvovaltatappio erityisesti Ranskalle ja Italialle, jotka ovat tottuneet sanelemaan muille maille, mitä tehdään. Ei Saksakaan siitä pitäisi. Heitän takaisin argumenttisi siitä, että Suomi on pieni ja vaikutusvallaton maa, ei sen lähtö eurosta heilauta ryhmää taloudellisesti ainoastaan arvovallallisesti.

Johan Von

Uskon että Katanen ja Urpilainen sen tietävät, että edustavat suomea. Mutta esim Rehn ei edusta suomea vaan EU;ta tässä usein on epäselvyyttä. Ja jotkut virkamiehet EU:ssa unohtavat tämän he eivä saa ajaa enää oman maan asiota vaan EU:n jonka palkkalistoilla ovat. Poliittiset ihmiset edustaa politiikkaa virkamieht taas työnantajaansa. Elämä on yksinkertaista

Antro Pulkki

"Ihmetys maailmalla: ”Tuhosiko Suomi juuri suunnitelman?”

Mistä US tietää, että on "Ihmetys"? Oikein isolla painettuna.

Veronmaksajana itse totean, että kaikki huono on tuhottava siis silppuriin. EU:n sääntöjä tässäkin asiassa on noudatettava!

Jaakko Korpi-Anttila

Suomi - Merkelin marionetti
On näemmä Katainen päässyt oikein kuvan kanssa El Paisiin. Kirjoituksen kommentit ovat paikka paikoin jopa kitkerän sävyisiä. Sana tonto esiintyy useammankin kerran suomalaisista puhuttaessa. Tarkoittanee tyhmää eikä suinkaan Tex Willerin intiaaniystävää, joka yli 50 vuotta sitten seikkaili Taxasissa päin.
http://economia.elpais.com/economia/2012/07/02/actualidad/1341223873_768...

Hanna-Stina Strom

"Tästä on päätetty jo joulukuussa 2012."

Aijaa, aika erikoista ottaen huomioon, että joulukuuhun 2012 on vielä sentään puolisen vuotta aikaa.

Suomi esittäytyy mielestäni EU:n talouskriisin hoidossa (paitsi virheellisen tiedon antajana kotimaassa) jonkinlaisena oppipoikana ja poliittisesti tahona, joka tinkii ja lipeää tarvittaessa lopulta kaikista periaatteistaan. Finlandisierung on saamassa ihan uuden merkityksen.

Johan Von

Näin se varmasti alkaa olemaan. Ennen ratkaistiin aseilla. Kun tilanne kuumeni tulivat sotatilalait käytäntöön. eli kellä isompi pyssy enemmän väkeä saneli mitä laissa sanotaa. Nyt katsotaan, että se ei ole sivistynyttä jos aseiden voimalla. Nyt otetaan taloudelliset lait ja määräykset voimaan. Eli kenellä eniten rahaa ja tavaraa on oikeassa. Tässä on pärjättävä. Siksi meillä on EU. jonka siipien suojassa olemme. Nyt kun se on pulassa uskommeko siihen vai yritämme mennä jonkun muun suuren suojaan vai puikkelehtia metsässä paeten kaikkia metsästäjiä. Elämä on aina raakaa sekä kovaa.. Mutta kahden tai kolen ei kannata keskenään tapella silloin aina tulee neljäs joka vie kaiken