Perjantai 24.11.2017

Jollasta voi tulla katkera pala Nokialle: ”Erikoinen tilanne”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.7.2012 12:17
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Nokian uusi toimitusjohtaja Stephen Elop päätti pitkään kehitetyn MeeGo-käyttöjärjestelmän syrjäyttämisestä Nokian suunnitelmassa. Viikonloppuna entisten nokialaisten Jolla-yritys ilmoitti, että MeeGo ei ole kuollut.
|

Onhan tämä erikoinen tilanne, myöntää Jussi Hurmola. Hän on viikonloppuna aikeensa julkistaneen matkapuhelinyhtiö Jollan toimitusjohtaja, joka vielä helmikuussa 2011 kehitti tiimeineen Nokialla MeeGo-käyttöjärjestelmää ja siihen pohjautuvia älypuhelimia.

Sitten tuli helmikuun 11. päivä 2011 ja käänne, joka lakkautti myöhemmin koko Nokian Meego-tiimin. Toimitusjohtaja Stephen Elop lyttäsi ensin MeeGo-projektin hitauden ja ilmoitti sitten siirtymisestä Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmään.

Jussi Hurmolan ura Nokialla päättyi maaliskuussa 2012.

–Koko MeeGo-organisaatio hävisi. Meidän väestämme noin puolet on Nokialta ja suurin osa heistä näitä irtisanottuja, Hurmola kertoo Uudelle Suomelle.

Jolla sai alkunsa Bridge-ohjelmasta, jonka Nokia perusti tukemaan irtisanottujen työntekijöidensä uudelleentyöllistymistä ja yrittäjyyttä. Nyt entiset Nokian MeeGo-tiimiläiset kehittävät Jollassa MeeGo-pohjaista älypuhelinta Nokian puhelinten kilpailijaksi.

–Nokia kehitti jotain mahtavaa – maailman parhaan älypuhelintuotteen. Se ansaitsee jatkajan, Jolla ilmoitti viikonloppuna.

Jollan mahdollinen menestys ei hyödyttäisi Nokiaa ainakaan merkittävästi, sillä MeeGo on avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Sitä hallinnoi Linux-säätiö, ja ohjelmisto on pääosin vapaa kehitettäväksi ja käytettäväksi.

–Onhan tämä erikoinen tilanne, mutta näin avoimen lähdekoodin ohjelmistot toimivat, Hurmola sanoo.

Hurmolan mukaan yksi luonnollinen syy MeeGon valintaan onkin se, että ohjelmisto on "aika vapaa" tekijänoikeuksista ja patenteista. IT-viikon mukaan Nokia olisi lisäksi jakanut patenttejaan yhtiöstä lähteville helpottaakseen näiden yritystoimintaa.

Hurmola ei halua kommentoida Nokian ratkaisua sysätä kovin odotuksin kehitetty MeeGo-syrjään.

–Meistä kukaan ei ollut Nokiassa sellaisella tasolla, että tietäisimme päätöksen perusteet, hän sanoo Uudelle Suomelle.

”Meistä kukaan ei ollut Nokiassa sellaisella tasolla, että tietäisimme päätöksen perusteet”

–Olemme Nokialle kiitollisia Bridge-ohjelmasta.

Yhtä kohtelias Nokia toivotti eilen Jollan tervetulleeksi matkapuhelinmarkkinoille Uuden Suomen kysyessä asiasta.

Jollan tavoite on kova: ensimmäinen älypuhelin on tarkoitus julkistaa jo tänä vuonna. Haastavaa projektia helpottaa luonnollisesti se, että käyttöjärjestelmä on tuttu.

–Mehän ollaan tehty tämä jo pari kertaa, Hurmola sanoo viitaten etenkin Nokian toistaiseksi ainoaan MeeGo-puhelimeen eli N9-malliin.

–Emme tee tätä nollasta.

Uutta puhelinta on suunniteltu jo viime vuodesta. Laitteen fyysinen valmistaminen tullaan ulkoistamaan partnerille, Hurmola kertoo. Jolla vastaa laitteiden designista ja käyttöjärjestelmästä.

–Tästä tulee uutisia vähän ajan päästä. Partneri on kansainvälinen, suuri firma, Hurmola avaa.

Älypuhelimen ominaisuuksista Hurmola on luonnollisesti vaitonainen.

–Julkistuksessa kerrotaan tarkemmin, mikä se on ja mitä se on syönyt, hän sanoo.

–Mutta se, mitä olemme tekemässä, on uusi käyttöliittymä ja uusi käyttökokemus. Siksi valitsimme MeeGon, että pystymme johtamaan ja tekemään itse uusia asioita. [Applen] iOS ja [Googlen] Android ovat loistavia käyttöjärjestelmiä, mutta tavallaan jo nähtyjä. Niistä voi oppia.

Hurmola on ilmoittanut yhtiön tavoitteeksi kehittyä kymmenien miljoonien puhelinten myyjäksi. Tosin, hän tarkentaa kysyttäessä suurista puheista, kyseessä ei ole tavoite vaan strategia.

–Tällä alalla on vaikea olla pieni pelaaja. Jos haluaa tälle alalle, tarttee olla iso.

–Tavoitteemme on synnyttää aalto, joka keikuttaa tätä markkinaa, ja ratsastaa sen päällä Jolla-puhelimilla.

Hurmolan mukaan yhtiöllä on tällä hetkellä kasassa rahoitus projektin ensimmäiseen osaan eli tuotteen suunnitteluun. Rahoittajat ovat yksityissijoittajia.

–Viikonlopun jälkeen on tullut yhteydenottoja myös institutionaalisilta sijoittajilta. Mutta menemme yksityisten sijoittajien voimin, että pystymme ohjaamaan projektia paremmin.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Gerlich

Maailmalta löytyy lukuisia yrityksiä joihin on tullut uusi johtaja Microsoftista. Yleensä se on merkinnyt tuon yhtiön liittämistä Microsoftin ekosysteemin osaksi. Niillä yhtiöillä alkaa silloin matka jonka määränpäässä on oleva itku ja hammasten kiristys. Microsoft itse on mobiilivallankumouksessa täysi heittopussi, siksi sen ainoiksi kilpailuvälineiksi on jäänyt enää FUD, patenttitrollaus sekä kaikenlainen kiusanteko kilpailijoita vastaan. Ja tällaista yhtiötä pitäisi sitten suomalaisten olla isänmaallisella pönöttämisellä tukemassa.

Victor Bruun

Jolla ostanee ne pelastamisen arvoiset osat noksusta ku se tarina on ohi.
Ei mikään firma voi olla kovinkaan merkittävä jos toimii aliurakoitsijana pelkästään jonkun toisen firman sivubisnekselle.

Kasvupotentiaali on erittäin rajattu, en usko nokian enää koskaan yltävän sadan millin vuosituloksiin

Jukka-Pekka Sorvisto

Vaihdoin vuosi sitten Nokialaisen Samsungiin, koska Meego Nokia ajoi Meegon alas. Tuo Microsoftin ajatus, että tarvitsen Officea myös matkapuheöimessa on tuhoon tuomittu. Monet muut sovellukset ovat tärkeämpiä. Ostan Jolla Meegon heti kun niitä on saatavissa.

Topi Rantakivi

Miten tämä voi olla Nokialle katkera pala, jos Nokia tukee sitä firmaa? Haloo, toimittaja? Eikä Elop ole lytännyt MeeGoa vaan sitä Symbiania "palavana alustana".

Toivotaan, ettei Jollasta tule samanlainen kuin Benefonista. Jolla on kiinnostava firma ja jotenkin ihmetyttää, että mitenkä he saavat luurin ulos, kun tuotantofirmaa ei ole tiedossa tai komponenttifirmoja, kun niille pitää maksaa ennakkoon? Niin ja patenttisotia on viime aikoina nähty runsaasti ja miten Jolla sellaisista selviää? Onkohan tämä Nokian hallituksen PJ:n Siilasmaan haastattelussa esiin tullut B-suunnitelma?

Joka tapauksessa toivotaan, että Jollasta tulee Rovio-tyylinen menestystarina.

Timo Koho

Sikäli onkin hassua että uusi ihmekapula 808 pureview on edelleen Symbian -puhelin. Jos Symbian oli se "palava alusta" niin miksi Meego piti tappaa? N9 tuli valmiiksi keväällä 2011 ja päästettiin rajallisen myyntiin vasta syksyllä 2011. Sai vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta 2012 ylistävät arviot käyttökokemuksestaan ja muotoilustaan eri puolilta maailmaa. Ainoaksi viaksi siitä mainittiin se että Nokia itse tappoi sen eli ei tarjoa sitä myyntiin.

Sama Meltemin kanssa. Nokialla on Afrikassa, Intiassa, Kiinassa ja Latinalaisessa Amerikassa 60 - 80 prosentin markkinaosuus puhelimissa. Jos Nokia pääsisi myymään noille markkinoille uutta, hintaluokassaan ominaisuuksiltaan ylivoimaista Linux pohjaista puhelinta jäisi Microsoftilta saamatta n. 1.000.000.000 x 20€ lisenssitulot. Sama summa on nyt pois  Nokian katteesta noilla markkinoilla, sikäli kun 50€ hintaista puhelinta edes voi tehdä niin että puolet hinnasta on Windows Phone käyttölisenssiä, puhumattakaan että tällöin tarvitaan myös kalliimpaa rautaa...

Nokia on sensuroinut N9 puhelimen ja sen laatua kiittävät arviot pois viestinnästään ja grafiikastaan huomiota herättävän tehokkaasti.  Onneksi koko homma mahtuu Jollaan kun "palava platformi" savuten uppoaa...

Topi Rantakivi

Miten Microsoft liittyy tuohon väitteeseesi miljardi kertaa 20 euroa?

Tuo ihmekapula 808:n kameratekniikkaa PureViewiä kehitettiin viisi vuotta ja eihän Nokialla ollut muuta käytettävissä kuin Symbian.

En tiedä oliko se "tappamista" Nokialta MeeGon kohdalla?
Syyt MeeGon syrjäyttämiseen voimme saada piakkoin tietoa julkaistavan artikkelin tietotekniikan ammattilaissivuston Muropaketista http://muropaketti.com. Sivuston perustaja Sampsa Kurri on kirjoittanut:

"Olen nyt saanut ensikäden tietoa tulevaa artikkelia varten Maemon/MeeGon/Harmattanin kehityksestä ja onhan tämä todella surullista luettavaa.

Tahallista kehityksen jarruttamista johtotasolta, kilpailevilta tiimeiltä (Symbian), kumppaneilta (Intel), byrokratiaa (yhden koodirivin muutoksen hyväksyminen kesti 2kk), vaikeudet käyttöliittymäsuunnittelussa pysty/vaakatasoon, kehittäjiltä tulleita parannusehdotuksia oli vaikea saada läpi ja lopulta niitä ei viitsitty edes tehdä (liialla kontrollilla tapettiin luovuus ja innovaatiot), osia koodattiin ulkomailla ja uudelleen Suomessa täysin uusiksi.

Lisäksi tiedot Nokian MeeGo-julkaisustrategiasta ja viidestä kehitteillä olleesta MeeGo-laitteesta, tablet mukaanlukien"

Timo Koho
Vastaus kommenttiin #15

Tomi Ahonen blogissaan esitti että Nokian Mary McDowellin Meltemi hankkeen tarkoitus oli luoda käyttöjärjestelmä joka mahdollistaisi halvoista komponenteista valmistetut erittäin halvat älypuhelimet. Elop tukikin tätä "bringing smartphones to the Next Billion" hanketta kunnes antoi McDowellille potkut ja tumppasi lähes valmiin tuotteen...

Jos ajatellaan että tuo Elopin "Next Billion" on 1.000.000.000 uutta halvan älypuhelimen käyttäjää ja jos käyttöjärjestelmästä pitää maksaa per puhelin niin siitä syntyy jollekin liikevaihtoa... Windows Phone on Microsoftin tuote jonka saa käyttöön pelkästään maksua vastaan.

ZTE:n Tanian julkaisutilaisuudessa Lontoossa ZTE:n johtajat paljastivat yhtiön maksavan Microsoftille 15 -20 puntaa lisenssimaksua jokaisesta Windows Phone 7 laitteesta... Eli 20 - 30 euroa. Nokian maksut Microsoftille lienevät samaa luokkaa?

Nyt sattuu olemaan niin että Meego / Meltemi käyttöjärjestelmistä Nokian ei tarvitsisi maksaa kenellekään ja sikäli kun Nokia kilpailisi ko. markkinoilla Windows puhelimia vastaan sillä olisi tuo n. 20€ per puhelin kustannusetu hinnoittelussa tai sama summa puhdasta voittoa. Tämä on lievästi sanottuna ratkaisevaa 50€ hintaisten puhelinten kategoriassa.  Nokian Meltemi olisi ollut erittäin paha kilpailija Microsoftille halvoista älypuhelimissa. Nyt ei ole.

Kaarlo Hedström
Vastaus kommenttiin #14

"Tuo ihmekapula 808:n kameratekniikkaa PureViewiä kehitettiin viisi vuotta ja eihän Nokialla ollut muuta käytettävissä kuin Symbian."

Nyt täytyy todeta, että PureView ei ole muuta kuin kuvankäsittelyä. Eli keinotekoisia pikseleitä ladotaan oikeiden kennopikseleiden väliin. Koko PureView on jo naurettu maailmalla kaupoista. Meillä kaikilla on PC:ssä jo nyt PureView. Ei muuka kuin otat kuvankäsittelyohjelman auki ja avaat vaikka 1600px x 1200px kamerakuvan ja sitten siitä vain resize eli suurennat sen vaikka 4800px x3600px tai ihan mitä vaan. Siinä teille PureView. Näin asiat makaa, mutta tuulipukusuomi uskoo isojen teksteihin.

Ville Lukka
Vastaus kommenttiin #28

Miksi Kaarlo selvästi ja tietoisesti valehtelet? Asiahan on väittämääsi nähden juuri päinvastoin.

808:n kenno on yli 40 megapikseliä - isompi kuin minkään muun ns. matkapuhelimen. Kun 808:lla otetaan kuva, se on ensin tuo yli 40 megapikselin kokoinen, mutta erityisten algoritmien ja asetusten avulla siitä tuotetaan käyttäjälle vain muutaman megapikselin kokoinen kuva, muistaakseni maksimissaan 7. Tällöin kuva on pienentynyt huomattavasti, n. kuusinkertaisesti. Pikseleitä on siis poistettu fiksusti, eikä lisätty, vaikka Kaarlo näin väittää.

Nokian 808:a on juurikin ihmetelty ja ylistetty ulkomailla. Suomessa sen arvoa ei tosiaan ole ymmärretty ja sitä on tietysti vähätelty ja paneteltu. Lue vaikka engadgettia: http://www.engadget.com/2012/06/26/nokia-808-pureview-review/

Jo vuosikausia tietokonemaailmassa halvat kuvaskannerit ja webbikamerat ovat interpoloineet ottamiaan kuvia ns. ylöspäin. Tällöin ohjelmisto todellakin keksii lisäpikseleitä, eli listätietoa, sinne kuvaan. Kuvanlaatu ei siis parane, mutta lopputulos voi silti olla tyydyttävämpi kuin pieni kuva. Halvalla saa.

Timo Koho

Nokian insinöörinäkemys on johtanut pahimpaan mahdolliseen virheeseen minkä kuluttajatuotteita valmistava yritys voi tehdä: kuluttajien mielipiteen halveksimiseen.  Puhelin ei enää vuosiin ole ollut laite vaan liityntä ja käyttökokemus sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja viihteeseen. Fyysisestikään puhelin ei ole enää laite vaan esine jonka design ja ulkonäkö merkitsevät yhtä paljon kuin helppo käytettävyys. 

Jollalla  on nyt mahdollisuus päästä nopeasti markkinoille  koska Nokia on jo kustantanut tärkeimmän komponentin eli osaamispääoman luomisen. Jollan tiimi on jo kertaalleen kehittänyt useissa kansainvälisissä käyttäjä-arvioissa parhaaksi älypuhelimeksi mainitun N9 puhelimen, lähtien numenomaan käyttökokemuksen luomisesta eli kuluttajan asemaan asettumisesta. Noilla näytöillä on melko vaikea epäonnistua..

Meltemi - projektissa taas oli tarkoitus tehdä halpaan hintaluokkaan ominaisuuksiltaan ylivoimainen massojen puhelin.  Tässäkin Jollalla olisi paikka. Linux -pohjaisesta käyttöjärjestelmästä ei tarvitse maksaa kenellekään lisenssimaksuja puolen puhelimen hinnan verran. Linux myös mahdollistaa halvemman raudan tehokkaamman hyödyntämisen. Selkeä  kosketusdesign mahdollistaa myös yksinkertaisen ja kestävän koteloinnin.

Niin tai näin, suomalaisella puhelimella taitaa sittenkin olla tulevaisuus!

Pekka Kohonen

Nokian kannattaisi ehkä keskittyä todella uusien teknologioiden kehittämiseen. Esimerkiksi älylasit, joita Googlekin kehittää jopa omalla nimellään. Tässä toisaalta kytky mikrosoftin alustaan voi olla ongelma. Kääntäen Steve Jobs:n kommentin toisin päin: "Ne jotka todella ovat kiinnostuneita raudan kehittämisestä tekevät sitä omalla softallaan."

Matti Hemmi

Tuotannon puolesta on Jolla'lla lie ässä hihassaan. Salossa löytyy sekä infra että osaaminen tuotannolliseen ja logistiseen osaamiseen ja kulttuuriin puhelinpuolella.
Tuon Jolla ilmiön kun kytkee vielä 'uuteen nokiaan', eli paisuvaan Venäjän turismiin, joka ohjataan itärajalta hallitusti Länsi Suomen markkinoille, avot.

Älkääkä sitten vaan hetkeen aikaan kukaan kertoko asiasta Suomen hallitukselle ja poliittisille populisteille. Siinä on sakki, joka myy mummonsakin alta aikayksikön ja tappaa kipua tuntematta valtakunnan toimeliaisuuden. Varjeltakoon kaikkea hyvää innovaatiota ja yritteliäisyyttä näiltä straapeilta.

Matti Hemmi

Kiinaan viety ja ylösajettu tuotanto tapahtui voimissaan olevan Nokian toimesta aikoinaan. Se ei ollut nopeaa eikä halpaa hommaa. Eikä se, em. tehtaat, pyörisi siellä päivääkään ilman suomalaista paimentamista.

Salon seudun Nokia-osaamista, valmiina olevaa tuotanto infraa ja suomalaisen työn kulttuuria ja valmista henkilöstöä kun ei tarvitse ylösajaa. Se on jo valmiina. Sellaiseen ei ole Jolla'lla mitään tarvetta kurkotella. Eikähän Jolla itse tuotantoon ole alkamassakaan.
Jos Jolla kasvaa ja kukoistaa osaamisensa äärellä muutaman vuoden, meno halpamaihin saattaa sitten kannattaa, jos sittenkään siihen, muutaman vuoden, maltaita maksavaan projektiin olisi varaa.

HP Baron

"Timo Koho" - ja monet muut - väittävät että "Nokian insinöörinäkemys" on johtanut huonoon lopputulokseen. En osaa ottaa kantaa olisiko "insinöörinäkemys" ollut parempi - ehkä ei - mutta mutta jonkinlaisena "insiderina" osaan kyllä kommentoida että viimeisen 10 vuoden aikana "insinöörinäkemys" - tarkoitan tuotekehitystä tekeviä insinöörejä - ei ole ollut vahva trendi Nokiassa. Aivan muut kaverit ovat päättäneet millaisia puhelimia tehdään. Eli "insinöörinäkemystä" Nokialla ei ole kyllä ole ollut! Olisko sitten "insinöörinäkemys" tuottanut paremman loppulutoksen, siitä en osaa sanoa mitään

Timo Koho

Kuvaavaa on että legendan mukaan kun Nokiaan saatiin hankittua uunituore iPhone se heti avattiin ja katsottiin mitä sisältä löytyy. Koneinsinöörin näkökulma käyttäjäkokemukseen...? Totta vai tarua...
Applen menestys johtuu siitä että siellä oli visio jossa ymmärrettiin miten käyttäjä kokee tuotteen. Jobs ei kuunnellut sen hetken käyttäjiä vaan kykeni onnistuneesti myötäeläytymään siihen miten uusi kokemus otettaisi vastaan. 

Siilasmaa totesi julkisuudessa että Windows Phone 8 on "ensimmäinen versio käyttöjärjestelmästä  johon Nokia on päässyt kunnolla vaikuttamaan."
Varmaankin juuri siksi sitä ei Nokian nykyisiin Lumia Windows puhelimiin voi edes päivittää? Ja kuka teki Meego Harmattanin 100% Suomessa?

 Nokian johto vaikuttaa olevan alovuosien päässä kuluttajan kokemusmaailmasta. Siilasmaan mukaan Windows 8 on luonnollinen valinta koska tulevaisuudessa kaikissa muissakin laitteissa on sama ruutuihin perustuva käyttölogiikka. Sopii epäillä. Voi olla jotain ihan muutakin.

Miten on mahdollista että yritys N tekee tuotteen joka yleisesti arvioidaan käytettävyydeltään parhaaksi mitä on nähty, ja sama yritys päättää tumpata tuotteen vaikka asiakkaita olisi jonossa... Kaiketi yli miljoona N9 kapulaa myyty hiljaisuudessa pois silmistä... Kyllä. On tähän looginen selitys olemassa. 

Timo Koho

Jollan tiimi kehitti jo Nokialle käyttäjien ylistämän uuden älypuhelimen - miten paljon enempää minkään yrityksen osaaminen ylipäätään voi onnistua? Voin vain kuvitella porukan turhautumisen tunnetta n. vuosi sitten...

Matti Hietala

Matti Hemmin kommentista toteaisin, että hallitustodella kuvittelee tekevänsä parhaansa elinkeinoelämän hyväksi mutta todellisuudessa byrokratia kuristaa sen lähes kuoliaaksi tarpeettomalla holhouksella joka kaiken muun lisäksi nielee tarpeettomasti verorahoja.

Timo Koho

Tässä ruletissa Microsoft ei voi hävitä mitään. Elop ei ole sillä palavalla porauslautalla itse, palkkatoimitusjohtaja... Ei voi edes sanoa että Nokia häviää koska se on jo hävinnyt, pelastusjollat on heitetty pois...