Maanantai 20.11.2017

Arvaa, saako Areva Olkiluoto 3:n valmiiksi vuonna 2014!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.7.2012 14:45
Päivitetty: 
16.7.2012 14:55
|

Olkiluodon kolmannen reaktorin käynnistäminen viivästyy ainakin vuoteen 2015. Teollisuuden Voima antoi hetki sitten julkisuuteen pörssitiedotteen, jossa se kertoo voimalan viivästymisestä.

Tarkkaa aikaa, jolloin reaktori voidaan ottaa käyttöön, ei ole vielä tiedossa. TVO vaatii nyt laitoksen toimittajalta Areva-Siemensiltä selvitystä rakennustöistä.

TVO on tilannut Arevalta reaktorin avaimet käteen –periaatteella eli koko projektin rakennus- ja aikatauluvastuu on valmistajalla.

Tilaajayhtiön yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta ilmoittaa tiedotteessa olevansa kuitenkin tyytyväinen ydinvoimalan työmaan asioihin, jotka ”menevät jatkuvasti eteenpäin”.

Oliluoto 3:n piti olla alun perin käytössä jo vuonna 2009. Reaktorin valmistumista on lykätty toistuvasti erilaisten ongelmien vuoksi.

Nyt TVO on kuitenkin ottanut jo tiukan asenteen Arevaa kohtaan. TVO ilmoittaa vaativansa Arevalta aikataulun päivittämistä, vahvistusta yksikön toimittamispäivästä ja toimenpiteistä aikataulussa pysymiseksi.

- Laitostoimittajan laitosyksikön asennustyöt ja automaation suunnittelu eivät ole edenneet laitostoimittajan aikataulujen mukaisesti. Vaikka emme ole tyytyväisiä tilanteeseen ja toistuviin haasteisiin hankkeen aikataulusuunnittelussa, asiat OL3-työmaalla menevät jatkuvasti eteenpäin ja automaatioratkaisun avoinna olevat asiat ratkeavat kohta kohdalta, Lehtiranta sanoo tiedotteessa.

Olkiluodon kolmosreaktorin rakentaminen on ollut toistuvasti esillä ikävässä valossa julkisuudessa. TVO julkaisee osavuosikatsauksensa huomenna tiistaina.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Hedström

Toimitus huomio!

Asiassa on melko huvittava piirre ja käänne, josta voi lukea mm. Science julkaisusta.
Kun Olkiluodon ostopäätös ja toimittajan valinta tehtiin vuosikausia, vuosikymmen, sitten, silloin muinaisaikana, niin nyt on ostettavissa paljon kehittyneempiä laitoksia joiden hyötysuhde on aivan eri luokkaa kuin olkiluodon ja turvallisuuskin on parempi puhumattakaan ympäristöystävällisestä suljetusta prosessista.

Eli kansanomaisesti kerrottuna, ostaisitko tänään 10-vuotta sitten valmistetun auton silloisella tekniikalla, vaikka se olisikin saatavilla kaupan hyllyltä kättämättömänä. Eli Olkiluoto on auttamattoman vanhaa tekniikkaa, kun se vihdoin käynnistyy ja ennustan Olkiluodon käynnistyvän aikaisintaan 2017 sillä se pitää nyt ensin modernisoida.

Teppo Vanamo

"Fennovoima on valinnut kaksi toimittajavaihtoehtoa eli Arevan ja Toshiban (Westinghouse) ja kolme erilaista reaktorivaihtoehtoa."

"OL4 -hankkeen kilpailuvaiheessa ovat mukana laitostoimittajavaihtoehtoina AREVA EPR-laitostyypillä, GE Hitachi ESBWR-laitostyypillä, Korea Hydro & Nuclear Power APR1400-laitostyypillä, Mitsubishi Heavy Industries APWR-laitostyypillä ja Toshiba ABWR-laitostyypillä."

Pitäisiköhän nuo Suomessa nykyisin päätöksiä tekevät dementikot laittaa jo vähitellen johonkin kuriin? Kun äänestysoikeus alkaa 18 vuodesta, eikö sen kaiken järjen mukaan pitäisi loppua 18 vuotta ennen keskimääräistä kuolinikää? On se tämä Suomen perustuslaki varsin kummallinen, kaikki kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, paitsi, paitsi, paitsi...

Juhani Putkinen

OL3 valmistuu sitten kun se valmistuu - oleellista on, että se rakennetaan ja testataan hyvin ennen käyttöönottoa.

Käyttöönoton jälkeen se tuottaa meille sähköä noin 60 vuotta ympäristöystävällisesti, halvalla ja ilman tukiaisia veronmaksajien pussista tai sähkön kuluttajien pussista.

Juhani Putkinen

TVO on tilannut OL3n Arevalta kiinteään hintaan avaimet käteen periaatteella. Siten voimalan hinta voi nousta vain TVOn erikseen tilaamien lisätöiden ja muutosten osalta. Veronmaksajille ei ole tulossa laskua.

Areva joutuu maksamaan itse siitä ettei se ole osannut projektoida, suunnitella eikä valita kunnollisia alihankkijoita.

Onneksi meillä on asiantunteva STUK joka ei hyväksy huonoja suunnitelmia eikä heikkolaatuista työtä. Areva joutuu tekemään uudelleen huonosti tehdyn.

Tapani Rouhiainen

"Olkiluodon kolmosreaktorin rakentaminen on ollut toistuvasti esillä ikävässä valossa julkisuudessa. TVO julkaisee osavuosikatsauksensa huomenna tiistaina."

Sen sijaan kun Kotkasta 100km päässä rakennetaan uutta Sosnovy Bor АЭС-2 ydinvoimalaa, ei sen rakentaminen ole koskaan esillä ikävässä valossa suomalaisessa lehdistössä. Vaikka ongelmia tunnetusti siellä on. Miksi?

Tässä esimerkki venäläisestä ydinvoimalarakentamisen tasosta. Betonivalun tukirautahäkkyrä romahti alas:
http://nnm.ru/blogs/samovar1/leningradskaya-aes-2/