Sunnuntai 22.10.2017

Maailmalla tehdään Suomesta ”eurosankaria”: Nyt peliin talvisota ja Sibelius

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.7.2012 18:34
  • Kuva: Puolustusvoimien arkisto / Wikimedia Commons
    Kuva
    Brittiläinen Suomen euroeroa maalaileva kirjoittaja hakee rinnastuksia jopa talvisodasta. Kuva Suomen armeijan Raatteentiellä aiheuttamasta tuhosta hyökkääjälle.
|

Maailmalla spekuloidaan taas Suomen erolla eurosta ja peliin vedetään jo erikoisia argumentteja historiasta. Brittiläiseen Telegraphiin kirjoittava Capital Economicsin johtaja Roger Bootle on hakenut rinnastuksia vuonna 1992 pakon edessä toteutetusta markan kelluttamisesta eli irrottamisesta valuuttasidoksistaan, talvisodasta ja säveltäjälegenda Jean Sibeliuksesta.

- Jos Suomi lähtisi eurosta, sillä ei olisi heikon valuutan ongelmia. Päinvastoin, sillä on kolmen A:n luokitus ja sen uuden valuutan arvo nousisi. Suomi on ollut kriittinen aiemminkin. ERM-järjestelmän purkautuminen vuonna 1992 alkoi sieltä. Kun mennään vielä taaemmas, se oli suomalaisten urhea vastarinta vuonna 1939 puna-armeijaa vastaan, joka vakuutti Hitlerin uskomaan, että Neuvostoliitto on suupala Wehrmachtille. Olisi sopivaa, jos tämä Sibeliuksen maa, ei Wagnerin maa, olisi euron purkautumisen käynnistäjänä, Bootle maalailee.

Kommenteissa muistutetaan kirjoittajaa siitä, että Suomi on menossa yhtä jalkaa Saksan kanssa tukemaan espanjalaisia pankkeja, kuten on myös Hollanti. Saksa päättää tuestaan torstaina.

Suomen hallitus valmistautuu antamaan eduskunnalle Espanjan rahoituslaitosten lainaohjelmaa koskevan valtioneuvoston tiedonannon tämän viikon keskiviikkona. Hallitusohjelman mukaisesti Suomi voi osallistua lainaohjelmaan vain sillä ehdolla, että Suomi saa Euroopan rahoitusvakausvälineen kautta annettavalle takausosuudelleen vakuudet. Näistä vakuuksista Suomi neuvottelee parhaillaan Espanjan kanssa.

Jos Suomi pääsee Espanjan kanssa sopimukseen vakuuksista, eduskunta käsittelee tiedonantoa täysistunnossa torstaina. Mahdolliset äänestykset järjestettäisiin perjantain täysistunnossa eli samana päivänä, kun euroryhmä tekee Euroopan tasolla lopullisen päätöksensä lainaohjelmasta.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Simo Perttula

Suomi saavuttaa torjuntavoiton. Mutta kenestä? Ensin käydään eurorintamalla viimeinen taistelu EKP:n johdolla. Eurosta joudumme vetäytymään. Siinä vaiheessa olemme motissa EU:n saartamana. Kovin tappioin suoritamme läpimurron poliittisesta EU:sta. Jäämme itsenäisenä kansana muiden itsenäisten maiden kanssa vapaakauppa-alueeksi. Sellaiseen johon EU alunpitäen perustettiin. Ja sen pituinen se.

Anne Lindell

So what! Näinhän se menee. Ihan oikeassa nuo brittikirjoittajat ovatten.

Ei tämä kaskinen ja kaiken kärsinyt kansa ihan kaikkea niele. Eeeehei ...turha luullakaan. Turha on lobattujen ja aivopestyjen poliittikkojemme toistaa papukaijamaisesti toisiaan, ja valehdella meille päin naamaa, että ilman EU:ta ja euroa hukka meidät perii. Sillä kyllä kansa tietää ... siis, öhöm, että hukka ei meitä peri. Historia on meitä opettannu, jotta ei meillä oo mitään hätää ... ja taas toisaalta hätä taitaa tulla käteen siellä Välimeren maissa ja kohta Ranskassa ja Saksassakin - - - > "EU-Titanic" on par´aikaa uppoamassa.

Kandi käydä lukemassa sivustoa http://annelindell.blogspot.com , niin rähmät putoavat silmiltänne.

Tsup, tsup, että tämmöstä ... ei mulla muuta.

Jouni Nordman

Tohon Britti juttuun vielä kun olisi lisätty, että Suomi on akselivaltioista, ainao joka on sota velkansa viimeistä penniä myöten maksannut. Eli Suomalaiset todellakin tietävät mitä on kun velkaa maksetaa. Silloin voitais pitää, että ollaan todellakin asian tuntijoita velan maksamisessa.

Kaarlo Hedström

No no.
Kyllä britit pelaavat ihan omaan pussiinsa ja mitä pahaa siinä. Ja niinhän Suomenkin tulisi pelata omaan pussiinsa eikä jatkaa pelaamista välimeren rosvovaltioiden pussiin. Näköjään jotkut isänmaanpetturit näin haluavat.
Englanti on nyt ainoa Suomen toivo. Englanti pitää näet oman puntansa ja Englanti ei tulevaisuudessakaan tule maksamaan EU-jäsenmaksuja vaan on nyt ja edelleen nettosaaja eli saa vuosittain EU:ssa mukanaolemisesta noin 120 miljoonaa euroa. Siis hei, pieni Suomi on nettomaksaja noin 1,1 miljardilla ja iso Englanti nettosaaja.

No Englanti vakavasti harkitsee EU:sta eroamista, kuten varmaan tiedätte ja Englannissa suunnitellaan jo kansanäänestystä asiasta. Mutta muistakaa, että nimenomaan Englanti varoitti pieniä skandinavian maita liittymästä euroon.

Mervi Luhtanen

Niin - ja jotta ei jäisi epäselväksi (ja jos en vielä olet tullut riittävästi toistaneeksi) - Suomi on maksanut sotakorvauksensa ja kaikki velkansa aina takaisin. Meidän ei tarvitse elättää maita, joilla on taskut reijillä.