Maanantai 25.9.2017

Romahdus autokaupassa: Suomi joutui karmeaan seuraan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.7.2012 12:05
Päivitetty: 
17.7.2012 14:05
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen autokauppa romahti kesäkuussa. Tänään Euroopan autovalmistajien järjestön ACEA:n julkaisemien lukujen mukaan Suomessa rekisteröitiin kesäkuussa 7 700 uutta henkilöautoa.

Vuosi sitten kesäkuussa uusia henkilöautoja rekisteröitiin 11 200 kappaletta, eli romahdus on 31 prosenttia.

Uusien autojen rekisteröintien määrä putosi vuodessa pahemmin vain Kreikassa (43 %), Irlannissa (42 %) ja Portugalissa (37 %). Kolmikkoa yhdistää se, että kaikki maat ovat joutuneet turvautumaan Euroopan vakausrahastojen apuun heikon taloustilanteensa vuoksi.

Suomi on samassa kastissa eteläisen Euroopan kuratalouksien kanssa: Italian rekisteröinnit vähenivät 24 prosenttia viime vuoteen nähden, Liettuan 22 prosenttia ja Kyproksen 21 prosenttia.

Saksassa, Rankassa ja Britanniassa ensirekisteröinnit lisääntyivät muutaman prosentin. Kaikkiaan EU-alueella rekisteröitiin kesäkuussa 1,2 miljoonaa uutta henkilöautoa eli 2,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Koko alkuvuonna suomalainen autokauppa on kuihtunut uusien rekisteröintien perusteella 6,2 prosenttia viime vuodesta.

Suomen autokaupan romahdusta selittää osin se, että autovero nousi maassamme huhtikuun alussa. Keskimäärin uuden henkilöauton hintaan uusi veroaste vaikutti noin 650 euron verran. Maaliskuu oli Suomessa erittäin vilkas autokauppakuukausi.

Aasialaiset kirivät

EU-alueella automerkeistä eniten ensirekisteröintejä kasvattivat alkuvuonna aasialaiset Hyundai ja Kia. Kian ensirekisteröintien määrä kohosi 135 000 autosta 168 000 autoon, mikä on 24 prosentin nousu.

Hyundain ensirekisteröintien määrä lisääntyi 199 000 autosta 222 000 autoon, mikä tarkoittaa 11 prosentin kasvua.

Eurooppalaiset tehtaat kärsivät pahiten EU-alueen autokaupan supistuessa. Volkswagenin osuus pysyi suhteessa ennallaan 1,5 prosentin laskulla.

FIAT ja Renault menettivät kumpikin alkuvuonna 17 prosenttia ensirekisteröintien määrässä verrattuna viime vuoteen. Peogeoteja ja Citroeneja valmistava PSA Group todisti 14 prosentin laskua.

Aiotko ostaa uuden auton tänä vuonna?

1723 ääntä annettu
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Hedström

onhan asia kieltämättä noinkin, mutta katsoin viimeisen 10 kuukauden aikajanaa ko. tilastoista ja sielläkin Suomi on samassa kastissa. Eli tuo autoveron muutos ei kokonaisuuteen vaikuta, vaan ilmeisesti kotitalouksien voimaakkaasti heikentyvä talous. Ja politiikot mielellään esittävät juuri tuota "autovero" kuukautta maailmalla todistaakseen Suomen hienoa taloutta. Esim. kreikkalainen toimittajatuttavani oli tilaisuudessa, jossa suomalainen virkamies esitteli nimenomaan Suomea ja tuota "autovero" kuukautta todistaen kuinka autokanta uusiutuu suomessa huimaa vauhtia.
Jotta se siitä.

Jan-Erik Sepponen

myös autojen laatu on laskenut roimasti. Uudet autot maksavat veroineen päivineen paljon mutta laatu ei ole hinnan kanssa käsi kädessä. Varaosien myynti on lisääntynyt, autot eivät kestä ja harva asia menee takuuseen. tähän isketään viellä löpön hinnat päälle. Oma autoni on 11 vuotta vanha ja siitä vasta viime kesänä hajosi ilmastointi, nyky auto olisi jo siinä ajassa hinautettu pajalle useamman kerran.