Tiistai 26.9.2017

Kreikka raapi kasaan lähes 12 miljardin säästöt

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.7.2012 16:50
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Kreikan Jannis Stournaras kameroiden ristitulessa. Arkistokuva.
|

Kreikka on saanut kasaan budjettisuunnitelman lähes 12 miljardin euron säästämiseksi seuraavan kahden vuoden aikana, Ekathimerini kertoo.

Kreikan säästötoimenpiteiden tarkoituksena on vakuuttaa maassa vierailevat EU:n ja IMF:n edustajat säästötavoitteidensa etenemisestä.

Konservatiivien johtama hallitus sai tiukat leikkaukset läpi päivien neuvottelujen jälkeen juuri ennen ulkomaisten lainanantajien virkamiesten kanssa käynnistyviä kokouksia. Tapaamisissa arvioidaan Kreikan uusinta tukipakettia ja sen noudattamista.

-Hallitus on saanut suunnitelman valmiiksi ja esittelee sen myöhemmin tänään poliittisille johtajille, Kreikan valtiovarainministeriön virkamies kertoi Ekathimerinin mukaan.

Taloussanomien mukaan valtiovarainministeri Jannis Stournaras esittelee budjettisuunnitelman myöhemmin tänään pääministeri Antonis Samarasille ja hallituspuolueiden edustajille.

Kun hallituspuolueet hyväksyvät suunnitelman, esitellään se EU:n, IMF:n ja EKP:n edustajille, Ekathemirini kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Piironen

Täsmälleen. Kreikalla on hienot suunnitelmat, mutta toistaiseksi Kreikka ei ole toteuttanut vielä mitään aikaisemmin suunniteltua ja sovittua. Toimittajat eivät opi että Kreikka valehtelee ja huiputtaa aina. Sitten kun lainaerä on saatu, niin mitään ei tehdä. IMF:n tarkastaja sanoi eilen "Lost case" saksalaiselle lehdelle Kreikasta. Toimittajan nimeä ei alla, joten ilmeisesti päätoimittaja Huuskon. "24.7.2012 18:33 Markku Huusko: Sen jälkeen kun olemme päässeet mukaan näin vakaaseen korko- ja valuuttaympäristöön, voi keskittyä oikeaan tekemiseen."

Eero Smit

Nää Usarin uutiset ja niiden otsikoinnit on niin hemmetin laaduttomia, että ei tässä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Ei minkäänlaista tasoa toimituksessa.

Se että jo otsikko HUUTAA, että "Kreikka raapi kasaan lähes 12 miljardin säästöt", ei kyllä kerro mitään, eikä ainkaan sitä mitä todellisuudessa on Kreikassa tehty. Säästöjähän siellä ei ole tehty ielä yhtään. On tehty vain suunnitelma säästöistä, mutta itse säästöjä ei ole tehty Euron, ECUn tai Drakmankaan edestä, eikä aiotakkaan tehdä. Kyseessä on siis pelkkä suunnitelma, jolla hämätään typeriä EU-päättäjiä, Jyrkiä ja Juttaa etunenässä, kun Kreikka kohta pyytää lisää rahaa itselleen. Jyrkillä on kynä jo valmiina kädessä allekirjoittaista varten. Se on sitä Kokoomuslaista vastuun kantoa.

Seppo Turunen

Elähän nyt "Eero" joutavia. Otsikonhan pitää saada lukemaan juttu - ja hyvin toimi sinun ja minun kohdalla. Kyllähän jokainen käsittää, ettei säästöjä päivässä ole tehty. Kyllä siihen se 20...30 vuotta tarvitaan...ehkäpä enemmänkin.

Hannu Rautomäki

Budjettisuunnitelma ja toteutuvat säästöt ovat Kreikan tapauksessa kaksi eri asiaa.
Kreikka ostaa tällä suunnitelmalla pari vuotta lisäaikaa, EU-piikki pysyy auki, mutta todellisuus todennäköisesti on toinen.
Kreikan 372 miljardin kasvavassa kokonaisvelassa riittäisi maksettavaa liian kanssa.

Seppo Turunen

Alkaa tuntua siltä (näin henkilökohtaisesti), että parin vuoden oppimisprosessi tuottaa tuloksia. Euron edelleen heikeneminen ja kurssin ehkä "tietoisestikin" pitäminen eri konstein suotuisana viennille (mielellään ainakin 2013 loppuun), auttaa erityisesti saksalaisjohtoisia (toki myös suomalaisjohtoisia) yritysverkostoja. Uskoisin, että myös Italian ja Espanjan pohjoisosien vientiteollisuus sekä koko EURO-alueen elintarviketeollisuus saa kipeästi kaipaamaansa ilmaa siipien alle. Euroopan investointipankki on valjastettu mukaan ja jos muistan oikein niin pari päivää sitten Kreikkaan päätettiin osoittaa ensimmäiset rahoituspotit. Katsotaan nyt - paremmalta näyttää kuin pitkään aikaan. Ja eihän tässä todellisuudessa ole muita vaihtoehtoja kilpailukyvyn kohentaminen ja tilan järjestäminen rakenneuudistuksille erityisesti Kreikassa.

Juhani Putkinen

Ongelma on siinä, ettei kreikkalaisiin voi luottaa.

Voivat luvata mitä hyvänsä ja jättää täyttämättä lupauksensa.

Siten suunnitelma ei merkitse yhtään mitään.

Pitää katsoa tekoja - toimenpiteitä. Ellei niitä tule riittävän voimakkaina välittömästi, niin rahahana pitää kiertää kiinni.

Seppo Turunen

Nythän niitä tekoja sitten odotetaan ja Europan investointipankin mukaantulo yhtenä osarahoitusmahdollisuutena suoraan yrityksille on tervetullut. Ainakin "vahtikoiria aseet kädessä" alkaa olla riittävästi. Täytyy sitten minun edes olla optimistinen kun kolme luotettavaa kreikkalaista tunnen.

Olli Ripatti

Koko kriisihän ilmaantui siinä vaiheessa kun selvisi että Kreikkalaiset olivat väärentäneet tilastoja joten tälläkin kertaa on melko varmaa että tuota konstia on harrastettu taas. Mutta hulluinta lienee se että tämä kuitenkin riittänee troikalle, Rehnille ja komission muille ketkuille. Ei olisi ensimmäinen kerta kun sääntöjä ja vaatimuksia katsottaisiin läpi sormien, eikä varmaan viimeinenkään.

Jani Heinonen

Ei varmaankaan. Suomikaan ei ollut neuvotteluaikaan eurokunnossa ennen Goldman Sachsin pojilta ostettua kirjanpitokonsultointia. Toinen hyvä asiakas oli Kreikka. Nyt tilanne on tämä, saattaisi hyvin olla toisin päin. Selkeästi euro on hyödyttänyt Suomea enemmän kuin Kreikkaa.

Euroon siirtymisen jälkeenhän monet hinnat pysyivät nimellisesti samoina vaikka valuutta vaihtui alta. Tapahtuisikohan sama markkaan palatessa vaikkapa asuntojen osalta?

Toimi Kankaanniemi

Kyllä tuon suunnitelman perusteella voidaan suomalaisten vastuita kasvattaa muutamalla miljardilla. Eihän suunnitelma muuhun pyrikään kuin antamaan savuverhon, jonka varjossa voidaan siirtää miljardeja Kreikan kautta kansainvöälisille pankeille ja sijoittajille. Näinhän se on mennyt tähänkin asti..

Kreikka ei lammastaloudella ja oliiveilla satojen miljardien velkojaan koskaan maksa. Matkailutulotkin valuvat liki kokonaan lentoyhtiöille, hotelliketjuille ja korrpuptioon, veroihin ei niistä riitä.

Tärkeintä onkin pitää euro kasassa hinnalla millä hyvänsä. Se on Drakin ja Suomenkin hallituksen tahto. Ja sehän maksaa.

Jani Heinonen

Ei Suomikaan varmaan mämmiä tuottamalla velkojaan maksa. Onneksi täällä nyt kuitenkin on muutakin elinkeinotoimintaa, kuten Kreikallakin mm. öljyvaroja ja massiivinen kauppalaivasto, jonka saattaminen edes jonkinlaisen verotuksen piiriin voisi ratkaista tästäkin kriisistä ison osan.

Martti Tieaho

Vaikea muskoa että nämä toteutuvat. Ja jos toteutuvat ja jos tuotantoelämä ei lähde samanaikaisesti käyntiin, tulee saman verran säästettävää jatkossa. Paikalle pitäisi saada turisteja jopa Saksasta, eivät suomalaiset oikein yksin riitä, pyörittämään turistitaloutta mieluummin kuitillisesti jne.