Perjantai 24.11.2017

PTT: Suomen vaihtoehdot selvitettävä nopeasti – ”Muuten jännitetään”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.7.2012 17:32
Päivitetty: 
26.7.2012 19:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holmin mielestä olisi tärkeää tehdä selvitys Suomen vaihtoehdoista eurokriisissä nopeassa aikataulussa.

– Pitäisi selvittää mihin tämä polku vie ja mihin se mahdollinen syvenevä integraatio ja liittovaltiokehitys vie. Entä mitä jos joku maa eroaa? Holm sanoo Uudelle Suomelle.

– Jos ei mitään tehdä, niin sitten jännitetään jokainen huippukokous ja katsotaan aamulla että mitä tapahtui.

Holmin mielestä asiasta pitäisi tehdä taloudellinen ja poliittinen selvitys.

– Taloudellisessa osuudessa pitäisi kartoittaa kriisejä ja mahdollisia kehityskulkuja sekä taloudellisia vaikutuksia, Holm sanoo.

Eurosta eroaminen olisi Holmin mukaan yksi selvitettävä asia, mutta se ei saisi jäädä ainoaksi selvitettäväksi asiaksi.

Tutkimus pitäisi Holmin mielestä tehdä nopeassa aikataulussa ja syventää sitä pikkuhiljaa, koska tilanne elää koko ajan.

– Ei niin, että tutkijat menevät kammioon vuodeksi, vaan siitä pitäisi saada väliraportteja ja sitä pitää palastella.

Tutkimuslaitokset voisivat tehdä Holmin mielestä selvityksen, jos siihen saataisi rahoitus.

– Ei tutkimuslaitokset voi vaan päättää, että aletaan tehdä euroselvitystä. Mehän tarvitaan myös rahoitusta.

Pellervon tutkimuslaitos olisi Holmin mukaan kiinnostunut selvityksen toteuttamisesta jos rahoitus järjestyisi.

Tutkimuksen toteuttaja ei Holmin mielestä voi olla ministeriö, koska silloin on hänen mukaansa vaara saada vääriä tulkintoja.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Pihlanto

Pitäisi tosiaan tehdä selvityksiä, mutta ei onnistu nyky-EU:ssa, koska "sanat voivat johtaa tekoihin", kuten Olli Rehn kuolemattomasti lohkaisi.

Nykyinen EU-eliittti pelkää sanoa pahaa sanaa ääneen. Niinpä hyväksytään vain optimistinen vaihtoehto - ja metsään mennään.

Johan Von

Ymmär Rehnin puheen. Koska on perin harvinaista että tietoja osataan tulkita oikein. Jos osataan niin vääristellään. Mutta jotai toki voisi antaa pohdittavaksi mitta koska kyseessä ovat ihmiset jotka reagoivat samaan asiaan eri tavoin niin virhemarginaalit jäävät liian suuriksi. Seuratkaapa vai korkojen muutoksia. Jos joku pystyy sanomaan miten markkinat suhtautuu tai miksi kun esin kreikalle annetaan seuraavan kerran lisäavustusta. Nousevat vaiko laskevatko. Minä en suin surminkaan haluaisi enustajaeukoksi. Normaalilla matematikalla ei siinä pärjää. Ei kukaan ole tehnyt yhtälöitä ihmisen mielestä . Ei taida kallonkutistajatkaa osata sanoa.

Janne Linna

EU-komissio sanoo ettei mitään suunnitelma B:tä ole eikä tule. Hauskaa miten vahvasti ihminen voi uskoa johonkin utopiaan kun oma yhteiskunnallinen asema on siitä kiinni.

Tai eihän tässä tilanteessa ole mitään hauskaa mutta kuitenkin.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Nii-iin, on tragikoomista, mutta myös pelottavaa seurata, miten hallitus välttelee viimeiseen asti objektiivisen selvityksen tekemistä eurokriisin eri vaihtoehdoista. He pelkäävät hysteerisesti, että lopputulos selvästi osoittaisi eurosta lähdön välttämättömyyden, listattuaan ensin julkisesti kaikki ne pölhöilyt, joihin hallitus on suostunut Brysselin matkoillaan.

Espanjan tukipakettikeskustelussa Tuomioja oikein villiintyi vertaamaan Soinin ehdotusta kaikkien puoluiden yhteisestä selvityksestä siihen, että Suomi olisi 1917 pyytänyt Leninin mukaan keskustelemaan Suomen itsenäisyydestä. Tulkitsen Tuomiojan epätavallisen aktivoitumisen ja kiihkeän vastustuksen osoitukseksi siitä, että viimeisellä rannalla ollaan. Hänhän yleensä puoliksi torkkuu ministeriaitiossa EVVK -tilassa.

Johan Von

Tuomiojaa kenkuttaa vielä , että etelärannan valtiaat Rikkaat teollisuuden johtajat eivät halunneet suomea itsenäiseksi. Sitten vasta lämpenivät kun suuri osa työläisistä sekä miehistä ja naisita oli tapettu. Isoäidin perinne vaatii . Muuten miksi tätä totuua ei ole kerrottu. siis ketä oikein suomelle itsenäisyyttä halusi. No ehkä siksi että suuri osa joutui nurmen alle. ja jäljelle jääneille ei annettu lupaa kertoa.

groek

Hallituksen pitäisi jättää eroanomuksensa, koska on aika helvetin vastuutonta olla yhdellä vaihtoehdolla liikenteessä. Meillehän nauretaan ulkomailla, kun me emme edes selvitä vaihtoehtoja.

Toivottavasti tämä näkyy kunnallisvaaleissa, vanhoja puolueita äänestämällä ei mikään muutu. Kunnallisvaaleissa potkut hallituspuolueiden edustajille ja 2015 vaaleissa lopuille maanpettureille.

Jan-Gösta Grönholm

Kyllä kaikki "kokit" nyt haluavat pistää itsensä mukaan kun Suomen asema on vakaa ja kansanvälisesti todettu ensiluokkaisesti hoidetuksi!Olisiko syytä antaa tähänastiset asioilla ollet jatkaa kuten he ovat tähänkin asti näillä tuloksilla tehneet?

Erkki Penttinen

Onko nämä svedut todella näin tyhmiä vai onko se kokoomuksen ja svedujen uusi juoni mitä kansalle selitetään kun nyt selvästi nähdään että euro kaatuu ja kas kummaa ketkäs siellä hallituksessa keitti tätä soppaa ja kantoi vastuuta oikein isolla repulla.

Jorma Jaakkola

Suomella ja Ruotsilla oli molemmilla juridisesti samanlainen EMU-varauma.

Ruotsi teki EMU-varaumansa avoimesti jo 31.1.1993 siis jo ennen neuvottelujen avausta.

Suomi teki EMU-varaumansa 20.12.1993. Kokouspöytäkirja määrättiin UM:ssä salaiseksi. Korkein hallinto-oikeus vahvisti salassapidon...

Hyvä kysymys on:

Miksi ihmeessä Ruotsi sai pitää kruunun ja miksi Ruotsin ei tarvite auttaa euro-alueen talousvaikeuksissa?

Totuuden penkojana
Jorma Jaakkola
salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 alkaen
kotisivu:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php

Kaarle Akkanen

Kyllä se selvitys on lopulta tehtävä ja mitä nopeammin, sen parempi. Oma käsitys on se, että jos tätä polkua jatketaan, se tulee huomattavan kalliiksi. Niin taloudellisesti kuin myös itsemääräämisoikeuksien menettämisenä! Kuka sanoikaan, että Espanja on liian suuri kansantalous avustettavaksi? Se on tulossa ja seuraava on Italia? Entä velkapapereiden osto jälkimarkkinoilta? Suomi ei hyväksy! Katsokaa kuinka käy!!!