Tiistai 26.9.2017

Miksi saamme rahaa miinuskorolla? ”Koska Suomi voi lähteä eurosta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.7.2012 14:15
  • Jos Suomi eroaisi eurosta, nousisi valtionlainojemme arvo todennäköisesti suhteessa euroon. Arkistokuvassa Suomen valtion ääriviivat.
|

Euron vahvat maat Saksa, Hollanti ja Suomi saavat tällä hetkellä lainaa markkinoilta miinusmerkkisellä reaalikorolla. Sijoitusyhtiö TF Market Advisors kertoo blogissaan, miksi:

- Sijoittajat pelaavat peliä, jossa veikataan euron hajoamista, yhtiön Peter Tchir kirjoittaa.

Jos Suomi ottaisi käyttöön markan, nousisi sen arvo todennäköisesti nopeasti vahvemmaksi kuin mitä euro on tällä hetkellä. Samalla Suomelle annetun valtionlainan arvo nousisi nykyisestä.

Euroeron tapahtuessa Suomen valtionlainat muuttuisivat välittömästi markkakantaan, kuten jo aiemmin on arvioitu.

- Kaikista euromaista Suomi on ainoa, joka voisi jättää euron ja pitää silti vahvan valuutan sekä maksaa velkansa takaisin. Samalla Suomen lähtö ei hajottaisi koko rahaliittoa, Tchir kirjoittaa.

- Suomella on poistumissuunnitelma, joka säilyttäisi valtionvelan arvon.

Lue TF Market Advisorsin kirjoitus täältä. Tekstin bongasi Suomessa ensimmäisenä Talouselämä.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Ja syy siihen on se, että vaihtotaseemme. joka on euron myötä lipunut negatiiviseksi, saataisiin kääntymään plussan puolelle oman valuutan avulla. Euro vie Suomen konkurssiin, koska meillä on kaiken lisäksi tämä idiotismia hipova mätätilahallitus, joka on lappamassa rahojamme jokaiselle ulkomaiselle pankille, joka vaan ilkeää sitä pyytää. Eikö tämä ole jo nähty?

Rami Ovaskainen

Ruotsi ei ole eurossa. Ruotsistakin kuulunut uutisia ettei sielläkään kaikki hyvin mene. Sinällään Unkarin valuutta ei pärjää sen paremmin, tai Islannin, tai monet muutkaan. Euro on tällä hetkellä kusessa myös. Että on vähän arvailujen varassa mikä meininki johtaa parhaimpaan (tai lähinnä vähimmän tuhoisaan) lopputulokseen. Euro, markka, pohjois-euroopan valuutta, pohjoismaiden yhteinen valuutta, or whatever.

Yllätys ei liene ettei kukaan tiedä (siksi vain kritisoidaan, ei anneta kunnon vaihtoehtoja... koska kellään ei vielä ole kunnon realistisia vaihtoehtoja, vaan pelataan sillä miten saadaan eniten ääniä). Odottelen vielä rehellisiä ihmisiä sanomaan ettei heillä ole tarkkaa tietoa asiasta... mutta hyviä arvauksia :D Vielä poliitikkoja pelottaa todeta etteivät tiedä paskaakaan eli näytelmät jatkuvat.

Henri Alakylä

Euroalueen toisistaan melko raikkaasti poikkeavat lainakorot kielivät siitä, että korkosijoittajat todellakin käsittelevät euromaita aivan kuin niillä olisi jo kansallinen valuutta käytössä. Valuuttaa omistamalla tätä ei voi tehdä, siksi valtiolainat ovat näinkin vinossa.

Timo Nenonen

Siehän oikein sekoboltsi olet, ai että me taviskansalaiset jotain hyötyisimme tästä muka jotain???? Eiköhän totuus ole, että tämä hallitus ajaa kaikkien suomalaisten etuja suohon, ei me näistä tukipaketeista saada aikaan kuin maamme konkurssi.

Jan-Gösta Grönholm

Tuli taas yksimielipide lisää!Jonkun asialla sekin on.UK on jo kovasti asialla monella taholla.Tuskin olympialaiset antavat suurtakaan potkua?Pitkän tähtäimen suunnitelma ei tue näitä hypähtelyjä leiristä toiseen.Kokonaiskuva on vielä täysin valaisematta - nähdään vain hetkellisempiä voittoja!

christinaholm

Ne euromääräiset lainat jotka on euroissa otettu on voitava maksaa pois euroissa, joita vahvalla markalla saisi huomattavasti enemmän. Kuka voisi pakottaa Suomen muuttamaan valtionlainat markkakantaan, eiköhän päätös kuulune suomalaisille...

Kaarle Akkanen

Lukekaa viikonlopun IS. Siinä Stefan Törnqvist kertoo ammattitaidollaan OMIA näkemyksiään, siis ei minkään viiteryhmän! Tämä käsitys minulla on. Harvinaista nyky-suomessa, kun ns. asiantuntijat edustavat aina jotakin taustaryhmää? Kuinka moni kertoo, mitä oikeasti ovat mieltä ko. ongelmasta? Ehkä eläkkeellä olevat?

Jarmo Lauros

Selitän: AAA-luokituksella houkutellaan meidät ottamaan lainaa, rahaa jonka annamme välimeren mafialle. Me kun olemme hyviä velanmaksajia toisin kuin välimerenmaat.
Voi että olemme kusipäitä sympatiaa kerjätessämme.

Ari Ohvo

Kun ajatellaan kuinka paljon Suomi on saanut tukea Euroopan unionilta maatalouteen ja muuhun kulttuuritoimintaan kannattaisi huomioida että jossain vaiheessa Suomi joutuu myös maksamaan jotain takaisinkin pienten jäsenmaksujen lisäksi. Loppujenlopuksi 2 miljardia euroa on vain 2,5 % Suomen kokonaisverotulosta (81 miljardia) vuonna 2011, joten on kyllä aikamoista hypetystä että Suomi tähän hukkuu. Suomi käyttää pelkästään puolustukseen kaksinkertaisen määrän rahaa vuosittain (5 %). Herätkää todellisuuteen, ostakaa laskin. Soini on amerikkalaisen Teepuolueen vakooja.