Perjantai 17.11.2017

Eurokriisin yllättävä vaikutus: ”Nyt on Suomelle hyvä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.8.2012 09:26
Päivitetty: 
2.8.2012 09:37
|

Markkinoiden epäluottamus euroon on kääntymässä Suomen eduksi. Yhteisvaluutan arvo on laskenut vuodessa suhteessa dollariin, jeniin ja renmimbiin yli 10 prosenttia.

Suomessa tämä näkyy vientiteollisuuden kilpailukyvyn huomattavana paranemisena. Suomen ja euron suhdetta kriittisesti käsitellyt GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen kirjoittaa blogissaan, että Suomi hyötyvät nyt eurosta, kiitos aiempien vuosien toimien.

- Suomalaiset yritykset ovat jo vuosia sopeutuneet toimimaan kalliin euron kanssa, ja euron arvon heikentyminen on vahvistanut suomalaisten yritysten kilpailukykyä entisestään. Voidaankin melko suurella varmuudella sanoa, että tällä hetkellä euroalueen jäsenyys on Suomelle etu, Malinen kirjoittaa.

Kauppalehti kokosi tiistaina listan joidenkin suomalaisten vientiyritysten tilauskannoista. Huhti-kesäkuussa Koneen, Outotecin ja Metson tilauskanta oli kasvanut yli 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Wärtsilänkin tilaukset olivat arvoltaan yli 19 prosenttia suuremmat kuin vuosi sitten.

Heikon euron käänne onkin muuttanut Malisen mukaan Suomen taloudellista asemaa suhteessa euroon. GnS Economicsin raportin päätulos oli, että Suomi ei olisi hyötynyt koko eurojäsenyydestä kansantalouden tasolla. Kuitenkin:

- Silloin kun Suomen taloudella menee euroalueen taloutta paremmin, Suomi hyötyy eurojäsenyydestään, Malinen kirjoittaa.

Lue Tuomas Malisen blogikirjoitus GnS Economicsin sivuilta. Kauppalehden juttu suomalaisten vientiyritysten tilauksista julkaistiin tiistain printtilehdessä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Minkkinen

Liittovaltio kehityksessä jotain saadaan jotain menetetään, pitkässä juoksussa mene ja tiedä. Toisaalta jos Saksa vahvana euro-osavaltiona vaatii taloudenpidon pohjoisille maille niin kokonaisuus voi olla jopa hyvä... tai sitten menee ihan vituralleen.

christinaholm

Suuret euromaat tarvitsevat lyhyellä aikavälillä vajaat 3000 miljardia lainojensa uudelleenjärjestelyihin (sveitsiläisten taloustoimittajien laskelma pankkien tilastoista). Suomen osuus siitä tulee olemaan vähintään 54 miljardia, tuleepa summa vastattavaksemme EKP:n tai velkaunionin kautta. Yhteisvastuissa myös korkoprosentti nousee huomattavasti. 54 miljardia laskettuna yhteen jo edellisten vuosien takauksiin tekee summasta niin mahdottoman että Suomen edusta EI voi missään nimessä puhua!

Timo Nenonen

Lyhytnäköistä propagandaa totta tosiaan. Kun takausvastuut lojahtaa maksuun, olemme konkurssissa, sen ymmärtää jokainen täysijärkinen ihminen. Ei tällaisen asian tajuamiseen tarvitse olla einstein, eikä persu. On ihmeteltävää, ettei hallituksemme näin yksinkertaista juttua ymmärrä tai ei halua ymmärtää.. Herää kysymys, MIKSI? Onko kyseessä puhdasta tyhmyyttä vai korruptiota??