Torstai 23.11.2017

Taas varoituksen sana Suomelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.8.2012 09:51
  • Kuva: Wikimedia Commons / Mahlum
    Kuva
    Muun muassa Suomen Pankissa seurataan maan talouden kehitystä ja eurokeskustelua tarkasti.
|

Suomen talouden haavoittuvaisuudesta on saatu toinenkin tuore varoitus valtiovarainministeriön Raimo Sailaksen antaman arvion lisäksi. Nämä varoituksen sanat on lausunut professori Vesa Puttonen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Puttonen muistutti Guardian-lehdelle antamissaan kommenteissa, että Suomen vaihtotase on painunut ensimmäistä kertaa alijäämäiseksi sitten 1990-luvun lamavuosien ja että euron ulkopuolelle jääneellä Ruotsilla menee Suomea paremmin.

- Olemme luokan mallioppilas, mutta luokalla menee todella huonosti, hän sanoi.

Suomen luottoluokittaja Moody’siltä saamasta kolmesta A:sta innostunut Guardian on haastattellut tuoreessa Suomi-raportissaan useita suomalaisia, muun muassa  strategi Jan von Gerichiä Nordeasta. Hänen mukaansa Suomen poliittinen keskustelu kuumenee.

Voimme nopeasti tulla tilanteeseen, että oppositiopuolue vaatii Suomea jättämään euron.

- Voimme nopeasti tulla tilanteeseen, että oppositiopuolue vaatii Suomea jättämään euron. Tulee eloa, finanssimies totesi lehdelle.

Poliittine tilanne ja talouskeskustelu kulkevat käsi kädessä. Valtiosihteeri Raimo Sailas sanoi eilen Ylelle, että VM aikoo laskea talousennustettaan pikapuoliin, sillä kesäkuukausien aikana näkymä taloudessa on muuttunut ankeammaksi.

Brittilehti Guardian on tehnyt juttuunsa mielenkiintoisen vertailun, josta käy ilmi, että Suomessa kansantulo asukasta kohti on selvästi korkeampi kuin Isossa-Britanniassa ja euroalueella keskimäärin.

Helsingin Sanomat puolestaan julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan Suomelle on taloudellisesti edullista, että euroalue pysyy koossa.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Hagman

Tänään julkaistun Oxford Economicsin tutkimus ja laskelmat osoittavat asian olevan päin vastoin. Sen mukaan Suomen kannattaa käyttää rahaa euroalueen koossapitämiseen. Ero muihin aika-ajoin julkaistuihin ns. tutkimuksiin on siinä, että Oxford Economicsillä ei ole omaa intressiä vetää tulosta johinkin suuntaan. Esim. Amerikan puolelta tulleet lausunnot ovat olleet lähinnä vastaus kysymykseen; mikä olisi edullisinta amerikkalaisten kannalta. Voi olla, että tahallista vedätystä niihin ei sisälly mutta Atlantin toiselta puolelta katsottuna asiat näyttävät erilaisilta. Usein ammattitaitoisesti tehdyt analyysit ovat finassi-painotteisia eikä niissä huomioida, että euro on myös poliittinen valuutta. Tämä poliittinen näkökanta on kriisin keskellä entistä tärkeämpi muistaa ja sen varassa euro paljolti elää ja tulee selviytymään kriisin yli. Kriisin syntyminen ei johtunut euron huonoudesta perusolettamassa vaan kriisimaiden virheistä talouden hoidossa ja EU:n laimilyönneistä valvonnassa - asioiden vain annetiin tapahtua. Toisin valvonta mekanismitkin olivat puutteelliset. Kriisin seurauksena tulee valvonta ym. tarvittava kuntoon niin, että vastaavaa kriisiä ei samoista syistä enää Eurooppaan tule. Voi tietysti tulla Europan ulkopuolelta, jotka vaikuttavat myös Eurooppaan.

Matti Hirvonen

Olemme haavoitettuja rahaliiton liiallisen poliittisen tukemisen vuoksi. Valtioneuvoston johdon toiminnan tärkein tehtävä näyttää olevan Euron pelastaminen keinolla millä hyvänsä. Useiden ministereiden avaukset Suomen kansantalouden kehittämiseksi torpataan tai vaietaan. On vaikea arvioida onko Häkämiehen ja Vapaavuoren sinänsä kannatettavat esitykset vaalipropagandaa vai ministereiden aitoja kehitysnäkemyksiä.
Niitä tukevia kannanottoja pääministeriltä ei ainakaan julkisuudessa ole näkynyt. Kansalainen miettii onko maamme avainministeriöt Suomen vai "liittovaltion" asialla.

Juan Lopez Bonet

Aina on Suomessa kehuttu sillä "mallioppilas"-tarinalla. Kauan kestää todeta, että jos luokalla yksi on eri mieltä kuin muut ja vaatii itselleen erivapauksia, joita ei muille anneta, kyseessä on häirikkö. Ja jos (kertaan: jos) opposition puolelta vaaditaan Suomea eroamaan eurosta, se EI missään oloissa tarkoittaa, että niin pitää tehdä. Nämä "jutut", joita saa lukea yhtenään , ovat paljon vahingollisempia Suomelle, kuin se, että alijäämä kasvaa tai että lisälaina otetaan. Suomelle paras tilanne on vakaus
omissa oloissa ja muut (¿Ruotsi?) omissaan. Suomesta ei tule tekemälläkään uutta Ruotsia. Turhaa löpinää. Hoidetaan omat työttömät nuoret ja yksinhuoltajaäidit.
Siinä on tekemistä.

Timo Nenonen

" Hoidetaan omat työttömät nuoret ja yksinhuoltajaäidit"

Eihän tällä hallituksella ole edes aikomustakaan hoitaa oman maamme asioita. heille näyttää olevan tärkeämpää lappaa rahaa jopa sellaisiin maihin, joissa ei verotusta pystytä järjestämään tai se on jopa 10% alempaa kuin Suomessa.

Tämä toiminta, mitä Kataisen hallitus tekee on umpijärjetöntä meidän veronmaksajien kannalta!

Mauno Strandén

Tämä on vielä kummallisinta, että äärivasemmisto ja äärioikeisto ajaa samaa täysin järjetöntä politiikkaa?? Köyhät vasemmiston kannattajat haluaa siis alasajopolitiikkaa, jolloin edut vähenee?? Kuinka ihmiset voi olla noin pöljiä, eihän se mitään jos on köyhä, mutta jos menee kokoomuksen kelkkaan syytämään rahaa etelän rikkaille, on pöyristyttävää ja vain sen takia, että Arhinmäki voi ajella ministeriautolla ylt ympäriinsä ja puhua potaskaako??

Pohjan Akka
Vastaus kommenttiin #9

Epävarmuus ja pelko ajaa ihmisiä sekä äärioikealle että äärivasemmalle. Ne ovat protestiliikkeitä eivätkä itse asiassa aja mitään tunnistettavaa politiikkaa.

Maailmantaloudessa nyt on täysin vallalla thatcheriläinen yksityistämis-uusliberalismi ja finansialisaatio, joka on johtanut ylivelkaantumiseen. Valtiot ovat sitten joutuneet pääomittamaan kaatumassa olevat pankit, kuten Suomessakin 1990-luvun alussa ja takaamaan niiden luotettavuus, kuten Suomessa 2008 (takaukseen käytettiin 27 % bruttokansantuotteesta).
Toisenlainen talouspoliittinen vaihtoehto on ilmeisesti kokonaan unohtunut. Siksi sekä keskusta- että vasemmistopuolueet hapuilevat pimeässä, oikeiston talutusnuorassa. Eniten tämä tuntuu kotimaisissa julkistalouden yksityistämisratkaisuissa, ei niinkään EU- tai euroasioissa.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Eurosta eroamisen leimaaminen vain opposition vaatimukseksi on poliittinen veto, jolla halutaan peittää eurokriisin ydin. "Euroluokalla" Suomi ei ole häirikkö, vaan häirikköjä ovat maat, jotka eivät suostu noudattamaan luokan yhdessä hyväksymiä sääntöjä. Miten Suomi voi hoitaa työttömät nuorensa ja yksinhuoltajaäitinsä, vanhuksista nyt puhumattakaan, jos sen talous menee täysin kuralle, koska sen on hoidettava miljardisitoumuksensa euron tukemiseen. Eihän heitä hoideta tänäkään päivänä muutoin kuin puoluepoliittisessa retoriikassa.

Olavi Nieminen

Miksi EU hyväksyy korruption ja veronkierron sekä niiden seurauksien maksatuksen muilla mailla. Edes syyllisiä ei oteta kiinni ja pistetä vastuuseen!
Tämä maksatus muille maille ja jopa niiden pankeille on myös EU-sopimusten sekä Suomen perustulain vastaista.
Koska palataan lailliselle tielle. Rikosten on jo loputtava !!!

Pohjan Akka

EU ei hyväksy korruptiota eikä veronkiertoa vaan taistelee niitä vastaan kriisimaissa.

Odotetaan nyt rauhassa sitä Saksan perustuslakituomioistuimen päätöstä 12.9. EVM:n osalta. ERVV:nhän tuomioistuin on hyväksynyt lailliseksi.

Antero Hilpari

Ruotsi on eri syklissä kuin euroalue. Siellä muutama vuosi sitten kruunu mateli euroon verrattuna tosi allapäin ja totta kai heidän vientinsä siitä kasvoi. Nyt niillä menee hyvin. Kun savuttavat huippunsa, niin taas talous laskee. Silloin on euroalue on nousussa. Ja sitten sen jälkeen taas Ruotsin.

Ruotsiin nyt vertaaminen on infantiilia.

Pohjan Akka

Ruotsi verottaa pari prosenttiyksikköä enemmän kuin Suomi suhteessa bkt:hen. Arvonlisävero 25%. Siihenkö mukaan?
Suomi halusi Ruotsista eroon 200 vuotta sitten juuri siksi, että olimme Ruotsille periferia, josta koottiin verot ja sotamiehet, mutta aluetta ei kehitetty Turun seutua lukuun ottamatta.

Pohjan Akka

Viisaammat johtajat tarkoittaa sitä, että Ruotsin ei ole tarvinnut sotia sen jälkeen, kun Bernadotte tuli valtaan, joten siellä oli valtaisa työvoimapula silloin, kun meillä vasta toivuttiin sotakorvausten maksamisesta (mikä sinänsä merkitsi kilpailukykyisen teollisuuden kehittämistä).
Emme siis ole lähteneet ollenkaan tasanollilta - ei olla vertailukelpoisia.
Ruotsin kansantuotetta kasvattamaan on tuotu sadoin tuihansin väkeä Suomesta ja muualta sellaista vauhtia, että Suomen kasvu ei ole pysynyt rinnalla sitten 1960-luvun.

Googlaa "bruttokansantuote" ja saat erinomaisia vertailutilastoja eteesi! Hyvää Googlen tietopalvelua!

Johan Von

Ei vaan riitelemme perussuomalaisten johdolla ja unohdamme mitä suomessa pitäisi tehdä. Mutta niihnhän tehtiin jo SMP:n johdolla. Omissa joukoissamme meissä on riidanhaastajia. Jotka eivät sovi joukkueeseen. Katainen ja urpilainen ovat kyllä ihhan demokraattisesti valittuja . Se vaan ei ehkä sovi kikkien päähän.

Jari Kivimaki

"Euroluokalla" Suomi on ollut se oppilas joka on tehnyt kotiläksynsä ja työnsä, yhdessä Saksan kanssa. Muut ovat sitten keplotelleet tehtävänsä muilla keinoin. Tämä eurojäsenyydestä kiisteleminen on täysin poliittinen asia, sillä Suomihan liittyi silloisten poliittisten valtasuhteiden ajamana, eli kansanäänestystä ei tehty, joten kansalla on nyt syytä ja oikeuskin purnata. Jos kansanäänestyksen jälkeen oltaisiin liitytty ja tulos tämä niin se siitä sitten ... itsehän tätä haluttiin. Ruotsissa silloiset poliittiset päättäjät olivat kaukaa viisaita, entä Suomen ... haluttiin näyttäytyä vahvoina johtajina.

Arvo Koiso

Jumalauta että jotkut on vässyköitä. Asioista ei voi puhua kun ne voi olla vahingollisia... Olkaa nyt valmiina kun joku puolitoista metrinen, itsetuntovammainen venäläinen kenraali taas möläyttää jotain tosi helvetin fixua. Olkaa valmiina nuolemaan. Ihan oikeasti! Mitä helvettiä?!

Ari Ohvo

Timo Soinin vastaus eurosta eroamiseen on: "Onni täällä vaihtelee" ja jatko on ilmeisesti että "Taivaan isä varjelee". Todellisuudessa "taivaanisä" tai evoluutio on antanut ihmisille järjen jota käyttää. Eurosta eroaminen on idioottimaisinta mitä Suomi voi tehdä. Ensin mennään euroon ja saadaan maatalouden ja kulttuurituen voimilla vaikka mitä aikaiseksi ja sitten vedetään hepulit kun joudutaan jotain maksamaan takaisin. Taivaanisä varjelee taivaassa ja maanpäällä varjelee oma järki.