Maanantai 23.10.2017

Näin ruoan hinta hyppäsi kuukaudessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2012 16:48
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vehnän hinta nousi 19 prosenttia.
|

Ruoan hinta nousi jyrkästi heinäkuussa äärimmäisten sääolojen seurauksena.

Hintojen nousu on herättänyt pelkoja vuosien  2007-2008 –kaltaisen ruokakriisin toistumisesta.

Ruoan hinta nousi kuusi prosenttia heinäkuussa, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Maissin hinnat ovat FAO:n mukaan nousseet jopa 23 prosenttia heinäkuussa. Lihan hinta puolestaan laski 1,7 prosenttia. Vehnän hinta nousi 19 prosenttia.

– Tilanne voi kehittyä niin, että olemme jälleen vuosien 2007-2008 tasolla, FAO:n ekonomisti ja vilja-analyytikko Abdolreza Abbassian kertoo BBC:lle.

FAO:n ruoan hintaindeksi mittaa kuukausittain muutoksia ruoan hinnassa.

Heinäkuun indeksilukema ei yllä vielä kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan, joka saavutettiin helmikuussa 2011.

Maailmanlaajuisen ruokakriisin uhan taustalla on äärimmäisten sääolojen aiheuttamat huonot sadot ympäri maailmaa. Suomessa tulvat ovat pilanneet satoja.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kertoi tiistaina Uudelle Suomelle, että ruokamarkkinoilla on vakavia ongelmia, jotka pitäisi saada nopeasti korjattua. Hän on huolissaan erityisesti kotimaisen lihan tuotannon kannattamattomuudesta.

Marttila arvioi ruoan kuluttajahinnan nousevan syksyn aikana noin kuusi prosenttia Suomessa.

Pahimmin ruokakriisi koskettaa kaikkein köyhimpiä maita. Suomen Punainen Risti on päättänyt lähettää apua Länsi-Afrikan Sahelin alueelle, jossa ruokakriisi koskettaa yli 16 miljoonaa ihmistä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Tikkanen

Viimeinen kappale kertoo paljon tämän "ruokakriisin" todellisesta luonteesta. Ruokakriisi koskettaa pahiten köyhimpiä maita, eli juuri niitä joissa ruokaa tuotetaan valtavasti, mutta joissa ihmisillä ei riitä ostovoima sen ruoan ostamiseen. Tämä kriisi on rahatalouden syytä, eikä sillä ole mitään tekemistä reaalimaailman (ruoan riittämättömyyden) kanssa.

christinaholm

Kyllä. Rahatalous pakotti kehitysmaat viljelemään vientituotteita velkojensa vastikkeiksi. Erityisesti Afrikkaa käytetään orjatyövoimana ja heiltä varastetaan myös häikäilemättömästi luonnonrikkaudent. Näin kehitysmaat joutuvat tuomaan oman ruokansa ulkomailta kalliillla pankkikeinottelijoiden määräämällä hinnalla!

christinaholm

Hieman yleistäen voidaan todeta että kehitysmaat ovat jo nyt täysin suursijoittajien omistuksessa ja pankkien käskyvallan alaisina. Myös muuaalla (esim. USA) yhden prosentin talouseliitti omistaa jo 80% kaikista rikkauksta. EU:n nykyinen politiikkakin on ajamassa aivan samaan suuntaan. Voi vain kysyä minkälaisessa maailmassa elämme sitten kuin 100% maapallosta kuuluu 1% edustaville suursijoittajille ja monikansallisille yrityksille? Silloin myös ns. kehittyneempien maiden kansalaisistakin tehdään orjatyövoimaa joka asuu alivuokralaisina (entisessä) omassa maassaan tai tekee nälkäpalkalla töitä siellä minne isäntä heidät lähettää.