Sunnuntai 19.11.2017

Saksalainen tilasto näyttää: Asuntokupla Suomessa on tosi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2012 08:49
Päivitetty: 
13.8.2012 11:50
  • Eteläisen Helsingin asuntojen hinnat ovat olleet pitkään korkealla. Saksalaisen pankin mukaan Suomessa eletään asuntokuplan tyhjenemisen aikaa.
|

Suomalainen asuntokupla on tyhjenemään päin, mutta todellista puhkeamista ei vielä ole tapahtunut. Näin laskee saksalainen Deutsche Bank tuoreessa selvityksessään.

Asuntojen hintoja säännöllisesti maailmassa seuraava Deutsche Bank laskee, että asuntojen hinnat voivat edelleen laskea. Pankin julkaisemassa grafiikassa nähdään, että omistusasunnon hinta suhteessa vuokra-asumiseen on edelleen kallista.

Suomen asuntojen hinnat ovat edelleen nousseet merkittävästi suhteessa 2000-luvun alkuun. Deutche Bank tutkii erityisesti kahta lukua: omistusasuntojen hinta suhteessa vuokrakuluihin ja asuntojen hinta suhteessa keskimääräisiin tuloihin.

Koko Suomessa tulojen ja asuntojen hintojen suhde on noin 2 prosenttia pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Suhteessa vuokrakuluihin omistusasuminen on kuitenkin 44 prosenttia korkeammalla kuin pitkän ajan keskiarvo.

Vuonna 2010, laskee Deutsche Bank, Suomessa nähtiin selvä asuntojen hintakupla. Se on nyt tyhjenemässä ja mittarit näyttävät tämän vuoden osalta reaalihintojen laskua.

2000-luvulla käytännössä koko Euroopassa asuntojen hinnat nousivat. Suomen nousu oli maltillinen vuosina 2000-2006: noin 40 prosenttia. Espanjassa ja Irlannissa hintojen nousu ylitti 100 prosenttia.

Vuoden 2006 jälkeen alkoi lasku osassa Eurooppaa. Erityisesti Irlannissa kupla puhkesi yhtäkkiä. Suomessa hinnat jatkoivat nousuaan ja päätyivät vuoden 2012 alussa noin 15 prosenttia korkeammiksi kuin vuonna 2006.

Tutustu Deutsche Bankin laskelmiin täällä.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Ahlava

Tämä on vakava asia. Kohta asunnot jäävät pankkien käsiin, jotka pyytävät rahaa valtiolta, kun ihmiset joutuvat työttöminä maksukyvyttöminä pois asunnoistaan, niinkuin nyt on tilanne Espanjassa.

Älkää ostako ylihintaisia asuntoja ainakaan velaksi, ihmiset! Velaksi ostettu asunto menetetään, mutta velkasumma jää maksettavaksi kyllä.

Ja pankit, hillitkää rahanhimonne, jättäkää dividenssit ja bonukset likviditeetiksi, ettei veronmaksajien tarvitse olla pelastamassa.

Tommi Lodman

pientä mietintää. Rakennuskustannukset ovat suomessa noin 1600-2000/rm2. myyntihinnat ovat noin 90-150% enemmän. Esimerkkini tulee Virosta. Viimsi (westend) paritalo uusi, 900€/rm2 myyntihinta, rakennuskustannus 700€/rm2 eli puhutaan aika normaalista katteesta, tai katteesta ilman kuplaa, eli lisäarvoa joka tuotetaan lisäarvon verukkeella tuotteeseen ilman todellista lisäarvoa. onko sekavaa? No on se jos ei laske rakennuskustannukset+voitto+20-30% voittoa. Mietintää vain!

Jarmo Tuovinen

Miltähän ajalta tuo tutkimuksessa mainittu historiallinen keskiarvo on saatu?
Kuplaa on vaikea ymmärtää, jos asunnon hinta/tulotaso on kuitenkin -2% tämän pitkän keskiarvon alle.
Tilastokeskuksen sivuilta on löydettävissä ko. asioista tilastoja siten, että vuosi 2005 on vertailuvuosi.
Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet koko maassa vuoden 2011 loppuun n.27%. Uusien asuntojen hinnat n.44%. Vuokrat ovat nousset samana aikana n.22% ja palkat 25%.
Joten aika lailla muuuten nousu on ollut samalla tasolla, paitsi uudet asunnnot ovat kallistuneet suhteessa palkkoihin ja vuokriin.