Maanantai 25.9.2017

Tässäkö uusi Google?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2009 09:35
  • Kuva: WolframAlpha.com
    Kuva

Tunnettu brittiläinen fyysikko julkistaa toukokuussa uuden hakukoneen, joka asiantuntijoiden mukaan voi olla yhtä merkittävä kuin Googlen hakukone, kertoo brittilehti Daily Mail.

Hakukoneen perustaja on professori Stephen Wolfram, jolla on myös oma yritys, Wolfram Research. Hakukoneen nimi on Wolfram Alpha.

Hakukone pystyy samaan kuin Googlekin, mutta uutuutena on, että Wolfram Alphan pitäisi pystyä vastaamaan myös suoriin kysymyksiin. Koneelta voisi siis kysyä esimerkiksi suoraan, missä kansainvälinen avaruusasema ISS sijaitsee tai mikä oli öljyn hinta tiettynä päivänä. Miljoonien Google-tulosten sijasta uusi hakukone antaisi suoran vastauksen. Wolframin mukaan hakukone pystyy kuitenkin vastaamaan vain sellaisiin kysymyksiin, joita on kysytty aiemminkin.

Tiedemies ja nettiyrittäjä Nova Spivack oli vaikuttunut uudesta hakukoneesta saatuaan tutustua siihen etukäteen. Spivack kuvaili konetta elektronisiksi aivoiksi. Hänen mukaansa uusi hakukone voi olla yhtä mullistava asia kuin itse netti tai Google, mutta hieman eri tavalla.

Vinkki: Voit suurentaa ohessa olevaa kuvaa klikkaamalla sitä. Kuva pienenee uudelleen klikattaessa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

...pystyy vastaamaan vain sellaisiin kysymyksiin, joita on kysytty aiemmin? Onkohan tämä vähän sama juttu, kuin jenkeissä sanottiin erään osavaltion liikennesäännöissä olleen... risteyksestä ei saa mennä ennen kuin toinen on mennyt!

Vieras

Tämä uusi hakukone nimenomaan pystyy vastaamaan kysymyksiin, joita ei ole aikaisemmin kysytty, ja joihin ei mistään edes löydy valmista tietoa. Eli kunhan vastaukset ovat laskettavissa järjestelmässä olevan datan avulla.

Esim. "Mikä on Suomen järvien keskisyvyys?", tai "Kuinka monta elektronia on vesimolekyylissä?"

Vieras

Väärin. Sitäpaitsi, minkä järjestelmässä olevan datan? Ei itse järjestelmä mitään dataa sisällä vaan hakee tiedon netistä.

"Wolframin mukaan hakukone pystyy kuitenkin vastaamaan vain sellaisiin kysymyksiin, joita on kysytty aiemminkin."

Vieras

VÄÄRIN. Kuten sanoin toimittaja on tehnyt tuossa kohtaa virheen. Näitä semanttisia, netistä hakevia kysymys/vastaus-koneitahan on ollut iät ja ajat. Lainaan tähän Wikipediasta mitä dataa järjestelmään vähintään kuuluu:

Astronomical data: 99 properties of 155,000 astronomical bodies

Chemical data: 111 properties of 34,000 chemical compounds, 86 properties of 118 chemical elements and 35 properties of 1000 subatomic particles

Geopolitical data: 225 properties of 237 countries and 14 properties of 160,000 cities around the world

Financial data: 71 historical and real-time properties of 186,000 shares and financial instruments

Mathematical data: 89 properties of 187 polyhedra, 258 properties of 3000 graphs, 63 properties of 6 knots, 37 properties of 21 lattice structures, 32 properties of 52 geodesic schemes

Language data: 37 properties of 149,000 English words. 26 additional language dictionaries

Biomedical data: 41 properties of all 40,000 human genes, 30 properties of 27,000 proteins

Weather data: live and historical measurements of 43 properties of 17,000 weather stations around the world

Lisäksi järjestelmässä on miljoonia laskenta-algoritmeja, jotka tuota dataa osaavat hyödyntää.

Vieras

Google alkaakin näyttää juuri samalta miltä altavista aikoinaan, joten hienoa, että tulee uusi yksinkertaisempi tilalle ja google saa jäädä mainoksineen unholaan kuin altavista aikoinaan.