Lauantai 25.11.2017

Puhuuko Google todella suomea? "Infection kunta sitähän sä kysyit"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2012 09:22
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Googlen äänihaku onnistui varsin hyvin.
|

Googlen matkapuhelimiin ja tabletteihin kehittämä äänihaku aloitti tänään toimintansa myös suomeksi. Eilen Google ilmoitti lisänneensä haun toimintaan useita uusia kieliä.

Uusi Suomi testasi Googlen odotetun ominaisuuden suorittamalla erilaisia hakuja. Google ymmärtää – useimmiten – mitä käyttäjä yrittää sille mongertaa.

Pääsääntöisesti äänihaku löysi toimittajan tarkoittamat hakusanat ja lauseet. Yllättävää oli esimerkiksi Ben Zyskowiczin nimen tunnistaminen sellaisenaan. Hauskaa oli myös käyttää murresanoja, joiden kanssa Googlella oli jo hieman haastetta.

Pidempien hakujen tekeminen oli Googlelle selvästi hankalampi koitos. Kulttuurituotteiden nimet ja tunnetut fraasit onnistuivat, mutta kokonaisten virkkeiden tunnistaminen tuotti haulle todella vaikeuksia.

Testi toteutettiin lauantaina aamupäivällä. Valitsimme useita sanoja ja sanontoja sekä muutaman virkkeen verkosta. Tämän jälkeen lausuimme ne uusimman Android-version äänihakuun. Haku tehtiin aina kolme kertaa.

Kaikkiaan hakuja toteutettiin 30. Niistä 16 johti suoraan tarkoitettuun tulokseen. Loppujen hakujen kohdalla Google varmisti vielä, mitä hakija oli tarkoittanut. 14 varmistuksesta seitsemän kohdalla Google ehdotti oikeaa tulosta.

 

Esimerkkejä hakutuloksista.

”Uusi Suomi”: Uusi Suomi

”Uusi Suomi piste fi”: uusisuomi.fi (Uuden Suomen etusivu)

”Mauri Pekkarinen”: Mauri Pekkarinen

”Ben Zyskowicz” [ben tsyskovits]: Ben Zyskowicz

”Oli synkkä ja myrskyinen yö”: Edward Bulwer-Lytton (Wikipedia-artikkeli)

”Rajaton rakkaus”: Kake Randelinin Rajaton rakkaus (Youtube-video)

”Molskis, sanoi Eemeli”: Molskis, sanoi Eemeli, molskis! (IMBD-artikkeli)

”Trollolo”: turun amk, runko, kruunu, bruno.

”Kröhöm”: grimm, scream, skyrim

”La la lallalaa”: lalalala long, lallallaa, la la land

”Ookko nää naurannu”: ookkonää naurannu

”Onko täs jono?” opas jyu, ok jolla, fuckfash you

Jos vanahemmat ei hai humalaisia mukuloitaan kottii, niin ne suap köllöttöö putkassa muihin rökäleihin seassa. (Kuopion poliisin tiedotteesta joulukuussa 2011): jos vanhemmat thai humalaisen kultakortti suokyläntie putkassa

”Enontekiön kunta esittää hätähuudon kuntalaisten turvallisuuden puolesta” (Uuden Suomen uutinen eilen): enontekiön kunta issikka satakuntalaisten turvallisuuden puolesta, infection kunta sitähän sä kysyit kuntalaisten turvallisuuden puolesta

Oletko kokeillut Googlen uutta äänihakua?

511 ääntä annettu
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Oinonen

Yritin kokeilla sekä iPhonella että iPadillä tätä Googlen uutta puheentunnistusta, mutta kaikki ohjeet luettuani ja tarkoin niitä noudattaenkaan en löytänyt suomenkieltä siitä kielivalikosta. Näin ollen en päässyt kokeilemaan muuta kuin oletuskielenä olevaa englantia, joka sekin antoi tulokseksi mitä sattui. Ainoa osuma noin kymmenestä kokeilemastani lausahduksesta tuli sanaparista New York. Edes Barack Obamaa en osannut lausua siten, että Google olisi sen ymmärtänyt.
Paljon paremmat kokemukset minulla on iPhonen Siri-puheentunnistusohjelmasta; lähes joka kerran se osaa tulkita sanan tai sanat oikein.
Kuvaavaa Googlen toiminnolle oli se, kun loppujen lopuksi kyllästyneenä koko hommaan lausuin erään v-alkuisen, nuorten usein puheessaan viljelemän sanan, jota tässä ei voi toistaa, niin Google vastasi: "me too"! Tarkoitti varmaan itseään. Sen se siis ymmärsi tulkita oikein!