Lauantai 18.11.2017

Saksan euroskeptikot toivovat Suomen rikkovan euron

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2012 11:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Saksan euroskeptikot toivovat Suomen avaavan euroalueen portit lähtemällä rahaliitosta ensimmäisenä, kertoo brittilehti Telegraph. Euroalueen tukijärjestelyihin kyllästyneet saksalaiset uskovat, että Saksan ja muiden maiden olisi helpompi irtautua eurosta Suomen vanavedessä.

–Me emme voi aloittaa tätä, mutta Suomi voi, sanoo Hans-Olaf Henkel, Saksan teollisuuden kattojärjestön entinen johtaja.

Henkel on aiemmin kuvannut euroon luottamista ”suurimmaksi ammatilliseksi virheekseen”. Hän on ehdottanut, että Suomen, Saksan, Itävallan ja Hollannin tulisi jättää euro ja perustaa oma yhteisvaluuttansa, sekä ollut käynnistämässä tukipaketit kyseenalaistaneita oikeusprosesseja.

Telegraphin mukaan saksalaiset poliitikot eivät tule ikinä ensimmäisenä jättämään euroa, koska he kokevat euron ”moraaliseksi velvollisuudekseen”. Telegraphin artikkelin kirjoittaja, eurokriitikkona tunnettu Ambrose Evans-Pritchard, pitää tätä käsitystä ”kunnioitettavana mutta harhaanjohdettuna”.

–Suomella ei ole tällaista velvollisuutta mystistä Eurooppaa kohtaan. He liittyivät Euroopan unioniin vasta 1995, ja silloinkin vain laajan vastustuksen varjostamina, kirjoittaa Evans-Pritchard.

Telegraph väittää, että vain pyrkimys loitontua yhä kauemmas Venäjästä estää Suomea lähtemästä valuuttaunionista, joka on keino linkittyä Länsi-Eurooppaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan Evans-Pritchardille antama haastattelu aiheutti kohun viime viikolla. Tuomioja totesi haastattelussa julkisesti, että Suomella on suunnitelmia myös eurosta lähtemisen varalle.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo K

Tässä touhussa ei kyllä moraalista voida puhua pätkääkään... Niin härskisti suuremmat euromaat, joilla on sananvaltaa ajavat omia etujaan. Saksan irtautumista eurosta estää vain se, että tuo temppu keikauttaisi varmasti euron nurin ja velat jäisivät saamatta. Huithapeli maat tietävät tämän ja voivat jopa kiristää saksaa tämän avulla, siksi niilläkin on sananvaltaa päätöksissä. Suomi on mukana vain maksamisen ilosta...

Harry Blässar

Uusi euro Saksan, Hollannin, Itävallan ja Suomen kesken muuten hyvä vaihtoehto, mutta olisi kaikesta huolimatta kyseenalaista jättää Ranska pois. Se olisi kuin jengikaverin lähteminen eräiden kavereittensa kanssa omille teilleen, jättäen läheisimmän ystävänsä niiden joukkoon, jotka eivät kuulu sisäpiiriin. Saksa ja Ranska ovat EU:n paita ja (p)olitiikka; tätä sotien jälkeistä, hyvin toiminutta sovintotilaa ei pidä mennä murtamaan. Tämä siitä huolimatta, että Ranskalla ei tänä päivänä mene taloudellisesti yhtä hyin kuin Saksalla.

Lisäongelmana on vielä se, että toisaalta Ranskalla on läheisemmät suhteet varsinaisiin välimeren maihin, etenkin Italiaan, kuin pohjoisen euroalueen mailla. Siksi asia on aika kiemurantti.

Viisikko, ei niinkään neljän pulju, lienee kuitenkin mahdollinen ratkaisu, jos euroa aletaan rakennella uuteen uskoon.