Keskiviikko 12.12.2018

Ulkomailla ihastellaan Suomi-keksintöä 1980-luvulta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2012 19:50
|

Muistatko vielä Ylen Kansan mikrokerhon ja Silikoni-ohjelman? Nuo ohjelmat, jotka välittivät tasavallan radiotaajuuksille BASIC-koodia.

Amerikkalainen ArsTechnica-sivusto on omistanut suomalaiselle BASIC-harrastukselle ja Yleisradion 1980-luvun kokeiluille laajan artikkelin. Juttu lähti tällä viikolla valtavaan jakoon internetin yhteisöpalveluissa.

Haastattelussa suomalainen bisnesenkeli, ex-nokialainen yritysvalmentaja Eero Tunkelo kertoo neljännesvuosisadan takaisista kokeiluistaan nostalgiseen sävyyn.

Yle lähetti useassa eri ohjelmassaan 1980-luvulla muun muassa Commodore-tietokoneissa käytössä ollutta BASIC-koodia. Nuoremmille kerrottakoon, että tuohon aikaan tietokonekoodi oli niin yksinkertaista, että sitä saattoi tallentaa C-kasetin (kuvassa) magneettiraidalle.

Kun kasetin sitten laittoi soimaan tietokoneen kasettiasemaan, kone tunnisti ohjelmanpätkän, latasi sen muistiinsa ja suoritti halutun komennon.

Lue ArsTechnican artikkeli täällä.

Muistatko?

2400 ääntä annettu
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Rouhiainen

Ei vaan kaupasta ostetut pelin sisältäneet C-kasetit oli äänitetty hiljaisella tasolla mikä hankaloitti kopioimista. Kasetilta toiselle kopioitaessa kohina lisääntyi ja lisäksi kopiointiaseman äänipään säätö saattoi olla pielessä. Silloin sitä äänipäätä säädettiin, että saataisiin kopioitu kasetti toimimaan.

Yle lähetti pelit ja ohjelmat kunnon signaalilla eikä tuota temppuilua tarvittu.

Teppo Vanamo

Ei me vaan viitsitty niitä ohjelmia C-kasetilta käyttää. Jo VIC-20 aikaan purettiin yksi pelimoduli ja tehtiin piirilevystä kopioita repullinen. Ferrikloridia sai siihen aikaan halvalla apteekista. Oheiskomponentit saatiin edullisesti yhden kaverin kautta kimppatilauksena. Sitten vaan ohjelmoitiin EEPROM piirejä menekin mukaa ja pienen kolvin käytön jälkeen oli moduli valmis työnnettäväksi koneeseen.

Nyt uskaltaa jo hyvin puhua näistä asioista, onhan siitä jo pitkästi yli 30 vuotta aikaa, ja muistaakseni tekijänoikeusrikos vanhenee viidessä vuodessa ;)

Jukka P. Heinonen

"Nuoremmille kerrottakoon, että tuohon aikaan tietokonekoodi oli niin yksinkertaista, että sitä saattoi tallentaa C-kasetin (kuvassa) magneettiraidalle".

Vaikuttaa nuoren toimittajan omalta kommentoinnilta.

1970-1980-lukujen taitteessa opinahjoissa IT-taitoja opiskeltaessa harjoiteltiin ohjelmien tekoa BASICillä ja sitten niitä (ohjelmia) testattiin puhelinyhteydellä Tampereella sijaitsevaan tietokoneeseen (ainakin Raumalta muodostettiin yhteys Raumalle). Ohjelmat taltioitiin kahdella erilaisella tavalla, telex-nauhalle sekä C-kasetille. Näin silloisen opistotason opinahjoissa, joissa opiskeltiin aivan muuta kuin tietotekniikkaa.

Nuorelle toimittajalle vielä tiedoksi, että entiset opistot muutettiin jossakin vaiheessa nimeltään AMK:si, mutta nimenmuutos näyttää ainoastaan laskeneen tasoa.

Juhani Piironen

Minä voin kertoa mielenkiintoisen tarinan myös, kun tein jotain graduun liittyvää seminaarityötä, niin otin yhteyttä meidän yliopiston tietokoneella Tampereen yliopiston tietokoneeseen, kiinteällä yhteydellä ja selasin tilastoaineistoa satojen kilometrien päässä olevassa koneessa.

Tajusin myöhemmin, että se oli loppuvuodesta 1989 kun käytin ensimmäisen kerran internettiä. Eli selailin toisen tietokoneen sisältöä pitkän matkan päästä.