Torstai 19.10.2017

Suomi-vertaus euromaiden kriisistä: ”Kestää vielä vuosia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2012 09:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikkalaisia ja espanjalaisia raivostuttaneet säästöt ovat vaikeuttaneet kansan elämää, mutta parantaneet maiden kilpailukykyä.
|

Euroalueen kriisimaat ovat korkeintaan puolivälissä kriisin aiheuttaneen taloudellisen epätasapainonsa korjaamisessa, arvioi luottoluokitusyhtiö Moody’s. Rakenteellisten uudistusten tekemistä on siis jatkettava, uutistoimisto Bloomberg tiivistää.

–Sekä euroalueen laitamilla että ytimessä on jo tehty muutoksia, joillain alueilla merkittäviäkin, Moody’sin pääekonomisti Lucio Vinhas de Souza arvioi julkistaessaan Moody’sin raportin tiistaina New Yorkissa.

–Prosessi on parhaimmillaan puolivälissä, hän kuitenkin lisäsi.

Moody’s katsoo, että kriisimaiden kauppataseet ja kilpailukyky ovat säästötoimien vuoksi paremmalla tasolla kuin aiemmin. Kehitys on kuitenkin vielä niin vaatimatonta, että säästötoimia ole syytä hellittää.

Moody’s viittasi raportissaan myös Suomen 1990-luvun lamaan.

–Vertailu Suomen ja Ruotsin kriiseihin osoittaa, että kriisimaiden epätasapainon korjaaminen voi viedä vielä vuosia.

Euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat myöntäneet kriisimaille vähintään 393 miljardin euron edestä tukia, Moody’s laskee. Samaan aikaan tehtyjen säästötoimien myötä Espanjan työvoimakustannukset ovat laskeneet 5,9 prosenttia, Kreikassa 7,8 prosenttia ja Irlannissa jopa 13,7 prosenttia. Tämä on auttanut etenkin maiden vientiä.

Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Roivanen

Olen itse kirjoittanut, että eurokriisi kestää yli kymmenen vuotta. Moodysin korkeintaan puolivälissä on kuta kuinkin samaa.

Suomen ja Ruotsin kriisit korjaantuivat nopeasti kelluvan valuutan ansiosta. Lama laski markan arvon, joka teki suomalaisista tuotteista edullisia vientimarkkinoilla.

Kreikalla ja muilla kriisimailla ei ole tuota luksusta käytettävissään. Ne joutuvat tekemään sisäisen devalvaation. Leikkaamaan palkkoja, säästämään valtion menoissa ja nostamaan veroja. Kaikki toimenpiteitä, jotka auttavat laman synnyttämistä.