Perjantai 18.1.2019

Hornborgin loistelias kartano - katso kuvalinkki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.3.2009 19:43
  • Kuva: MTK
    Kuva

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg eroaa liiton johdosta.

Hornborg perustelee eroaan perhesyillä. Hän ryhtyy viljelemään vaimonsa Ninan kotitilaa Lohjalla. Hornborgin vaimo kuuluu varakkaaseen van Gilse van der Palsin sukuun, joka on omistanut lähes sata vuotta perinteikkään Laakspohjan kartanon, eli mistään pienviljelystä ei ole kysymys.

Laakspohjan kartano perustettiin kuninkaankartanoksi vuonna 1556. Sen myöhäisjugendtyyliä edustava päärakennus valmistui vuonna 1914 arkkitehtiveljesten Valter ja Ivar Thomén suunnittelemana.

Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuoden vaihteessa. Päätuotantosuuntana on ollut hevostalous.

- On aika investoida tilaan ja kehittää sitä, sanoo Hornborg.

Laakspohjan kartano on ollut luomutila toistakymmentä vuotta.

- En ole idealisti. Luomuun siirtyminen oli yksinkertaisesti kannattavampaa, hän sanoi Turun Sanomille vuonna 2007.

Michael Hornborg ehti olla MTK:n johdossa kolme vuotta. Osa viljelijöistä oli tyytymättömiä häneen ja häntä yritettiin kammeta sivuun ennen tämän päivän eroilmoitusta.

Hornborgin perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi 4-, 3- ja 1-vuotiaat lapset.

- Haluan myös antaa aikaa lapsilleni, kun minulla on siihen vielä mahdollisuus. Maatilalla olen enemmän läsnä lasten elämässä. Kolmen vaativan tehtävän – puheenjohtaja, maatalousyrittäjä, perheenisä - yhteensovittaminen ja niiden täysipainoinen hoitaminen yhtä aikaa on mahdoton yhtälö, sanoo Hornborg.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Ei oikein böndet taida snaijata mitä menettävät. Rysseliin on pitkä matka, mutta Hornborg on asunut siellä vuosia. Hornborg, yksi Suomen parhaita lobbareita, loi uutta kulttuuria ottamalla vastuuta Itämerestä ja kehittämällä ruokakulttuuria. Mutta sikafarmari oli kiinnostuneempi omasta kukkarosta, eikä esim. siitä, että millä eväillä lapset sitten jatkavat tilanpitoa. Ja nyt sitten Kalli tilalle? Voi hyvänen aika.

Harkis2

...muutokset nimittäin. Edessä on katkeria taisteluja, joissa pohjoisen ja etelän sekä eri tuotannonsuuntien edustajien eri intressit ja näkemykset hajoittavat sekä MTK:ta että Keskustapuoluetta.

Kapinahenki kasvaa alueilla ja sellaisiakin voi tulevaisuudessa löytyä, jotka haluaisivat sahata oman alueensa irti Suomesta.

Vieras

lopettavat tutut syyt:kateus, häpeä ja ylimielisyys. Maatalouden ympäristötuhot kyllä tästä kevenevät. ovathan monet (Hornborg mukana) kertoneet niiä häpeävansä. Maatalouden taloudelliset tuhot (ajatelkaa, 4000 miljoonan euron panoksista 2000 miljoonan euron tuotos) lopettaa vielä veritöiksi yltyvä kateus tuista. Ja taajamaväestöllä vapaamatkustavan ent. Maalaisliiton lopettaa ylimielisyys. Nokittelu siitä, kenen pitää ja kuka ei voi ryhtyä euroehdokkaaksi, on mainio alku.