Lauantai 21.10.2017

Analyytikko Nokia-pettymyksestä: ”Heikot näkymät”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2012 20:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Nokian pääkonttori. Arkistokuva.
|

Kaksi uutta älypuhelinta tänään julkistaneen Nokian tulevaisuuden näkymät ovat Pohjolan Nokia-analyytikon Hannu Rauhalan mukaan huonot. Hän uskoo Nokian osakkeen jyrkän laskun kertovan ihmisten pettymyksestä.

Nokian osakkeen arvo laski rajusti heti julkistuksen jälkeen. Osakkeen arvo laski 1,9 euroon kello 19.30 mennessä.

– Julkistukset eivät vastanneet ennakkokaavailuja. En tiedä millaista julkistusta on odotettu, mutta todennäköisesti on petytty kun ihmiset ovat myymässä osakkeitaan, Rauhala kommentoi Uudelle Suomelle.

Hän muistuttaa, että Nokian osake nousi juuri ennen julkistusta ja oli aiemminkin vain 1,40 euroa.

– Nokian taloudellinen tilanne ei ole muuttunut julkistuksen jälkeen. Näkymät Nokian liiketoiminnalle ovat edelleen huonot, hän toteaa.

Nokia julkisti tänään odotetusti kaksi uutta Windows 8 -käyttöjärjestelmän älypuhelinta: Lumia 920:n ja Lumia 820:n. Odotettua tablettia ei kuitenkaan vielä julkistettu.

Tabletin puuttuminen kertoo Rauhalan mukaan siitä, että yhtiö keskittyy puhelimiin ja haluaa tehdä sen kunnolla.

– Uutta käyttöjärjestelmää otetaan käyttöön, niin Microsoft haluaa varmistaa, että se on mahdollisimman laadukas, ettei siellä ole monenlaisia laitteita ja jotain lastentauteja vielä.

Vaikka päivä on Rauhalan mielestä merkittävä Nokialle, ei sen merkitystä pidä dramatisoida.

– En näe, että yksi puhelinmalli ratkaisi sen, onko tulevaisuus tässä vai ei. Paljon keskeisempää on se, miten Microsoft rakentaa ekosysteeminsä.

Rauhala uskoo, että tabletti voi Nokialta vielä olla tulossa.

– Ei se teknologisesti ainakaan kovin vaikeaa ole Nokialta. Se on bisnespäätös.

Rauhalan mielestä tablettien ja älypuhelinten raja on hämärtynyt.

– Onko viiden tuuman älypuhelin pieni tabletti vai iso puhelin?

Rauhala muistuttaa, että Nokialla on myös halpapuhelimia, jotka tekevät positiivista tulosta.

Hän ei halua ennustaa miten uudet Lumiat pärjäävät kilpailussa esimerkiksi Applen iPhonelle – ”sen päättävät kuluttajat”.

– Esimerkiksi iPhonesta joskus ennustettiin, ettei se tule mikään merkittävä laite olemaan.

Hän uskoo, että Nokia julkistaa uusia laitteita jo seuraavan neljän kuukauden aikana.

– Laitteiden elinkaaret ovat hyvin nopeita. Tämän päivän painoarvo on ollut julkisuudessa korostunut.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juho Ratava

Arvoisa analyytikko on ilmeisesti jättänyt huomiotta luvun seitsemän: Niin monta - tai oikeamminkin niin vähän - miljoonaa Lumia-puhelinta on myyty tähän mennessä. Nämä luurit sen sijaan näyttävät oikein hyville, toivoa saattaa että ostajia ei ole karkoitettu edellisillä tekeleillä. Tähänastisesta markkinaosuudesta ei voine sanoa muuta, että ainoa suunta on ylöspäin. (Joskin tuo ei paljoa lohduta.)

Android-käyttäjät muistavat varmasti sanoa, että puhelimen rauta on samalla tasolla, kuin edellisen sukupolven Androideissa, mutta toisaalta Android-puhelinten on pakko kilpailla raudalla, kun kaikkien puhelintietokoneet pohjautuvat samaan ohjelmistoon. Vain Apple tekee iPhonea, joten sillä on alustaan vastaavanlainen hallinta kuin Nokialla olisi voinut olla MeeGoon. Tuotevaihtoehtoja on vain se yksi, joten alustan sisäistä kilpailua ei ole. Windows Phonen puolella tähänastisella markkinaosuudellaan Nokia on melkein samassa asemassa.

Iso kysymys on, miten Samsung skarppaa: Tähänastinen hittituote on Android, ja huolimatta runsaasti uutisoidusta "tappiosta" käräjillä, tuomio kääntynee "hovissa" (esim. valamiehistö ilmeisesti oletti, että kun kerran U.S.Pat.Off. on patenttiin leiman lyönyt, niin ei ole enää syytä epäillä etteikö se olisi pätevä - joten kaikki Samsungin esimerkit aiemmista tuotteista jätettiin harkitsematta). Samsungin ei ole järkevää kilpailla itsensä kanssa tuomalla markkinoille huippuluokan WP8-puhelin kilpailemaan Galaxy-sarjan kanssa.

Mikäli Samsung kuitenkin tosissaan alkaa kilpailla myös Windows-puhelinten puolella, vaikutuksia lienee kaksi: Ensinnäkin, pieni markkina kasvaa ja siitä tulee huomattavasti houkuttelevampi. Tämä siis Nokialle hyvä. Valitettavasti toinen vaikutus olisi, että Nokia ja Windows Phone eivät enää ole synonyymejä keskenään. (Toki nytkin Nokialla on alustalla kilpailijoita, mutta keskustelussa niitä ei paljoa mainita.)

Selkeänä ongelmana huippumalli puuttuu edelleen - eli puhelin, jota hyvin harva ostaa, mutta jolla (hehheh) on sellaiset ominaisuudet, että ne jotka sen haluavat maksavat mitä tahansa sen saadakseen - ja positiivinen kuhina vetää perässään asiakkaita ostamaan "melkein yhtä hyviä" puhelimia. Mielestäni parhaana vetona kuulisimme erillisessä tilaisuudessa koe-erästä Windows-alustaisia 808-puhelimia kaikilla herkuilla.

Pekka Kylliäinen

Luurit näyttävät hyviltä, mutta minun N8 näyttää hyvätä myös, ollen täysi susi. Nokialla ei ollut mitään valmista, koska aikatauluja tai hintoja ei pystytty kertomaan.
Jos Android-puhelinten on pakko kilpailla raudalla, kun kaikkien puhelintietokoneet pohjautuvat samaan ohjelmistoon, niin millä Windows-puhelimet kilpailevat kun kaikki pohjautuvat samaan ohjelmistoon?
Myyjillä on kova työ saada kuluttujat siirtymään Nokiaan kun se seksikäs puhelin puuttui. Toivotaan kuitenkin, että nämä kuitenkin pystyvät pitämään Nokian pinnalla. Microsoftilta tulee varmasti aikamoinen mainosrummutus itse käyttöjärjestelmää tukemaan.
Voin ostaa Windows-puhelimen, mutta N8-kokemusten pohjalta se ei tule olemaan Nokia.

Ari-Vesa Parviainen

Turha oli tuon takia hengitystä pidätellä. Miltei samaa tasoa nyt kuin muutkin.
Ei noilla oleelliseen markkinaosuus-nousuun ole juuri eväitä, kuka edes odotti?
Eikä entiseen tapaan varmaan ole kaupoissa aikoihin, joten mielenkiinto ehtii sammua.
Nokia näyttää supistuneen lopullisesti pieneksi nurkkapuuhastelijaksi.

Mikko Haapala

"Julkistukset eivät vastanneet ennakkokaavailuja. En tiedä millaista julkistusta on odotettu, mutta todennäköisesti on petytty kun ihmiset ovat myymässä osakkeitaan, Rauhala kommentoi Uudelle Suomelle."

Tottakai analyytikko kirjoittaa näin. Kyse ei missään tapauksessa voi olla siitä, että pohjahintaan osakkeensa ostaneet kotiuttavat hiukan nopeita voittoja. Ei, koska osakemarkkinoilla tehdään vain pitkäaikaisia strategisia sijoituksia.

Ei niin pientä ojaa, ettei siihen kannattaisi omaa lehmää tyrkätä. ;-)

Seppo Penttinen

Omenaa haukanneet analyytikot keräävät "tietonsa" toisilta samanheimoisilta. Heidän busineksensa on kurssivaihtelut ja brändiarvot.
Eri ihmiset ympäri maailmaa ostavat puhelimia tarpeisiinsa - eivät spekuloi kursseilla.
Koko puhelinbusines on myös valunut operaattoreille sopimuskauppiaille - aina jollakin on "edullisempi" kuin toisella.
Kokonaan uusia käyttösovelluksia kehitellään puhelimen rautaan. Paikantamiseen ja kuvan käyttöön liittyvät sovellukset kehittyvät.

Matias Gerlich

Ei liene yllätys kennellekään jos todetaan että Apple on oikeastaan uususkonto ja esimerkki tuollaisesta scientogityylisestä hypehurmoksesta. Yhtiön "ylivertaiset tuotteet" ovat ainakin osittain pelkkä myytti. Kyse on lisäksi aika lailla tuollaisesta stalinistisesta Gulag-ekosysteemistä jossa "uskova" vangitaan ja kahlitaan omaan tiukkaan lokeroonsa. Ja eikös myös Gulageissa ihmiset aivan vilpittömästi kaivanneet "Isä Aurinkoista" kun tämä kuoli vuonna 1953. Harva Apple-fani itseasiassa edes huomaa että hänellä on "pallo jalassa".

Matias Gerlich

Rauhala oli esille tärkeän asian. Tabletin ja älypuhelimen raja on hyvin hämärä ja kun itselläni ei ole sen paremmin vielä tablettia kuin älypuhelintakaan olen kiinnostunut nimenomaan tulevasta Googlen Nexus 7 tabletista. Pidän yli 10 tuuman tabletteja aivan liian suurina tavan ihmisille. Kuka nyt taulu kainalossa pitkin katuja halua viilettää paitsi jonkinsortin narsisti? Sen sijaan pienikokoisempi tablet voi olla juuri se vastaus sekä niille joille älypuhelin on liian pieni mutta iPad ja muut vastaavat tabletit aivan liian suuria.

IT-teknologiassa tulevaisuus on globaalisti juuri mobiililaitteilla joilla ei olla sidoksissa sähköverkkoon. Maapallon väestöstä ehkä 4/5 tulee siirtymään juuri näihin käteviin pienikokoisiin ARM-laitteisiin, tabletteihin ja älypuhelimiin. Vanhat pc:t edustavat menneisyyttä.

Lauri Viljanen

Kun kuunteli Elopun puhetta tuli väkisinkin mieleen konkurssi pesän tyhjennys. Vielä on jokunen patentti myymättä, ei muuta tulevaisuuden näkymää.Suunnitteijat siirretty kortistoon. Tuotanto tapahtuu jossain epämääräisessä reppufirman verstaassa. Myynti pitää suunnata johonkin Amerikkaan vaikka maailman kauppa käy aivan muualla.Olisiko aika palata alkujuurille ja aloittaa kumisaappaiden suunnittelu ,jos kyvyt riittävät. Pehmopaperistahan luovuttiin ensimmäiseksi. Nyt sillä olisi käyttöä