Lauantai 21.10.2017

Salattu Google-laite paljastui: takalevyn teksti suomeksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.9.2012 15:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mitä tekee Iowassa löydetty Googlen "Pluto-kytkin"? Arkistokuvassa Googlen logo seinällä.
|

Iowan osavaltiossa sijaitsevaan Shelbyn maalaiskaupunkiin ilmestyi viime talvena omituinen laite. Paikalliseen yritykseen oli toimitettu ilmeisesti vahingossa Googlelle kuuluva palvelinkytkin.

Oudosta laitteesta uutisoi Wired-lehti.

Yritykseen toimitetun laitteen takalevyssä oli painettuna suomenkielistä tekstiä ja nimi: ”Pluto Switch”, suomeksi Pluto-kytkin.

”Laite on kytkettävä suojamaadoittimella varustettuun pistorasiaan” –teksti on luettavissa Wiredin julkaisemista valokuvista. Sama teksti on painettu laitteeseen myös ruotsiksi.

Kaksi yrityksen työntekijää ryhtyi selvittämään, mitä laite todellisuudessa tekee ja kenelle se kuului. He kirjoittivat aiheesta tietotekniikkaan keskittyvälle keskustelupalstalle. Pian Google otti miehiin yhteyttä ja haki laitteen pois.

Wiredin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyse on todennäköisesti palvelinkeskuksen kytkimestä, jonka kautta keskuksen tietokoneet kytketään yhteen.

Lopullista varmuutta asiaan ei Wiredin laajassa jutussa saada, sillä Google ei halua kommentoida laitetta. Myöskään laitteen kuvia verkkoon ladanneet työntekijät eivät Googlen yhteydenoton jälkeen halunneet keskustella Wiredin toimittajan kanssa asiasta.

Google aloitti 2000-luvulla omien palvelinlaitteistojensa valmistamisen. Sitä, onko Pluto-kytkin valmistettu tai suunniteltu Suomessa, ei myöskään tiedetä.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Gardemeister

ihan suomenkielinen teksti, aikonaan noita tölkkejä poistin lähinnä turhan laskutuksen vuoksi, niin hyvä jos laitteesta löytyti mitään suomenkielistä sepostusta.
Yhden wanhan 2400 bps kiinteän modeemin heitin roskalavalle. JA sanoin sopimukset irti kuukausi vuokra laitteesta oli 30 euroa kuukaudessa, mutta olipa Firmakin ollut samalla paikalla 60-70-luvun vaihteesta.
Oikeasti tuli joku HPY:n kaveri kyselemään laitteen perään. Löysin jostakin samanlaisen ja annoin kaverille.
Voin vain ajatella aikoinaan 3-tonnin laite vuokrataan 200 markkaa kukaudessa, ja vuokra aika jatkuu ja jatkuu pörssi firmassa kukaan ei välitä, paitsi mun pomo, Anneli, käski siivota turhat pois.