Sunnuntai 24.9.2017

Ensin “peni…” ja “vagin…”, nyt “Pirate Ba...”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.9.2012 10:55
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Googlen logo lasiovessa.
|

Hakukoneyhtiö Google ei tarjoa enää automaattisesti täydentyväksi hakusanaksi vertaisverkkosivusto Pirate Bayta.

Sivusto on päätynyt samalle estolistalle kuin alatyylisinä ja epäsovinnaisina pidetyt sanat. Tällä hetkellä samalla listalla ovat esimerkiksi sukupuolielimet penis ja vagina.

Uusi Suomi kokeili automaattista täydennystä, mikä vahvisti tiedon todeksi. Kun google-hakuun kirjoittaa kirjaimet ”peni..”, haku ehdottaa täydentämään sanan ”peninkulmaksi”. Merkit ”vagi…” puolestaan tuottaa hygieniatuotteiden tuotemerkkejä.

Pirate Bayn päätyminen estolistalle liittyy Googlen kampanjaan, jolla se pyrkii estämään tekijänoikeuden alaisen materiaalin leviämistä verkossa. Jo aiemmin automaattisen täydennyksen estolistalla olivat Piratebay.org- ja Piratebay.se-osoitteet.

Eston vaikutus sivuston kävijäliikenteeseen oli välitön. Tosin tähän tietoon tulee suhtautua varauksella, sillä se perustuu Googlen trendianalytiikkatyökalun lukuihin.

Pirate Bayn lisäksi hakutermit ”BitTorrent” ja RapidShare” ovat tällä hetkellä estolistalla.

Googlen päätöksestä kirjoittaa vertaisverkkoja ja piraattiasiaa seuraava TorrentFreak-sivusto. Tänään kerroimme myös, että Saksan entisen presidentin Christian Wulffin vaimo Bettina Wulff on haastanut hakukoneyhtiö Googlen oikeuteen lopettaakseen huhut menneisyydestään.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit