Maanantai 23.10.2017

518 000 000 € voittoa viime vuonna – nyt tippui yt-pommi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.9.2012 14:00
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
  • Kuva: op.fi
    Kuva
|

Viime vuodet ovat taantuman uhasta huolimatta olleet hyvää aikaa OP-Pohjolalle. Siitä huolimatta konserni ilmoitti keskiviikkona mittavien yt-neuvotteluiden aloittamisesta keskuskonsernissaan varokeinona tuleville muutoksille kuten pankkisääntelyn kiristymiselle.

OP-Pohjola teki tämän vuoden tammi-kesäkuussa 337 miljoonan euron voiton ennen veroja. Euroopan velkakriisistä huolimatta yhtiön näkymät ovat niin hyvät, että konserni arvioi vuoden 2012 tuloksen muodostuvan ”samantasoiseksi tai paremmaksi kuin vuotta aiemmin”. Tulos vuotta aiemmin oli vahva, sillä konserni teki vuonna 2011 518 miljoonan euron tuloksen ennen veroja.

–OP-Pohjola-ryhmän tulos on tasaisen vahva velkakriisin syventymisestä huolimatta, konserni tiedotti elokuussa.

–Euroalueen kriisi ei ole rapauttanut OP-Pohjola-ryhmän kuntoa. Kuljemme vastavirtaan. Vahva vakavaraisuus ja hyvin toimiva varainhankinta ovat olleet tässä kriisien ajassa kova yhdistelmä, kehui puolestaan pääjohtaja Reijo Karhinen viime helmikuussa vuoden 2011 tulosta.

OP-konserni ei tänään yt-neuvotteluista kertoessaan vedonnutkaan kannattavuuteensa. Pankkikonsernin mukaan syitä säästöohjelman aloittamiselle ovat ”finanssialan sääntelyn kiristyminen, kustannusten nousu, varautuminen uusiin veroluonteisiin kustannuksiin kuten pankkiveroon ja pankkien tiukentuvat vakavaraisuusvaatimukset”. Pääjohtaja Reijo Karhisen mukaan nämä valtavat yhtäaikaiset muutokset tulevat "ravistelemaan finanssialaa".

–Meidän on sopeuduttava uuteen sääntely-ympäristöön ja samalla varauduttava uusien veroluonteisten kustannusten, kuten pankkiveron, tuomaan lisätaakkaan, Karhinen sanoo.

OP-Pohjolan tämänhetkisen arvion mukaan enintään 700 henkilöä saatetaan irtisanoa keskusyhteisökonsernissa, jossa työskentelee kaikkiaan noin 6 500 henkilöä. Pohjola-konsernin osuus henkilöstön vähennystarpeesta on enintään 310.

–Vaikka käymme kaikki vaihtoehtoiset toimenpiteet läpi, emme silti pysty välttämään irtisanomisia, Karhinen sanoo.

Sopeutustoimilla haetaan Pohjola-konsernissa noin 50 miljoonan euron vuosittaisia kustannussäästöjä vuoden 2015 loppuun mennessä. Koko OP-Pohjola-konsernin aiemmin aloitetun sopeutusohjelman säästötavoite on 150 miljoonaa euroa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Irtisanomisten lisäksi yt-neuvotteluissa käsitellään myös suunnitelmia enintään 215 henkilön ulkoistamisesta, joista Pohjola-konsernin osuus on 90 henkilöä.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Koponen

Miten tämäkään voi olla "uutispommi" kaikille palkansaajien vihaajille, joiden mielestä kilpailukyvyn suurin este on ollut muka itsensä uloshinnoitellut "kommarityöväestö". Perussuomalaisten (katso tulotaso=äärikokkari) mielestähän kaiken kaiken pahuus asuu juuri työväestössä, eli työväkeä ovat (vaikea hyväksyä) myös kivoissa slipovereissaan ja jakuissaan vaativaa työtään tehneet toisten rahoja käsitelleet. Uloshinnoittelussa on otettava huomioon myös länsimaalaisten saama ammattitaito, innovaatiot ja koulutus, jonka osakkeenomistajien huoraajat ovat antaneet Kiinan kaltaisille maille ilmaiseksi. Kyseessä on rikos.

Petri Suomi

Eikös Presidenttimme Sauli Niinistö edellisissä vaaleissa korostanut juuri sitä, että vastakkainasettelun aika on ohi. Ymmärsin sen niin, että kommari ja kokkare voivat hyvin täällä pohjolassa ja erot ajatusmaailmassa ovat kaventuneet. Vanha totuus kaikessa kaupankäynnissä, jota myös työpanoksen myynti on. Eihän se typerys ole joka hinnoittelee työnsä arvon korkeaksi, vaan se joka suostuu maksamaan siitä pyydetyn määrän ja vielä julkisesti myöntää tehneensä hölmöjä ja syyttelee muita. Hyvin pitkälle palkkataso on neuvottelukysymys ja siihen vaikuttavat muut seikat, kuten vallitseva yleinen hintataso. Jokaisen kun pitää asua, syödä ja elättää itsensä tai perheensä työllään. Nyt jo näkyy se, että pääkaupunkiseudulla ei voi ns. paskaduuneilla elää, kun yleinen hintataso on liian korkea.

Jukka Mikkola

OP- Pohjolan tekemät päätökset viittaavat siihen, että siellä varustaudutaan toimimaan tulevaisuudessa pankkiunionin ympyröissä. Pankkiunioniin kuuluu myös YHTEINEN talletussuoja ja kriisinhallintamekanismi. Siihen liittyen tasetta aletaan vahvistamaan.

”Yksi merkittävä epäkohta olisi myös se, että pankkiunioni koskisi Suomessa toimivista suurista pankeista todennäköisesti vain OP-Pohjolaa. Näin kävisi, koska Nordea on kirjoilla Ruotsissa ja Sampo Pankin emoyhtiö Danske Bank Tanskassa”. Näin kirjoittaa Talouselämä-lehti

Nordealla on pääkonttori Tukholmassa. Ruotsi on itsenäinen valtio, jolla on oma rahayksikkö. Siihen ei EU:lla ole ”nokan koputtamista”. Tämän myös toi julki Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg kommentoidessaan taannoin Rehnin lausuntoa.

Suomen liittyminen pankkiunioniin on ”läpihuutojuttu”. Siitä pitävät jälleen kerran hallituspuolueiden kansanedustajat huolen Kataisen ja Urpilaisen toimiessa ”tiennäyttäjinä”.

Kunnallisvaalit ovat paikallisvaalit, mutta samalla myös ensimmäiset ”eurovaalit”. Tämä johtuu siitä, että meillä on tässä maassa rahayksikkönä euro. Eurosta vastaa täysin riippumaton elin – Euroopan keskuspankki. Siellä tehtävät päätökset heijastuvat myös kuntatasolle saakka samalla tavalla kuin jos kivi heitettäisiin tyveneen järven pintaan. Renkaat lähtevät joka suuntaan..

Tulevat kunnallisvaalit ovat ensimmäiset ”eurovaalit”. Hallitusvastuussa oleva poliittinen eliitti on ajanut vastuita kasvattamalla Suomen tähän eurovaalitilanteeseen.

http://www.talouselama.fi/uutiset/bjorn+wahlroos+piikki+kiinni/a2143589

Juhani Kahela

Hyvällä yritysjohtamisella Suomi nousee. OP-Pohjolan johto osoittaa ammattitaitoista johtamista. Kiitettävää ja hienoa. Samaa ei voi sanoa järjen jättiläisten, ay-mafian kommenteista. Nyt työnantajan tulisi tulla valstaan ja työllistää tarpeettomiksi osoittautuneita työntekijöitä. Kun neuvotelaan työehtosopimuksista, niin eipä silloin ay- mafia huomioi mitenkään yrityksiä, joilla yksinkertaisesti ei ole varaa palkan korotuksiin. Saavat kaatua ja jättää jälkeensä työttömiä. Hyvä OP-Pohjola. Mallia muillekin yrityksille. Tarpeeton porukka pihalle.

Jouko Heyno

Todella nerokasta: Suomi "nousee" irtisanomalla veroamaksavia palkansaajia ja siirtämällä heitä yhä enenevässä määrin työttömyyskortistoon, jonka kulut siten maksavat ne työpaikkansa säilyttäneet - vaan ei yritysjohto.

Miten yrityksillä on ollut varaa johdon jättimäisiin palkankorotuksiin, muttei rahaa siivoojien naurettavien palkkojen nostamiseen?

Juhani Piironen

Siivoajia on miljoona ja johtajia tuhat. Siinä ero. Do the math. Eli laske itse.

Jos yritystoiminta on sinusta niin helppoa rahantekoa, niin perusta yritys.

Jos pankkitoiminta on sinusta helppoa rahantekoa, niin osta pankin osakkeita.

Jos saat liian vähän palkkaa, niin ala johtajaksi tai mihin vain, missä saat suurempaa.

OP-Pohjola vain varautuu kommunistien unionin (EU) uusiin säädöksiin. Pankkien täytyy lisätä vakavaraisuuttaan. Sitä lisätään lisäämällä varoja. Varat syntyvät voitoista.

Säädöksiä tulee EU:sta lisää. Kustannukset kasvavat. Jostain täytyy vähentää. Mistä vois?

No henkilökunnasta.

Toinen vaihtoehto on periä asiakkailta enemmän.

Haluatko sitä?

OKO-OP-Pohjola on pörssissä.
Pohjola Bank A 9,975

Hinta noin kympin. Jos he tienaavat liikaa, niin liity joukkoon. Sinäkin alat tienaamaan liikaa. Vai onko sittenkin kyseessä riskisijoitus?

Ehkä ei sittenkään kannata, koska edessä voi olla pankkiunioni ja lisää irtisanomisia ja tappioita.

Niinpä. On helppo arvostella.

Tätäkin lehteä toimitellaan kapitalistin osinkotuloilla. Eihän tämä nettilehti muuta tee kuin tappiota.

Mika Virtanen

Nordea irtisanoi ajat sitten 3000, mutta vastaavanlaista kohistelua ei lehdistön osalta nähty. Liittyneekö siihen, että osuuspankki on osuuskunta? Tuo kansanvallan ilmentymän olisi kiva jonkun ison suurpankin kaapata itselleen..

Pentti Westerholm

Tulee mieleen missä vaiheessa se työvoimapula tulee Suomeen.Missä vaiheessa sitä eläkeikää täytyy korottaa kansantalouden tasapainottamiseksi.Niin,mutta jos jippo onkin siinä,että ne joilla vielä töitä on niin heidän pitää paiskia töitä 75 vuoteen, elättäkseen muut.Onko tässäkään mitään tolkkua?

Rauno Heinonen

Vai onko kyseessä se, mistä puhuttiin jo 1900-luvun alussa? Koneet tekee työn, eikä ihmistä enää tarvita? Paras keino olisi luoda uusi elämäntapa, jossa palataan elämän perusasioihin, ihmissuhteisiin, mielekkääseen vapaa-ajanviettoon... - sanalla sanoen elämiseen. Sellainen maksaa yllättävän vähän. Talouselämälle ihminen on pelkkä kallis kuluerä. Taloushirmut pääsevät sitten ihmisistä eroon ja voivat laskea keskenään rahojaan siellä kiireensä keskellä. Joka tapauksessa tällainen muutos on edessä. Ei muuta kuin nyt hetikin kaikki tavalliset ihmiset tiedostamaan uusi elämäntapa ja nauttimaan!

Jouko Tuhkanen

Pankit siirtävät kohoavat kulunsa asiakkaan maksettavaksi, aivan kuten kauppias siirtää kiristyvän ALV:n ja muut kulut hintoihin. Kulutusketjun viimeinen lenkki on lopulta kaiken maksaja, koska hän ei voi enää vierittää kohonneita kuluja eteenpäin. Tästäkin huolimatta työntekijöitä kuitenkin irtisanotaan.

Kuten talouskriisit ympäri maailmaa ovat osoittaneet, valvontaa yritys- ja pankkimaailmassa tarvitaan ja olisi tarvittu jo paljon aiemminkin. On turhaa puhua vastuista ja maksaa korkeaa palkkaa "vastuunkantajille", jos kukaan ei valvo, että vastuita myös kannetaan, eikä vain siirretä tavallisten veronmaksajien maksettaviksi. Ja jokainen (pankin)johtaja vastaamaan toiminnasta omalla henk. koht. omaisuudellaan.

Jotakin tässä yhteiskuntajärjestelmässä on pielessä, kun johtajia kannustetaan kymppitonnien kuukausipalkalla, ja lisänä satojen tonnien optiot ja bonukset riippumatta siitä, onnistuuko työssään vai ei. Duunaria "kannustetaan" sen sijaan lähestulkoon aina potkuilla vastaavissa tapauksissa.