Maanantai 20.5.2019

Laskelma tukee Björn Wahlroosia: ”Suomelle tarjolla maksajan rooli”

Luotu: 
26.9.2012 19:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Saksan, Ranskan ja Ison-Britannian pankit kantavat suurimmat riskit kriisimaiden ulkomaanveloista.
|

Suomalainen tutkimus- ja konsulttiyhtiö GnS Economics katsoo, että EU:n pankkiunioni ja pankkien yhteisvastuullinen pääomittaminen olisivat lähinnä keski- ja eteläeurooppalaisten valtioiden etu. Väite perustuu vertailuun siitä, paljonko EU-maiden pankeilla on saamisia kriisimaista.

Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) juuri julkaistujen maaliskuun lopun tilastojen mukaan Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian pankit kantavat suurimmat riskit kriisimaiden ulkomaanveloista. Ranskan pankeilla on saamisia kriisimaista noin 71 miljardin euron, Saksan pankeille noin 252 miljardin euron ja Iso-Britannian pankeilla noin 470 miljardin euron edestä.

Suomen pankeilla saamisia on noin 2,9 miljardia euroa. Suomen saatavat ovat myös bruttokansantuotteeseen suhteutettuna pienemmät (1,4 prosenttia) kuin esimerkiksi Saksalla (9 prosenttia bkt:sta), Malinen kirjoittaa.

– Saksan ja Suomen edut eivät pankkiunionissa kohtaa. Siksi Suomen tulisi muodostaa pankkiunioniin yhteinen kanta muiden EU:hun kuuluvien Pohjoismaiden kanssa, toteaa GnS:n pääekonomisti Tuomas Malinen.

– Suomelle on tarjolla tässäkin vaihtoehdossa maksajan rooli, kuten sekä  Björn Wahlroos että OP-Pohjolan Reijo Karhinen ovat arvioineet. Yllä esitetyt luvut tukevat heidän näkemyksiään, Malinen kertoo.

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi aiemmin tässä kuussa Talouselämälle, että Suomi ei ole Euroopan vilja-aitta. Pankkiunioni olisi Wahlroosin mielestä Suomelle epäedullinen etenkin siksi, että hän uskoo Ruotsin ja Britannian kieltäytyvän unionista. Tällöin pankkiunionin piirissä olisi Suomessa toimivista suurista pankeista vain OP-Pohjola.

OP-Pohjola-ryhmän puheenjohtaja Reijo Karhinen on puolestaan varoittanut OP-pohjolan Chydenius-lehdessä, että EU:n pankkiunioni tarkoittaisi suomalaisille suuria riskejä.

–Nykytilanteessa pankkiunioni tarkoittaisi merkittävää riskien siirtoa etelästä pohjoiseen, Karhinen arvioi lehdessä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Tolvanen

Nalle on oikeassa Suomen pitäisi pyrkiä pois koko tilanteesta,emme tosiaan ole vilja-aitta,meidän elin olosuhteet ovat kustannuksiltaankin kalliit verrattuna eurooppaan jossa saadaan viljasta ym kaksikin satoa vuodessa puhumattakaan yritys toiminnasta lähes arktisilla alueilla.Ruotsin malli tuntuu jo paljon paremmalta vaihtoehdolta.

Matti Hietala

Tuo on tiedetty jo pitkään.
Suomen tulee puolustaa Suomen etua ja Suomen tulee vastata vain omista sitoumuksistaan eikä esimerkiksi Saksan tai Ranskan pankkien löyhäkätisyydestä.
Esimerkiksi Kreikan ongelmiin juuri tuo Keski-Euroopan pankkien holtiton lainananto on olut ongelmien perussyy. Jos Kreikka ei olisi saanut helpolla lainarahaa ei ongelma olisi tähän pisteeseen Euromaissa koskaan kehittynytkään.

Erkki Penttinen

Tämä kyseinen pj.on omavaltaisesti lainannut ekp:lle yli 40 miljardia joiden menetys alkaa pian olla esillä.Ei ihme että alahuuli alkaa väpättää kun eivät perkule potkase vielä eläkkeellekkään että vois vetäytyä pensionaatin tittelin taa ja näin sanoa unohtaneensa
työasiat.

Vesa Wasenius

Suomi on peloteltu "laman seurauksilla" mukaan ja nuoret poliitikkomme ovat tämän ostaneet. Eikö se sama lama tulisi mm. Ruotsiin ? Suomi on maksamassa Kreikan veronkiertoa, korruptiota ja Saksa / Ranska pankkien holtitonta lainaamista. Tämä leikki jatkuu niin kauan kun pankeilla ei ole isompaa pelkoa todelliseen konkurssiin joutumisesta. Jos tämä riski olisi todellinen, niin moni asia olisi toisin. Mikään valvontaelin ei yksin tässä auta. Valtava puhallus on menossa ja uusia tulossa....

Kristiina Ilmarinen

Taas maksettiin konsultille, paljonkohan? Sehän on itsestään selvää, että suomalaiset pankit joutuvat maksajiksi. Tätäkään ei uskota ellei konsultti sitä sano. Suomessa pankit ovat 90-luvun lamasta oppineet varovaisiksi ja nyt ne joutuisivat auttamaan niitä, jotka eivät ole olleet varovaisia.

Maksajia halutaan aina mukaan, joka toiminnassa. Eikä se ole hölmö joka pyytää. Nyt vain Suomessa maksajan rooli on sidottu EU- ja euro-solidaarisuuspakettiin, jonka huumassa hallitus on tyystin.

Riski on mieletön, kun uskoo hyvään niin voimakkaasti, että panee kaiken likoon. Ensin verorahat, sitten pankkien pääomat, meidän luonnonvarat. Mitä meille jää jos kaikki menee pieleen? Muiden maiden mahdollinen apu.

Pekka Tiusanen

No, kunhan tulee lisää tukipaketteja, niin valtion Etelä-Euroopan saatavat kasvavat niin isoiksi, että rupeaa se pankkiunionikin olemaan hallituksen mukaan "ainoa isänmaallinen vaihtoehto". Voi voi, kohta olemme niin pahasti kiinni tässä eurokriisissä, että paluuta ei enää ole. Pankkisektorin globaali agenda hallitsee käytännössä Euroopan unionin toimia, mutta kansalaisia se ei hyödytä. Samaa agendaa edustavat Bilderberg-kokoukset, jollaiseen Jutta Urpilainen sanoi aluksi osallistuneensa yksityishenkilönä - vaikka matkan maksoikin käsittääkseni valtio.

Juhani Klaus

Harmi ettei Paavo "Mooses" Lipponen anna minkäänlaisia kommentteja oman uskontokuntansa puolesta.Ei tullut EU-Presidenttiä saati Suomen.Liikanen pääsee taas kuin koira veräjästä kohta,mutta nyt ei suunta ole enää Brysseli vaan sinne aateveljiensä pariin.Ellei kaasubisneksissä löydy jotain "konsultin" paikkaa..Suomi tuntuu jo mielestäni menentetyltä.

Jarmo Kanerva

Eiköhän se solidaarisuus lopu kun Ranskan ja Saksan pankit ovat saaneet rahansa EVM yms. systeemien kautta muista maista. Vielä olisi Suomesta saatavaa.

Ketään ei kiinnostanutkaan kreikkalaisten ja muiden hyvinvointi. Sanotaan vaan, että nyt on sitten piikki kiinni.

Olavi Nieminen

Olen toitottanut jo pitkään samaa.
Euromaiden paatti vuotaa etelään, rahahana on auki eikä sitä tukita.
Nyt euromaat ovat aivan liian erilaisia, jotta mikään unioni onnistuu.
Se olisi Suomelle konkurssin tie.
Tämän virheen seuraukset pitää kohdistaa oikeille syyllisille ja siinä Suomi ei voi olla syyttömää mukana!
Nyt Suomen poliitikot ajakoot oman maan etua ja pstetään rahahana kiinni, eikä tehdä konkurssia.
Hallitus kaatuu varmasti jos tästä lipsutaan!

Arvo Koiso

Ei ne usko ennenkuin Suomen luottoluokitus (vaikka höpöä onkin) on joku tripla-Ö. Siinähän sitten toitotatte Suomi-kuvaa maailmalle, kun ei ole varaa maksaa ainuttakaan eläkettä ja jokainen kunta tekee konkurssin. Sitten se on kivaa, voi että on kivaa.

Jouko Koskinen

Ja tällä sitte motivoidaan nuoret työntekoon, yrittämiseen ja VERONMAKSUUN!

Valmistumaan työttömäksi maisteriksi mahdollisimman hitaasti VELAKSI!

Vihrekokkareyhteiskunassa luokkaraja kulkee maksuhäiriölistan ja virkamiesarmeijan välissä.

Jouko Koskinen

Ja tällä sitte motivoidaan nuoret työntekoon, yrittämiseen ja VERONMAKSUUN!

Valmistumaan työttömäksi maisteriksi mahdollisimman hitaasti VELAKSI!

Vihrekokkareyhteiskunassa luokkaraja kulkee maksuhäiriölistan ja virkamiesarmeijan välissä.

Lasse Liemi

Puoluekirjalla Halosen valitsemana se Liikanen sinne Suomen pankkiin meni. Ei ollut näytöt kummoset, Liikanenhan oli yksi 90-luvun kuprun pääsankareista, mutta hällä väliä, tärkeintä ei ollut valita sinne pätevää vaan sopivan punertava. Sääli kun silloin olisi ollut valittavissa erittäin osaava henkilökin (ja kaikki varmaan tietää kenestä puhutaan). No näillä mennään nyt sitten ja jos vanhoja tekemisiä ja tekemättä jättämisiä katsotaan, niin ei siellä asioita pysty sujuvalla supliikilla hoitamaan. Kusessa ollaan.

Jukka Mikkola

Suomen kannalta oli erittäin valitettavaa, että Liikasen edeltäjä, pääjohtaja Matti Vanhala kuoli vaikean sairauden murtamana vain 58-vuotiaana vuonna 2004. Tuskin hän olisi hyväksynyt kovin helposti sitä, että Suomen Pankista olisi tullut EKP:n sivukonttori.

Muistuu mieleen tapaus, kun matkustin lentokoneella Helsingistä Vaasaan. Vanhala oli samassa koneessa. Lentokentältä matkaa jatkettiin linja-autolla Vaasan keskustaan. Hän ei ottanut taksia lentoasemalta, vaan matkusti bussilla, kuten muutkin virkamies Matti Meikäläiset. Se kertoi hänen korkeasta virkamiesmoraalistaan. Hänellä olisi ollut varmasti paljon annettavaa näinä talouden kriisiaikoina.

Esko Seppänen kirjoitti 8.9.2012 Helsingin Sanomissa: ”Suomen Pankin taseen loppusumma kasvoi kesäkuusta 2011 viime kesäkuuhun yli kolminkertaiseksi: 32 miljardista 106 miljardiin euroon”. Kasvu on siis ollut vuodessa 74 miljardia euroa. Velkaisen maamme vastuut ovat kasvaneet todella hurjasti. Hirvittäviä lukuja.
Tuskin edesmennyt pääjohtaja Matti Vanhala olisi lähtenyt mukaan näihin ”peleihin”. Hänellä oli pitkä ura Suomen Pankissa ja se alkoi jo vuonna 1970.

Kullervo Tynkkynen

Tere,
Tämä on vain pitkän talousosaamattomuusketjun uusi ilmentymä muutaman viime vuosikemmenen aikana, ja yhdestäkään niistä ei ole tullut, eikä tule sanktioita päättäjille, mutta kylläkin Suomen veronmaksajille:

1.) Valco (K. Sorsa)
2.) Vahva markka (hallitus ja Koivisto sekä Suomen Pankki, Värynen pani kampoihin)!
3.) Ilman osto Saksasta (Lipponen, Heinonen)
4.) Kreikan tukipaketti (Katainen, Urpilainen ja ed. hallitus)
5.) Jatkuu ...