Torstai 24.5.2018

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Oi joi...

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.11.2012 15:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa myynnissä ollut asunto Töölössä Helsingissä.
|

Suomalaisten kiinteistönvälittäjien mukaan asuntomarkkinoilla vallitsee nyt kyttäämisen ilmapiiri. Epävarmuutta aiheuttavat mahdollinen pankkisääntely ja varainsiirtoveroon suunnitellut muutokset.

- Nyt odotellaan, mitä tapahtuu. Myyjillä ei ole pakkoa myydä ja ostajat ovat varovaisia, kiinteistönvälittäjien liiton SKVL:n toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas sanoo Uudelle Suomelle.

Valtiovarainministeriö harkitsee parhaillaan, antaako se pankkivalvoja Finanssivalvonnalle mahdollisuuden rajoittaa asuntolainojen vakuusarvoa. Samaan aikaan varainsiirtoveroon mahdollisesti tuleva korotus epäilyttää ostajia.

Loppuvuoden asuntokauppojen määrän odotetaan jäävän normaaliakin alhaisemmaksi. Tähän tulokseen tuli aiemmin myös Tilastokeskus, joka julkaisi asuntokaupan osavuosikatsauksen kaksi viikkoa sitten.

Erityisesti asuntokauppaa jumittaa pankkien luotonannon muuttuminen varovaisemmaksi. Kiinteistönvälittäjien mukaan pankkien lainamarginaalit ovat nousussa. Kahden asunnon loukku ei tällä hetkellä kosketa tavanomaista suurempaa joukkoa.

- Samanlaista pakkomyyntiä ei ole nähty kuin vuonna 2008-2009, jolloin isot lainat ottaneiden perheiden oli pakko myydä, Anttila-Kangas sanoo.

- Varsinkin kalliit kohteet ovat myynnissä pitkään. Myyjät pitävät kohteita myynnissä ja odottavat, jos joku sattuisi tarjoamaan sopivan hinnan.

SKVL:n kiinteistönvälittäjille tekemä kysely paljastaa välittäjien negatiiviset tunnelmat. Lähes puolet välittäjäkyselyyn odottaa asuntojen hintojen laskevan ja neljä kymmenestä uskoo hintojen pysyvän samalla tasolla.

Aiotko myydä tai ostaa asunnon?

393 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit