Maanantai 18.6.2018

No huh, huh! Nyt paukkuvat Suomen ennätykset: Tästä kämppä 14 700 € / m2

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.11.2012 09:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Alvar Aallon Kadulle nousevan Helsingin Aallon edullisinkin neliö maksaa yli 10 000 euroa. Kattohuoneisto myytiin jo yli 15 000 euron neliöhinnalla.
|

Asuttavaa pinta-alaa 126,5 neliötä. Neljä huonetta, keittiö, sauna ja kymmenien neliöiden itään antava kattoterassi. Hintapyyntö maltilliset 1 859 500 euroa. Se on tasan 14 700 euroa neliöltä.

Helsingin ydinkeskustaan Töölönlahden eteläpuolelle rakennettavan uudiskohteen hintapyyntö rikkoisi todennäköisesti Suomen ennätyksen, ellei naapurissa olisi vielä kalliimpi saman kokoinen.

- Samasta rapusta myytiin toinen asunto yli 15 000 euron neliöhintaan, Lemminkäisen myyntipäällikkö Esa Turunen vahvistaa Uudelle Suomelle.

Kyseessä on Helsingin Aalto, rautatieaseman  viereen rakennettava taloyhtiö. Kaupan on 22 asuntoa, joiden velattomat neliöhinnat eivät laske edes alakerroksissa alle 10 000 euron. Myymättä on enää 9 asuntoa.

- Tämä on uniikki kohde. Näille on aina kysyntää, Turunen sanoo.

Eurooppa ja Suomi ovat vajonneet taantumaan, mutta erikoisten kohteiden kauppa ei hevillä hiivu.

Taloudessa on odotettavissa hyvää, kun arvoasuntojen hinnat nousevat.

- 1990-luvun lamassa kaikki hinnat tulivat alas. Arvoasunnoissa hinnanlasku alkaa myöhemmin ja nousu ennen muita, Turunen sanoo.

Summittaisena talousindikaattorina voi siis käyttää kaikkein kalleimpien asuntojen hintojen kehitystä. Taloudessa on odotettavissa hyvää, kun arvoasuntojen hinnat nousevat.

Tapiola otti loikan

Arvopaperi teki tuoreimpaan Arvoasunnot-lehteensä selvityksen, jossa tarkkaillaan pääkaupunkiseudun alueiden neliöhintoja.

Kaikkien asuntokauppojen keskiarvolla mitattuna Suomen kalleimmat neliöt sijaitsevat Ullanlinnassa ja Kaivopuistossa, jossa vuonna 2011 neliöstä sai maksaa keskimäärin 6 436 euroa. Etelä-Helsinki on omaa luokkaansa, sillä Etu-Töölö ja Kluuvi jäivät 5 814 euroon neliöltä ja vertailun kolmonen Eira 5 703 euroon neliöltä.

Neljäntenä huippukalliiden alueiden joukossa on Lauttasaari ja Vattuniemi 5 543 euron neliöhinnalla.

Vertailun yllättäjä on Tapiolan Otsolahti, joka nousi vuodessa sijalta 10 sijalle 5. Tapiolan arvonnousua selittää länsimetro, joka aloittaa liikennöinnin vuonna 2015. Otsolahdessa neliöhinta oli vuonna 2011 noin 3980 euroa.

Suomessa asuntojen hintakehitys irtaantui 1990-luvulla kuluttajahintojen kehityksestä ja ryhtyi seuraamaan suomalaisten ansioiden kehitystä.

Käytännössä siis suomalaisten nousseet tulot eivät ole menneet elintason nousuun, vaan jatkuvaan asumisen kallistumiseen.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuula Saskia

Raimo Sailas toteaa tänään HS:ssa, että pääkaupunkiseudun asuntojen hinta on suurin este alueen ja koko Suomenkin taloudelliselle kehitykselle.

Sailas on viisas mies.

Kokonaan toinen asia on se, miksi joku haluaa maksaa kerrostaloasunnosta noin tolkuttomasti. Eihän Suomen olosuhteissa merelle avautuvaa terassiakaan voi käyttää kuin pienen osan vuodesta.

Jukka Heikkinen

Kuten yritysvalmentaja Jari Sarasvuo totesi Helsinkiin ehdotetusta rakennelmasta,

"Työtä, toivoa ja rock'n'rollia suhdanteiden synkistämään Suomeen! Näin yö valkenee tälläkin kertaa. Hyvät asiat virtaavat tulevaisuudesta, eivät menneisyydestä."

voisi tästäkin todeta aikalailla samoin. Mutta, ei taida kaikilla olla synkät näkymät suhdanteista tai sitten menneisyydessä on pärjännyt erittäin hyvin. Eikä tarvitse käyttää edes 80 % lainakattoa lukaalin hommaamiseen.

Onkohan rakennuttajalla ollut jotain tietoa, jonkun ajatuksesta, tuosta ehdotetusta rakennelmasta. Olisi nimittäin lyhyt matka piipahdella erilaisissa tapahtumissa kyseisessä peli- ja business-centerissä.

Ja tulevaisuus on joskus menneisyyttä, joka kertoo mikä oli menestystä sekä tarpeellista, ja jonkun olisi vain tiedettävä se tänään.

Henri Mikkonen

En pitäisi näitä miljoonakämppiä merkkinä asuntokuplasta. Asuntokupla on siinä, että tavallisesta elementtiboksista, johon on tulossa kaikki mahdolliset remontit muutaman vuoden sisään, maksetaan 3500 euroa neliö jossain lähiössä. Näitä "neukkukuutioita" ostavat tavalliset palkansaajat ja heidän ostovoimansa on siinä todella koetuksella.

Miljoona-asuntoja ostavat miljonäärit, joilla ei pikkurahasta ole pulaa. Ei tuonne kukaan bussikuski muuta.

Janne Keinänen

Olen aivan samaa mieltä. Onhan se raflaavaa kirjoittaa tällaisista superneliöhinnoista tuulipukukansalle, mutta ei sillä ole kansantaloudellisesti juurikaan merkitystä. Ei näitä todellakaan osta "tavalliset ihmiset tavallisilla asuntolainoilla". Ei tämä uutinen edes hyödytä normikuluttajaa millään tavalla.
Jos media haluaisi ottaa kantaa tavallisia ihmisiä koskeviin asioihin, uutisoitaisiin eri kuntien keskimääräisistä asuntoneliöhinnoista. Veikkaan, että uutinen, jossa vertailtaisiin Liperin, Kauniaisten, Tampereen, Oulun ja Ranuan asuntohintoja, olisi paljon puhuttavampi ja vaikuttavampi.

Jarkko Hietala

Kaksi neliötä elementtitaloa maksaa keskituloisen ihmisen täysipäiväisestä työstä tienatun vuosipalkan verran. Ehkä himpun verran enemmänkin kun verojen jälkeen keskituloiselle jää nettona noin 21 000€ -25 000€ vuodessa.

Tuossa on pakko olla katteet kohdillaan tai sitten aika paljon välistävetäjiä ei muuten tuollainen hinta-taso selity.