Lauantai 20.7.2019

Sotilasjuntan pelko selittää Kreikan miljardeja – ”Sen takia näihin aina taivutaan”

Luotu: 
27.11.2012 10:05
Päivitetty: 
27.11.2012 13:23
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Mielenosoitukset ovat toisinaan yltyneet väkivaltaisiksi, kun kreikkalaiset ovat vastustaneet euroryhmän Kreikalta edellyttämiä säästöjä. Kuva lokakuulta Ateenasta.
|

Faktakulma

Euroryhmä, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat marraskuuhun 2012 mennessä myöntäneet Kreikalle yhteensä 240 miljardia euroa tukilainaa kahtena erillisenä tukipakettina. Myönnetystä summasta noin 150 miljardia euroa on luovutettu Kreikalle.

Kreikan tasavallan nuoruus ja sotilasjuntan varjo painavat, kun eurooppalaisissa neuvottelupöydissä pohditaan keinoja maan kurjan taloustilanteen auttamiseksi. Näin uskoo Danske Bankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila.

Uotila sanoo Uudelle Suomelle, että Kreikan talouden tukeminen ei ole ”pelkkä rahakysymys”. Kun jo joka neljäs kreikkalainen on työtön, on maa altis yhteiskuntarauhan järkkymiselle.

–Kreikan historia huomioon ottaen siellä voi syttyä esimerkiksi sotilasvallankaappaus. Nimenomaan Kreikan tapauksessa riski on aika suurinkin, Uotila sanoo.

–Sen takia näihin aina taivutaan, Uotila sanoo.

Hän viittaa alustavaan sopuun, jonka euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF saavuttivat tiistain puolella viime yönä. Kreikan velkataakkaa leikataan 40 miljardilla eurolla alentamalla maan kahdenvälisten valtionvelkojen korkoja ja pidentämällä velkojen maksuaikaa.

Lauri Uotila laskee, että Suomelle korkojen alentaminen tarkoittaa ”useiden satojen miljoonien eurojen menetystä” korkotuloista.

–Kun tässä 40 miljardia euroa annetaan tavallaan anteeksi, niin Suomen rasitteeksi tai osuudeksi siitä tulee satoja miljoonia euroja, Uotila laskee.

Tosiasiassa menetys ei ole niin suuri. Jotta menetystä ei lainkaan tulisi, täytyisi Kreikan pystyä maksamaan kaikki velkansa korkoineen. Tähän eivät Uotila tai muut talouden ja pankkimaailman asiantuntijat ole uskoneet enää aikoihin.

–Kaikissa vaihtoehdoissa tulisi laskua. Sellaisella ajatuksella ei kannata edes leikkiä, että kaikki saataisiin takaisin. Mielestäni on ihan hyvä, että tämä leikkaus tehdään nyt, Uotila sanoo.

Uotilan mielestä satojen miljoonien menetys on kannattava satsaus, jos se pitää Kreikan pystyssä –taloudellisesti sekä yhteiskuntana – ja näin helpottaa koko Euroopan taloustilannetta.

–Tai vaikka miljardinkin tappio, kertasatsaus Kreikkaan. Ei sillä ole suurta merkitystä, onko Suomen valtionvelka 82 vai 83 miljardia euroa, Uotila latelee.

Euromaiden sopimus aiheuttaa erikoisen tilanteen ainakin Italialle ja Espanjalle, jotka tulevat lainaamaan Kreikalle rahaa matalammalla korolla kuin ne itse saavat markkinoilta.

–Niille tämä [Kreikan tukeminen] on selvästi raskaampaa kuin Suomelle, mutta nekin pelkäävät sitä pahempaa vaihtoehtoa, Uotila sanoo viitaten sotilasvallankaappauksen tai muun kapinan uhkaan.

Europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) kertoi aiemmin tänä vuonna, että Brysselissä on oltu huolissaan Kreikan ja muiden kriisimaiden yhteiskuntarauhasta. Kriisimaissa on tällä hetkellä näkyvissä merkkejä, jotka ovat tyypillisiä sotaa edeltävälle ajalle.

Esimerkiksi Kreikassa nuorisotyöttömyys on korkeaa ja bruttokansantuote laskenut kriisin aikana jopa 20 prosenttia.

–Vastaavaa talouden taantumaa ei ole nähty koskaan maassa, joka ei ole sodassa, Cronberg kirjoitti lokakuussa.

Faktakulma

Euroryhmä, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat marraskuuhun 2012 mennessä myöntäneet Kreikalle yhteensä 240 miljardia euroa tukilainaa kahtena erillisenä tukipakettina. Myönnetystä summasta noin 150 miljardia euroa on luovutettu Kreikalle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Toimi Kankaanniemi
Toimi Kankaanniemi
Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Leila Mustanoja-Syysmeri

Kreikan poliittiset johtajat ovat tarkoituksella ajaneet tilanteen lähelle sotilasvallankaappauksen mahdollisuutta ja kiristävät sillä maksukykyisiä euromaita. Ei tarvitse olla kummoinenkaan asiantuntija havaitakseen tämän. Armeijalle on hankittu uutta kalustoa, mm. saksalaisia tankkeja, jotka Kreikka maksoi Saksalle suomalaisten myöntämällä tukipaketilla.

Ceterum Censeo

Eiköhän Kreikan velat ole otettu vaaleissa valittujen poliitikkojen toimesta ja juuri niillä rahoila äänestäjille etuja jakamalla on ostettu ne äänet, joilla valtaan on päästy ja siinä pysytty. Sotilailla rahaa paukkuihin riittää muutenkin.
Eikä Kreikan velka ole mikään kriisin aihe. Se on suvereeni valtio joka voi jättää velkansa vaikka maksamatta. Ei sitä pane pankkiirit vasaran alle. Kriisin siitä tekivät Merkel ja Sarkozy, jotka painostivat Kreikkaa ettei se maksaisi velkojaan kuten esim. Brasilia teki vuonna 1987, 30 vuoden obligaatioila. Siinä ajassa se olisi kyllä saanut taloutensa kuntoon ilman uutta velkaa. Mitään kriisiä ei olisi tullut missään, ei Kreikassakaan, sillä velanhoitomenot ovat kolmannes budjetista ja kun ne jäätyy 30 vuodeksi, niin ei siinä ole paljon tarvetta vyötä kiristää. Vakuudetta ja takuitta lainat myöntäneet pankit olisivat kyllä itkeneet, mutta eivät menetttäneet muuta kuin korkotulot. Obligaatiot ovat taseessa kurranttia tavaraa, joskin inflaatio hiljalleen syö niiden reaaliarvoa velkojien tappioksi, aivan kuten pitääkin. Pientä lovea olisi tullut poliitikkojen vaalikassoihin Saksassa ja Ranskassa, lahjukset kun olisivat vähentyneet.
Hiljattain julkaistu selvitys arvioi veroparatiiseihin talletetun noin 32 000 miljardia dollaria "väärää" rahaa. Se ei ole veroparatiiseissa kuin nimellisesti. Se on sjoitettu tuotamaan ja mihinkäs muuhun kuin Kreikan, Suomen jne valtioiden velkakirjoihin. Velkakirjoja on laskenut liikkeelle eniten USA, noin $16 000 mrd, EU maat noin $12 000 mrd., siinä mukana Kreikan vajaat $500 mrd. Sen hyytyminen obligaatioihin 30 vuodeksi tai pidemmäksikin ajaksi ei juuri olisi tämän maailman varkaita, kavaltajia, diktaattoreita ja öljysheikkejä paljon hetkauttanut. Ei siinä ole kyse "säästäjien" rahoista. Se on sitä paitsi väärää rahaa, koska sitä ei ole koskaan ansaittu tuottamalla sen arvosta, siis $32 000 miljardilla tavaroita ja palveluja. Sotia sillä on käyty ja valtioiden kassoja kavallettu. Juuri siksi maailmassa ole mitä sillä ostaa. Kaikkien maailman pörssiyhtiöiden arvo on vajaat $30 000 mrd ja maailman maapinta-alan hinnaksi tulisi sillä rahalla noin 2500 $/ha, vaan eipähän ole myytävänä. Siksi pankkiirit kautta maailman on palkattu tyrkyttämään sitä lainaksi korkoa vastaan valtioille, joissa on vallassa vastuuttomat poliitikot – ja missäpä ei olisi, Sveitsissä ehkä. Sveitsissä vallassa on kansa.
Kreikan velasta leivottiin kriisi, jonka nimissä EU-poliitikot tekevät EU:ssa vallakaapauksen riistämällä jäsenvaltioilta budjettivallan - ja sen mukana kaiken muun. Meitä ollaan viemässä Euroopan Neuvostodiktatuuriin, Suomessa kokoomukseen soluttatuneen kommunistin Jyrki Kataisen johdolla. Siinäpä se.

Hannu Rautomäki

Kokonaisuutena sotilasvallankaappaus, Kreikan kieltäytyminen maksamasta velkojaan, ja tippuminen ulos eurosta olisi terveempi tila, kuin nykyinen, jossa EU jatkuvasti syöttää sille yhteisvastuullisia lisälainoja kuin Molokin kitaan lisäämään velkaa entisestään, vaikka maa on täysin maksukyvytön EU:n pakottamien julkisen talouden leikkausten vuoksi, jolla samalla ajettiin sen elinkeinoelämä syöksykierteeseen.

Antti Kostet

Kun EU alistuu uhkailuun (sotilasvallankaappaus tms.) ja kiristykseen ja vielä suostuu siitä maksamaan, voidaan vain todeta EU:n täydellinen rappiotila.
Tälle hölmöilylle ei liene mitään rajaa vai tienataanko me rutosti tällä pisneksellä kuten Kaitanen on vakuutellut.

Ceterum Censeo

Kreikka ei koskaan kieltäytynyt maksamasta velkojaan. Se painostettiin ottamaan vastaan tukilainoja, ettei se maksaisi velkojaan 30 tai ehkä 50 vuoden obligaatioilla, kuten mm. Brasilia teki 1987. Obligaatioiden reaaliarvon inflaatio vuotten mittaan syö velkojien tappioksi, vaikka velkojan taseessa ei näykään luottotappioita, vain koskotulot kuihituvat.
Eurossa ei ole mitään vikaa vaan poliitikoissa, jotka johtavta EKP:tä. Euro on tavaran ja palvelujen arvon mittayksikkö, siinä missä kilo on painon ja metri pituuden mitta. Kaikki mitat voidaa vaihtaa toisiin, mutta asia ei siitä muutu. Euroa on kuitenkin helpompi väärentää kuin muita mittoja. Se tapahtuu EKP:n toimesta rahan liikkeelle laskuna, joka syö rahan arvon. Kansallisen valuutan arvon heikentäminen setelinannolla on kautta aikojen ollut yleistä. Siinä syödään kansalaisten hallussa olevan rahan arvo ja vastaava määrä uutta rahaa painetaan hallituksen kassaan eli se on vero.
Euron tapauksessa rahat otetaan inflaatiolla kaikilta Euromaiden kansalaisilta mutta ne uudet rahat menevät ties kenen taskuihin. Jos siltä haluamme suojautua, meidän pitää itse erota eurosta ja ottaa oma "riksimme" käyttöön ja on samantekevää mitä rahaa Kreikka tai joku muu käyttää. Juuri tästä syystä Englantio, Tanska ja Ruotsi jäivät eurualueen ulkopuolelle.

Tapio Neva

1. siviilipalvelusmies Osmo Soininvaara

2. siviilipalvelusmies Jussi Halla-aho

3. toveri Juhana Vartiainen

4. puolijuutti Lauri Uotila

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Diktatuurin ystäviä löytyy varsin tyypillisistä laitoksista.

Olavi Nieminen

Näinkö niitä huippukalliita sota-alus- ja tankkiostoksia perustellaan, että saadaa syydettyä rahaa Kreikkaan?
Kaikki tietävät, että maa on konkurssissa, eikä euromaana ikinä selviä.
Seuraava avustusoperaatio pitää antaa joulukuussa ja velat vain kasvavat.
Samoin myös Suomen velka kasvaa, saneeraukset ovat edessä ja lapsillemme jäävät velat maksettaviksi.
Millä oikeudella me teemme tämän lapsillemme?

Nyt olisi jo korkea aika verrata Suomen ja Ruotsin mallit keskenään!

Lauri Viljanen

Saksalaiset pankit on kohta saaneet rahansa korkoineen pois .Sen jälkeen Kreikka lentää yli laidan. Turha meitä on pelotella diktatuurilla. EU:ssa vallitsee rahamaailman diktatuuri.Näin on eletty hiili ja teräsunionin alusta asti ja elämme hamaan romahdukseen .

Jouko Heyno

Sotilasvallankaappauksella uhkaaminen paljastaa ongelman ytimen: Maailmassa ei ole kertaakaan sattunut - ei siis kertaakaan - että asevelvollisuusarmeija olisi kaapannut vallan. Keneltä se sen kaappaisikaan? Kuten Mao totesi: Jokaisen on ymmärrettävä, että poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta. Valta maassa, jossa on yleinen, yhtäläinen asevelvollisuus on kansalla - ja vain niissä maissa, joissa sellainen on.

Allan Kiviaho

Jouko Heynon kommentti kaipaa lisämäärittelyä. Kreikassa, jos missä, oli yleinen asevelvollisuus, Kuitenkin sotilaat ottivat siellä vallan everstien - ei kenraalien - toimesta vuonna 1967. Myös Turkissa on yleinen asevelvollisuus, mutta siellä ovat sotilaat (kenraalit) ottaneet vallan useitakin kertoja. Ja Venäjällä sotilaat ottivat bolshevikkien johdolla vallan asevoimin marraskuussa 1917. Sielläkin oli yleinen asevelvollisuus, Ensimmäiseksi miljoona-armeijan ylipäälliköksi tuli podporutshik (Venäjän alin upseerinarvo, "alivänrikki") Nikolai Krylenko virkanimikkeellä "verhovnyj glavnokomandujushchii" - sama titteli kuin myöhemmin Stalinilla, http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Krylenko , http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Krylenko#1917
Siirron muodollisuudet olivat vaatimattomat: Krylenko sohitutti edellisen ylipäällikön kenraali Duhonin pistimillä kuoliaaksi ja astui virkaan. Shakinpelaajana minua kiinnostaa se, että Krylenko oli Neuvostoliiton shakkimahdin luoja, josta kirjoitti myös valtiosihteeri Raimo Sailas "Kanava" - lehdessä, jossa tosin käytettiin erheellisesti nimeä Krylov.

Allan Kiviaho

Vastaan itselleni: Piti olla "Duhoninin" pro "Duhonin". Sitäpaitsi, Espanjassakin oli yleinen asevelvollisuus, kun vuonna 1936 kenraali Fransisco Franco aloitti aseéllisen kapinan tasavaltaa vastaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Espanjan_sis%C3%A4llissota
Francoa tukivat Hitlerin Saksa ja Mussolinin Italia, tasavaltaa puolestaan mm. Ranska, Britannia, USA ja suuressa määrin Neuvostoliitto. Sotaan osallistui muutama sata suomalaistakin, Francon puolella vain muutama, kuuluisin heistä majuri von Haartman, josta tuli myöhemmin Kollaan taistelun sankari ja pataljoonan komentajana "Marokon kauhu" Juutilaisen esimies. Tasavallan puolella taistelleet suomalaiset olivat yleensä USA:sta ja Kanadasta tulleita vasemmistolaisia siirtolaisia. Ko. sodan merkittäviä somalaisia olivat myös kenraali Jalander (Mäntsälän kapinan hillitsijöitä ja Aino Acktén aviomies), joka hoiti Kansainliiton edustajana sodan jälkeen tasavaltalaisia internointileireiltä kotiin, sekä amiraali von Schoultz, joka niin'ikään Kansainliiton puolesta yritti estää asekuljetuksia Espanjaan. Hän oli entinen Suomen laivaston komentaja ja I maailmansodan aikana Venäjän laivastoattashea Lontoossa. Hän osallistui brittiläisen taistelulaivan komentosillalla historian suurimpaan "oikeaan" meritaisteluun (Skagerrak 1917) - ja hän oli myös Helsingin Shakkiklubin jäsen.

Pentti Juhani Järvinen

Kyllä tämä EURO:n puolustus on menossa täysin sairaaksi humpuukiksi. Mitähän kaikkea pelätäänkään parin vuoden kuluttua, kun pari muuta maata on Krekan jamassa? Miksei yksinkertaisesti varmisteta, eli institutionalisoida, sekä eroa että erottamista EURO:sta? Jos EU halutaan pelastaa, se tulee tarpeelliseksi. Mitä pitempään juttua vetkotellaan, sitä soppaisemmaksi se tulee.

Missä paperissa tekijät kuten "sotilaskaappauksen pelko" on jäsenmaita sitova? MIten on maaimanlopun kanssa? Ja vedenpaisumus, joka jollakin kielellä on "syndafloden." Eikö Ukko Noa ja arkki pidä tuoda Brysseliin, varmuuden vuoksi?