Keskiviikko 26.6.2019

Liliuksella hirmuinen eläke!

Luotu: 
2.4.2009 20:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Mikael Lilius

Faktakulma

Mikael Liliuksen vuosipalkat Fortumilla:

2000: 190 000€ (4kk)
2001: 623 000€ (ml. suorituspalkkio)
2002: 626 000€
2003: 674 000€
2004: 732 000€
2005: 769 000€
2006: 796 000€
2007: 833 000€
2008: 867 000€

Fortumin toimitusjohtajan pallin yllättäen jättävä Mikael Lilius tulee nostamaan jättieläkettä niiden päivien koittaessa. Joulukuussa 60 vuotta täyttävän Liliuksen eläke tulee Uuden Suomen laskujen mukaan olemaan noin 500 000 euroa vuodessa ja noin 40 000 euroa kuukaudessa.

Liliuksen eläke tulee olemaan 60 prosenttia hänen eläkepalkastaan. Hänen eläkepalkkansa puolestaan lasketaan laajemmin työuran varrelta.

Fortumin henkilöstöjohtaja Mikael Frisk arvioi Uudelle Suomelle, että Liliuksen tapauksessa hänen eläkepalkkansa lasketaan mahdollisesti kymmenen viimeisen työvuoden vuosipalkkojen keskiarvosta. Vuosieläke olisi siis 60 prosenttia tästä keskiarvosta.

Ruotsalaisyhtiön toimitusjohtajan tehtävistä Fortumille siirtyneen Liliuksen eläkkeestä saa hyvän arvion jo pelkästään hänen Fortum-vuosiensa perusteella.

Lilius tuli Fortumille vuonna 2000, ja ehti yhtiön vuosikertomuksen mukaan nostaa neljässä kuukaudessa palkkaa ja luontaisetuja 190 000 euroa. Vuosikertomusten perusteella Liliuksen palkka on noussut 2000-luvun alun reilusta 600 000 eurosta tasaisesti viime vuoden 867 000 euroon.

Liliuksen palkka on noussut 2000-luvun alun reilusta 600 000 eurosta tasaisesti viime vuoden 867 000 euroon

Frisk huomauttaa, että 2000-luvun alun palkkoja korotetaan vielä eläkeindeksillä.

– Indeksikorotusten myötä Liliuksen vanhemmat palkat nousevat aika lähelle nykypalkkaa. Olettaisin, että hänen eläkepalkkansa on silti hieman vähemmän, kuin 60 prosenttia nykypalkasta [867 000 euroa], Frisk arvioi korostaen, ettei kukaan eläkeyhtiön ulkopuolinen taho voi laskea Liliuksen tarkkaa eläkettä.

Friskin mukaan eläkepalkkaan ei lasketa mukaan optioita. Ne mukaan laskien Lilius ehti tienata Fortum-vuosinaan yli 33 miljoonaa euroa, kuten Ilta-Sanomat aiemmin viikolla laski.

Vuoden 2008 palkalla laskettuna Liliuksen eläkepalkka olisi 520 000 euroa vuodessa ja 43 500 euroa kuukaudessa. Ilman indeksikorotuksiakin laskettuna Liliuksen vuosien 2002-2008 keskimääräinen eläkepalkka olisi vuodessa 450 000 euroa. Kuukausieläke olisi siis ”mukavat” 37 500 euroa.

Näin laskettuna Liliuksen vuosieläke tulee siis olemaan lähellä 500 000 euroa ja kuukausieläke noin 40 000 euroa.

Pitää kuitenkin muistaa, että Lilius kertoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänen on vaikea kuvitella bisneksen tekemisestä luopumista. Eläke saattaa työuran jatkuessa siis vielä nousta.

Faktakulma

Mikael Liliuksen vuosipalkat Fortumilla:

2000: 190 000€ (4kk)
2001: 623 000€ (ml. suorituspalkkio)
2002: 626 000€
2003: 674 000€
2004: 732 000€
2005: 769 000€
2006: 796 000€
2007: 833 000€
2008: 867 000€

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot lienee ohje eläkkeen saajalle. Tätä itsekin toteutan pienellä eläkkeelläni. Minäkin olen tehnyt "pisnestä" eläkkeellä olo aikanani ja tulos on nyt miinuksella 2000 euron verran.
Tosin nämä askartelun omaiset tehtävät piristävät mieltä.
Liliukselle kaikkea hyvää! :D

Ilkka Luoma

Hyväksyykö peruskansalainen jättiläismäiset äärituloerot?

Verokalenterijuorujulkaisut kertovat kilpaa kyvystä kuluttaa. Nykyinen markkinatalous kannustaa ostamaan, siis kierrättämään rahaa, jotta se loisi - ainakin teoriassa - uusia työtehtäviä pitkin tavara- ja rahavirtoja aikaansaaden kuitenkin ahneutta lietsovia sivuvirtoja omaan taskuun rahanparkkeerautumisen erikoiskyynärpäämiehille.

Markkinamekanismi on olettanut raaka-aineiden ja energian saanin olevan turvattua toteuttamaan tätä kasvulietsotun kulutusjuhlan arkijatkumoa.

Tutkimukset kertovat, että valmistuvien ihmisten arvotekijöiksi ovat nousemassa palkan ohi mm. luontoon, ympäristöön, työyhteisöön, -edellytyksiin ja yhteiseen osallistuvuuteen liittyvät tekijät. Suomi on edelleen yksi erinomaisimmista paikoista toimia tuon uuden sukupolven odotusarvojen mukaisesti.

Markkinaihminen vertailee kykyänsä ja saavutuksiansa lähinnä rahassa ja ostovoimassa. Markkinatalousmaissa tuloerot ovat kasvaneet voimakkaasti, erityisesti ääripääilmiöinä. Uutisointi ja kansalaiset ovat tuohduksiin saakka puhkuneet epäoikeudenmukaisuutta, epätasajakoa sekä ahneutta mm. Fortum optiokeskustelussa.

Ylimmän johdon palkkoja perustellaan osaavan työvoiman niukkuudesta ja kilpailutilanteesta; selostetaan, että muut, enemmän markkinahypetysmaat, poimivat terävimmät ja osaavimmat tekijämme pois omasta Suomi-yhteiskunnastamme. On enemmänkin vaarana, että ällistyttävä ahneuden ja työhönsä nähden ylisuurten palkkojen ja huonoimmillaan ansiottomien bonuksien rikkovan kansalaishenkeä eliminoimalla todellista yhteiskuntayhtenäisyyttä ja työnteon motivaatiota sekä tiimiosallistumista. Tarvitseeko tavallinen ja melkeinpä kaikki kustannukset maksava kansa näitä yliahneuden keisareita ilman suhteellisen ymmärtämisen "vaatteita"?

Suurimman tulonsaajaryhmän varallisuus ja ostovoima lähtee aina liikkeelle suurimman kulutusvolyymin luontitasolta, so. peruskansalaisten kulutusvirrat viimekädessä aikaansaavat ylimmän tulotason rahavirrat. Kuinka arvelemme tapahtuvan, jos rikomme yhteiskuntasovinnaisuuden selityksellä, että joku ihminen on jotain muuta 1000 kertaa parempi?

Kuinka mittaamme todellisen ja oikeudenmukaisen kunkin työpanokseen liittyvän ansiomme; onko se koulutus- vai asematekijä? Kuinka saavutamme aseman, jossa on mahdollista generoida 100-1000 kertaisen tulotason verrattuna keskimääräiseen? Kuinka ylimmän johdon ja pääomakerroksen saa toimimaan ja tuottamaan voiton lisäksi myös työtilanteita, osallistumista verokertymiin, tuote- ja palvelukehitystä huomioiden koko yhteiskunta ja luonto sekä kantamaan yhteiskuntavastuuta yhtenä sen osallistujana ja maapallon varojen käyttäjänä?

Luonto hävitti 60 miljoonaa vuotta sitten ylisuuriksi paisuneet dinosaurukset ketterien ja pienten nisäkkäiden tieltä synnyttäen meneillään olevan tasapaino-ongelman koko muulle eliöyhteisölle ihmisen muodossa. Onko meille juuri nyt ominainen silmitön ja sivuilleen katsomaton kulutusorientoitunut ostovoimavertailu mm. ekologisesti kestävä tapa käyttää biomassaltaan pienenä ihmistekijänä valtaosalta muilta niiden elämän lähtökohdat? Onko syntymässä kansalaisliike taisteluun tätä ahneuden suhteettomutta kohtaan?

Ilkka Luoma

[orig. keskiviikko, marraskuu 09, 2005]

MikkoLahti

Eipä ole takoja Ilmarisenkaan paja kultaharkkoja poikinut.

Herran köyhä saarnaaja olisi tyytyväinen jos aikanaan kolmessa vuodessa saisi kasaan Liliuksen kuukausieläkkeen.

Parempi, kun ohikiitävään elämäänsä etsii katoavia aarteiden sijaan Jeesuksen lahjoittamia Jumalan valtakunnan aarteita ja helvetistä pelastumista
http://www.hs.fi/keskustelu/Miss%E4+viet%E4t+i%E4isyytesi%3F/thread.jspa...

Siksi oikeamielinen vaeltaja sanoo Jumalalleen:"Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna; anna minulle ravinnoksi määräosani leipää,
etten kylläisenä tulisi kieltäjäksi ja sanoisi: "Kuka on Herra?" ja etten köyhtyneenä varastaisi ja rikkoisi Jumalani nimeä vastaan.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Korvenukko

Ensimmäiseen ikävuoteen asti ihmislapsi kuvittelee olevansa maailman napa. Tosiasioiden paljastuminen johtaa ilmiöihin, jotka vanhemmat saavat kokea ns. uhmaiän aikana.
Taitaa olla niin, että joillekin ihmisille ei koskaan hälvene käsitys tästä maailmannapuudesta.
Jos työntekijä Liliuksen tapaan sättii työnantajaansa, olisi syytä pohtia tilannetta. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun työntekijä - vaikkakin toimiktusjohtaja - kostaa entiselle työnantajalleen

Vieras

Liliuksen miljoona optiot ja mahdollinen tuhansiin eurioihin nouseva eläke on taivaaseen asti huutava vääryys, samoin muiden ylisuuria palkkioita nostavien heppujen! Jos tähän ei suomen poliitikot puutu ja muuta tätä systeemiä ja leikkaa mm. Liliuksen ylisuuria eläkkeitä, niin on turha tulla puhumaan yhteisvastuusta, palkkamaltista ja eläkeiän korotuksista ym. lörpötyksistä tavalliselle pikku-palkansaajalle kun tuloneuvottelut alkavat!! Löytyykö yhtään suoraselkäistä poliitikkoa Suomessa, joka uskaltaa puuttua tähän vääryyteen kuten Barak Obama USA:ssa? Olisiko Niinistöllä sanottavaa..!?

KaiH

Hienoa kun maksetaan monopoliyhtiössä ylisuuren palkan
lisäksi jopa vielä suuremmat ylisuuret palkkiot.!

Hei!
Ja ihan kivan eläkkeenkin saa vielä päälle 40.000€/kk
ennen ns. normaalia eläkeikää - reilua eikö?!

Nyt on Liliuksella aikaa viettää välimerellä sijaitsevassa
öky veneessään mukavia eläkepäiviä - poissa tavallisten
suomalaisten ex.asiakkaiden silmistä.

" Liliuksen Swan 66 -vene on kaksikymmentä metriä pitkä, ja sen veroton listahinta on 3,2–3,5 miljoonaa euroa."

Hyvästi vaan kaikille ja sitoutukaa tekin niin
se palkitaan...

En ole koskaan ymmärtänyt, että jollekin palkatulle ammattijohtajalle maksetaan yrityksestä
ylisuuria palkkioita suuren palkan lisäksi - jos ei
ole mitään taloudellista riskiä lainkaan olemassa .

Kuten esim. yrittäjällä jolla voi olla koko omaisuus
panttina yrityksensä lainoihin mm. talot/asunnot jne.

tsäära jaag

Jos Lilius on tiennannut yli 800 000/v ja tuosta 50% veroiksi, ok, maksetaan sitten veroista vielä äijän eläkkeet eli about 60% tuosta palkasta sanotaan vaikka 20 vuotta eteenpäin tuosta 60 vuoden korkeasta saavutetusta iästä alkaen. Ok, eläkkeestä menee veroja myöäs, mutta kenenkäs rahoja tässä alun alkaenkaan pyöritellään ja paljonkos sille verottajalle tästä mainiosta Liliuksesta oikeasti jäi/tulee jäämään?

Vieras

"Miehellä on hieno ura takana, niin kyllä hän mielestäni saa moisesta eläkkeestä nauttia. Pitää yrittää itse samaa!"

Urajohtaja. Ei keksintöjä, kirjoja, lentäviä lauseita... ei mitään pysyvää. Sitäpaitsi maailmassa on tuhansittain sheikkejä ja oligarkkeja jotka ovat tienanneet satakertaisesti...

Mitä hienoa tuossa on!?

valo

Mitä k.o. herra on muka tehnyt ?
Kansainväliset suhdanteet, maailmantalous ym. olisivat tuottaneet yhtiölle voittoa vaikka itse Pölhö-Kustaa olisi ollut johtajana. Jos herra L. olisi mies, niin kohtuullistaisi itse palkkionsa. Mutta ahne p..ka tuntuu olevan. Tulisi ottaa huomioon missä maassa ollaan.

Lanttu

Kyllä on Lilius-paralla syytäkin suuttua Suomen valtiolle.

Raukka joutuu tulemaan toimeen vaivaisella puolen miljoonan eläkkeellä. Siitä tämä Liliuksen haukkuma valtio varmaankin nappaa veroa lähemmäs 50 prosenttia. Mutta jos Lilius saisi jollain lailla säätiöityä eläkkeensä.
Meinaan pääsisi sillai edes tähän 29 prosentin pääomaveroluokkaan.
Saattaisi sitten joten kuten kitkutella hengissä eläkepäivänsä.

Kyllä mulla niin sääliksi käy tätä Lilius-rukkaa. Perheellinen mies vielä!

joukahinen

Merkillistä käsien levittelyä ja turhaa paasaamista
puolueista riippumatta, Hävetkää kaikki 200.
Eikö kenenkään päähän ole pälkähtänyt missä lait säädetään ?
Siitä vaan uutta lakia sorvaamaan ja takautuvasti. Kaikista
yli 5000 kk eläkkeistä 99% veroprogressio 5 tonnia ylittävältä osalta. Hyvin helppoa toteuttaa, mikään ei estä
moista lakia säätämästä. Lopettakaa populistinen turha räksytys ja tehkää jotain- valta on teillä. Käyttäkää sitä!

Vieras

Fortumiin jos lupaan nostaa sähkön hintaa tuplasti Liliukseen verraten ja saanko tuplapalkat ja edut siitä palkaksi? Puhdas työaika seuraavan kymmenen vuoden aikana olisi vain muutama sekunti mutta kaikki hyötyisivät, paitsi kansalaiset. Lumedemokratiassa ei tarvii kansasta välittää, kansa saa maksaa viulut eikä poliitikkojen tarvii nostaa veroja kun minä nostaisin sähkön hintaa. Raha ei haise nääs. Eikä kansa voi mitään, ei ole voinut ennenkään.

Knaa

Turhahan tässä on rykiä kun on paskat valmiiksi housuissa, nyt tuntuu tämän taantuman aikaan kaikki asiat kärjistyvän, jos nousukausi jatkuisi, kukaan ei kommentois tätäkään asiaa. Eiköhän pidetä turpamme kiinni jos jollain menee hyvin eikä kaikkia pistetä albanian palkkaluokkaan :)

TakojaIlmarinen

Sinikka Mönkäre, P. Pekkarinen ovat molemmat olleet vastuu henkilöitä ja se on jo autaasti unohtunut?
Kokoomuksen Ben Z on jo muinoin SDP hallituskaudella kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta eihän nämä toverit ole asiaa ymmärtäneet vaan pitivät varmaan Liliusta yhtenä tovereistaan?
Nyt kun kurat on housuissa on niiden siivoaminen vaikeaa ja haju haitta on mahtava!

Vieras

Enpä olisi uskonut että Uusi Suomi lähtee tähän populismihömppään mukaan. Hyvälle miehelle pitää maksaa hyvästä työstä. Eikä hänen ansiot nyt ole länsi- tai idän maiden vertailussa juuri mitään. Merkillistä ettei Suomesta löydy oikeistopuoluetta puolustamaan johtajien etua.

Köyhä

Ilokseen lukee näitä kateellisten itkuvirsiä näin iltatoimiksi. Oma talous jää vajaan satasen verran miinukselle joka kuukausi, tietysti enemmän jos tulee isoja laskuja kuten auton vakuutus tai muu vastaava.

Eläkää omaa elämäänne älkääkä täälä itkekö yhden miehen eläkettä, sääliksi käy teitä.

Liliukselle toivottelen mukavia eläkevuosia niiden koittaessa.

miksi näin

Hiukan ihmetyttää eläkkeiden skaala Suomen maassa. Monet ihmiset saavat vain 600 €uroa kuussa, miksi toisen ihmisen pitää saada 40 000 €uroa kuussa. Pitkällä tähtäyksellä tämä epätasapaino ei ole hyvä asia yhteiskunnan kannalta. Kun ihmiset pääsevät eläkkeelle, tai eläke-ikään, pitäisi jokaiselle turvata vähintäin lämmin koti, ruoka ja vaatteet, valitettavasti monella ei vain ole mahdollisuutta siihen.

VierasBrandheim

Lilli haukkuu Suomen poliitikot kun ovat jättäneet holvin oven auki mistä hän sai hakea mielin määrin rikkauksia.
Minulle tämä antoi luvan valehdella ,varastaa ja pettää,koska poliitikot käyttävät väärin verorahoja.En ole antanut valtuutuksia tällaiseen toimintaan äänestäessäni eduskuntavaaleissa.
Siellä on 150 edustajaa turhaan, vain noin 50 edustajaa puhuu kyselytunnilla ja tivaa asioita.

Matti O Koskela

Hänen tuloillaan ja sähkön kuluttajilta hyvin vastentahtoisesti ja kärsien kerämällään omaisuudella hän varmaan mielellään nyt näyttää esimerkkiä meille kateellisille kitisijöille miten sitä sähköä oikein pitää kuluttaa.

Tavalliseen ihmiseen verrattuna tämä nöyrä ja syvän suhteellisuudentajun omaava vaatimaton ihminen varmaan tarvitsee kansanmies Topi Sukaria rakentamaan itselleen vaatimattoman asunnon.

Pieneen eläkkeeseensä suhteutettuna se ei varmaan saisi kuitenkaan olla paria ideaparkkia suurempi. Ja sähkönkäytön ammattilainen kun on, koko lukaali lämpenisi tietenkin suoralla Fortumin tuulisähköllä.

Kyllä käyp katteeks jo etukäteen, ei maha mittää.

Vieras

Molemmat eroa pyytäneet ; HETI ULOS yhtiöstä, jottei tule lisää tappioita; kansalle maksettavaksi vääryyksin.

Jokainen ko. optio sotkuun osallistunut entinenkin Ministeri; vastuuseen aiheuttamistaan, ylimääräisistä ja valvomattomista
lisäkululuista kansalle, ja korvaamaan ne.

Sama tulee koskea FORTUMIN hallituksen jäseniä, miksi
varapuheenjohtaja voi jatkaa, uutena puheenjohtajana?

- erottakaa koko FORTUMIN hallitus.
- ja vastuuseen.

Samoin virkamiehet jotka; vastuullisia, valtion yhtiöistä!

Piia

Lopettakaa tuo lyödyn lyöminen. Todistatte vain väitettä,jonka mukaan "kun massat saavat tuomita, ne lynkkaavat aina". Eläkkeestä maksetaan veroja. Minä ottaisin Liliuksen heti siipieni suojaan pelkästään komeuden takia ja Fagernäsilläkin on kaunis suu.
Asiat järjestyy tästä hissun kissun. Pää pystöön pojat.

T Nuutinen

Ahneelle ei mikään riitä. Lisäksi koittaa selitellä jälleen kierosti. NYT ON KORKEA AIKA LASKEA SEKÄ SIIRTOHINTAA ETTÄ MYYNTIHINTAA. Vasta se pistäisi pisteen tälle kauhean surulliselle tapaukselle. Toivottavasti järki palaa myös hinnoitteluun koska se on ollut pelkkää linssiin kusetusta!

sUMU

Kai se palkka pitää hyväksyä. Lilius ei sentään ole tehnyt mitään aivantyperiä investointeja kuten Soneran johtajat kerkes tekemään ostaessa Saksalaista ilmatilaa.
Toisaalta euro parlementikotkin saavat käsittääkseni "täyden" eläkkeen yhen kauden jälkeen ja eduskunnassa istuvat kahden kauden jälkeen. Ei se kuullosta reilulta. Pitäs poliitikoille ja muillekkin hyväosasille laittaa samat 1,9 % vuosikertymä.

Vieras

Sosialismi on oikeudenmukaisuuden kaapuun verhottua kateutta. Suomessa kateus voittaa kiimankin.

Uskomatonta miten jotkut sanovat iloitsevansa jos Liliukselle tai hänen perheelleen sattuisi jotain ikävää. Kaikki tämä vain siksi, että ollaan kateellisia rahasta. Sairasta. Onko se Liliuksen vika, että saa kovan palkan ja optiot? Ei hän ole palkkaansa ja optioitansa päättänyt.

Sitten tämä kateuskiimainen ja tekopyhä SDP-kansa lottoaa joka viikko, että saisi viisi milliä puhtaana käteen. Ja jokainen näistä kaunaisista ottaisi itse saman Lilius-tilin, jos se olisi mahdollista.

Aika hyvin tuo Fortum on Liliuksen aikana takonut rahaa valtiolle. Niitäkin rahoja kylvetään sosiaalimenojen kautta "apua tarvitseville". Joten kyllä Fortumista on ollut siinä mielessä hyötyä ja iloa muillekin kuin Liliukselle.

Jatkakaa vaan sitä lottoamista, Lilius voittaa aina!

sideview

Asioiden yhteydet kun ovat aina hiukan monimutkaisia, siksi on helppoa haukkua vain niiden ilmentymistä, eli tässä tapauksessa Liliuksen palkaa, korvauksia tai eläkettä. Miksei kukaan hauku päästökaupan arkkitehteja, muun muassa vihreitä, joiden myötävaikutuksella on tehty typerä systeemi, ja Nordpoolin perustajia, jotka ovat aiheuttaneet typerän hinnoittelujärjestelmän, jota tietysti ahne Fortum on hanakasti hyväksikäyttämässä, ja täysin laillisesti. Tämän vuoksi Lilius on sijaiskärsijä, koska hän on vain käyttänyt järjestelmän suomia mahdollisuuksia etevästi hyväkseen. Mutta ei hänellä ole sosiaalista omaatuntoa, eikä herkkyyttä kuunnella markkinoiden reaktiota. On asioita, jotka vahingoittavat yhtiötä, vaikka ne olisivatkin laillisia.

Liike

Liliukselle on käynyt niin mukavasti, että Fortum on maksanut lisäeläkkeen maksuja vakuutusyhtiölle, joten hän voi jäädä eläkkeelle jo 60-vuotiaana. Maksut ovat kyllä olleet Fortumin vuosikertomuksen mukaan aika kovia: 1,2 miljoonaa euroa toissa vuonna ja 1,1 miljoonaa viime vuonna. Pelkästään Liliuksen osalta.

Onneksi hänen ei tarvitse jäädä pelkän eläkkeen varaan, vaan tulot jatkuvat muutenkin. Lilius saa vanhojen kannustinohjelmien perusteella vielä ensi vuonna 20.446 kappaletta ja sitä seuraavana vuonna 14.871 Fortumin lahjaosaketta. Erien arvo olisi torstain alhaisen 13,26 kurssinkin mukaan laskien noin 270.000 ja 200.000 euroa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta: vuonna 2011 Fortumilla on toinenkin rahanmeno tiedossa. Silloin erääntyy kahden miljardin euron laina, joka on käytetty Venäjän sijoitukseen. Onneksi Liliuksen osakkeet maksetaan heti alkuvuodesta, ettei kassan tyhjentyminen haittaa häntä.

erkki a sirviö

Lanttu hyvä!
Ei Liliuksen tarvitse sentään kärvistellä 40 tonnin kuukausieläkkeellään, eihän nyt toki, miten sillä nyt tulisi toimeen kun ei niitä säästöjäkään ole.
Olemmehan me toki kustantaneet hänelle hieman helpotusta eläkepäiviin, tarkkaan tosin en tiedä mutta arvioisin, että ainakin tommonen 50 donaa ropsahtaa tilille kuukaudessa sellaista erikseen Fortumin (siis meidän) maksamaa eläkettä.

Muuten olen sitä mieltä, että eläkkeet voitaisiin sosialisoida siten, että kaikilla olisi samansuuruinen eläke. Mielestäni se joka on aktiiviaikanaan tienanut paremmin on voinut myös säästää eläkepäiviään varten.
Sovittaisiin vain kuinka suuri se eläke on ja tasaraha kaikille.
Sivututuotteena voisimme purkaa kohtalaisen paljon byrokratiaa.

IceVille

En ole seurannut Fortumin tilannetta täältä Yhdysvalloista käsin, mutta voisiko joku valaista minua onko Fortum yksityinen yritys vai veronmaksajien rahoilla pyöritettävä sirkus?

Jos kyseessä on yksityinen yritys, niin silloin se on yrityksen hallituksen oma asia miten paljon se toimitusjohtajalleen palkkaa ja luontaisetuja maksaa. Mutta onko kyseessä kuitenkin veronmaksajien rahoilla pyöritettävä sirkus (joita Suomessa näyttää olevan yllin kyllin, kuten esim. YLE ja Alko)?

Kiitän vastauksesta.

tha

Fortum on pörssiyhtiö josta valtio omistaa reilut 50%. Eli periaatteessa on kuten mikä tahansa pörssiyhtiö, mutta ei sitten kuitenkaan... Toisaalta siksi, että firmalla on kyllä joiltakin osin asema joka lähentelee monopolia ja etenkin siksi, että valtio-omistus johtaa mainitsemaasi sirkukseen näemmä lähes aina syystä tai toisesta.

Yhtiössä on käytössä siis pörssiyhtiölle tyypillisiä palkitsemisjärjestelmiä, ja kun kurssi on kehittynyt varsin positiivisesti niin tietysti johto tienaa silloin paljon rahaa.

Mutta kyllä firma siis itse rahansa tienaa. Helposti kalliilla sähköllä väittävät monet, mutta ei se siis mikään YLE:n kaltainen lupamaksulaitos ole.

Että jotain normaalin firman ja sirkuksen väliltä siis :)

Vieras

http://kemppinen.blogspot.com/2009/04/taivaassa-tyhjaa.html

"Ei laillisesti sovittujen optioiden tai bonusten periminen tuomioistuimessa takaisin ole niin mahdoton asia kuin väitetään. ”Edellytysoppi” kuuluu siviilioikeuden suppeaankin oppimäärään. Jos ne olosuhteet, joiden vallitessa oikeustoimi on tehty, muuttuvat osapuolista riippumattomista syistä dramaattisesti, seurauksena voi olla sopimusjärjestelyn raukeaminen. Katso Juhlajulkaisu Matti Ylöstalo 1987, Jan Hellner, Förutsättningsläran rediviva s. 133-155 ss."

Keskittykää olennaiseen

Kun täällä palstalla ollaan näin huolestuneita "yhden ihmisen" eläkkeestä niin kiinnittäisin huomiota sellaiseen todelliseen poliitikkojen luomaan järjestelmään joka ei ole todella meiltä pois. Sen eläkkeen maksaa Fortum.

Lilius on eläkkeensä ansainnut demariministereiden hallituskauden aikana hyväksymien säädösten mukaisesti.

Kansanedustajien eläkeoptiot ovat jatkuva kulu ja se maksetaan köyhien, eläkeläisten ja lapsiperheiden pienistä tuloista. Eduskunnasta poisjääneille kansanedustajille, myös niille joille äänestäjät ovat antaneet äänestämättä jättämisellä "potkut", saavat yhteensä valtion budjetista noin miljoona euroa kuukaudessa. Eläke vaihtelee n. 2000- 4000 tuhanteen euroa /kk eduskunnassa "kansan parhaaksi" uhratusta ajasta riippuen.

Kaikki noin 400 poispotkittua ovat hakeneet tätä "eläke-etua". Myös ne edustajat joille on löytynyt puoluetovereiden avustuksella sopiva hallintovirka älyttömällä palkalla.

pakista

Fortum on kallis bändi
Perjantai 3.4.2009 klo 04.31
Pelkästään Fortumin solisti on ansainnut yhtiön palveluksessa reilusti yli 30 miljoonaa.

Fortumin Liliukselle jättieläke
Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt, todetaan vanhassa kansanviisaudessa.

Fortumin leivällä konsernin rakoileva johtoryhmä voi luikauttaa ilmoille värssyn jos toisenkin. Sen verran leveää on käntty.

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Fortum on maksanut pelkästään palkkoina ja palkkioina johtoryhmälleen yli 30 miljoonaa euroa. Tämä on kuitenkin vain pieni osa johtajien kokonaisansioista.

Pientä perspektiiviä kokonaisuudesta saa tutkailemalla yhtyeen eläkkeelle väistyvän solistin, toimitusjohtaja Mikael Liliuksen, Fortum-uraa.

Reilun kahdeksan vuoden aikana Liliukselle on maksettu palkkaa ja palkkioita noin kymmenen miljoonaa euroa. Optioiden kera laskettuna hän tienasi tuon summan korkoineen pelkästään vuoden 2006 aikana.

Liliuksen kokonaisansiot kipuavatkin Fortumin ajalta verotustietojen perusteella noin 33 miljoonan euron paikkeille.

Muhkea palkkio

Ihan ilman tuloja muidenkaan johtoryhmän jäsenten ei ole tarvinnut olla.

Kolmikko Tapio Kuula, Mikael Frisk, Juha Laaksonen tienasi vuonna 2006 noin viisi miljoonaa per pää. Palkkaa summasta oli vain murto-osa, sillä Fortum maksoi koko johtoryhmälle 3,8 miljoonaa.

Viime vuonna osakeluovutus toi Liliukselle yli kaksinkertaisen ja muulle johtoryhmälle lähes kaksinkertaisen lisäsumman palkkaan verrattuna.

Toimitusjohtajan tilille napsahti ylimääräinen 2,15 miljoonaa. Taustakööri sai jaettavakseen 3,47 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Fortum-bändin keikkapalkkio vuonna 2008 oli osakeluovutuksen kanssa lähes 10 miljoonaa euroa, josta Liliuksen osuus oli reippaasti yli 3,5 miljoonaa.

Lue lisää perjantain (3.4.2009) Iltalehdestä!

TUUKKA MATILAINEN
[email protected]
KUVITUS

jaakkookojo

Näin on käynyt, että maksoimme aikanaan nuo eläkevakuutusmaksut energian hinnassa. Siinä hinnassa oli muutakin, esimerkiksi sähkövero, WIndfall-vero, työntekijöiden palkkavero ja ties kuinka monta muuta veroa. En saa vuodessa eläkettä niin paljoa, kuin Lilius tulee saamaan kuukaudessa. Kyllä eläkekattoa tarvittaisiin.

Vieras

Fortumin epäonnistuneet palkkiojärjestelmät ovat Liliuksessa saaneet kasvot. Lilius puhdisti Fagernäsin. Toisaalta järjestelmien eduista nauttivia/nauttineita nimettömiä lienee tukku. Palkkioiden suunnittelijat ja päättäjät eivät halua tulla julkisuuteen. Lilius on palkkaansa perustuvan työeläkkeensä ansainnut!

Potero

Veronmaksajat maksaa Nesteestä pilkotun Fortumin
tulevaisuuden .. TG-10 on tuleva ongelma kaikella
todennäköisyydellä. Lilius ja kaverit nyt luuli
olevansa ovelia mutta tuskin käytäntö tulee tekemään
uutta tällä saralla. Putin kumppaneineen ei tule
ainakaan helpolla päästämään tässäkään aiheessa (sähkö)
olevaa ulkomaalaista firmaa puikoistaan. Piste

Käsittämättömiä eläkkeitä, ansiotta. Prkl

Liike

Aika harva pörssiosakkeita hankkinut ilmaisisi todellisuudessa ostoksensa käyttämällä nimimerkkiä "Kuulun omistajiin".

Närkästystä - tai katkeruutta, jos niin haluat ajatella - on herättänyt monien mielissä juuri se, ettei Mikael Liliuksen vaikutus Fortumin tulokseen ja sen osakkeen kurssikehitykseen ole ollut juuri minkäänlainen.

Vesi- ja ydinvoimalla tuotettua sähköä ja monopoliasemassa sähkön siirtopalvelua myyvän yrityksen tulos on noussut tällä vuosikymmenellä muista syistä kuin johdon taitavuuden ansiosta. Aivan vastaavasti kuin autokoulun liikevaihto kasvaa johtajasta riippumatta, jos opetustuntien ja ajoharjoittelun määrää kasvatetaan lainsäädännöllä.

Korvenukko

Siis ajatelkaapa hetkinen. Uudensuomen sivuilla ovat uudet aiheet. Missin tissit tai murtuneet kylkiluut. Liliuksen tolkuttomat ryöväystulot unohtuvat, kun tapeetille tulevat uudet tärkeät asiat.
Yksikään toimittaja ei ole viitsinyt kaivaa selville sitä, mistä tuollaisten järjettömien palkkioiden maksaminen sai alkunsa. Niillä ei siis ole olemassa mitään järjellisiä perusteita. Käykää pirulauta kurkkimassa vaikkapa Timen tai Newsweekin arkistoja.
Te unohdatte hetkessä tärkeät asiat. Huomenissa ovat otsikoissa MISSIN TISSIT tai MURTUNEET KYLKILUUT. Jos olisitte järjellisiä olioita, kävisitte kaivelemassa syyt siihen, kuka, milloin ja miksi.
Jos lehdistö ei viitsi kaivella asioiden taustoja, mitä teemme lehdistöllä. Onko meidän itse tehtävä se? Varsin monet ovat tulleet tähän tulokseen. Eikä syyttä.

Ola

Lilius tee miehen teko osoittamalla, että et ole härskin ahne. Osoita myös teoilla olevasi lähimmäisiäkin ajatteleva ihminen, etkä vain pahainen suunsoittaja.

Lahjoita saamasi miljoonat vaikkapa Marski-leffalle, Kirkon ulkomaanavulle tai Punaiselle Ristille. Teot vasta kertovat oletko mies.