Torstai 19.10.2017

Fortumin tulevaisuus Putinin käsissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.4.2009 15:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Fortumin iso haaste Venäjällä on se, että investointien tulevaisuus on kiinni Venäjän hallituksen päätöksistä. Avainasemassa on tässä kuvassa Siperiassa vieraileva pääministeri Vladimir Putin.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Fortumin uusi toimitusjohtaja Tapio Kuula (etualalla) yhtiökokouksessa 7.4.2009.

- Niiden (palkkioiden) kanssa pelataan varmaan vielä pitkään, kommentoi Kaapelitehtaalla Fortumin uusi toimitusjohtaja Tapio Kuula palkkiojärjestelmäkohua, joka johti hänen edeltäjänsä Mikael Liliuksen pikapotkuihin yhtiöstä.

Muista energia-alan yhtiöistä sanotaan Uudelle Suomelle, että Kuulan tehtäväksi tulee yhteiskuntaluottamuksen palauttaminen "julkisuuden kannalta herkälle" ja yhteiskunnallisesti tärkeälle energia-alalle.

- Ala on julkisuudelle herkkä, eikä toimitusjohtajan pitäisi toimintaa enää erikseen vaikeuttaa, heittää kansainvälisen energiayhtiön johtaja terveisensä Fortumin johdon jättävälle Mikael Liliukselle.
Fortumin todellinen bisneshaaste on kuitenkin Venäjä, jonne yhtiö on sijoittanut riskirahaa huimasti. Fortum osti käytännössä velaksi viime vuoden maaliskuussa Länsi-Siperiassa toimivan TGC-10-voimayhtiön 2,7 miljardilla eurolla ja on luvannut investoida yhtiöön rahaa miljarditolkulla.

Jos hyvin menee, rahat tulevat tulevina vuosina takaisin moninkertaisesti. Riskit ovat kuitenkin suuret – etenkin kun Venäjällä ollaan.

Venäjän sähkömarkkinoiden riskit tulivat maanantaina ajankohtaisiksi Fortumin yhtiökokouksen vuoksi.

Kun yhtiökokous alkoi, ensimmäinen kysymys Liliukselle koski Venäjä-investointien mielekkyyttä, "kun investointikohde on 2000 kilometrin päässä päämarkkina-alueesta", kuten Fortumin osakkeenomistaja muotoili.

Mitä sanoo ulkopuolinen tarkkailija Venäjän sähkömarkkinariskeistä?

- En näe erityisiä riskejä lyhyellä aikavälillä, toteaa Uudelle Suomelle Moskovasta Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin Laura Solanko.

Lilius todisteli yhtiökokouksessa samaa viittaamalla pääministeri Vladimir Putinin talouspuheeseen Venäjän duumassa maanantaina.

Putin vakuutti, että Venäjä ei jäädytä sähkötariffeja, eikä valtio lykkää sähköreformeja erityisesti siksi, että ”ulkomaiset yhtiöt ovat investoineet markkinoille ja odottavat tuottoa”.

Fortumin Venäjä-investointien arkkitehtina on toiminut Kuula, mutta niistä on vastannut toimitusjohtaja Lilius, joka painii Venäjän-kuvioiden kanssa erityistehtävissä tämän vuoden joulukuuhun asti.

Kun Kuulaa soviteltiin yhtiökokouksessa Kaapelitehtaalla Liliuksen suuriin saappaisiin, näytti siltä, että hänenkin kohtalonsa on sidottu Venäjään – ja Putiniin.

- Venäjän sähkösektorin vapautuessa TGC-10 on erinomainen kohde Fortumille. TGC-10 toimii keskellä nopeasti kasvavaa öljyn- ja kaasuntuotantoaluetta. Uskon, että Fortumilla on paljon annettavaa Venäjän energiateollisuudelle – olemme luotettava kumppani, joka tuo mukanaan edistyksellistä teknologiaa sekä käyttö- ja kunnossapito-osaamista, jonka avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja siten vähentää myös ympäristövaikutuksia, sanoi Tapio Kuula helmikuussa 2008, puolisen vuotta ennen maailman talouskriisin alkua.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

lainaus
" Jukka kommentoi:
7.4.2009 11.44

Liluksen kaltainen palkkio skandaali on tehnyt tuloaan jo kauan. Niin kauan kun valtionyhtiöiden hallintoneuvostoihin jaetaan paikat poliittisina palkkioina eikä osaaamiseen perustuen, näitä ongelmia nähdään tulevaisuudessa lisää.

Todelliset syylliset Liliuksen palkkioihin löytyvät 2002 Fortumin hallintoneuvostosta jossa hyväksyttiin nykyinen palkkiojärjestelmä (katso 2002 vuosikertomus). Siellä istui mm. nykyinen pääministeri Matti Vanhanen. Ei ihme, että mies on ollut hiljaa tästä sotkusta.

On poliitikkojen intresseissä pitää huomio Liliuksessa. Se estää avaamasta todellista ongelmaa, eli hallintoneuvostojen osaamisen puute ja poliittikkojen välinpitämätttömyys tästä ongelmasta.
"

Viljameh

Sonera osti ilmaa (investoinnit jäivät tekemättä) - Fortum osti voimaloita ja muuta tekniikka, ja aikoo kovasti vielä investoida.

Tärkeintä on kuitenkin huomata että yhtiöillä on selvä kokoero.

Sonera 2000: liikevaihto 2 mrd €, muut tuotot 1,5 mrd €, tulos 1,5 mrd €
Sonera 2001: liikevaihto 2,2 mrd €, muut tuotot 0,9 mrd €
tulos 0,4 mrd €

Fortum 2007: liikevaihto 4,5 mrd €, tulos 1,6 mrd €
Fortum 2008: liikevaihto 5,6 mrd €, tulos 1,6 mrd €

Fortum on huomattavasti isompi firma eikä tuo investointi ole niin merkittävä kuin Soneralla. Muutenkin Venäjän sijoitukset ovat vain osa portfoliota. Vastaa noin kahden vuoden kassavirtaa koko konsernin tasolla.

tha

Tappion mahdollisuus nyt sattuu olemaan yksi osa liiketoimintaa. Ja jos ei mitään yritä, niin ei myöskään mitään saa.

Tässä Fortumin tapauksessa tosin tappioon liittyvä keskustelu on lähinnä samanlaista kuin muinoin Uuno Turhapuron ja vaimon riita mahdollisen lottovoiton sijoituskohteista.

Hattu

Kun Fortumin sähköntuotanto on siperiassa valmis, otetaan se Venäjän valtion haltuun sen takia, että jostain paperista puuttuu leima tai sähköä ei tuoteta tarpeeksi ekolookisesti...

Vastahan Norjalaisten omistamat osakkeet otettiin näppärästi haltuun. Öljy-yhtiöiden tiloja otetaan "laillisesti" haltuun. Mikäs se oli tämä satama-jupakkakin? Pietarissa ei vedetä vesijohtoja tuotantolaitoksiin.
Tällaista pientä "kivaa". Odotetaan, että joku käy infran rakentamassa ja sitten se on helppo sosialisoida valtiolle.

Matti O Koskela

Toivottavasti ei käy kuten Kätkäläisen hilla 'bisneksille'. Limusiinit oli jo viittä vaille tilauksissa ja huusia Satran kanssa jo suunniteli tapetoivansa satasilla. Kunnes pian vyöryi busselasteittain hillaturisteja 'jokamiehen oikeuvella' putsaamaan suot puhtaaksi.

Katellaan, toivotaan parasta ja pelätään pahinta, ettei sama käy TGC-10 kohdalla. Ettei vaan tämä bysanttilainen 'jokamiehen oikeus' putsaa laitosta itelleen kuleksimasta, kunhan yhtiö on investoitu toimintakuntoon.

Sellasia propuskoja syntyy tarvittaessa kuin sieniä sateella, jonka puuttumisella sosialisointi käyp näppärästi. Toivon todella tämän kuvitelman jäävän sadun tasolle.

Dimitri

Fortumille annettu "lupaus" Venäjän sähkömarkkinan vapauttamisesta on vaihtokauppa Suomen myötäsukaisesta suhtautumisesta NordStream kaasuputkeen.
Ilman jälkimmäistä ei toteudu ensimmäinen.... Veli venäläisen tyyliin.
Junailijana P. Lipponen.

tapio_o_neva

Jotenkin tuntuu, että Jukka Tarkan, Risto EJ Penttilän, Liisa Jaakonsaaren ja Paavo Lipposen pitäisi huolestua Suomen NATO-jäsenyyden puolesta. Putinhan voi lähettää Fortumin omistajalle 5 000 000 000 euron laskun lähentymisestä NATO:a ja Stubbin amatöörimäisistä puheista tekemällä toimintaympäristöstä haasteellisemman.

"Mitä sanoo ulkopuolinen tarkkailija Venäjän sähkömarkkinariskeistä?

- En näe erityisiä riskejä lyhyellä aikavälillä, toteaa Uudelle Suomelle Moskovasta Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin Laura Solanko."

* Suomen pankilla ei ole perinnettä EKP:n haarakonttorinakaan ryhtyä avoimesti kritisoimaan Fortumin, Nesteen tai Soneran toimia Venäjällä. YYA-henkisistä yrityksistä ehkä Rautaruukki on menestyksellisin.

"Lilius todisteli yhtiökokouksessa samaa viittaamalla pääministeri Vladimir Putinin talouspuheeseen Venäjän duumassa maanantaina."

* Lilius toisin sanoen sälyttää Fortumin Venäjän strategian Putinin harteille. Miten on käynyt Jukosin Yhdysvaltain strategian (siirretään Exxon Texacolle koko Jukos), Shellin Sahalin-2:lla ja BP-TNK:n?

"Putin vakuutti, että Venäjä ei jäädytä sähkötariffeja, eikä valtio lykkää sähköreformeja erityisesti siksi, että ”ulkomaiset yhtiöt ovat investoineet markkinoille ja odottavat tuottoa”."

*Ukrainalainen Solanko on unohtanut sen, ettei Venäjä tarvitse toimialakohtaista tariffisäätelyä, kun rupla devalvoituu riittävästi 1/3:lla. Suomen Venäjä-kaunainen Alma Media, Sanoma ja osittain Yleisradio keskittyvät vain poliittiseen riskiin ja jättävät huomiotta, että devalvointuminen poistaa toimialakohtaisen tariffoinnin tarpeen.

"Fortumin Venäjä-investointien arkkitehtina on toiminut Kuula, mutta niistä on vastannut toimitusjohtaja Lilius, joka painii Venäjän-kuvioiden kanssa erityistehtävissä tämän vuoden joulukuuhun asti."

* Juuri niin! Fortum on "nesteessä" TGK-10:n vuoksi ja Liliuksen pääarkkitehti jatkaa hänen työtään, tai siis omaa työtään.

"Kun Kuulaa soviteltiin yhtiökokouksessa Kaapelitehtaalla Liliuksen suuriin saappaisiin, näytti siltä, että hänenkin kohtalonsa on sidottu Venäjään – ja Putiniin."

* Niin Kuula kuin Liliuskin selviävät miljoonapalkkioin Fortumista, mutta eivät Fortumin omistajat, suomalaiset veronmaksajat eivätkä sähkönostajat. Mitää oikeaa oligarkkien kohtaloa kumpikaan ei kärsi: säilyvät hengissä ja saavat jonkinlaiset miljoonat, eivät kuitenkaa miljardeja niin kuin venäläiset oligarkit.

"- Venäjän sähkösektorin vapautuessa TGC-10 on erinomainen kohde Fortumille. TGC-10 toimii keskellä nopeasti kasvavaa öljyn- ja kaasuntuotantoaluetta. Uskon, että Fortumilla on paljon annettavaa Venäjän energiateollisuudelle – olemme luotettava kumppani, joka tuo mukanaan edistyksellistä teknologiaa sekä käyttö- ja kunnossapito-osaamista, jonka avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja siten vähentää myös ympäristövaikutuksia, sanoi Tapio Kuula helmikuussa 2008, puolisen vuotta ennen maailman talouskriisin alkua." "

* Amen! TGK-10 on enää vain uskonkappale. Tarvitaan monta taloustoimittajapappia, jotta kansalainen uskoon, ettei TGK-10 ollut turha ja vaarallinen riski. Asia on sama kuin NATO-jäsenyyspappeudessa.