Torstai 19.10.2017

Yle: Häkämies haluaa pitää telakkaosaamisen – ”Kasvun mahdollisuuksia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2013 11:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi siirtynyt Jyri Häkämies haluaa, että telakkaosaaminen säilyy Suomessa.
|

Entinen elinkeinoministeri, Elinekeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies haluaa pitää vaikeuksissa rypevän telakkateollisuuden ja sen osaamisen yhä Suomessa.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut Häkämies näkee telakkateollisuuden alalla yhä kasvun mahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet Häkämiehen mukaan ennen kaikkea jäänmurtajatekniikkaan sekä energiakuljetuksiin.

– Venäjä tarvitsee noin 50 uutta jäänmurtajaa Jäämeren alueella, Häkämies toteaa.

Myös luksusristeilyalusten valmistuksen Häkämies soisi säilyvän Suomessa.

Helsingin Sanomat kertoo tänään, että telakkayhtiö STX Finland on vararikon partaalla. Yhtiö ei ole onnistunut hankkimaan uutta rahoitusta ja sen kehno taloudellinen tilanne on säikäyttänyt lainoittajat.

Lehti arvioi, että vararikon välttämiseksi STX Finland voisi myydä osuuksiaan tytäryhtiöistään. Näihin lukeutuu muun muassa maailman johtaviin jäälaboratorioihin kuuluva Aker Arctic Technology.

Häkämies huomauttaa, että hallitus on linjannut, ettei se harkitse osallistumista STX Finlandiin samalla tavalla kuin Ranskan valtio omistaa osan ranskalaisesta STX-telakasta. Sen sijaan EK:n toimitusjohtaja katsoo, ettei hallituksen pidä poissulkea mahdollisuutta olla mukana muissa hankkeissa telakkaosaamisen turvaamiseksi Suomessa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

markku palonen

SDP:n puhemies Eero Heinäluoma on telakan omistamisen puolelle.
SDP:n Valtioinvarain ministeriJutta Urpilainen on omistamista vastaan.

No, SDP ei menetä yhtään ääntä telakkasotkujen takia,olisiko puoluueen uusi nimi,

Suomen Demokraattinen Puolueeton Puolue eli SDPP.

Mikko Nenonen

STXään osakkaaksi meno olisi sulaa hulluutta. Mutta sen ostaminen tai osia siitä, ei olisi. Uuden yhtiön perustaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. Sellainen, jossa valtio, STX ja muitakin tahoja voisi olla mukana. Mahdolliset Jäänmurtaja tilaukset Venäjältä rakennetaan Suomessa varmasti
Helsingissä. Kummallista on, että ihannoidaan Kiinan teollisuutta, jossa vlatiolla on todella suuri rooli mutta täällä ajatellaan, jotenkin amerikkalaisesti kaikesta.

Kurre Stenbäck

Kirjoitin jo aamulla HS sivulla samaa mitä edellä mainitut kommentit tuovat esiin.

Kysyin myös paljonko rahaa Korea kotiutti Suomen STX yhtiöstä itselleen? VArmaan riittävästi vetääkseen sen siihen tilanteeseen jossa se nyt on ja ajaa sen lopulta konkurssiin.

Telakka on saatava suomalaiseen omistukseen ja se onnistuu vain että suomen poliittinen johto Pääministerin johdolla vaikuttaa / painostaa asiassa Korean poliittiseen johtoon hyväksymään sen.

markku palonen

Vielä Matille.Jos luet mitä kirjoitin ,niin siinä lukee telakan omistamisesta ei STX:n omistamisesta.
Minä kritisoin siinä SDP:n toimintaa, jonka pitäisi olla nimenomaan työväenpuolue ja tukea työllisyyttä mutta siellävain hymyillään ja tuhotaan suomalaisen työn saavutusta jakamalla yhteistä verovarantoa niille jotka EU:n lainvastaisesti väärensi kirjanpitoa ja jota EU laittomasti pönkittää.

Kuten olen jo aiemmin kirjoittanut että hallitus on vuosikausia antanut ymmärtää , että Suomi on saari jonka ulkomaankauppaa käydään satamista käsin,myös maan järvien ja saariston kulkuvälineet ovat telakoiden työmaitakuitenkin vain pienempien puhumattakaan merivoimien tarpeista.
Täältä suomesta ovat rakennettu maailman kuulut Swan purjealukset,telakoiden innovatiivisiin valmisteisiin kuuluu Rauman syvänmeren sukellusalus jonka bisneksen CIA tuhosi ja Laten turistisukellusalukset joita liikkuu ympäri maailmaa.