Torstai 23.11.2017

Olli Rehn saksalaislehdelle: ”Emme voi ottaa uutta velkaa vanhan päälle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2013 18:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Olli Rehnin mukaan poikkeuksia EU:n vakausvaatimuuksiin ei tehdä. Paitsi lyhyellä aikavälillä.
|

EU:n talouskomissaari Olli Rehn puhuu saksalaisen Der Spiegelin haastattelussa kannastaan Euroopan säästötoimiin.

Rehn on profiloitunut tiukkojen säästötoimien puolustajana. Italian parlamenttivaalien jälkeen näyttää siltä, että aiemminkin kritisoitu tiukka säästölinja saa Euroopassa yhä raivokkaampaa vastustustusta.

– Kaikki haluavat nähdä kestävää kasvua ja työpaikkoja, mutta emme voi ratkaista velkaongelmiamme ottamalla uutta velkaa vanhan päälle, Rehn puolustaa säästövaatimuksia Spiegelille.

Rehnin mukaan EU:n yhteinen velka-aste on kohonnut 90 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Hänen mielestään tämän vuoksi EU:n budjettia vakauttavista toimista ei ole syytä luopua, vaikka niitä onkin kritisoitu.

Spiegel kysyi Rehniltä, koskeeko tiukka kuri myös Ranskaa. Ranskan julkisen talouden aliljäämän on epäilty kasvavan suuremmaksi kuin kolme prosenttia bruttokansantuottesta, mikä on EU:n vakaussopimuksessa vaadittu velan enimmäismäärä.

Rehnin mukaan myös Ranskan on vakuutettava komissiolle, että se saa julkisen taloutensa kuntoon.

- En tee mitään kompromisseja vakaussopimukseen liittyen. 

Rehnin mukaan uuden vakaussopimuksen painopisteenä on kuitenkin julkisen talouden kestävyys ”keskipitkällä aikavälillä”. Lyhyellä aikavälillä suvaitaan Rehnin mukana tiettyä poikkeamista vakausvaatimuksista, mikäli maa on esimerkiksi toetuttamassa taloudellisia uudistuksia.

Vakaussopimuksen rikkomisesta pitäisi seurata sanktioita. Spiegel kysyi Rehniltä, mitä hyötyä sopimuksesta on, jos jäsenmaille annetaan jatkuvasti myönnytyksiä kolmen prosentin rajasta.

Rehnin mukaan Ranskan hallitus on aloittanut rakenteelliset uudistukset, mutta talousnäkymät ovat samaan aikaan odottamattomasti huonontuneet. 

– Ranskan on vakuutettava EU-komissio siitä, että se saa taloutensa kuntoon keskipitkällä aikavälillä, Rehn sanoo Spiegelille.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Kuivanen

Melko hyvin pärjäsi Rehn tuossa haastattelussa, mutta sitten tuli tuo: "Ranskan hallitus on aloittanut rakenteelliset uudistukset, mutta talousnäkymät ovat samaan aikaan odottamattomasti huonontuneet." Mitäköhän odottamatonta Rehn tarkoittaa? Sitäkö josta Krogman ja kumppanit ovat jo vuosia varoittaneet? Kutistaminen kurjistaa = leikkaukset huonontavat talousnäkymiä. Miten se voi olla odottamatonta?

Antti Kettunen

Voi ristus mitä soopaa! Hävettää lukea suomalaisen kirjoittavan moista valhetta. Ranska rikkoi vakaussopimusta suunnilleen koko EU:n olemassaolon ajan eikä kukaan liikauttanut eväänsäkään. Sama meininki jatkuu ja mitä tekee Suomi? Hymyilee stubbin ja kataisen suilla ja lupaa vaan jees jees kaikkeen mitä pyydetään.

Mikä prkl ihmisiä vaivaa? Ettekö näe että kun ei toimi niin ei toimi? Ja vielä integraatiota pitäisi lisätä?

Jaakko Anttila

Vastaus Kettusen primitiiviseen propagandaan:

Kasvu- ja vakaussopimus vuodelta 1997: valtiontalouden alijäämä saa olla enimmillään 3 % ja julkisen velan oltava alle 60 % BKT:sta.
Ranska ja Saksa rikkoivat 3 % rajaa, koska talouden taantuma vähensi verotuloja ja lisäsi sosiaalimenoja ja työttömyyspäivärahoja sekä Ranskassa että Saksassa. Sosiaaliset turvaverkot aiheuttivat valtiontalouden alijäämän.

Liittokansleri Schröder lopetti valtiontalouden jatkuvan velkavetoisuuden suurella säästöuudistuksella vuonna 2004. Ranska sen sijaan on tänäkin päivänä valtiontalouden velkavetoisuuden linjalla.

Tuomas Taivasaho

En ymmärrä miksi EU- ja euro-kriitikot suorastaan vaativat meitä pumppaamaan entistäkin enemmän omaa vaurauttamme etelän jo valmiiksi vauraille maille. Selviävät aivan helposti vajeistaan kunhan maksavat veronsa säntillisesti.

Transparency Internationalin korruptiolistan ja velkaantuneimpia maiden listaa vertaamalla, voi todeta noiden välisen korrelaation olevan 75 %. Bruttokansantuo on korruptoituneissa maissa huomattavasti alempi kuin maissa joissa korruptiota ei esiinny. Sehän on selvä, kun kaikki raha valuu kuin mustaan aukkoon ilman kosketusta talouselämään. Mitenkähän Krugman ideansa mahtaisi toteuttaa Kreikassa, Kyproksella ja Italiassa.

Timo Nenonen

"Rehnin mukaan EU:n yhteinen velka-aste on kohonnut 90 prosenttiin bruttokansantuotteesta."

Jo on todella nopeasti se liittovaltio muodostettu, kun on jo yhteiset velatkin. Suomen media on pitänyt tämän hömelökansan tosi pimennossa.

"ottamalla uutta velkaa vanhan päälle,"

Mitähän ne tukipaketit sitten ovat olleet? Esim. Kreikalle on työnnetty jatkuvasti velkaa velan päälle. Onko Rehn seonnut lopullisesti?