Lauantai 25.5.2019

Nokian Microsoft-diilin tyly hinta paljastui: 500 000 000 €

Luotu: 
7.3.2013 16:17
Päivitetty: 
7.3.2013 16:41
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ja Microsoftin Steve Ballmer kättelivät helmikuussa 2011.
|

Matkapuhelinvalmistaja Nokia on kertonut Yhdysvaltojen viranomaisille ja sijoittajille suunnatussa vuosikertomuksessaan Microsoft-sopimuksensa hinnan.

Nokia arvioi nyt Yhdysvaltoihin, että vuoden 2013 alusta sopimuskauden loppuun yhtiö tulee maksamaan Windows-käyttöjärjestelmän toimittajalle yhteensä noin 500 miljoonaa euroa enemmän kuin mitä Nokia saa Microsoftilta.

Nokia ei paljasta Uudelle Suomelle, kuinka pitkä Microsoft-sopimuksen mitta on. Kyse on kuitenkin "pitkän ajan sopimuksesta", Nokian viestinnästä kerrotaan.

Tammikuussa vuoden 2012 tilinpäätöksensä yhteydessä Nokia ilmoitti, että sopimuskauden alussa se saisi Microsoftilta enemmän rahaa kuin maksaisi sille rojalteja. Kauden aikana rahavirta kääntyisi kuitenkin negatiiviseksi.

Vuosineljänneksittäin Microsoft maksaa Nokialle 250 miljoonaa dollaria eli noin 196 miljoonaa euroa. Vuodessa tämä tekee 784 miljoonaa euroa tukimaksuja Nokian kassaan. Microsoftille Nokia maksaa rojalteja siis pitkän ajan kuluessa enemmän kuin 196 miljoonaa kvartaalissa.

Nokia solmi kaksi vuotta sitten Microsoftin kanssa sopimuksen, jonka mukaan se käyttää jatkossa vain Windows Phone -käyttöjärjestelmää älypuhelimissaan. Yhtiöt maksavat toisilleen ristiin: Microsoft antaa Nokialle niin kutsuttua alustatukea ja Nokia puolestaan maksaa rojalteja Windows-käyttöjärjestelmästä.

Ensi vuonna Nokia kuitenkin uskoo saavansa Microsoftilta enemmän alustatukimaksuja kuin maksavansa yhtiölle rojalteja käyttöjärjestelmästä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Miten tuo voi olla kenenkään mielestä hyvä diili? Elop on kyllä tehnyt hyvää työtä sen suhteen miten nopeasti ja miten alas se on pystynyt vetämään koko firman. MS on varmaan tyytyväinen kun ovat saaneet nyhdettyä noksun kassan tyhjäksi. Voi ristus.

Veijo Reponen

Erikoista, no tietysti alan jättiläinenhän näissä valtaa pitää. En halua sen enempää järjestelmiä vertailla, hyvä että on edes jonkun sortin kilpailua.
Itsellä on, niin läppärissä, että pöytäkoneissa ja Lumian 920:ssa windows 8 järjestelmät ja hyvin ovat pelittäneet yhteen.
Siinä mielessä, että olen noin 25 vuotta käyttänyt Microsoftin palveluja, että joskus on hyvä olla kuin yleinen standardi, ajatelkaapa mikäli olisi tuhat eri käyttöjärjestelmää.. Olisi konsulteille enempi töitä kuin meidän tietojärjestemien kehittäjillä SOTE-puolella.

Tero Ilén

Tämä sopimus tuhoaa Nokian lopullisesti. Nokian pitää saada jokaisesta puhelimesta enemmän katetta kuin kilpailijat, koska se joutuu maksamaan lisenssimaksua Microsoftille. Android perustuu ilmaiseen Linuxiin. Nokia joutuu kuitenkin myymään Lumioita halvalla ja huonolla katteella, koska muuten ne eivät käy kaupaksi.

Lisäksi Nokia jatkaa perinteikkäällä linjallaan , jossa se tietää asiakkaitaan paremmin mitä nämä tarvitsevat. Nokia ei edelleenkään kuuntele tai ei ole kiinnostunut siitä minkälaisen puhelimen asiakkaat haluavat ostaa. Windows Phonen markkinaosuus on vain 2,6%, eli 97,4% ihmisistä haluaa ostaa jonkun muun puhelimen.

Nokia sitoi itsensä sopimuksilla käyttöjärjestelmään jota kukaan ei halua ostaa ja jossa iso osa katteesta menee Microsoftille. Nokia on täysin riippuvainen Microsoftin halusta kehittää käyttöjärjestelmää, eikä voi itse kehittää mitään uutta. Pelkän raudan valmistajia on paljon eikä sillä elä, bisnes syntyy käyttöjärjestelmästä ja sovelluksista.

Johnnie Thai

on se poijjaat nii että kun katsoo myyntilukuja wp8 on ainoo alusta jonka kysyntä kasvaa nopeiten piste. ja vauhti kasvaa.. menkää takaisin iphonen launchiin se ei ollu lähelläkään wp8 lukemia ja katsokaa misä se oli viime vuonna (teki piikitnyt tulee ales kovvoo).. yrityspuhelimena nokia on aina ollu ykkönen ja nyt se harppaa nii ylös uuden käyttiksen kanssa. Aatelkaa ny yrityksiä ja onko niil android tai mac pohjasii käyttiksii yritys järjestemissä.
No ei MS jyrää niissä. Sit ku tulee ajankohtaseks vaihtaa yritys luurit ni mikäköhän ois se sopivin ja käytännöllisin vaihtoehto… Hmm Kokeileppa iphone… juu MS ja ios on ain ollee yhteensopivia juu juu… No Sampaltahan se luuri saadaan sit.. yhteen sopivuus on.. mietippä sitä uudestaan… Vaihtoehdoksi jää ainoastaan Nokia joka tekee oikeasti ainoana yrityksenä aidot yrityspuhelimet ja nyt vielä MS yhteensopivana, ni ei sitä yrityksen johtokaan tartte ku kissa sanoa ja päätös tehty. pelatkoon candy crushia ja katsokoon pornoa työntekijät omilla laitteillaan työpuhelin töitä varten sillä se piste.