Sunnuntai 27.5.2018

”Pieni teko laskisi asumisen hintaa – Tuhansia vuokra-asuntoja”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.3.2013 09:38
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Vuokratulojen matalampi verotus toisi vuokramarkkinoille tuhansia asuntoja, uskoo vuokranantajien etujärjestö. Rakennusliitto on samaa mieltä. Arkistokuva helsinkiläiseltä rakennustyömaalta.
|

Asuntosijoittajien verohelpotukset saavat Uuden Suomen tietojen mukaan laajaa kannatusta rakennusalan piirissä.

Suomen Vuokranantajat ehdotti tällä viikolla, että asuntosijoittajien ja –rakentajien pääomaveroa laskettaisiin nykyisestä 30 tai 32 prosentista 15 prosenttiin, jos asunto tulisi vuokrakäyttöön.

Myös rakennusalan ammattiliitto Rakennusliitto kannattaa verohelpotusta, sillä se helpottaisi paitsi pääkaupunkiseudun asuntopulaa myös rakennusalan työllisyyttä.

– Tässä voitaisiin saada hyvin pienilläkin toimilla aikaiseksi tuhansia uusia vuokra-asuntoja. Eikä tässä tarvita järeitä, hallituksen ja valtion rahastoja tai suuria tukijärjestelmiä, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo liiton kannaksi.

– Myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentaminen saa  aikaan verotulojen lisääntymistä.  Rakentaminen työllisyysvaikutus myös muille aloille on erittäin suuri. Rakentamisen kannustaminen on kokonaistaloudellisesti järkevää ja tehokasta talouspolitiikkaa.

Tänään Tilastokeskus julkaisi tiedon, jonka mukaan rakennusalan yritysten liikevaihto pysyi loppuvuonna 2012 lähes paikallaan. Kasvua oli vain 0,7 prosenttia. Tilanne on huolestuttava, sillä vielä alkuvuonna liikevaihdon kasvuprosentti pyöri kymmenessä.

Suurten rakennusliikkeiden saaminen vuokra-asuntotuotantoon on ollut yksi asumisen hinnan nousuun vaikuttava seikka. Haluttomuus rakentaa vuokra-asuntoja on pahentanut entisestään kasvavan pääkaupunkiseudun asuntopulaa ja nostanut vuokria.

Rakennusliiton Harjuniemi toteaa kuitenkin, että yksityiset asuntosijoittajat on unohdettu asuntopolitiikassa. Ratkaisu olisi tukea myös tätä sijoittajaryhmää.

– On totta, että suuri on suomalaista vuokra-asunnoista on yksityishenkiöiden omistamia. Kyse on usein pienomistajista, joilla on 1-2 asuntoa. Heille asunnon vuokraaminen ei välttämättä ole ammattimaista liiketoimintaa, jossa tavoiteltaisiin maksimituottoja, Harjuniemi sanoo.

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokra-asuntoihin sijoittaneiden kansalaisten etujärjestö.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nurtsi Jussi

Luuleeko joku oikeasti että tälläinen laskisi asuntojen hintoja ?
Sama kun alettiin maksamaan asumislisää ja ajateltiin että köyhällä jäisi enemmän rahaa muuhun elämiseen. Tosiasiassa vuokrat nousi juuri sen verran mitä asumislisää maksettiin.
Jos rakennuttajien veroja laskettaisi, niin hinnat pysyisi samassa ja tuotot siirtyisi rakennuttajalle kokonaisuudessaan.
Tämä uutinen on rakennusliikeiden ja vuokranantajien idea saada lisää rahaa taskuunsa.
Niin kauan kuin rakennuttajat ovat bisneksessä tehdäkseen rahaa, niin kauan mennään rahan ehdoilla. Voitot maksimoidaan aina ! Luuleeko joku oikeasti että tämmöinen ratkaisu laskisi hintoja? Täh?

Hinnat saadaan alas poistamalla rajoituksia, lieventämällä säädöksiä, vapauttamalla tonttimaata, ja jos halutaan aidosti halpaa niin kaupunki itse rakennuttaa omalle maalleen niin paljon vuokrakämppää kuin sielu sietää. Fakta vain on että isot eläkeyhtiöt ja suuret rakennusfirmat eivät missään nimessä halua asumisen halventuvan. He tekevät kaikkensa estääkseen sellaisen kehityksen.

Katja Torvikoski

Enpäs tiedä Juha Ruohisto.Kyllä on totta jos veroja laskettaisiin ainakaan hintojen nousuun vastaavia korotuspaineita vuokran nostamiselle ei enään olisi.
Periaatteessa oma ajatukseni olisi,jotta pienille alalla toimiville vuokranantajille voitaisiin myöntää verohelpotusta esim tilanteessa,jossa tämä vuokraa sosiaalisin perustein/toiminta on pientä mutta päätoimista.Tai alueilla joissa vuokra-asunnoista on kova tarve.Esim ensimmäisen vuoden verohelpotus ruuhkautuneilla alueilla kannustaisi uusia vuokranantajia markkinoille ja loisi esim määräaikaisten vuokrasopimusten määrää.
Joillain ylitarjonta alueillahan meillä Suomessa jo nyt kilpaillaan asunnon hinnalla.

Nurtsi Jussi

Se olisi vain yksi tekosyy olla nostamatta vuokria. Kyllä tekosyitä on vaikka kuinka
Vrt. sähkön tai bensanhinta. Aina jos maailmalta löytyy yksikin pieni syy nostaa hintaa, niin sitä nostetaan. Vaikka maailmalla tapahtuisi jotain vastakohtaista, hintaa ei tietenkään lasketa. Aika naivia kuvitella että rakennusfirma ajettelisi jotenkin vuokralaisen etua ja että hintoja pidettäisiin aina mahdollisimman alhaalla köyhän edun nimissä.
Road to hell is paved with good intensions....

Fakta on se että hinnat laskee vasta kun tarjonta ylittää kysynnän. Miettikää asiaa siitä lähtökohdasta. Fiksatkaa syy, ei seurausta.

Yleisesti jos veroja lasketaan, piristää se liiketoimintaa mutta tämä kun on sosialistinen maa.... ja nyt mennäänkin jo eri aiheeseen....

kati sinenmaa

ALV:ta laskettiin samasta syystä, niin ruoka ei vaan laskenut. Miksi kukaan ei sano totuutta, että siinäkin on vain ahneus. Fortumkin joutuu myymään sähköverkkonsa, koska siitä tulee vain 8 prosentin vuotuinen tuotto - joka merkitse sitä, että yhä suurempi osa sähkölaskusta tulee menemään uolkomaille, eikä siten jää pyörimään kansantalouteen.

Sama myös tässä rikkaiden hyysäämisessä; vuokrahat menevät ulkomaille, mutta ei kai se ahneita häiritse, koska ainahan sieltä saa vaihdossa A:ita, joilla otetaan lisää velkaa