Torstai 27.6.2019

Seuraava talouskupla voi puhjeta internetissä – ”Yhden skandaalin päässä”

Luotu: 
4.4.2013 13:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kyproksen talletusveropäätös nosti virtuaalivaluutan kurssia.
|

Bitcoin-virtuaalivaluutan hinta on noussut pilviin muutamassa vuodessa. Torstaina yhden virtuaalikolikon viimeisin kauppahinta oli 132 dollaria eli noin 100 euroa suositulla MT Gox -sivustolla.

Vuonna 2011 Bitcoinin hinta vielä vaihteli reilun yhden euron ja parinkymmenen euron välillä. Hinta on siis moninkertaistunut muutamassa vuodessa. 

Talouslehti Financial Timesin mukaan Bitcoin saattaakin olla seuraava talouskupla, joka puhkeaa näyttävästi. FT:n mukaan päätös Kyproksen talletusverosta aiheutti suoranaisen ostoryntäyksen Bitcoin-markkinoille. Sen jälkeen valuutan arvo ampaisi nopeasti ylöspäin.

Financial Times muistuttaa, että tästä kuplasta ei kuitenkaan voisi syyttää pankkiireja, sillä Bitcoinin arvo määräytyy puhtaasti vertaisverkossa kysynnän ja tarjonnan mukaan, hieman kuten osakkeiden arvo pörssissä.

Bitcoin on neljä vuotta sitten luotu virtuaalivaluutta. Rahan määrää tai liikkeellelaskua ei säätele esimerkiksi keskuspankki, vaan virtuaalivaluutta siirtyy suoraan käyttäjältä toiselle. MT Goxin kaltaisilla pörssin tavoin toimivilla sivustoilla.

Bitcoineja voi myydä eteenpäin, mutta niillä voi myös ostaa verkosta jo useita tavaroita ja palevluita, vaikka virtuaalivaluutan hyväksyminen maksuvälineenä ei olekaan kovin yleistä.

Yhdysvaltalaisen McDonough-talouskorkeakoulun professori Jim Angel sanoo FT:lle, että valtiot kyllä kekesivät keinon ampua Bitcoinin alas, jos siitä tulee liian vakavasti otettava kilpailija valuuttamarkkinoilla.

Lisäksi Bitcoin on professorin mukaan haavoittuvainen, koska sen vaihto ja arvo perustuvat yksinomaan internetiin ja algoritmeihin. 

– Olemme vain yhden skandaalin päässä Bitcoinin täydellisestä romahduksesta, Angel sanoo FT:lle.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Samuli Pahalahti

Onhan se ihan totta, että Kyproksen tapahtumat ovat lisänneet bitcoinin suosiota, mutta ei arvonnousu nyt pelkästään siitä johdu. Osittain se johtuu myös siitä, että monet firmat ovat alkaneet nähdä bitcoinien hyödyt ja ottaneet käyttöön niitä tai ainakin harkitsevat. Yksi viimeisimmistä esimerkeistä on Western Union, joka on selvittämässä, olisiko heidän kannattavaa ottaa bitcoinit käyttöön. Se olisi aika iso juttu, koska yksi parhaimmista käyttötarkoituksista bitcoineille on valtioiden ja maanosien väliset rahansiirrot, joihin nykyään menee paljon aikaa ja rahaa.

Kommentti bitcoinien alasampumisen helppoudesta on aika ylimielinen. Se on alusta asti suunniteltu sellaiseksi, että se kestää mahdollisimman hyvin erilaiset uhat. Jos valtiot haluavat estää bitcoinien käyttämisen, se vaatii aika rankkaan poliisivaltioon siirtymistä ja koko internetin käytön rajoittamista. Kyse on vähän niin kuin piratismista: vaikka valtiot kuinka haluaisivat estää tekijänoikeuksien rikkomiset, se ei tule onnistumaan.

Arvon kehittymistä voi seurata esimerkiksi tältä sivustolta: http://bitcoinity.org/markets

Jeremias Kangas

"Yhdysvaltalaisen McDonough-talouskorkeakoulun professori Jim Angel sanoo FT:lle, että valtiot kyllä kekesivät keinon ampua Bitcoinin alas, jos siitä tulee liian vakavasti otettava kilpailija valuuttamarkkinoilla."

Onkohan professori nyt perehtynyt kuinka hyvin bitcoineihin? Ylimalkainen kommentti, joka vaatisi kyllä parempia perusteluja. Valtiot tuppaavat olemaan melkoisen tehottomia organisaatioita, ja Bitcoin hajautetun rakenteensa vuoksi on teoriassa hyvinkin sietotkykyinen. Vaikka puolet maapallosta pyyhittäisiin ydinpommeilla pois, Bitcoin kyllä jatkaisi olemassaoloaan jälkimmäisessä puoliskossa, koska keskitettyä hallintoa ei ole.

Jarno Isokirmo

tuota jos vertaillaan normi pankkitoimintaa ja bitcoinia niin bitcoin voittaa monella saralla. bitcoineja ei voi luoda tyhjästä ja lainnata niitä, algoritmit estävät tämän. kun taas periteisessä pankkimallissa maasta riippuen pankilla ei tarvi olla kuin 5-70% lainnattavasta pääomasta, loput voidaan luoda tyhjästä. meidän talous perustuu siihen että keskuspankki luo rahaa ja sitä lainnataan korolla eteenpäin, mikä luo tilanteen että meillä on aina enemmän velkaa kuin lainnaa. bitcoineja tulee algoritmin mukaisesti tietyn aikaa lisää ja sen jälkeen niitä jaetaan pienempiin osiin. bitcoinit ovat aina uniikkeja, bitcoineja ei voi olla kahta samaan aikaan. kun taas perinteisessä taloudessa sama raha voidaan lainnata moneen kertaan.

eli tässä tulikin mukavasti kaikki talouskriisin syytkin lueteltua...

Mika Jahkola

Mikä estäisi pankkia tai vaikkapa sinua tai minua laskemasta liikkeelle bitcoin-määräisiä velkakirjoja?
Velkakirja on periaatteessa sopimus "lupaan maksaa sinulle xx bitcoinia vuonna yy"
Tällaiset velkakirjat ovat aivan samalla tavalla tyhjästä puhallettua rahaa kuin euroihin tai dollareihin perustuvat velkakirjat.

Juha Remes

Suosittelen tarkastelemaan McDonough School of Businessin career placement - ohjelmaa. Siellä on pari tuttua lafkaa: mm. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, JP Morgan, Barclays Capital, Bank of America, ja Citigroup.

Vanha viidakon sananlaskun mukaan kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

Juha Remes

Ei onnistu, Bitcoinin luonteen takia. Bitcoin on Open Source - ohjelmistolla pyörivä P2P-valuutta. Bitcoinilla ei ole keskuspankkia tai keskusorganisaatiota. Sen sijaan, Bitcoinin liikkeellelasku perustuu matemaattiseen algoritmiin. Lisäksi bitcoinille on kehitelty oma nimiprotokollansa (Namecoin DNS), eli mitään DNS-blokkauksiakaan ei voida harrastaa.

Sari Niemi

"Suosittelen tarkastelemaan McDonough School of Businessin career placement - ohjelmaa. Siellä on pari tuttua lafkaa: mm. Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, JP Morgan, Barclays Capital, Bank of America, ja Citigroup." Arvasin, että jotain tällaista! Kiitos kun kaivoit esiin :)

Ja muutenkin, "Valtiot kyllä keksivät keinot..." Juu juu, valtiothan on aina pimeitä markkinoita edellä viruksissa, teknologiassa sekä toiminnan nopeudessa (ja bitcoineja vihaavia nörttejä on varmasti paljon enemmän kun niitä puoltavia). Heh heh. Eihän valtiot saa edes PirateBay:ta kaadettua. Heh.