Lauantai 25.5.2019

Myös Olli Rehn lainaili surutta surkeaa tutkimusta

Luotu: 
24.4.2013 15:45
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    EU:n talouskomissaari Olli Rehn on käyttänyt niin sanottuja Renhardt-Rogoff-tuloksia hyväkseen kertoessaan velanoton turmiollisuudesta.
|

Maailmalla viime viikkojen suureksi puheenaiheeksi noussut Harvardin yliopiston tutkijoiden hieman epäonnistunut velkatutkimus on ollut myös EU:n talouskomissaari Olli Rehnin lähteenä, kun hän on perustellut, miksi velkaantuneiden valtioiden pitää kiristää vyötä.

Tutkimuksen tehneet ekonomistit Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff ovat myöntäneet nolon taulukointivirheensä. Renhardt-Rogoffin ydintulos oli, että valtion velan BKT-osuuden ylittäessä 90 prosentin rajan alkaa talouskasvu selvästi kärsiä. Virheen paljasti teksasilainen opiskelija Thomas Herndon.

Uuden Massachusettsin yliopiston tutkimuksen mukaan 90 prosentin velkasuhteen ylitys aiheuttaa aavistuksenomaisen jarrun talouskasvulle, mutta ei esimerkiksi pysäytä sitä.

- Vakava empiirinen tutkimus osoittaa, että 90 prosentin BKT-osuuden ylittävä velka on pysyvä haitta talouskasvulle, sanoi talouskomissaari Rehn ILOn kokouksessa Business Weekin mukaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Alakylä

Virhehän ei ole nolo, niitä sattuu ja tapahtuu. Sen sijaan hieman noloa on se, että Euroopan komissio on melko selektiivisesti valinnut ne tahot, joita se kuuntelee.

Eritoten silloin, kun empiirinen data osoittaa selkeästi, että asiat ei mene ihan kuin Strömsössä.

Jorma Saarenpää

Olli Rehn on aina ollut kova poika lukemaan.
Hidastempoinen puhetyyli kertoo, että muisti on hyvä,
mutta älykkyydellä ei sitten loistetakaan.
Menee tovi, kun hän sisäisestä kirjastostaan kaivaa vastaukset.
Omat johtopäätelmät ja idealismi puuttuu

jorma Hakkinen

"Vakava empiirinen tutkimus osoittaa, että 90 prosentin BKT-osuuden ylittävä velka on pysyvä haitta talouskasvulle, sanoi talouskomissaari Rehn ILOn kokouksessa."

Onkohan kukaan tutkinut sitä, kuinka pysyvä ja vakava haitta EU-maiden talouskasvulle on ollut ja tulee olemaan herra Rehnin ja EKP:n toteuttama pankkikriisin hoito kuristamalla sekä velkamaiden että muiden taloudet jatkuvalla menokurikäskytyksellä ja EKP:n velkaannuttamisella roskaarvopaperiostoin? Luultavasti tutkimusta ei ole kukaan tehnyt, joten herra Rehnin ja EKPn olisi syytä antaa jollekin riippumattomalle taloustutkimuslaitokselle tämä tehtävä jo oman uskottavuuden kohentamiseksi, jotta voisivat osoittaa eurooppalaisille oman politiikkansa järkevyyden - tätähän on epäilty ja epäillään Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten. Kuinkahan paljon tämä luottamuksen puute herra Rehnin ja EKPn kykyyn hoitaa EU-maiden pankkikriisi on syönyt ja syö Euroopan talouskasvua?

Olisi myös mielenkiintoista saada tietää se, mihin euromaiden budjettinumerologia perustuu? Miten on laskettu ja miksi juuri nämä prosentit: budjettialijäämä max. 3 % ja valtionvelka max. 60 %/BKT ? Ilmeisesti vetäisty hatusta, sillä en ole kertaakaan nähnyt julkisessa sanassa selvitettävän näitä, enkä suurempaa huolestumista tai panikoitumista kenenkään taholta, vaikka yksikään euromaa ei ole kyennyt alittamaan näitä maksiimeja koko euron yhteisvaluutta-ajan! Ylittäminen taas on ollut sääntönä. Tehdäänkö EU-komissiossa ja EKP:ssä todellakin päätökset vain uskomusten ja olettamusten varassa? Siltä vaikuttaa...