Maanantai 20.5.2019

Facebookin osake syöksyy – ”Tunnelma on kauhea”

Luotu: 
4.6.2013 18:51
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Facebook listautui pörssiin noin vuosi sitten.
|

Yhteisöpalvelu Facebookin osakkeen laskua kuvaillaan markkinakommenteissa vapaaksi pudotukseksi. Osake on kuluneen kuukauden aikana laskenut 18 prosenttia ja on nyt samoilla tasoilla kuin viime syksynä.

Facebookin osake päätyi eilen Wall Streetilla 23,85 dollariin eli noin 18 euroon. Osake maksoi reilu vuosi sitten pörssilistautumisessa 38 dollaria eli noin 29 euroa.

-Tunnelma osakemarkkinoilla Facebookin suhteen on kauhea. Jokainen hyvä uutinen saa aikaan uuden negatiivisen reaktion, Pivotal Research Groupin analyytikko Brian Wieser kommentoi Bloombergille.

Hyvillä uutisilla hän viittaa siihen, että talouslehti Forbesin siteeraama Facebookin operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg kertoi All Things Digital –konferenssissa viime viikolla yhteisöpalvelun kävijämäärien nousseen 1,1 miljardiin.

Forbes kiinnittää huomiota siihen, etteivät Sandberg tai Facebookin perustaja ja pääomistaja Mark Zuckerberg tunnu lainkaan olevan huolissaan osakkeen kehityksestä. Zuckerberg kommentoi osakekurssia viimeksi noin vuosi sitten listautumisen jälkeen. Silloin hän lupasi olla myymättä osakkeitaan.

-Kun katson yhtiön esitystä verrattuna vuoden takaiseen, jolloin listauduimme, olen sitä mieltä, että olemme yksiselitteisesti vahva yhtiö, Sandberg kuittasi All Things Digital –konferenssissa.

Hän ei kommentoinut sanallakaan sitä, että Facebookin markkina-arvosta on vuoden aikana kadonnut 40 miljardia dollaria eli vajaat 31 miljardia euroa. Prosenteissa mitattuna kurssilaskua on tullut 37 prosenttia.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Pulkkinen

ja mitä yllättävää kurssilaskussa sitten oli? Kun katsotaan toimialan tulonmuodostuslogiikkaa ja siihen liittyviä riskejä, ei osakekurssin lasku yllätä ollenkaan. Muistaakseni Nokiankin kurssi oli joskus niin suuri että Nokian olisi pitänyt hallita markkinat 200 prosenttisesti (toimialan yhteenlasketut tuotot) että osakekurssi olisi ollut suhteessa riskeihin.

Otto Gustafsson

"Forbes kiinnittää huomiota siihen, etteivät Sandberg tai Facebookin perustaja ja pääomistaja Mark Zuckerberg tunnu lainkaan olevan huolissaan osakkeen kehityksestä. Zuckerberg kommentoi osakekurssia viimeksi noin vuosi sitten listautumisen jälkeen. Silloin hän lupasi olla myymättä osakkeitaan."

Juuri muuta ei tulekaan kommentoida. Firma, jonka johtajat tekevät päätöksen sen perusteella, miten se vaikuttaa osakekurssiin, on hyvin pian entinen yhtiö. Markkinat saavat määritellä arvon firman tavoitteiden ja niissä onnistumisen perusteella. Yritykset, jotka kommentoivat osakekurssiaan alhaiseksi tai että sijoittajat eivät ymmärrä heidän visiotaan lähtevät yleensä ensimmäisenä institutionaalisten suursijoittajien salkuista kävelemään. Jos johto vain innostuu tästä, alkavat muutkin ammattilaiset myydä.

Jorma Kivelä

Facebook on sinänsä merkittävä yhtiö, mutta nuo tähtitieteelliset pörssiarvot perustuvat nousuvaiheen peesaamiseen ajatuksella, että ennen alamäkeä osataan hypätä kelkasta. Vain harva onnistuu ponnistamaan oikealla hetkellä pois kelkasta vaikka kaikki kuvittelevat siihen kykenevänsä.
Todellinen pitkän tähtäimen tuottoarvo on jossain paljon alempana. Kilpailua tulee, maailma muuttuu.

Todennäköisesti jonain kauniina päivänä sosiaalinen media perustuu siihen, että jokaisella on vapaasti jollekin palvelutarjoajalle sijoitettavissa oleva profiili ja eri profiilit keskustelevat sitten keskenään. Kukin kuluttaja sitten selaa sosiaalisia kontaktejaan parhaaksi katsomansa palveluntarjoajan sovelluksen kautta. Mitään yhtä, kaiken kattavaa Facebookia ei silloin välttämättä edes tarvita ja palvelutaso on parempi, yksilöllisempi ja kunkin henkilön vapaasti kontrolloitavissa. Avoin naamakirja.